Σήκωσέ το, δεν μπορώ να περιμένω

Από inpaok.com: Σαν σήμερα (17/5) πριν 16 χρόνια (το 2003) ένα σύνθημα των ΠΑΟΚτσήδων έγραψε ιστορία και έφερε ένα Κύπελλο στον Δικέφαλο!
Πηγή: inpaok.com
Σήκωσέ το, δεν μπορώ να περιμένω

Σιγά μην έχανε ο ΠΑΟΚ την κούπα του 2003 μέσα στο σπίτι του!

Το 4ο Κύπελλο για τον ποδοσφαιρικό Δικέφαλο ήρθε… μόνο του στην Τούμπα! Ο τελικός του 2003 έγινε στο «σπίτι» του ΠΑΟΚ (έτσι είχε οριστεί από την αρχή της σεζόν λόγω ανακατασκευής των άλλων μεγάλων γηπέδων της χώρας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004) και ο Δικέφαλος κατέκτησε τον τίτλο κερδίζοντας στον τελικό τον Άρη με 1-0 με ένα φοβερό γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη στο 24’.

Εκείνη τη μέρα, λίγες ώρες πριν το ματς, ακούστηκε στις κερκίδες το γνωστό σύνθημα «Σήκωσέ το, το γαμ… δεν μπορώ να περιμένω», το οποίο την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 2004, τραγούδησαν όλοι οι Έλληνες και για την Εθνική που πήρε του Euro στην Πορτογαλία! Όταν ακούστηκε λοιπόν το σύνθημα στην Τούμπα, ήταν δεδομένο ότι εκείνο το Κύπελλο δεν επρόκειτο να φύγει ποτέ από την έδρα του ΠΑΟΚ…

ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ… ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή… Με εντυπωσιακές εμφανίσεις και νίκες ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε τα εμπόδια του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου με νίκη 1-0 επί του Άρη μέσα στην Τούμπα

Το καλοκαίρι του 2002, ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε ιδανικά τη χρονιά με νίκη 4-1 επί του Παναθηναϊκού στην Τούμπα για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος. Τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η ομάδα δεν στάθηκαν εμπόδιο στο να διατηρήσει μια σταθερή πορεία.

Στα μισά μάλιστα του πρωταθλήματος, τον Ιανουάριο του 2003, ο ΠΑΟΚ ήταν στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας μαζί με τον Ολυμπιακό, δύο μόλις βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό. Ο Δικέφαλος κρατούσε παράλληλα τον στόχο του Κυπέλλου Ελλάδος, αφού μετά τις αναμετρήσεις με ομάδες μικρότερων κατηγοριών (Λεωνίδιο, Ολυμπιακός Βόλου) που πέρασε τους δύο πρώτους γύρους, ακολούθησαν τα ματς με τον ΟΦΗ μέσα στις γιορτές.

Στις 19 Δεκεμβρίου 2002 ο ΟΦΗ πήρε ισοπαλία στην άδεια από φιλάθλους, λόγω τιμωρίας, Τούμπα και ο προπονητής της ομάδας Άγγελος Αναστασιάδης δήλωσε ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα, αναλογικά με τα προβλήματα που υπήρχαν στην ομάδα. «Ήταν ένα άσχημο παιχνίδι. Με τόσα προβλήματα που έχει η ομάδα πάλι καλά παίξαμε». Το ρεπορτάζ ανέφερε πως εκκρεμούσαν οι πληρωμές των ποδοσφαιριστών, ενώ στο 80’ της αναμέτρησης ο Παντελής Καφές είχε φύγει από το γήπεδο με ζαλάδες.

Η ρεβάνς της Κρήτης έγινε στις 8 Ιανουαρίου 2003, με τον ΠΑΟΚ να προέρχεται από ήττα στη Νέα Σμύρνη από τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα με 2-0 στις 4 Ιανουαρίου. Ο ΟΦΗ προηγήθηκε με 1-0 στο 23’ έπειτα από κεφαλιά του Σοάρες σε σέντρα του Ντεγιάνοφ.

