Ο γρίφος του σχεδιασμού του ΠΑΟΚ

Από sdna.gr:Ο ΠΑΟΚ ολοκλήρωσε την πιο ονειρώδη σεζόν της ιστορίας του και ο Zastro γράφει για τις σημαντικότατες αποφάσεις που θα κρίνουν το αγωνιστικό μέλλον του Δικέφαλου του Βορρά.
Πηγή: sdna.gr
Ο γρίφος του σχεδιασμού του ΠΑΟΚ

Η ονειρική σεζόν ολοκληρώθηκε, οι ποδοσφαιριστές απολαμβάνουν τις διακοπές τους, αλλά η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι διάγουμε τις μέρες των σημαντικότερων αποφάσεων τουλάχιστον όσον αφορά τη χάραξη στρατηγικής για το αγωνιστικό μέλλον του ΠΑΟΚ της σεζόν 2019/20. Οποιαδήποτε ανάλυση οφείλει να ξεκινά από τα δεδομένα και την ορθή αποτίμηση του ρόστερ και η προσωπική μου θεώρηση οδηγεί στα εξής συμπεράσματα:

Στους τερματοφύλακες ο Πασχαλάκης είναι ο αδιαμφισβήτητος βασικός. Ίσως χρειαστεί περισσότερη συμμετοχή στη διεύθυνση της άμυνας λόγω της απουσίας του Βαρέλα, ειδικά στο ξεκίνημα της σεζόν, αλλά εκτιμώ ότι είναι στη θέση να ανταπεξέλθει. Ο Ζίφκοβιτς από την Ξάνθη προαλείφεται για δεύτερος - θα μείνει για τρίτος ένας από τους Μελισσα (πέρσι στη Λαμία έκανε πολύ καλές εμφανίσεις) ή ο νεαρός Παπαδόπουλος.

Θα γίνει μια προσπάθεια να πουληθεί ο Αργεντινός Ρέι κι αν δεν τελεσφορήσει η προσπάθεια αυτή, ίσως δοθεί δανεικός. Ο Γλύκος ολοκλήρωσε τον κύκλο του, ο Σιαμπάνης δεν ανανέωσε και απ' ότι ακούω θα κλείσει στον Παναθηναϊκό.

Στα στόπερ αυτή τη στιγμή βασικός είναι μόνο ο 32χρονος Κρέσπο τον οποίο πρέπει να δούμε χωρίς το Βαρέλα. Δεύτερος μέχρι νεωτέρας μένει ο Ίνγκασον τον οποίο πιστεύω αρκετά, αλλά στις λίγες είναι η αλήθεια συμμετοχές του δεν ικανοποίησε. Θέλει χρόνο και εμπιστοσύνη, μεγάλο ρόλο θα παίξει η επιλογή του αντι-Βαρέλα για το πως θα χρησιμοποιηθεί ο Ίνγκασον που είναι μια μεγάλη επένδυση. Καταθέτω την προσωπική μου άποψη η οποία είναι να προοριστεί για αντικαταστάτης του Κρέσπο.

Ο Βαρέλα είναι ομολογουμένως πολύ μεγάλη απώλεια, ο Μαλεζάς ολοκλήρωσε τον κύκλο του ποδοσφαιρικά, ο Τόσκα επιστρέφει στην Ισπανία και ο Χατσερίντι αποχώρησε φυσιολογικά με τις ελάχιστες συμμετοχές του, αφού ουδέποτε δικαιολόγησε και το τεράστιο συμβόλαιο και την εμπιστοσύνη του Σαββίδη το περασμένο καλοκαίρι στο πρόσωπό του. Εκτιμώ κιόλας ότι εκείνη η έμπνευση με τις επικαλαμίδες στη Μόσχα τον "τελείωσε" οριστικά από τον ΠΑΟΚ.

Από εκεί και πέρα, λήγουν οι δανεισμοί του Χατζηϊσαΐα που είχε θετική παρουσία στον Ατρόμητο και του Μιχόγεβιτς. Αμφότεροι πρέπει να αξιολογηθούν και ένας εκ των δυο να παραμείνει στο ρόστερ σαν "αντι-Μαλεζάς".

