"Ο Λουτσέσκου έχει εξαιρετική κουλτούρα, άλλο επίπεδο ο ΠΑΟΚ"

Από paok24.com: Τους «τρεις σωματοφύλακες» του τεχνικού τιμ του ΠΑΟΚ, παρουσίασε σε αφιέρωμά της η ιταλική εφημερίδα «La Republica», με εκτενή αναφορά στους Ντιέγκο Λόνγκο, Κριστιάνο Μπάτσι και Ματέο Σπαταφόρα.
Πηγή: paok24.com
"Ο Λουτσέσκου έχει εξαιρετική κουλτούρα, άλλο επίπεδο ο ΠΑΟΚ"

Ο 43χρονος γυμναστής του ΠΑΟΚ, μάλιστα, παραχώρησε συνέντευξη, μιλώντας για τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει από τον Δικέφαλο, την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τα όσα έγιναν την περσινή σεζόν, αλλά και την συνεργασία του με τον Ράζβαν Λουτσέσκου.

Ο Σπαταφόρα, τόνισε ότι το επίπεδο του ΠΑΟΚ, είναι παρόμοιο με των ιταλικών συλλόγων, αναφέρθηκε στην διαρκεί δίψα του Ράζβαν Λουτσέσκου να μαθαίνει νέα πράγματα για την προπονητική, ενώ κατέληξε με το όνειρο της εισόδου στους ομίλους του Champion League.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει το αφιέρωμα της «La Republica»:

Ο Κριστιάνο Μπάτσι, Ο Ντιέγκο Λόνγκο και ο Ματέο Σπαταφόρα, υπάρχει πολύ Λιγυρία (σ.σ. περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας) στον πρωταθλητή και αήττητο ΠΑΟΚ και ο Ματέο Σπαταφόρα, μας μιλά για την ιστορική επιτυχία, που έκανε την Θεσσαλονίκη να τρελαθεί από χαρά.

Ο τρίτος τίτλος του ΠΑΟΚ και μάλιστα χωρίς ήττα, έχει ιταλική… γεύση. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, Ράζβαν Λουτσέσκου, γιος του Μιρτσέα, έχει δημιουργήσει ένα τεχνικό τιμ με συνεργάτες από την Λιγυρία, με τους άμεσους συνεργάτες του Ντιέγκο Λόνγκο και Κριστιάνο Μπάτσι, αλλά και τον γυμναστή, Ματέο Σπαταφόρα, να βρίσκονται στον ΠΑΟΚ από το καλοκαίρι του 2017. Ο Μπάτσι ήταν προπονητής της Εντέλα το 2010, ο Ντιέγκο Λόνγκο, βγήκε από την σχολή του Ποντεντετσίμο και το 2004, ήρθε σε επαφή με τον Λουτσέσκου και ξεκίνησε η συνεργασία τους, που κρατάει μέχρι σήμερα.

Ο 43χρονος Ματέο Σπαταφόρο ξεκίνησε την καριέρα του σαν γυμναστής το 2004, ενώ αγωνιζόταν παράλληλα σε ερασιτεχνικό επίπεδο. «Ξεκίνησα στην Καπαρέζε με τον Ντομένικο Μπερτόλιο, εξαιρετικός προπονητής και άνθρωπος. Στη συνέχεια βρέθηκα σε Βελεστούρλα, Τερζούλι και στην Εντέλα, όπου αναγκάστηκα να σταματήσω την καριέρα μου ως ποδοσφαιριστής στα 28 μου. Στο Κιάβαρι γνωρίστηκα με τον Μπάτσι και στη συνέχεια ο Λόνγκο με κάλεσε να εργαστώ ως γυμναστής στην Κραϊόβα. Εκεί έμεινα για αρκετά χρόνια, με δύο διαλείμματα στην Ολιανένσε του Μπάκι και στην Μόντενα που αγωνίζονταν τότε στην Serie B», εξηγεί ο Σπαταφόρα για την γνωριμία του με το τεχνικό τιμ του Λουτσέσκου.

