«Να γεμίσει η Ελλάδα ΠΑΟΚτσάκια!»

Από inpaok.com: O Aλέξανδρος Πασχαλάκης έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κατάκτηση του φετινού νταμπλ από τον ΠΑΟΚ, αφού ήταν βασικός και αναντικατάστατος κάτω από τα δοκάρια του Δικεφάλου.
Πηγή: inpaok.com
«Να γεμίσει η Ελλάδα ΠΑΟΚτσάκια!»

Ο Έλληνας διεθνής πορτιέρο λόγω των επιδόσεων του απέκτησε και δύο παρατσούκλια. Η «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ τον ταγκάρει στα social media με το «the gold keeper», ενώ οι συμπαίκτες του τον φωνάζουν «mister zero».

Ο Πασχαλάκης μίλησε στο INPAOK για τη φετινή σεζόν και τον τρόπο που έζησε την κατάκτηση των δύο τροπαίων, ενώ δεν ξέχασε να αναφερθεί μεταξύ άλλων και στον φίλο του και αρχηγό του Δικεφάλου, Αντελίνο Βιεϊρίνια.

Επίσης σημείωσε πως στόχος του ΠΑΟΚ τη νέα σεζόν δεν είναι άλλος από το να επαναλάβει την κατάκτηση του νταμπλ.

Διαβάστε παρακάτω το πρώτο κομμάτι της συνέντευξης του Έλληνα τερματοφύλακα στο INPAOK:

Τελείωσε η περσινή χρονιά με όλα όσα έγιναν στο πρωτάθλημα. Πως ξεκινάτε την προετοιμασία, με τι διάθεση;

«Σκεφτόμασταν να πάει καλά η προετοιμασία. Είχαμε στο μυαλό μας μόνο να παρουσιαστούμε όπως πρέπει στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ήταν η αρχή για ότι καλό κάναμε φέτος».

Το καλοκαίρι φτάσατε μια ανάσα από το όνειρο του Champions League, αλλά τελικά δεν τα καταφέρατε στο τελευταίο παιχνίδι. Τι γεύση σου έχει αφήσει αυτή η εμπειρία;

«Κάναμε μεγάλη προσπάθεια στα προκριματικά του Champions League. Αποκλείσαμε δυο μεγαθήρια και πιστέψαμε ότι θα μπορέσουμε να προκριθούμε κόντρα στην Μπενφίκα. Της βάλαμε δύσκολα, παρότι έχει τεράστιο μπάτζετ και μεγάλο όνομα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Στο δεύτερο παιχνίδι της Τούμπας ο πρόεδρος τους είχε τάξει ένα απίθανο μπόνους για να μας κερδίσουν. Φτάσαμε κοντά αλλά όλες αυτές οι εμπειρίες αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον».

Μετά το δεύτερο παιχνίδι με την Μπενφίκα δέχθηκες αρκετή κριτική λόγω μιας λανθασμένης εκτίμησης. Πως το αντιμετώπισες;

«Με τρέλα. Ήταν καλό αυτό που έγινε. Μπορεί να ήμουν ο καλύτερος στην Λισαβόνα αλλά μετά το παιχνίδι της Τούμπας με βοήθησε να καταλάβω ποιος είναι πραγματικά κοντά μου και ποιος όχι. Με το που τελείωσε ο αγώνας ένιωσα την ανάγκη να βγω και να υπερασπιστώ το όνομα μου και την ομάδα μου. Ήταν πάρα πολύ καλό όλο αυτό και με βοήθησε στην πορεία της σεζόν».

Πως καταφέρατε να επανέλθετε, κάνοντας ένα τόσο καλό ξεκίνημα στο πρωτάθλημα μετά τον αποκλεισμό;

«Το ποδόσφαιρο είναι πρώτα ψυχολογία και προσωπικότητα και μετά ακολουθούν όλα τα υπόλοιπα. Μετά τον αποκλεισμό από την Μπενφίκα δεν υπήρχε ψυχολογία, ειδικά το πρώτο διάστημα, αλλά υπήρχε προσωπικότητα στα αποδυτήρια. Αυτό έκανε πολύ πιο εύκολο το έργο μας για να έχουμε αυτή  την πορεία στο πρωτάθλημα».

«Το ξαναλέω και φέτος. Θέλω τον Άγιαξ!»

