«Μεγάλη ευθύνη η εντολή από τη Θεσσαλονίκη»

Από thessports.gr: Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, μίλησε για την εκλογή του και τις πρώτες του σκέψεις ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης.
Πηγή: thessports.gr
«Μεγάλη ευθύνη η εντολή από τη Θεσσαλονίκη»

Ο νέος δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, μίλησε για τα θέλω του και τις πρώτες του σκέψεις.

Αναλυτικά όσα είπε ο Κωνσταντίνος Ζέρβας:

Για τα συναισθήματά του: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Είναι ύψιστη τιμή αυτή που μου έδωσε η πόλη της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι πιο σημαντικό τη θέση του πρώτου πολίτη της Θεσσαλονίκης και νιώθω ευγνωμοσύνη για αυτό το ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έλαβε υποψήφιος δήμαρχος στη Θεσσαλονίκη».

Για την εκλογή του: «Ηταν ίσως για πρώτη φορά μία καθαρά αυτοδιοικητική πρόταση χωρίς χρίσματα και εξαρτήσεις. Ο καθένας βέβεια μπορεί να κρατήσει την κομματική του ταυτότητα για τις εκλογές ή τις όποιες φιλοδοξίες του αλλά όταν μιλάμε για την πόλη μας πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τα προβλήματά της. Τα σκουπίδια δεν είναι ούτε μπλε, ούτε ροζ ούτε πράσινα».

Με ποιο άτομο θα μοιραζόταν τη χαρά του σε προσωπικό επίπεδο: «Προφανώς με την μητέρα μου που είναι το πιο αγαπημένο μου πρόσωπο. Τη νίκη μοπυ την αφιέρωσα και στη μνήμη του πατέρα που μου δίδιαξε τα περισσότερα από τα πράγματα που με συνοδεύουν στη ζωή μου, τη συνέπεια, την ευθύνη, τη συγκρότηση, την πολλή δουλεία. Εκείνος μου έμαθε ότι όσα καλά και να κατάφερνα κάτι, μπορούσα να το κάνω ακόμα καλύτερα και να βγάζω τον καλύτερό μου εαυτό. Αυτό είναι κάτι που με συνοδεύει και δεν μπορούσα να μην τον σκεφτώ χθες».

Για το αν έχει κάποιο «μότο» που τον αντιπροσωπεύει στη ζωή του: «Δουλειά, πολλή δουλειά. Είμαι απαιτητικός πρωτίστως από τον εαυτό μου και μετά από τους συνεργάτες μου. Ρωτήστε τους, αν θέλετε, έχουν μείνει μισοί στο τέλος αυτής της εκστρατείας. Τους έβλεπα χθες και τους λυπόμουνα».

Για το πότε ξυπνούσε και πότε κοιμόταν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας: «Ξυπνούσα γύρω στις 5:30 το πρωί και κοιμόμουν ανάλογα με τις υποχρεώσεις μου. Μόλις τελείωνα, αμέσως πήγαινα να αναπληρώσω τον ύπνο που είναι πολύ σημαντικό πράγμα. Δεν είναι όμως μόνο ο χρόνος αλλά και η ένταση που πρέπει να γίνουν πολά πράγματα συγχρόνως. Ηταν μια εκστρατεία περίπου 9 μηνών. Σε ένα απόγευμα έβγαλα 6 ομιλίες για τις οποίες δεν ήμουν καν προετοιμασμένος. Σε μία συγκέντρωση στα Λαδάδικα είχα με την προοπτική να δω πέντε ανθρώπους και να πουμε δύο κουβέντες και περίπου στα μεσάνυχτα έφτασα να μιλάω σερί για 40 λεπτά. Εβλεπα ότι οι άνθρωποι είχαν αγωνία, ήθελαν να μάθουν για μένα και να θέσουν ερωτήματα. Αντεξα όμως δίχως να πιω ούτε ρετσίνες, ούτε τσίπουρα. Εχασα βάρος και αύριο θα δώ πόσα κιλά».

