Το αξέχαστο 4-0 με ΠΑΟ το 1985

Από inpaok.com:Σαν σήμερα (5/6) πριν 34 χρόνια (το 1985), ο ΠΑΟΚ είχε κερδίσει για πρώτη φορά στην ιστορία του τον Παναθηναϊκό με 4-0, σε έναν αξέχαστο δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου, όπου καλούνταν να ανατρέψει το 2-0 με το οποίο είχε χάσει στο πρώτο ματς στην Αθήνα. Και τα κατάφερε με θριαμβευτικό τρόπο…
Πηγή: inpaok.com
Το αξέχαστο 4-0 με ΠΑΟ το 1985

Το παιχνίδι σου καλύτερο με επιλογές για Σκόρερ, Κάρτες & Κόρνερ σε κάθε αγώνα του ΠΑΟΚ!

Η Τούμπα έμοιαζε με πραγματικό ηφαίστειο! Ο ΠΑΟΚ μπροστά σε 45.000 οπαδούς του ανέτρεψε την ήττα με 2-0 στο ΟΑΚΑ (Αντωνίου και Ρότσα είχαν βάλει τα γκολ) και πέρασε στον τελικό.

Ο Δικέφαλος του Βάλτερ Σκότσικ δεν αστειευόταν. Η ομάδα έχοντας διαγράψει μια καταπληκτική πορεία πήγαινε καρφί για τον τίτλο του πρωταθλήματος (τον οποίο κατέκτησε και μαθηματικά τέσσερις μέρες αργότερα, στις 9 Ιουνίου 1985 με την ισοπαλία με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη).

Η ρεβάνς του Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό έμοιαζε πολύ δύσκολη, καθώς οι πράσινοι (που είχαν κερδίσει τον ΠΑΟΚ με 2-0 στον πρώτο ημιτελικό) ήταν πολύ δυνατοί, αφού στην Ευρώπη είχαν φτάσει έως τα ημιτελικά του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου αποκλείστηκαν από τη Λίβερπουλ.

Το σύνθημα «ΠΑΟΚ μπορείς μπορείς να προκριθείς», δονούσε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης από έναν κόσμο που εκείνη τη μέρα είχε δώσει ρεσιτάλ στήριξης στην ομάδα. Συνολικά κόπηκαν 41.561 εισιτήρια και οι εισπράξεις έφτασαν τα 13.112.050 δρχ.

Απόντες για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Γιώργος Σκαρτάδος και ο Χάρης Μπανιώτης, δύο πολύ σημαντικοί παίκτες, αλλά ο Δικέφαλος ήταν αποφασισμένος να πάρει την πρόκριση με όποιους κι αν έπαιζε.

ΤΟ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΚΟΛ

Ο ΠΑΟΚ είχε την υπεροχή στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, όμως ήταν φλύαρος στο παιχνίδι του και άστοχος στις τελικές του προσπάθειες. Το παλιό ρολόι που υπήρχε στη θύρα 5 σημάδευε το 39ο λεπτό όταν η Τούμπα σείστηκε από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς για το πολύ όμορφο γκολ του Θωμμά Σίγγα με αρχοντική κεφαλιά, μετά από εκτέλεση φάουλ του Βασίλη Βασιλάκου από τα δεξιά.

Πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί, ήρθε το 2-0. Στο 43ο λεπτό σημειώθηκε ένα φοβερό γκολ με εκπληκτικό ανάποδο ψαλίδι του Γιώργου Κωστίκου. Ο σκόρερ πέφτοντας άσχημα στο χόρτο, από το τράνταγμα σταμάτησε να αναπνέει προσωρινά (του έγιναν μαλάξεις και τεχνητές αναπνοές) και αποχώρησε με ασθενοφόρο από το γήπεδο, μέσα σε αποθέωση από τον κόσμο. Ο ΠΑΟΚ είχε φέρει ήδη την πρόκριση στα ίσα!

Μπροστά στο φάσμα της ήττας ο Παναθηναϊκός εγκατέλειψε το αμυντικό παιχνίδι του και έδωσε στον ΠΑΟΚ τη δυνατότητα των αντεπιθέσεων. Σε μια από αυτές στο 63′ ο Δημόπουλος έφυγε από τα δεξιά, έκοψε την μπάλα στον επερχόμενο Αλεξανδρίδη και αυτός με εύκολη κεφαλιά σε κενή εστία έγραψε το 3-0! Ακολούθησε οανικός στις εξέδρες αλλά και στον αγωνιστικό χώρο από τους παίκτες του Σκότσικ που έβλεπαν το όνειρο του τελικού να παίρνει σάρκα και οστά.

Με την ψυχολογία υπέρ του ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στο γήπεδο χορεύοντας στους ρυθμούς της κερκίδας… Οι ευκαιρίες χάνονταν η μία μετά την άλλη και ο κόσμος παραληρούσε. Η παλιοί λένε ότι ήταν μια από τις καλύτερες κερκίδες όλων των εποχών.

Ο χορός των γκολ ολοκληρώθηκε στο 80′ από τον Καρασσαβίδη μετά από εξαιρετική προσπάθεια του Πάπριτσα. Το πανηγύρι πλέον ήταν μοναδικό και συνεχίστηκε και μετά τη λήξη του αγώνα έξω από την Τούμπα. Η Τσιμισκή και οι άλλοι κεντρικοί δρόμοι της Θεσσαλονίκης πήραν φωτιά από τους ξέφρενους πανηγυρισμούς των ΠΑΟΚτσήδων!

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΠΑΟΚ: Στεργιούδας, Τσουρέλας, Αλαβάντας, Γιούρισιτς, Σίγγας, Δαμανάκης, Καρασαββίδης (86′ Μαυρομάτης), Βασιλάκος, Δημόπουλος, Πάπριτσα, Κωστίκος (46′ Αλεξανδρίδης).

Παναθηναϊκός: Λαφτσής, Ταράσης, Καρούλιας, Κυράστας , Ζάετς, Μαυρίδης, Σαραβάκος, Αντωνίου, Χαραλαμπίδης, Ρότσα (41′ Δοντάς), Γεροθόδωρος

Διαιτητής ήταν ο Γεωργιάδης και βοηθοί του οι Μασούρας και Αμυγδαλής.

Δείτε τις καλύτερες φάσεις και τα γκολ στο video που ακολουθεί:

Διαβάστε ακόμη...