Πέρσι είχε εκφράσει δημόσια την προτίμηση σου, να κληρωθείτε με τον Άγιαξ, αντί για την Βασιλεία. Βλέποντας την φετινή του πορεία στην διοργάνωση, το μετάνιωσες; Θα τον ήθελες και φέτος;

«Πέρσι ήθελα να κληρωθούμε με τον Άγιαξ, λόγω της προϊστορίας που είχαμε σαν ΠΑΟΚ. Στα προκριματικά του περασμένου καλοκαιριού ο Άγιαξ δεν ήταν τόσο καλός, όσο είδαμε στα νοκ άουτ του Champions League. Συνεχίζω να πιστεύω ότι ήταν εφικτό να τον αποκλείσουμε σε εκείνη την χρονική στιγμή. Θα ήθελα και φέτος τον Άγιαξ. Όταν ο αντίπαλος έχει τέτοια δύναμη μας βοηθάει να δώσουμε και εμείς ακόμα περισσότερα πράγματα. Επίσης αν τα καταφέρεις κόντρα σε ένα τέτοιο αντίπαλο παίρνεις και εσύ παραπάνω κύρος».

Τι σημαίνει ο αρχηγός αλλά και ο άνθρωπος Αντελίνο Βιεϊρίνια για το σύνολο του ΠΑΟΚ αλλά και για τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη;

«Είναι αρχηγός, μέσα και έξω από το γήπεδο και όταν κλείνουν οι κάμερες. Επιπλέον είναι φίλος και με έχει βοηθήσει πάρα πολύ. Είναι σημαντικό να υπάρχει τέτοια προσωπικότητα στα αποδυτήρια για να παίρνουν το ερέθισμα και όλα τα υπόλοιπα παιδιά».

Η σεζόν σημαδεύτηκε από τους σοβαρούς τραυματισμούς των Βέρνμπλουμ, Μαουρίσιο και Βιεϊρίνια. Πως το αντιμετωπίσατε στα αποδυτήρια;

«Υπήρξε ανησυχία για την κατάσταση των παιδιών, σίγουρα. Δυστυχώς το ποδόσφαιρο όμως είναι έτσι και πρέπει να προχωρήσεις μπροστά. Είμαστε στεναχωρημένοι που χάσαμε τα παιδιά αλλά έπρεπε να συνεχίσουμε για να κατακτήσουμε τον μεγάλο στόχο, το πρωτάθλημα και το κύπελλο».

Στα μέσα της σεζόν είδατε το πρώτο σκόρερ της ομάδας, τον Πρίγιοβιτς, να αποχαιρετά.  Ήταν δύσκολη όλη αυτή η μετάβαση; Πως το ζήσατε;

«Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, πέτυχε 18 γκολ μέχρι τον Ιανουάριο και είχε τεράστια συνεισφορά που δεν μπορεί να ακυρωθεί. Ο Αλεξάνταρ έκανε αυτή την επιλογή και στο τραπέζι που κάναμε είπαμε ότι όλα τα παιδιά ότι στηρίζουμε στην απόφαση του γιατί εκτός από συμπαίκτης είναι και φίλος μας και θέλαμε το καλύτερο για αυτόν. Έπρεπε να συνεχίσουμε χωρίς τον Πρίγιο, δεν μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικά. Στην αρχή ήταν λίγο περίεργα τα πράγματα αλλά είχαμε από πίσω τον Τσούμπα και τον Νίκο, ήρθε και ο Κάρολ, που είναι εξίσου καλοί ποδοσφαιριστές».
«Έχω χάσει το μέτρημα σε αποκρούσεις… Ο Λουτσέσκου με έχει βελτιώσει!»

Εκτός από την αποχώρηση, υπήρξαν και οι προσθήκες  σε ένα δεμένο σύνολο σαν το δικό σας. Ήταν δύσκολο να ενταχθούν οι νέοι ποδοσφαιριστές στην ομάδα;

«Σίγουρα είναι δύσκολο να προσαρμοστεί ένας ποδοσφαιριστής  που έρχεται τον Ιανουάριο, χωρίς προετοιμασία. Προσπαθήσαμε να εγκλιματίσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα παιδιά αυτά και να τα βοηθήσουμε όσο γίνεται περισσότερο να γίνουν μέλη του γκρουπ».

Ποια είναι η καλύτερη σου επέμβαση την σεζόν που ολοκληρώθηκε;

«Έχω χάσει το μέτρημα, δεν ξέρω».

Το καλοκαίρι του 2017 εντάχθηκες από τον ΠΑΣ Γιάννινα στον ΠΑΟΚ. Πόσο άλλαξε τον Πασχαλάκη αυτή η μεταγραφή;

«Με το που ήρθα στην ομάδα έπρεπε να προσαρμοστώ με τα θέλω του προπονητή. Άλλα τα θέλω του κύριου Πετράκη στον ΠΑΣ αλλά τα θέλω του κύριου Λουτσέσκου. Στον ΠΑΣ ξέραμε ότι η μπάλα πρέπει να πηγαίνει στον σέντερ φορ και έπρεπε απλώς να διώχνουμε την μπάλα. Αντιθέτως στον ΠΑΟΚ, έπρεπε να ξεκινάει το παιχνίδι από πίσω και να υπάρχει μεγάλη συνεισφορά και από τον τερματοφύλακα, στην ανάπτυξη του παιχνιδιού. Προσπάθησα με ευλάβεια να ακολουθήσω τις οδηγίες του προπονητή μου. Οι οδηγίες του με έχουν βελτιώσει πάρα πολύ, με έχουν αλλάξει ποδοσφαιρικά και πραγματικά τον ευχαριστώ πολύ».