Υπάρχουν και οι νεαροί Διαμαντής και Μιχαηλίδης, με τον δεύτερο να έχει πολύ θετικά στοιχεία.

Εν ολίγοις απαιτείται η μεταγραφή τουλάχιστον ενός πολύ μεγάλου στόπερ και εάν δεν δοθεί εμπιστοσύνη σε έναν εκ των Χατζηϊσαΐα ή Μιχαηλίδη, μεταγραφή και δεύτερου στόπερ. Η χημεία Βαρέλα-Κρέσπο ήταν το μεγαλύτερο ατού του περσινού ΠΑΟΚ και λειτουγούσε σχεδόν σε απόλυτο βαθμό σε συνδυασμό με τα ανεβάσματα των πολύ επιθετικών μπακ Μάτος και Βιεϊρίνια. Το πρώτο μεγάλο πρόβλημα του Λουτσέσκου, είναι να λύσει αυτόν το γρίφο και μάθει στην ομάδα του να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Στα δεξιά μπακ βασικός θα είναι ο πολύ καλός Λέο Μάτος που όμως περπατάει στα 34. Πίσω του υπάρχει ο νεαρός και υποσχόμενος Λύρατζης, ο οποίος όμως δεν έχει την απαιτούμενη εμπειρία να ανταπεξέλθει σε σεζόν τόσο μεγάλων απαιτήσεων όπως αυτή που ξεκινάει για τον ΠΑΟΚ.

Ο Στέλιος Κίτσιου θα αποχωρήσει, το πάλεψε για ένα μικρό διάστημα, αλλά δεν κατόρθωσε να παγιωθεί ως μέλος αυτής της ομάδας. Υπάρχει μια ιδέα να γυρίσει πιο πίσω ο Λημνιός προκειμένου να γίνει κάτι σαν «νέος Μάτος», είναι μια ιδέα που δεν είναι κακή, αλλά θεωρώ ότι μπορεί να εφαρμοστεί μόνο υπό προϋποθέσεις στο ελληνικό πρωτάθλημα. Θεωρητικά για να είναι ασφαλής ο ΠΑΟΚ, χρειάζεται μεταγραφή με ορίζοντα επόμενης μέρας.

Αριστερά με δεδομένο τον τραυματισμό του Βιεϊρίνια, είναι αναγκαία η μεταγραφή ενός πολύ καλού αριστερού μπακ-χαφ με τα χαρακτηριστικά που εξυπηρετούν το παιχνίδι της ομάδας. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ και μορφή του νταμπλ, έχει έναν τραυματισμό που υπό άλλας συνθήκας μπορεί να σήμανε και λήξη καριέρας. Τεράστια απώλεια, όχι μόνο αγωνιστική. Ο Βιεϊρίνια είναι αρχηγός και κεντρική φυσιογνωμία του ΠΑΟΚ και ο σύλλογος είναι σωστό να τον περιμένει.

Δεύτερος είναι ο Γιαννούλης που είναι αρκετός για εναλλακτική λύση, δεν νομίζω ότι ο ΠΑΟΚ έχει την πολυτέλεια να του δώσει φανέλα βασικού και να περιμένει τον Βιεϊρίνια. Συνεπώς χρειάζεται οπωσδήποτε μεταγραφή – και εδώ με ορίζοντα αντικατάστασης του Βιεϊρίνια, όπως ακριβώς και με τον Μάτος. Υπάρχει και ο νεαρός Τσαούσης, αλλά δεν είναι κατηγορία Λύρατζη.

Στα κεντρικά χαφ εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η άρνηση της Πόρτο να συζητήσει έστω τη συνιδιοκτησία του Ολιβέιρα και οι τραυματισμοί βασικών παικτών, έχουν φέρει τον ΠΑΟΚ σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι. Ίσως υπάρξει μια μικρή πιθανότητα νέου δανεισμού του Σέρτζιο, αλλά ο δικέφαλος δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει λόγου χάρη την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου. Οι βασικοί χαφ, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ είναι με σοβαρούς τραυματισμούς, ο Σουηδός κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να επιστρέψει αλλά είναι 33 ετών, με βαρύ κορμί και ελάχιστες πιθανότητες να επανέλθει στο επίπεδο που (δεν) προλάβαμε να τον δούμε.

