Fortitudine!

Από sdna.gr: Έχουν ένα ρητό από εκεί που προέρχεται... Να έχεις δύναμη! Να έχεις θάρρος!
Πηγή: sdna.gr
Fortitudine!

Στοιχεία που δεν έλειψαν ποτέ από τον Ίσμαελ Σίλβα, στοιχεία που θέλει να φέρει στη Θεσσαλονίκη.

Είναι ακαθόριστος ο τρόπος που κινούνται τα νήματα της μοίρας. Ακαθόριστος ο λόγος που μπαίνεις σε ένα μονοπάτι και δε γνωρίζεις καν τι σε περιμένει στην άλλη άκρη του. Ο Ίσμαελ Σίλβα Λίμα άφησε την κοσμοπολίτικη, ζεστή όμορφη και εύπορη Φορταλέζα πριν καν ενηλικιωθεί. Μια πόλη στην Βραζιλία, η οποία κατατάσσεται στη δωδέκατη θέση των πιο πλούσιων περιοχών της χώρας, μια πόλη που βρέχεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό και αποτελεί το τέταρτο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό της χώρας του καφέ. Μια πόλη, που δε φημίζεται για το ποδόσφαιρό της, ούτε για τα ταλέντα που έχει δώσει στον κόσμο.

Ο Μάριο Ζαρντέλ είναι ο διασημότερος Βραζιλιάνος άσος που μετοίκησε στην Ευρώπη για μια σπουδαία καριέρα στην Πόρτο, ο Ρόνι Αραούχο και ο Ραφαέλ οι έτεροι δύο που διαφημίζονται ως... εξαγώγιμα προϊόντα. Η Φορταλέζα δεν είναι κοιτίδα του ποδοσφαίρου, ωστόσο το μότο της ως πόλη ακολουθεί όσους επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους μακριά της. Fortitudine... «Να έχεις δύναμη. Να έχεις θάρρος».

Ο μικρός θα τα χρειαζόταν...

Χτυπήστε την πρώτη πόρτα αριστερά...
Διαμέρισμα Bs. Στον δεύτερο όροφο. Εδώ δεν έχει ωκεανό, αλλά τη Βαλτική θάλασσα. Δεν έχει τουρίστες, δεν έχει πολυτέλειες, δεν έχει ζέστη. Εδώ ο μέσος όρος θερμοκρασίας είναι 19 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερα από το σπίτι. Εδώ είναι η δουλειά! Η καριέρα! Τα όνειρα! Ένα σύνηθες γκρι, ευρωπαϊκό σκηνικό. Και μερικά ποδήλατα παρατημένα έξω από την πολυκατοικία, όπου ο Ίσμαελ και η Μαϊντάνα ζουν από το 2014.

Ένα χρόνο πριν, ο νεαρός ήταν μόνος του στη Σουηδία, πριν μετακομίσει η κοπέλα του. Δύο χρόνια πριν, ανήλικος ακόμα, είχε δοκιμαστεί από την Κάλμαρ και είχε μπει στο ραντάρ της ομάδας. «Παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού. Περιμένουμε με ανυπομονησία να τον δούμε να εξελίσσεται τα επόμενα χρόνια», έλεγε ο Σβάντε Σάμουελσον, όταν τον Δεκέμβριο του 2012 η Κάλμαρ ανακοίνωσε την απόκτησή του για πέντε χρόνια! Ο Βραζιλιάνος είχε μόλις γίνει 18 ετών και θα παρέμενε για λίγο ακόμα στη χώρα του πριν μετακομίσει στη Σουηδία.

Ο Ίσμαελ έπαιζε στην Κρατεούς, ομάδα στην οποία μεταγράφηκε από την Φεροβιάριο όπου άρχισε να παίζει ποδόσφαιρο. Δεν είναι ακριβώς το βραζιλιάνικο ποδόσφαιρο στα καλύτερά του... Μικρό γήπεδο τεσσάρων χιλιάδων θέσεων, τοπικές κατηγορίες και σχεδόν προϊόν θαύματος να σε ανακαλύψει κάποιος. Η Κάλμαρ το κατάφερε, μέσω ενός τουρνουά στη Σουηδία. Είδε τον μικρό όταν ήταν ακόμα 16 ετών, τον δοκίμασε για πέντε μήνες ένα χρόνο μετά, και εντέλει αποφάσισε ότι άξιζε τον κόπο. Ο Βραζιλιάνος ένιωθε λογικά σαν ψάρι έξω από το νερό.