Οι τρεις Ιταλοί του ΠΑΟΚ κέρδισαν τον δεύτερο τίτλο τους στην Ελλάδα μετά το Κύπελλο του 2018, με τον Σπαταφόρα να εξηγεί το κλίμα που συνάντησε… «Είναι ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Στην πραγματικότητα κερδίσαμε και το περσινό πρωτάθλημα, αλλά μας αφαίρεσαν έξι βαθμούς και χάσαμε εξωαγωνιστικά δύο ματς για λόγους που ακόμη δεν έχω καταλάβει. Τερματίσαμε δεύτεροι με τέσσερις βαθμούς πίσω από την ΑΕΚ. Αυτή τη σεζόν ξεκινήσαμε με -2 στο πρωτάθλημα, αλλά ευτυχώς δεν βιώσαμε κάποια άλλη αδικία και κατακτήσαμε το πρωτάθλημα».

Όσον αφορά την εμπειρία που αποκόμισε από την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με την Τσέλσι, ο Σπαταφόρα μας είπε: «Ήταν μια υπέροχη εμπειρία όταν συναντηθήκαμε με την Τσέλσι στο Europa League. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον μέντορά μου, Πάολο Μπερτέλι, ήταν μεγάλη η ικανοποίηση μου για όλα αυτά που έζησα».

Η κουβέντα δεν θα γινόταν να μην περιστραφεί γύρω από την συνεργασία με τον Ράζβαν Λουτσέσκου: «Έχουμε ένα πολύ δεμένο τεχνικό τιμ, ο Ράζβαν Λουτσέσκου, έχει μια εξαιρετική κουλτούρα και αυτό του επιτρέπει να διαχειρίζεται τα πάντα με άριστο τρόπο. Θέλει να μαθαίνει για την προπονητική συνεχώς και είναι σε επαφή με τεχνικούς όπως ο Γκουαρδιόλα και ο Μαντσίνι. Με λίγα λόγια, κατόρθωσε να διαχειριστεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τον καλύτερο τρόπο και προορίζεται για ακόμη μεγαλύτερα πράγματα στο μέλλον».

Ο Ματέο Σπαταφόρα μίλησε και για τις συνθήκες εργασία που συνάντησε σε Ρουμανία και Ελλάδα… «Πρέπει να προσαρμοζόμαστε σε νέες καταστάσεις. Στη Ρουμανία, για παράδειγμα, χρησιμοποιούν πολύ τις σάουνες και τα τούρκικα λουτρά ή πιστεύουν ότι οι ασκήσεις στο χιόνι ή η πραγματοποίηση τριών ασκήσεων την ημέρα είναι παραγωγική διαδικασία. Θα έλεγα ότι σε μερικές περιπτώσεις είναι ακόμα στο Μεσαίωνα… Το επίπεδο των δύο πρωταθλημάτων είναι σίγουρα διαφορετικό. Στην Ελλάδα υπάρχουν διαφορετικές συνθήκες. Στον ΠΑΟΚ το επίπεδο και οι μισθοί είναι συγκρίσιμοι με μια ιταλική ομάδα. Δουλεύουμε πολύ με την μπάλα και οι παίκτες παρακολουθούνται από κάθε άποψη, χρησιμοποιώντας το GPS σε συνδυασμό με τα βίντεο της προπόνηση γίνεται σωστή δουλειά.

Είναι θεμελιώδες να γνωρίζουμε πώς να προσαρμόζουμε μια κατάσταση στην προπόνηση. Εν ολίγοις, πρέπει να μαθαίνουμε νέα πράγματα και να εξελισσόμαστε. Σε δέκα χρόνια όλα έχουν αλλάξει, το 90% της δουλειάς γίνεται με την μπάλα. Πρώτα ήταν πολύ τρέξιμο, βάρη και στη συνέχεια το ξεχωριστό τεχνικό-τακτικό μέρος. Τώρα προσπαθούμε να συνδυάσουμε τα πράγματα με ασκήσεις υψηλής έντασης, αλλά με τεχνικοτακτικούς σκοπούς».

Όσον αφορά τους επόμενους μήνες ο Σπαταφόρα ανέλυσε το πλάνο του… «Μόλις μπορέσω θα επιστρέψω στο Κιάβαρι, έχω ένα σπίτι εκεί, την μαμά μου και τους φίλους μου. Θέλω να περάσω στιγμές χαλάρωσης στην παραλία για τρεις εβδομάδες τον Ιούνιου και στη συνέχεια θα κοιτάξουμε το όνειρο της εισόδου στους ομίλους του Champion League».

Διαβάστε ακόμη...