Η πίεση του ΠΑΟΚ μετά το γκολ ήταν ασφυκτική και έκανε τον προπονητή του ΟΦΗ Ζντένεκ Σκάσνι να παραδεχθεί ότι «ο ΠΑΟΚ ήταν ανώτερη ομάδα από εμάς ποιοτικά» και να δεχθεί την πρόκριση του Δικεφάλου με το γκολ του Δημήτρη Σαλπιγγίδη με κεφαλιά στο 60’ έπειτα από την σέντρα του Δημήτρη Μάρκου και το γύρισμα του Γιώργου Γεωργιάδη.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο αντίπαλος του ΠΑΟΚ στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου Ελλάδος και το πρόγραμμα έφερε τις δύο ομάδες να αναμετρηθούν μέσα δύο φορές μέσα σε τέσσερις ημέρες. Στις 23 Φεβρουαρίου 2003 ήταν το μεταξύ τους παιχνίδι για το πρωτάθλημα στο γήπεδο της Ριζούπολης, όπου ο ΠΑΟΚ ηττήθηκε με 4-3 και έμεινε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας με οκτώ βαθμούς διαφορά από τον πρώτο Παναθηναϊκό και έξι από τον δεύτερο Ολυμπιακό.

Η αντιαθλητική και αντιεπαγγελματική ενέργεια του μέσου του Ολυμπιακού Κριστιάν Καρεμπέ να χτυπήσει στο 87’ με κουτουλιά τον Οκκά και στη συνέχεια με γροθιές τον Παντελή Καφέ προσέδωσε μεγαλύτερη ένταση στο ματς για το Κύπελλο Ελλάδος που ακολουθούσε τρεις μέρες μετά.

Το παιχνίδι της Τούμπας ξεκίνησε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ που στο 31’ ήταν 2-0 μπροστά στο σκορ με τα γκολ του Γεωργιάδη και του Μάρκου, αλλά η λανθασμένη υπόδειξη πέναλτι του διαιτητή Τσαγκαράκη στο 44’ έβαλε φωτιά στις κερκίδες και τα αντικείμενα άρχισαν να πέφτουν βροχή. Η «παράβαση» δόθηκε σε πέσιμο του Καστίγιο χωρίς να τον ακουμπήσει ο Τοχούρογλου. Ο Οκκάς στο 87’ έγραψε το τελικό 3-1 και έδωσε προβάδισμα πρόκρισης στον ΠΑΟΚ για την ρεβάνς της Ριζούπολης.

Ο τεχνικός της ομάδας Άγγελος Αναστασιάδης μετά το ματς αποτύπωσε στις δηλώσεις του την κατάσταση: «Είχα πει στα παιδιά στα αποδυτήρια ότι θα ήταν ένα παιχνίδι πυριτιδαποθήκη και ότι θα εξαρτηθεί από εμάς τι θα γίνει. Εμένα αυτό που με ενδιαφέρει είναι το αύριο και στον ΠΑΟΚ λίγοι σκέφτονται το μέλλον της ομάδας. Όταν από το καλοκαίρι είσαι γονατιστός και τρως χτυπήματα δεν ξέρεις πόσο μεγάλο χτύπημα θα ήταν να μην τελείωνε το ματς. Αν δεν φορέσεις το παντελονάκι και τη φανέλα δεν μπορείς να καταλάβεις τι λέω. Εμείς είμαστε εδώ για να στηρίζουμε το ποδόσφαιρο. Εσείς μπορείτε να κάνετε κριτικές και να γελάνε τα παιδιά στα αποδυτήρια, αλλά ακόμη δεν έχετε καταλάβει πως παίζει η ομάδα από το καλοκαίρι».

Η ρεβάνς της Ριζούπολης στις 12 Μαρτίου 2003 βρήκε και τις δύο ομάδες σε κακή ψυχολογία, αφού ο ΠΑΟΚ προερχόταν από ήττα στην Τούμπα από τον Ηρακλή κι ο Ολυμπιακός είχε χάσει μέσα στο γήπεδό του από την ΑΕΚ. Αυτό το εκμεταλλεύθηκε περισσότερο ο ΠΑΟΚ που απάντησε στην φλύαρη υπεροχή του Ολυμπιακού. Με δύο γκολ σε δύο λεπτά από τους Γεωργιάδη και Οκκά, πήρε προβάδισμα 2-0 και έδειξε πως η υπόθεση πρόκριση είχε πλέον κριθεί. Ο Λάμπρος Χούτος απλά μείωσε σε 2-1 στο 76’ και ο ΠΑΟΚ προκρίθηκε στα ημιτελικά με δύο νίκες.

