Ρωσία, Αμερική και στη… μέση ο Ιβάν και η νέα Τούμπα

Από sfina.gr: Στο παρακάτω σχόλιο θα προσπαθήσω να εξηγήσω το πώς άλλος ένας ομογενής επιχειρηματίας (Ιβάν Σαββίδης), που φέρνει τα ωραία χρήματά του στη πατρίδα, κινδυνεύει να εγκλωβιστεί πολλές φορές από πολιτικές σκοπιμότητες (διαφορετικές κατά καιρούς), που ταλανίζουν αυτό τον τόπο και μπλοκάρουν την ανάπτυξή του.
Πηγή: sfina.gr
Ρωσία, Αμερική και στη… μέση ο Ιβάν και η νέα Τούμπα

Δημοσιεύτηκε στη χθεσινή «Live Sport»:

«Η Ν.Δ. είναι κυβέρνηση εν αναμονή, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Το πολιτικό σκηνικό αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και με ανοιχτό το θέμα της νέας Τούμπας, που απαιτεί πολιτική βούληση για να προχωρήσει, προκύπτει εύλογα ένας σκεπτικισμός.

Είναι σαφές πως το πραγματικό ζήτημα είναι ο αμερικάνικος και ο ρώσικος παράγοντας. Δεν είναι ο Ιβάν Σαββίδης και ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι αλήθεια, ότι εξισορρόπησε την κατάσταση μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων.

Το ερώτημα είναι: ο Μητσοτάκης, ο οποίος παραδοσιακά είναι πιο κοντά στον αμερικανικό παράγοντα, θα εξυπηρετήσει τα σχέδια ενός ομογενή επιχειρηματία, όπως ο Σαββίδης, που πρεσβεύει και ρώσικα συμφέροντα στη Βόρεια Ελλάδα, έχοντας αναλάβει, μάλιστα, μεγάλες επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, αλλά και η νέα Τούμπα;

To ζήτημα, λοιπόν, είναι καθαρά γεωπολιτικό. Δεν είναι ποδοσφαιρικό. Εδώ είναι «αποικία». Δεν είναι Γερμανία και Αγγλία, που κινούνται με κριτήρια ανεξάρτητης εθνικής πολιτικής, προς όφελος της οικονομικής δραστηριότητας των χωρών τους, με αποτέλεσμα να έχουν αγοράσει το... μισό Λονδίνο και τη... μισή Φρανκφούρτη, Ρώσοι.

Εδώ είναι σύγχρονο «προτεκτοράτο» από συστάσεως του νεοελληνικού κράτους και με όλες τις κυβερνήσεις. Δεν καθορίζουμε εμείς το ποιος θα επενδύσει στη χώρα, καθορίζουν άλλοι για εμάς, οι παλιές λεγόμενες «μεγάλες δυνάμεις».

Ο Τσίπρας ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί. «Έδωσε» τα Σκόπια και καθησύχασε Αμερικανούς και Γερμανούς. Ήθελαν πολύ να μπουν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ και τους έκανε το χατίρι. Ταυτόχρονα παραχωρήθηκε το Λιμάνι στον Σαββίδη. Ασκούσε ασκήσεις ισορροπίας ο Τσίπρας μεταξύ αμερικάνικου και ρώσικου παράγοντα.

Πλέον, με την άνοδο της ΝΔ στη κυβέρνηση το παιχνίδι αλλάζει. Η... μπάλα μεταφέρεται σε άλλο γήπεδο. Το πάρε – δώσε είναι αβέβαιο. Ρωσία – Αμερική και στη... μέση ο ΠΑΟΚ και η νέα Τούμπα. Και πολλά άλλα φυσικά...

 

Διαβάστε ακόμη...