Κατακτάτε το πρωτάθλημα και μια πόλη είναι ήδη «μεθυσμένη» από τους πανηγυρισμούς. Πως γυρνάει ο «διακόπτης» για να γίνει η στροφή στο κύπελλο;

«Πανηγυρίζαμε πάνω στο ανοικτό λεωφορείο και κάποια στιγμή άκουσα τον προπονητή να λέει ότι την Μεγάλη Πέμπτη παίζουμε με τον Αστέρα στην Τρίπολη.  Μόνο που το ανέφερε μπήκε στο μυαλό μου αυτό. Ήθελα απλά να το πανηγυρίσω λίγο ακόμα, εκείνο το βράδυ και στην συνέχεια έκανα focus στην ρεβανς, από την Μεγάλη Δευτέρα. Το ποδόσφαιρο είναι έτσι, ότι καλό ή κακό μπορεί να σου συμβεί, πρέπει άμεσα να μπορέσει να το αφήσεις πίσω και να συνεχίσεις, γιατί όπως και η ζωή, προχωράει πάντα μπροστά».

Πόσο βοήθησε σε αυτή την κατεύθυνση και ο Ράζβαν Λουτσέσκου;

«Είναι ένας άνθρωπος που δίνει μεγάλη βαρύτητα στην ψυχολογία και μπορεί να βρει τον τρόπο για να δώσει κίνητρο στον ποδοσφαιριστή του. Ήταν δύσκολη η δουλειά του, έπρεπε να βρει κίνητρα και κατάφερε να το κάνει ακόμα και μέσα από πολύ μικρά πράγματα στην προπόνηση, ακόμα και στην λάθος πάσα ας πούμε. Ήθελε να μας προετοιμάσει για να ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε στο ΟΑΚΑ».
«Να γεμίσουμε την Ελλάδα ΠΑΟΚτσάκια!»

Τι σκεφτήκατε όταν ακούσατε ότι θα αγωνιστείτε σε ένα τελικό, χωρίς την υποστήριξη των φίλων του ΠΑΟΚ;

«Το μάθαμε πολύ αργά, ήταν άσχημο. Είναι πολύ κρίμα που δεν είχαμε τον κόσμο μας στο πλευρό μας. Το μόνο καλό ήταν πως καταφέραμε να πάρουμε το τρόπαιο».

Υπήρξε κάποια στιγμή που σκέφτηκες ότι αυτό το πρωτάθλημα δεν χάνεται;

«Όχι γιατί κοιτάω την επόμενη βδομάδα, το επόμενο παιχνίδι. Ακόμα και στο ματς με τον Λεβαδειακό μέχρι και το τρίτο γκολ δεν το σκεφτόμουν».

Τελειώνει το ματς με τον Λεβαδειακό, Ποια η πρώτη σου σκέψη;

«Τίποτα κενό! Άδειασα, το μόνο που είχα στο μυαλό μου ήταν το πως θα εμφανιστώ στη σκηνή στη φιέστα».

Πριν από κάθε αγώνα υπάρχει ένα τελετουργικό με τους τερματοφύλακες, που εσύ, ο προπονητής τερματοφυλάκων και ο εκάστοτε δεύτερος πορτιέρο αγκαλιάζεστε. Πως προέκυψε αυτό;

«Εδώ στον ΠΑΟΚ προέκυψε αυτό. Στην αρχή έκατσε τυχαία, αλλά επειδή είμαστε καλά και δεμένοι με όλα τα παιδιά αυτό δεν σβήνεται όποιος και αν παίζει. Αυτό που έβλεπα στην παρακάμερα μου άρεσε, δηλαδή να μας βλέπω αγκαλιά και συνεχίσαμε να το κάνουμε».

Θέλοντας και μη τερματοφύλακας μπορεί να είναι μόνος ένας στη βασική ενδεκάδα. Πόσο εύκολο είναι να είσαι πίσω από τον βασικό; Το έχεις ζήσει αυτό στον ΠΑΟΚ σε ένα κομμάτι της περσινής σεζόν.

«Δεν είναι εύκολο. Είναι πολύ δύσκολο. Αυτό που κάνουν όλοι, ακόμα και αυτοί που δεν αγωνίζονται είναι στο 100% και πρέπει να εμψυχώνουν τον συνάδελφο τους γιατί όταν η ομάδα πάει καλά δεν επιβραβεύονται μόνο οι 11 παίκτες που παίζουν, αλλά όλος ο ΠΑΟΚ ως οργανισμός. Η ομάδα δεν είναι μόνο οι 11 και όσοι μπουν αλλαγή, αλλά το σύνολο όλων των ποδοσφαιριστών.