Ο Μαουρίσιο θα χάσει την προετοιμασία και κανονικά τον περιμένω στο 100% από το 2020. Η άρνηση του Σάκχοφ να ανανεώσει πρόσθεσε κι άλλο πρόβλημα, εξ ου και η στροφή στον Κάνιας που είναι ένας τίμιος αναπληρωματικός πέμπτος χαφ, αλλά μέχρι εκεί. Η μοναδική σταθερά του ΠΑΟΚ αυτή τη στιγμή είναι ο δανεικός Μίσιτς που ήρθε τον Ιανουάριο από τη Σπόρτινγκ, αλλά δεν έδειξε τα στοιχεία εκείνα για να τον υπολογίσουμε βασικό και αναντικατάστατο.

Υπάρχουν και ο νεαρός Μπαλογιάννης με πολύ καλές συστατικές επιστολές, περισσεύουν οι Κάτσε, Χαρίσης και Μουλέν που ούτως ή άλλως είναι εκτός εξίσωσης. Το πρόβλημα του ΠΑΟΚ στον άξονα είναι το σοβαρότερο που έχει μπροστά του και υπάρχει ζωτικής σημασίας ανάγκη να κλείσουν δυο ποδοσφαιριστές μεγάλης κλάσης για να σηκώσουν το βάρος των υποχρεώσεων και των προκριματικών του champions league. Προσωπικά εκτιμώ ότι όλη η σεζόν του ΠΑΟΚ θα εξαρτηθεί από τις επιλογές και τον προγραμματισμό στα κεντρικά χαφ.

Στις λύσεις στα επιθετικά χαφ ανανέωσε ο Μπίσεσβαρ, ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής που είναι γενικά καλόβολος, αλλά και λίγο τρελοκομείο. Χρειάζονται όμως και αυτοί οι χαρακτήρες σε ένα ρόστερ. Είναι 31 ετών και έχει να προσφέρει πράγματα. Ο Πέλκας βγήκε μπροστά όταν τον χρειάστηκε ο οργανισμός μετά το σοκ και του τραυματισμού του Βιεϊρίνια και προσωπικά θα απέφευγα τις όποιες σκέψεις για πώληση εάν και εφόσον ερχόταν μια ελκυστική πρόταση στον ΠΑΟΚ. Ο Καντουρί εκτιμώ ότι θα αποχωρήσει με κάποιο τρόπο, αμείβεται και με δυσανάλογα για την αξία του χρήματα και δεν έχει γίνει ποτέ μέλος αυτής της ομάδας. Η αποχώρησή του θα φέρει ανακούφιση, χωρίς να σημαίνει ότι ήταν απαραίτητα κακός παίκτης.

Ο Ουάρντα σπατάλησε την ευκαιρία του και είτε δανεικός είτε με πώληση, δεν υπολογίζεται στο ρόστερ. Υπάρχει και εδώ η ανάγκη αντικατάστασης του Ελ Καντουρί, από έναν φθηνότερο, αλλά πιο αποτελεσματικό ποδοσφαιριστή. Εάν πουληθεί ο Πέλκας θα υπάρξει και πρόβλημα ιεραρχίας και ελληνικού στοιχείου στην ομάδα.

Στους ακραίους επιθετικούς ο Ενρίκε είναι μια εναλλακτική λύση, το συμβόλαιό του λήγει και θα ήταν σώφρον να πουληθεί. Έχω την εντύπωση ότι δεν υπολογίζεται ούτως ή άλλως. Ο Λέο Ζαμπά είναι ένας ποδοσφαιριστής ταχύτατος και εξελίξιμος, ένα περιουσιακό στοιχείο που καλό θα ήταν να εκτιμηθεί σωστά και να πουληθεί στο σωστό χρόνο. Δεν μπορώ να προσδιορίσω αν αυτός ο χρόνος είναι τη φετινή ή την επόμενη σεζόν. Ο Λημνιός είναι χρήσιμο γρανάζι, έχει ενσωματωθεί στην ομάδα και σίγουρα προσφέρει. Όχι σαν βασική λύση, αλλά προσφέρει.