Ο ΠΑΟΚ κληρώθηκε με την ΑΕΚ για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδος και ο Άρης βρέθηκε απέναντι στο Αιγάλεω. Ο Δικέφαλος κατάφερε να βάλει τις βάσεις πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια, με τον Γιασεμή να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα στο 40’ μετά από λάθος του Τσάρτα στην μεσαία γραμμή, ωραία αντεπίθεση και τελική πάσα του Οκκά.

Στη ρεβάνς η ΑΕΚ προηγήθηκε μόλις στο 8’ της αναμέτρηση με γκολ του Χρήστου Μαλαδένη, αλλά ο Οκκάς στο 87’ σημείωσε το 1-1, έδωσε στον ΠΑΟΚ το εισιτήριο για τον τελικό και γλίτωσε τον Δικέφαλο από την διαδικασία της παράτασης.

Ο τελικός έγινε στην Τούμπα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη και την παραμονή του αγώνα ο τεχνικός της ομάδας Άγγελος Αναστασιάδης, εκτός από το παράπονο του για τις διαχωριστικές γραμμές και τον περιορισμό των θέσεων στο γήπεδο, μίλησε και για την γενική κατάσταση της ομάδας. «Πιστεύω σε αυτή την ομάδα και αξίζουν τα παιδιά να κατακτήσουν το Κύπελλο Ελλάδος. Όμως όπως έχει η κατάσταση ο ΠΑΟΚ θα διαλυθεί ό,τι και να γίνει. Είμαστε υπό διάλυση και το θέμα δεν είναι τι θα κάνει ο Αναστασιάδης, αλλά όλοι αυτοί που βρίσκονται γύρω από την ομάδα. Με ενδιαφέρει να τελειώσουμε καλά τη φετινή περίοδο γιατί όλα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα στην ομάδα έχουν γίνει για να μην είναι η ψυχή και το μυαλό των ποδοσφαιριστών στον τελικό».

Ο ΠΑΟΚ στις 17 Μαΐου 2003 στο γήπεδο της Τούμπας σήκωσε το τρόπαιο χάρη στο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη μετά από ωραία πάσα του Δημήτρη Μάρκου στο 25’ και αυτό ήταν ένα από τα στοιχεία που τον ανέδειξαν ως τον πολυτιμότερο παίκτη της αναμέτρησης. Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, προηγήθηκε και δεν αντιμετώπισε προβλήματα από τον Άρη που κατέβηκε με αμυντικές διαθέσεις μέσα στην Τούμπα και μόλις στο τέλος προσπάθησε να σώσει την παρτίδα, αλλά ο Μόρις είχε σουτ στο δοκάρι του Τοχούρογλου μετά από σέντρα του Μπράγκα.

Είναι χαρακτηριστικό πως στο γλέντι της κατάκτησης του τροπαίου το βράδυ του Σαββάτου 17 Μαΐου 2003 δεν παραβρέθηκε κανένα μέλος της διοίκησης μετά από απαίτηση των ποδοσφαιριστών που υποστήριξαν πως αφού ήταν όλη τη σεζόν μόνοι τους ήθελαν να το γιορτάσουν και μόνοι τους μαζί με τον προπονητή της ομάδας Άγγελο Αναστασιάδη.

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

ΠΑΟΚ-Άρης 1-0

Σκόρερ: Γιώργος Γεωργιάδης 24΄(σουτ)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Άγγελος Αναστασιάδης): Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Κούτσης (71′ Χασιώτης), Αμπονσά (88′ Νάστος), Μάρκος, Κουκιέλκα, Καφές, Γεωργιάδης, Οκκάς, Γιασεμάκης (75 Σπάσιτς).

Άρης: (Γιώργος Φοιρός): Λαμπάκης, Μόρις, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Πανόπουλος (69′ Μπασίρ), Κατσιαρός, Διγκόζης (46′ Μπράγκα), Σελάντερ, Κνόπερ, Επαλέ, Νίρεν (46′ Καμπάνταης).

Δείτε και σχετικά videos:

https://www.youtube.com/watch?v=IqVOowvzyGk

ΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

ΆΓΓΕΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

«Με πήρε κάποιος τηλέφωνο πριν από το παιχνίδι και μου είπε ότι στην συνέντευξη Τύπου θα πω Χριστός Ανέστη σε όλους. Θα τελειώσω με αυτό και εύχομαι να αναστηθεί ο ΠΑΟΚ που μπαίνει σε πολύ δύσκολο δρόμο. Δυστυχώς για εμένα δεν ξέρω αν θα πρέπει να λυπηθώ ή να χαρώ για ό,τι έγινε σήμερα επειδή δεν ξέρω αύριο τι θα γίνει. Από τον Ιούλιο δεν ξέρω τι θα ξημερώσει και αυτός ο κόσμος του ΠΑΟΚ, αυτή όλη η δυναμική κοιμάται και ονειρεύεται». Σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας έγιναν οι δηλώσεις του Άγγελου Αναστασιάδη μετά το τέλος του αγώνα της Τούμπας και την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδος από τον ΠΑΟΚ.

