Ο τελικός του VAR: Η ψηφιακή τεχνολογία (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο (pics)

Απο ethnos.gr: Το ethnos.gr αναλύει όλη την προεργασία και τη λειτουργία του Video Assistant Referee που κάνει επίσημο... ντεμπούτο στον τελικό ΠΑΟΚ - ΑΕΚ
Πηγή: ethnos.gr
Ο τελικός του VAR: Η ψηφιακή τεχνολογία (και) στο ελληνικό ποδόσφαιρο (pics)

Επί ένα χρόνο, VAR ακούγαμε και VAR δεν βλέπαμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο... Ο λόγος δεν ήταν οικονομικός. Το κονδύλι για την 5ετή σύμβαση ύψους 13.454.000€ είχε εγκριθεί από την Πολιτεία, στη συμφωνία του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Νίκου Παππά και του Υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Βαγγέλη Γραμμένο.

Το ζητούμενο ήταν να μπει σε μία σειρά το άκρως συγκεχυμένο έως και... δαιδαλώδες τοπίο της ψηφιακής οργάνωσης του όλου εγχειρήματος. Χρειάστηκαν αρκετοί μήνες για να γίνει αυτό πράξη και μαζί με τον διεθνή διαγωνισμό για το ανάδοχο σχήμα. που θα «τρέξει» την όλη διαδικασία του «Video Assistant Referee», φτάσαμε πλέον στον Μάιο του 2019, για να δούμε (μετά τις υπογραφές της σύμβασης) την ψηφιακή τεχνολογία να μπαίνει (και) στο ποδόσφαιρο της πατρίδας μας, μέσα απ' τον 77ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο (11/5) στο ΟΑΚΑ.

Το μεγάλο παιχνίδι των δύο δικεφάλων, θα μπορούσε να πει κανείς πως αποκτά «ιστορικό» χαρακτήρα, καθώς θα είναι το πρώτο στην Ελλάδα στο οποίο θα γίνει χρήση της νέας τεχνολογίας, με τον ψηφιακό «συνεργάτη» του διαιτητή να κάνε το επίσημο «ντεμπούτο» του στα ελληνικά γήπεδα. Προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την ολοκληρωτική εφαρμογή του VAR στην Ελλάδα, από τον προσεχή Αύγουστο και την εκκίνηση του επόμενου πρωταθλήματος της Super League, όπως υπογράμμισαν και οι «κεφαλές» των δύο αναδόχων εταιριών «Medialuso» και «InDigital» κατά τις υπογραφές της περασμένης Πέμπτης (9/5).

Πάμε να δούμε λοιπόν, ορισμένα απ' τα βασικά «ντεσού» της προετοιμασίας του VAR για τον τελικό του Σαββάτου στο Ολυμπιακό Στάδιο, το πώς θα δουλέψει το όλο σύστημα και την πολύ σημαντική προεργασία που έχει γίνει απ' όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

1.Το VAR θα καλυφθεί από 16 κάμερες στον τελικό του Κυπέλλου. Συνολικά πάντως, η εταιρία παραγωγής που έχει αναλάβει την κάλυψη του μεγάλου αγώνα ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ θα έχει 24 κάμερες, μαζί με αυτές του «Goal Line Technology». Ο ελάχιστος αριθμών καμερών που έχει θέσει ως προδιαγραφές η FIFA είναι οι 7, όμως στην προκειμένη περίπτωση, το όλο κόνσεπτ υπερκαλύπτεται απ' την παραγωγή.

2.Οταν οργανωθεί όλο το πρότζεκτ του ελληνικού VAR η κάλυψη κάθε αγώνα ξεχωριστά, θα γίνεται σε ένα απ' τους (συνολικά) 8 θαλάμους του κέντρου επιχειρήσεων, το οποίο θα ετοιμαστεί σε κτιριακό συγκρότημα που έχει ήδη βρει η ΕΠΟ στα βόρεια προάστια. Δεδομένου πάντως πως δεν υπάρχει ακόμη το κέντρο επιχειρήσεων, ο τελικός θα καλυφθεί από ειδικό εξοπλισμό της «Medialuso» από την Πορτογαλία: Ηδη εδώ και λίγες ημέρες βρίσκονται στην Ελλάδα ένα κοντέινερ, συν ένα ειδικό βαν, αλλά και ειδικό συνεργείο αποκλειστικά για την κάλυψη του συγκεκριμένου event.

3.Το ειδικό βαν της παραγωγής του VAR θα τοποθετηθεί εντός του ΟΑΚΑ, δίπλα στο κέντρο ABC. Και μέσα σ' αυτό το βαν, εκτός από τον Γερμανό διαιτητή VAR και τον βοηθό VAR, αναμένεται να πάρουν θέση («εποπτικά» και υποστηρικτικά στην όλη διαδικασία), ο αρχιδιαιτητής Μέλο Περέιρα και ο VAR Digital Manager της ΕΠΟ, Μιχάλης Κουκουλάκης.

4.Το μόνιτορ στο ΟΑΚΑ, στο οποίο θα κατευθύνεται ο Γερμανός διαιτητής Φέλιξ Τσβάιερ, εφόσον λάβει «σήμα» απ' το κοντρόλ για χρήση VAR, θα τοποθετηθεί πίσω απ' τον πάγκο του 4ου διαιτητή, όπως επιτάσσουν οι ντιρεκτίβες της FIFA.

5.Οι κάμερες της εταιρίας παραγωγής του τελικού, έρχονται και «κουμπώνουν» απευθείας πάνω στα συστήματα του Video Assistant Referee. Το control room του VAR που θα βρίσκεται μέσα στο βαν, θα παίρνει «τροφοδοσία» απ' τις κάμερες, θα αναλύει και θα επεξεργάζεται την εικόνα και θα τη σερβίρει στον Τσβάιερ που θα βρίσκεται εντός του αγωνιστικού χώρου.

6.Για τον τελικό του Κυπέλλου δεν θα υπάρξει κάποιο έξτρα κόστος ως προς την παραγωγή του VAR, καθώς απ' τη στιγμή που υπεγράφη εγκαίρως η σύμβαση ανάμεσα στην Πολιτεία και το ανάδοχο σχήμα, το σαββατιάτικο παιχνίδι θα ενταχθεί στο γενικότερο «πακέτο» της 5ετούς σύμβασης. Το ετήσιο κόστος για το VAR και τις υπηρεσίες του θα φτάνει περίπου το 1 εκατ. € (δίχως την εφορία), ενώ η επιβάρυνση από τις οπτικές ίνες στα «συνδεόμενα» γήπεδα θα φτάνει τις 500.000€.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...