Πέναλτι θα εκτελέσεις ποτέ;

«Δυο φορές επιχείρησα φέτος. Ήθελα φέτος να εκτελέσω δεν έχω βάλει γκολ ποτέ. Ο προπονητής… τρελάθηκε όταν το ζήτησα αυτό. Ο προπονητής τερματοφυλάκων, ο Γιώργος Σκιαθίτης που ξέρει πως θέλω να ανεβαίνω στα κόρνερ, να εκτελέσω πέναλτι προσπαθούσε να με ηρεμεί και να με κοντρολάρει. Του χρόνου θέλω πρώτα να κάνω σωστά τη δουλειά μου και για τα υπόλοιπα βλέπουμε».

Πίστεψες ότι κόντρα στον Λεβαδειακό θα το εκτελέσεις;

«Ανέβηκα ως το κέντρο φώναξα στον προπονητή αν μπορώ να το εκτελέσω. Δεν μπορώ να πάρω την πρωτοβουλία μόνος μου. Με την κίνηση αυτή ο κόσμος το αντιλήφθηκε και άρχισε να φωνάζει το όνομα μου. Δεν έγινε τελικά. Το σημαντικό είναι ότι κερδίσαμε».

Πρόσφατα έγινε γνωστό πως η φανέλα σου πουλάει πολύ στο γυναικείο κοινό. Το είχες καταλάβει από την επαφή σου με τον κόσμο;

«Νιώθω πολύ καλά με αυτό. Φέρνουμε κόσμο στο γήπεδο. Φέρνουμε γυναίκες στο γήπεδο. Οι γυναίκες μαθαίνουν έτσι καλύτερα το ποδόσφαιρο. Όταν μια κοπέλα έρθει στο γήπεδο, ίσως φέρει το παιδί της, τον ανιψιό της. Έτσι θα κάνουμε νέα ΠΑΟΚτσάκια, έτσι θα μεγαλώσει και άλλο η ομάδα και αυτό με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή».

Το ότι σε όποιο γήπεδο και αν παίξατε είχε ΠΑΟΚτσήδες πώς το βιώσατε; Είναι μια εξτρά επιβράβευση όλο αυτό;

Από τα ευρωπαϊκά του Champions League στο εξωτερικό μέχρι και σε αγώνες Κυπέλλου εκτός έδρας η στήριξη του κόσμου ήταν απίστευτη. Έβλεπες κόσμο του ΠΑΟΚ να είναι δίπλα σου. Αυτό είναι ότι πιο σπουδαίο μπορεί να καταφέρει ένας σύλλογος, να ακολουθεί ο κόσμος την ομάδα όπου πηγαίνει. Έχω δει οπαδούς από Μελβούρνη, Νέα Υόρκη, Γερμανία να μας ακολουθούν σε αγώνες!»

Πιστεύεις πως μετά την εκπληκτική φετινή σεζόν δημιουργήθηκαν και θα δημιουργηθούν και άλλα ΠΑΟΚτσάκια; Ακόμα έχουμε στο μυαλό μας την εικόνα του Πρίγιοβιτς μέσα στα Σπάτα να είναι περιτριγυρισμένος από παιδάκια για ένα αυτόγραφο.

«Πιστεύω πως ναι! Δημιουργήσαμε πολλά ΠΑΟΚτσάκια. Τα μικρά παιδάκια πάνε με τον πρωταθλητή. Τον καλύτερο δηλαδή. Θέλουμε να είμαστε πρωταθλητές κάθε χρόνο για να δημιουργούμε συνεχώς νέα ΠΑΟΚτσάκια σε όλη την Ελλάδα.

Ο ΠΑΟΚ είναι αήττητος πρωταθλητής και νταμπλούχος. Στόχος είναι και του χρόνου η κατάκτηση των δύο τροπαίων. Θεωρείς ότι η επόμενη σεζόν θα είναι πιο δύσκολη από την φετινή;

«Θεωρώ ότι κάθε χρόνο ανεβάζουμε τον πήχη και πρέπει να ξεπερνάμε τα όρια που βάζουμε. Έχουμε πολλούς στόχους να πετύχουμε ακόμα και με σωστή δουλειά θα τα καταφέρουμε Σίγουρα όλοι θέλουν να κερδίσουν τον πρώτο και να τον ξεπεράσουν, αλλά εμείς πρέπει να είμαστε σοβαροί για να μη συμβεί αυτό.

Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξης ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές του εαυτού του…

Διαβάστε ακόμη...