Με αυτή την επιτυχία έγινε ο μοναδικός που κατάφερε να πανηγυρίσει τίτλο ως ποδοσφαιριστής και ως προπονητής με τον ΠΑΟΚ, αφού είχε σηκώσει στον ουρανό της Θεσσαλονίκης τόσο το τρόπαιο του Πρωταθλητή, όσο και του Κυπέλλου Ελλάδος ως παίκτης. Η πίστη του στις δυνατότητες των ποδοσφαιριστών του, η συσπείρωση στα αποδυτήρια και η προσήλωση στον στόχο ήταν βασικοί οδηγοί ώστε ο ΠΑΟΚ την σεζόν 2002-03 να βρίσκεται πάντα κοντά σε επαφή με την κορυφή παρά τα διοικητικά και οικονομικά προβλήματα που υπήρχαν και τελικά, να κατακτήσει το τρόπαιο του Κυπέλλου Ελλάδος.

Από το καλοκαίρι του 2002, ο Άγγελος Αναστασιάδης έκανε την 3η θητεία του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τον σύλλογο και παρέμεινε μέχρι τις πρώτες αγωνιστικές της περιόδου 2004-05. Τη σεζόν 2014-15 βρέθηκε και για 4η φορά στην καριέρα του στον Δικέφαλο ως προπονητής.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Αναδείχθηκε πολυτιμότερος ποδοσφαιριστής του τελικού με τον Άρη (έβαλε και το νικητήριο γκολ) στην διαδικασία της ψηφοφορίας από τους δημοσιογράφους και δεν ήταν μόνο το γκολ που σημείωσε, αφού άλλωστε το χαρακτήρισε εύκολο. «Μετά από τόσα χρόνια στα γήπεδα έχω την εμπειρία να βάλω γκολ σε μια τέτοια φάση».

Για τη σημασία του αγώνα παραδέχθηκε πως ήταν περισσότερο αγχωμένοι επειδή είχε τον χαρακτήρα του ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, παρά για την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων. «Είχαμε πολύ άγχος επειδή ήταν ένα παιχνίδι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη και όλοι το είχαν αναγάγει σε παιχνίδι ζωής και θανάτου. Εμείς αγχωθήκαμε επειδή γνωρίζαμε πως αν χάναμε στην Τούμπα, θα περνούσαμε δύσκολες στιγμές». Εκτός από το γκολ του τελικού είχε σκοράρει και στα δύο ματς για τα προημιτελικά με τον Ολυμπιακό.

Στην σύγκριση ανάμεσα στα δύο τρόπαια που κατέκτησε με τον ΠΑΟΚ (2001 και 2003) δεν είχε ιδιαίτερο πρόβλημα στην επιλογή. «Το πρώτο κύπελλο είναι πάντα σημαντικό και εξάλλου τότε παίζαμε στην Αθήνα και με τον πρωταθλητή Ελλάδος». Για τον ίδιο, βέβαια, ήταν η πέμπτη κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδος μετά από επτά συμμετοχές σε τελικούς με τον Παναθηναϊκό και τον ΠΑΟΚ. Μια εβδομάδα αργότερα στην αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τα Γιάννινα ο Γιώργος Γεωργιάδης έκλεισε τον πρώτο του κύκλο στον «Δικέφαλο» με ένα γκολ και μια ασίστ.

Σε τέσσερις σεζόν στην ομάδα κατέκτησε δύο Κύπελλα Ελλάδος και μετά από το πέρασμα του από Ολυμπιακό και Ηρακλή, επέστρεψε τον Ιανουάριο του 2007 στον ΠΑΟΚ για να κλείσει εκεί την καριέρα του. Αργότερα πέρασε ως προπονητής τόσο από τις Ακαδημίες όσο και από την πρώτη ομάδα του Δικέφαλου, ενώ διατέλεσε και τεχνικός διευθυντής του Δικέφαλου.

ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΚΚΑΣ

Αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ το καλοκαίρι του 2000 και κατάφερε να συνδυάσει την πρώτη του, αλλά και την τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟΚ με κατάκτηση Κυπέλλου Ελλάδος. Μάλιστα ο λογαριασμός των 40 γκολ του σε 126 ματς με τον «Δικέφαλο» άνοιξε σε αγώνα Κυπέλλου Ελλάδος στις 10 Αυγούστου 2000 στο Αμπελόκηποι – ΠΑΟΚ 1-6, που είχε μπει ως αλλαγή και έκλεισε στον ημιτελικό του 2003 με την ΑΕΚ στην Τούμπα. Ο ίδιος είχε βάλει τις βάσεις πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια με την κούρσα από την αριστερή πλευρά και την σέντρα στον Γιασεμή που έγραψε το 1-0 της Αθήνας, ενώ στην Θεσσαλονίκη με το γκολ του στο 87’ έκανε το 1-1 και «γλίτωσε» τον ΠΑΟΚ από την διαδικασία της παράτασης.

Σημαντικό ρόλο είχε και στις αναμετρήσεις για τα προημιτελικά με τον Ολυμπιακό, όπου σκόραρε και στα δύο ματς και ειδικά στην αναμέτρηση της Τούμπας, όπου στο 88ο λεπτό έκανε το 2-1 υπέρ του ΠΑΟΚ 3-1 και έδωσε διαφορά δύο γκολ στον «Δικέφαλο» για την ρεβάνς της Ριζούπολης, όπου και εκεί έγραψε το 2-0 στο 32’ για τον ΠΑΟΚ αμέσως μετά το γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη, δύο λεπτά νωρίτερα. Το καλοκαίρι του 2003 αποχώρησε από τον ΠΑΟΚ, αφού είχε κάνει τρεις γεμάτες σεζόν με περισσότερα από 38 ματς σε όλες τις διοργανώσεις και με απολογισμό δύο Κύπελλα Ελλάδος. Μετά από ένα διάλειμμα ενός χρόνου στην ΑΕΚ, συνέχισε για μια τριετία στον Ολυμπιακό και στη συνέχεια επέστρεψε στην Κύπρο.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΡΚΟΣ

Το καλοκαίρι του 2002 αποκτήθηκε από τον ΠΑΟΚ, αφού πρώτα είχε περάσει δύο σεζόν με τα χρώματα του Άρη στην Θεσσαλονίκη. Η συμβολή του σε όλη την χρονιά ήταν καθοριστική για την μεσαία γραμμή του «Δικεφάλου» και αποτέλεσε βασική επιλογή του Άγγελου Αναστασιάδη. Υπήρξαν πολλές στιγμές που έδωσε λύσεις στην πορεία του ΠΑΟΚ στην κατάκτηση του τροπαίου το 2002-03. Αγωνίστηκε στα 10 από τα 11 ματς που έδωσε ο ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Ελλάδος την σεζόν 2002-03 και το μοναδικό γκολ που σημείωσε στον προημιτελικό με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα (3-1), όπου είχε γράψει το 2-0. Το επίσημο ντεμπούτο του με τον «Δικέφαλο» μάλιστα έγινε στον αγώνα Κυπέλλου με το Λεωνίδιο στην Πελοπόννησο, όπου ξεκίνησε ως βασικός και αντικαταστάθηκε από τον Εγκωμίτη στο 55ο λεπτό.

Από τις σημαντικότερες στιγμές που τον φέρνουν σε ρόλο πρωταγωνιστή της κατάκτησης του Κυπέλλου Ελλάδος ήταν το κλέψιμο έξω από την περιοχή του Άρη και η πάσα στον Γιώργο Γεωργιάδη που τελείωσε τη φάση και έδωσε το χρυσό γκολ και το τρόπαιο.

Το 2002-03 ήταν η πιο γεμάτη σεζόν της καριέρας του, αφού αγωνίστηκε σε 41 ματς με τον ΠΑΟΚ σε πρωτάθλημα, κύπελλο και Ευρώπη, ενώ είχε και δύο γκολ. Συνέχισε για ακόμη ενάμιση χρόνο στον «Δικέφαλο» και τον Ιανουάριο του 2005 έφυγε με προορισμό την ομάδα του Θρασύβουλου, όπου αγωνίστηκε για ένα εξάμηνο και έκλεισε την καριέρα του. Συνολικά στον ΠΑΟΚ αγωνίστηκε σε 62 αγώνες για όλες τις διοργανώσεις και σημείωσε τέσσερα γκολ.

Διαβάστε ακόμη...