Αυτό είναι το στιλ γηπέδου που θέλει να φτιάξει ο ΠΑΟΚ! Εντυπωσιακό! (pic)

Από sfina.gr: Μπορεί να περιμένει τις τελικές εγκρίσεις η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου, αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι έχουν καταλήξει στο στιλ του γηπέδου που θέλουν να φτιάξουν, αλλά και στον τρόπο που θα κατασκευαστεί…
Πηγή: sfina.gr
Αυτό είναι το στιλ γηπέδου που θέλει να φτιάξει ο ΠΑΟΚ! Εντυπωσιακό! (pic)

Το νέο «Σαν Μαμές», το υπερσύχρονο γήπεδο της Αθλέτικο Μπιλμπάο, που εγκαινιάσθηκε το 2013, αποτελεί ένα από τα ιδεατά κατασκευαστικά πρότυπα για την νέα Τούμπα.

Το έχουν υπόψη τους οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ, αλλά δεν είναι το μοναδικό κατασκευαστικό μοντέλο, πάνω στο οποίο μπορεί να βασιστεί η μορφή του καινούργιου γηπέδου.

Ο Ιβάν Σαββίδης θέλει να σχεδιαστεί η νέα Τούμπα από τους κορυφαίους στο είδος στον κόσμο και όταν έρθει η ώρα θα κληθεί να επιλέξει, όπως λένε οι πληροφορίες της «Live», ανάμεσα σε αρκετές προτάσεις, που έχουν κατατεθεί στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ, από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης.

Το νέο «Σαν Μαμές», πάντως, ταιριάζει «γάντι» με την φιλοσοφία και τις κατασκευαστικές δυσκολίες της νέας Τούμπας. Χτίστηκε τμηματικά, στο κέντρο της πόλης και μετά από ένα σχέδιο ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής που εγκρίθηκε από τον δήμο του Μπιλμπάο!

Το ανέλαβε ένας πολυεθνικός «κολοσσός», η εταιρεία «ΑCXT-IDOM», που ειδικεύεται σε μεγάλα έργα, όχι μόνο αθλητικά. Η κατασκευή του γηπέδου χωρίστηκε σε δύο φάσεις για να μην υποχρεωθεί η ομάδα να «ξεσπιτωθεί» για τρία χρόνια, όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.

Το «θαύμα» των 103 ημερών

Το κατασκευαστικό… θαύμα είναι πως μεσολάβησαν μόλις 103 ημέρες από την έναρξη κατεδάφισης του παλιού «Σαν Μαμές», έως την παράδοση και τα εγκαίνια του νέου γηπέδου κατά τα ¾!

Στις 5 Ιουνίου του 2013 έγινε το αποχαιρετιστήριο παιχνίδι ανάμεσα στην Αθλέτικο και μία μικτή ομάδα της περιοχής. Από την επόμενη μέρα ξεκίνησε η κατεδάφιση και μέσα στον Αύγουστο ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της κατασκευής του νέου γηπέδου.

Παραδόθηκαν κοντά στις 35.000 θέσεις από το σύνολο των 53.000 και εγκαινιάσθηκε το νέο γήπεδο στις 16 Σεπτεμβρίου του 2013 στον αγώνα της Αθλέτικο Μπιλμπάο με αντίπαλο την Θέλτα! Δύο χρόνια αργότερα ήταν έτοιμο το γήπεδο κατά 100%, αφού παραδόθηκε και το ένα πέταλο που έλειπε.

Το νέο «Σαν Μαμές» περικλείεται από ένα εντυπωσιακό μεταλλικό κέλυφος με ενσωματωμένο φωτισμό που συνιστά ένα φαντασμαγορικό θέαμα τα βράδια κατά την διάρκεια των αγώνων της Αθλέτικο, αφού όταν βάζει γκολ η γηπεδούχος ομάδα αναβοσβήνουν φώτα και έτσι αντιλαμβάνεται ολόκληρη η πόλη του Μπιλμπάο, ότι οι «λέοντες» σκόραραν!

Αρχιτεκτονικά γραφεία «κολοσσοί»

Η νέα Τούμπα έχει προσελκύσει το διεθνές κατασκευαστικό ενδιαφέρον. Οι πληροφορίες μας λένε πως τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης, που έχουν σχεδιάσει και επιμεληθεί της κατασκευής νέων γηπέδων, κατέθεσαν ή θα καταθέσουν προσεχώς προσφορές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τα παραδείγματα της ισπανικής εταιρείας «Αcxt-Idom», της «Populous» και της «BuroHappold» που έχουν έδρα το Λονδίνο και της «GAU Arena» με έδρα την Ρώμη.

Διαβάστε ακόμη...