«Εδώ το ποδόσφαιρο έχει πολύ περισσότερη τακτική και ταχύτητα. Στη Βραζιλία, το ζητούμενο είναι η τεχνική και οι παίκτες κρατάνε περισσότερη ώρα τη μπάλα στα πόδια τους». To... ψάρι του Ατλαντικού Ωκεανού θα βουτούσε στη Βαλτική στις 17 Μαρτίου του 2013. 90 λεπτά απέναντι στην Γκέτεμποργκ στο κύπελλο Σουηδίας, πριν την επίσημη έναρξη του πρωταθλήματος και της σεζόν 2012-13. Η 21η Απριλίου θα ήταν η επόμενη σημαδιακή ημερομηνία.

Ο τεχνικός διευθυντής της Κάλμαρ ανακοινώνει πώς όποιος σκοράρει πρώτος στο ματς με την Χάλμσταντ θα πάρει σπίτι τη φανέλα του αγώνα και μετά το ματς, ένας ανυπόμονος πιτσιρικάς τον περιμένει! Ο Ίσμαελ θα έχει πετύχει το πρώτο επαγγελματικό γκολ της καριέρας του, μόλις 18 ετών και τεσσάρων μηνών. «Μου αρέσει η πόλη, μου αρέσει η έδρα μας και ο κόσμος μας», θα πει, σε μια εποχή που δεν ήξερε ούτε σουηδικά, ούτε αγγλικά για να συνεννοείται καλύτερα. Αντιθέτως, ακόμα και τα πορτογαλικά του ήταν κάπως βαριά και με διάλεκτο που δυσκόλευαν ακόμα και τον επίσημο μεταφραστή της ομάδας.

Η πρώτη του σεζόν στη Σουηδία ήταν αξιοπρεπέστατη, άλλοτε με την ανδρική ομάδα και άλλοτε με την κάτω των 21. Οι δυσκολίες ήρθαν στη δεύτερη τόσο λόγω κατάγματος στο χέρι του, όσο και λόγω πνευμονίας! Αμφότερες οι περιπτώσεις τον έφεραν πίσω, ωστόσο – σε αντίθεση με το τι θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα – η Κάλμαρ δεν έχασε την πίστη της. Και ο μικρός το ανταπέδωσε! Εκείνη η εξέλιξη που ονειρευόταν ο Σάμουελσον θα εξέπληττε τους πάντες το 2016. Ο Ίσμαελ Σίλβα επιτέλους είχε ανδρωθεί, και ψηφιζόταν ως ο κορυφαίος της σεζόν από τους ίδιους τους συμπαίκτες του.

Μαζί με την πρόοδο, όμως, έρχεται και η φιλοδοξία. «Θέλω να παίξω στο εξωτερικό, σε κάποιο άλλο πρωτάθλημα. Νομίζω ο καθένας θα το ήθελε», δηλώνει και παρά τις προσπάθειές της, η Κάλμαρ δεν καταφέρνει να τον κρατήσει. Ούτε καν η Σουηδία (σ.σ. προσπάθησαν τόσο η Μάλμε, όσο και η ΑΙΚ) μπορεί να τον κρατήσει και παρά το δέλεαρ του διαβατηρίου και της Εθνικής ομάδας, αν συμπλήρωνε πέντε χρόνια στη χώρα. Το εξωτερικό τον κέρδισε. Με ένα εκατομμύριο ευρώ η Αχμάτ Γκρόζνι τον απέκτησε και ο Βραζιλιάνος θα σκοράρει στο ντεμπούτο του... Με απευθείας φάουλ και με αφοπλιστική ειλικρίνεια!

«Δεν είναι κάτι που μου συμβαίνει συχνά. Προπονούμαι στα στημένα, αλλά σπανίως έχω καταφέρει να βάλω γκολ», θα πει, προϋπαντώντας μια χρονιά στην οποία θα πετύχαινε τρία γκολ και θα έδινε έξι ασίστ. Πέρυσι τα γκολ έγιναν δύο και οι ασίστ έξι. Στο Γκρόζνι ο μέσος όρος θερμοκρασίας είναι 11,2 βαθμοί Κελσίου και η Τσετσενία είναι ένα ηπειρωτικό διαμέρισμα της Ρωσίας που δε βρέχεται από θάλασσα. Το μονοπάτι του Ίσμαελ Σίλβα συνεχίζεται και στην άλλη άκρη τον περιμένει ο ΠΑΟΚ.

Διαβάστε ακόμη...