Για τον τίτλο του αουτσάιντερ που του έδιναν και πώς το αντιμετώπιζε: «Ενιωθα ως αουτσάιντερ με τις προδιαγραφές που έχει ένας υποψήφιος δήμαρχος. Αλλά θεωρούσα φαβορί την ατζέντα που έβαζα. Δηλαδή θεωρούσα ότι αν κάποιος μιλούσε μόνο για την πόλη, είναι ειλικρινής προς τους συμπολίτες του και τους πει ότι "εγώ είμαι από την πόλη και σε αυτή θα μείνω και δεν πρόκειται να σε πουλήσω για να πάω για βουλευτής κάπου αλλού", αυτή θα ήταν και η πρόταση που θα νικούσε. Αυτό δεν το αντιλαμβάνονται τα κόμματα, ότι θα πρέπει να βρουν ανθρώπους από την πόλη και προτιμούν να επιλέγουν «αποστράτους» με κομματικά κριτήρια; Καϊτεζίδης, Δανιηλίδης, Κυρίζογλου, που είναι φίλοι μου, έχουμε ξεχάσει από πότε εκλέγονται. Γιατί αυτό; Γιατί κάνουν ακριβώς αυτό που είπαμε. Αγαπούν την πόλη τους, γυρνούν σε αυτήν ολημερίς και όλοι τους είναι δάσκαλοι για μένα».

Για το αν γνωρίζει σε ποιά περιοχή πήρε τις περισσότερες ψήφους: «Στην Τούμπα».

Για το αν έπαιξε ρόλο τι ότι είναι ΠΑΟΚτσής και δεν το έκρυψε: «Υποθέτω πως ναι. Δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να μην το λάβουμε υπόψιν. Βέβαια, εγώ είμαι κατά του να ποδοσφαιροποιείται μια τέτοια διαδικασία αλλά μπορώ να καταλάβω μια πολύ μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, για παράδειγμα στο εκλογικό κέντρο που ψήφισα. Εκεί πήρα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, γώρω στο 70% αφού ήταν άνθρωποι που με ξέρουν. Αυτά όμως είναι πίσω, κοιτάμε μπροστά. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη αυτή η εντολή».

Για το αν τον πήρε τηλέφωνο ο Γιάννης Μπουτάρης: «Μου έστειλε ένα μήνυμα, μου έδωσε συγχαρητήρια και με προσκάλεσε να συζητήσουμε. Το είχα πει ότι η πρώτη μου επίσημη θεσμική συνάντηση θα ήταν με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης».

Για το αν θα έβγαινε για ένα «ούζο» με τον Νίκο Ταχιάο: «Πέρα από κάτι τέτοιο, σκοπεύω να προτείνω στον Νίκο Ταχιάο να συνεργαστούμε για την επόμενη μέρα στον Δήμο. Δεν έχει γίνει ακόμα η καταμέτρηση των σταυρών, δεν ξέρω ποιοι εκλέγονται από τον συνδυασμό του. Προφανώς θα έχουν εκλεγεί κάποιοι συνεργάτες του που έχουν διατελέσει δημοτικοί σύμβουλοι και μπορεί να μας ενώνουν 99 πράγματα και να μας χωρίζει ένα. Ε, δε θα κολλήσουμε σε αυτό το ένα ή επειδή έχουμε μια «ταμπέλα» δε θα το πάω "εμεις συμπολίτευση, εσείς αντιπολίτευση". Πάμε να λύσουμε τα προβλήματα της πόλης και κανείς δεν περισσεύει. Και επειδή πιστεύω πάρα πολύ στη χημεία των ανθρώπων, άμα ταιριάζεις με κάποιους δεν πρέπει απαραίτητα να είναι στη δική σου παράταξη».

Για το αν θα πάει διακοπές: «Το ελπίζω. Πρέπει να πάω. Η προεκλογική εκστρατεία μου θύμισε τις αμερικάνικες εκλογές και τα primaries που ο υποψήφιος πρόεδρος πηγαίνει σε όλες τις πολιτείες για να συζητήσει, να εκλεγεί και μετά έχει και τον τελικό και η συνολικός χρόνος είναι κοντά στον έαν χρόνο για όλο αυτό. Κάπου κοντά ήταν και ο δικός μας αγώνας, τηρουμένων πάντα των αναλογιών. Οι φίλοι μού λενε να ξεκουραστώ, ήταν ιδιαίτερα κοπιαστική όλη αυτή η περίοδος και με πολλή ένταση».

Διαβάστε ακόμη...