Επιστρέφει ο Λάμπρου μετά από μια πολύ καλή σεζόν δανεισμού που τον επανέφερε στις αρχικές επιλογές του ρόστερ, υπάρχει και ο Μυστακίδης, ο οποίος ωστόσο θεωρώ ότι έχασε το τραίνο. Είναι 24 και δεν δικαίωσε ποτέ τις πολύ μεγάλες προσδοκίες. Και εδώ διακρίνω την αναγκαιότητα απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή με ταχύτητα, δυνατότητα να συγκλίνει και χαρακτηριστικά να ταιριάζουν με τα άκρα πίσω του.

Στους φορ επιστρέφει ο πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος Ευθύμης Κουλούρης, μάλλον όμως δεν έχει τη διάθεση να μείνει πίσω από Άκπομ και ίσως και Σβιντέρσκι. Ο Καρέλης δεν έπεισε ποτέ και αποχώρησε αθόρυβα. Ο Άκπομ είναι πολύ δυνατός και σύγχρονος επιθετικός, ο Πολωνός έχει τεράστια επαφή με τα δίχτυα, πλην όμως σαν να λείπει κάτι για σεζόν απαιτήσεων champions league. Ας λυθεί εν πρώτοις το θέμα Κουλούρη και κατόπιν συζητάμε και το θέμα της επίθεσης.

Υπάρχουν και οι Μελιόπουλος, Δεληγιαννίδης και κάποια παιδιά ακόμα που είτε ήδη αφέθηκαν ελεύθεροι ήδη (όπως ο Κάκκο) ή πρέπει να βρεθεί μια λύση διότι οι ηλικίες τους είναι τέτοιες που δεν συγκαταλέγονται ούτε στα ταλέντα ούτε σε παίκτες έτοιμους να προσφέρουν.

Είναι αρκετά μεγάλος και δύσκολος γρίφος ο προγραμματισμός για τον ΠΑΟΚ, με πολλές παραμέτρους και πολύ δύσκολες αποφάσεις για τη χάραξη στρατηγικής. Με μια πρώτη ανάγνωση χρειάζεται ένας δεξιός μπακ με προοπτική να αντικαταστήσει τον επιδραστικότατο Λέο Μάτος, ένας αριστερός μπακ με προοπτική να αντικαταστήσει τον εμβληματικό Βιεϊρίνια και ένας στόπερ με ηγετικά χαρακτηριστικά για την άμυνα. Οπωσδήποτε μια κεντρική ιδέα για τα χαφ, με τουλάχιστον δυο ποδοσφαιριστές ολκής (που σημαίνει

μεγάλα συμβόλαια) οι οποίοι θα έχουν ισάξια επίδραση στο παιχνίδι της ομάδας όπως οι Μαουρίσιο και Ολιβέιρα.

Οι υπόλοιπες είναι πιο πολύ κινήσεις τελειοποίησης, θα ήταν ιδανικός ένας all round επιθετικός χαφ με δυνατότητα να τραβηχτεί και το πλάι στο στυλ του Μπίσεσβαρ, ένας ταχύτατος ακραίος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και βέβαια ένας φορ να ολοκληρώσει την τριάδα μαζί με Άκπομ και Σβιντέρσκι.

Με λίγα λόγια, χρειάζεται εκτός από μια σημαντική επένδυση και πολύ προσεκτική επιλογή σε ζωτικής σημασίας τομείς του αγωνιστικού πλάνου του Λουτσέσκου, με δεδομένο ότι ο ΠΑΟΚ καλείται πάνω απ’ όλα να προκριθεί για πρώτη φορά στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και να διατηρήσει τα σκήπτρα στις εγχώριες διοργανώσεις. Το παζλ έχει γίνει κομμάτια και θέλει πολλή προσοχή η επιλογή των σωστών κομματιών που θα το συμπληρώσουν. Διακρίνεται η διάθεση για πολύ σημαντικές επενδύσεις με ορίζοντα το champions league, υπάρχουν διαρροές για ποδοσφαιριστές πολύ υψηλού επιπέδου, για να μην πολυλογούμε, το καλοκαίρι δεν έχει μπει ακόμα, αλλά αναμένεται πολύ θερμό.

Διαβάστε ακόμη...