ΠΑΟΚ: To Deja vu ασπρόμαυρων κρίσεων

Από basketplus.gr: Δεν είναι η πρώτη κρίση και προφανώς δεν θα είναι και η τελευταία.
Πηγή: basketplus.gr
ΠΑΟΚ: To Deja vu ασπρόμαυρων κρίσεων

Άλλωστε το βουνό είναι μαθημένο από τα χιόνια... Το που θα οδηγήσει όμως τον ΠΑΟΚ η τωρινή κρίση, αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό.

Για να αποτυπώσεις συγκριτικά το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να εκτιμήσεις το περιβάλλον και τις συνθήκες στις οποίες αυτό δημιουργήθηκε. Για παράδειγμα...Κρίση κτύπησε τον ΠΑΟΚ και το καλοκαίρι του 1993. Η ομάδα απέτυχε στο φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, ο Βεζυρτζής αποχώρησε διαλυμένος, τα χρέη ήταν πολλά, αλλά... Το μπάσκετ ήταν στα ντουζένια του, ο ΠΑΟΚ μια από τις 6-7 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης και ο ΑΣ είχε πολλούς εύρωστους παράγοντες για να κάνουν την δουλειά. Όπερ και εγένετο...

Ο Λάκης Οικονομίδης βγήκε μπροστά, ξόδεψε και όταν άρχισε και αυτός να διαλύεται και η ομάδα να βιώνει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, η κατάσταση μέσω πραξικοπήματος και 4ανδρίας οδήγησε στον Απόστολο Αλεξόπουλο. Λίγο ήταν; Ουσιαστικά οι μεγάλες και λόγω περιβάλλοντος κρίσεις του ΠΑΟΚ άρχισαν από τα τέλη του 2000 με την κατάρρευση του χάρτινου οικοδομήματος Μπατατούδη.

Κρίση νο 1:

Το χρηματιστήριο άρχισε να παίρνει τη κάτω βόλτα χωρίς αυτό να αγγίζει τους άμεσα υπευθύνους Σημίτη, Παπαντωνίου και ο πολιτικά «κατασκευασμένος» παράγοντας με το όνομα Γιώργος Μπατατούδης φυλλορρούσε. Πλήρωνε (όσο πλήρωνε...) τον χι Τοχούρογλου και ουχί Κολντεμπέλα, Βάις, Νταϊνένκο, Λιαδέλη. Έφυγε αφήνοντας στο έλεος Θεού και ανθρώπων την ΚΑΕ. Ο ΑΣ με Βασίλη Οικονομίδη, Δημήρη Νικηφόρο και λίγο μετά Τάκη Πανελούδη έσπευσαν να εκμεταλλευτούν το νόμο Βενιζέλου για ειδική εκκαθάριση και με πολύ ζόρι Φλεβάρη του 2004... νέα καθαρή ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Μόνο που επειδή οι νόμοι του Υπουργείου δεν περνούν τις βαριές και βρώμικες πόρτες της εφορίας, οι δύο πρώτοι και 2-3 ακόμα βρέθηκαν να χρωστούν στο δημόσιο 20-30 εκ. Ευρώ. Νέοι πολυετείς προσωπικοί αγώνες... Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ απλά υπήρχε και έδωσε έναν τόνο για το μέλλον με Βασιλειάδη, Μαυροκεφαλίδη, Βασιλόπουλο.

Κρίση Νο 2

Ο Τάκης Πανελούδης είχε αναλάβει ουσιαστικά από το 2003. Από τους βασικούς χρηματοδότες του μπάσκετ στις χρυσές εποχές, άρχισε με την διεθνή κρίση να καταρέει και μαζί του άρχισε και πάλι να κυλά στα... ναρκωτικά ο καθαρός ΠΑΟΚ. Ακολούθηκε μια τρομερή 4ετία αστάθειας, εσωτερικού πολέμου, μιζέριας, οικονομικής ανέχειας, εσωστρέφειας και φυσικά περήφανων πωλήσεων...

Μέσα σε αυτό το διάστημα εμφανίστηκε παραγοντικά ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος που πρόλαβε 12 χρόνια μετά να φτάσει στην προεδρία του ΕΣΑΚΕ αλλά και για πρώτη φορά η έντονη αμφισβήτηση στην κυριαρχία του Κατσαρή. Ειδικά από μια ομάδα φιλάθλων που οργανώθηκε για την αλλαγή στο ΑΣ μέσω της Λαϊκής Βάσης, έστω και αν το εγχείρημα εγκαταλείφθηκε με ορισμένους να βρίσκουν ξαφνικά το... φως το αληθινό. Η 2η κρίση άφησε πολλά εκατομμύρια χρέη και ουσιαστικά ακύρωσε τον αγώνα για την υπαγωγή στην ειδική εκκαθάριση. Φυσικά άδειασε και το «Παλατάκι» μια και καλή... Αγωνιστικά μετριότητα (παρά τους καλούς παίκτες που πέρασαν) και στιγμές απαξίωσης και ντροπής.

Κρίση νο 3

Η 5ετία Πανελούδη με τις όποιες διακοπές της οδήγησε στον Δρόσο. Ο «γκουρού» του στοιχήματος αφού άφησε Άλιμο, Σπόρτιγκ, ΑΕΚ εμφανίστηκε μετα Βαίων και κλάδων ένα καυτό Αυγουστικάτικο απόγευμα του 2008 στο Παλατάκι. Τον αποθέωσαν 3500 οπαδοί και αρκετοί παράγοντες (και όχι μόνο) είτε είχαν λαμβάνειν είτε όχι, τον προσκύνησαν σαν Μαραχαγιά. Στιγμές-στίγματα... Όπως και η συνέντευξη τύπου που ακολούθησε με φερέφωνα να στηρίζουν προκλητικά τον εκ Πατρών Μεσσία. Σε τρεις μήνες όλα τελείωσαν.

Αγωνιστικά κατήφορος, ο Δρόσος εξαφανισμένος διαρέοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας, προεδρία από την σύντροφο του μοντελίστ Ιωάννα Παπαδημητρίου, Τσέχικης καταγωγής και πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ. Ο Δρόσος είχε προλάβει να «δαγκώσει» για στοιχηματικούς λόγους παίκτες που έφερε στον ΠΑΟΚ, να δημιουργήσει πρόβλημα στον νεοεμφανιζόμενο διοικητικά Κώστα Αμοιρίδη (το μπάσκετ έχασε τότε ουσιαστικά μια μεγάλη παραγοντική προοπτική) και στο τέλος να κατηγορηθεί και από την ωραία Ιωάννα. Αυτή η 3η κρίση μέτρησε το καλοκαίρι του 2009 πάνω από 5.5 εκ. Ευρώ χρέη... Kαι τότε ομάδα 8 επαγγελματιών είχε μείνει. Οποία σύμπτωση 10 χρόνια πριν...

Η κρίση Πρωτοδικείου και η τωρινή

Ήταν η κρίση νο 4 αυτή που διήρκησε όσο τις τύχες της ΚΑΕ ορίζει διοίκηση πρωτοδικείου; Ως μια γενική θεώρηση ίσως να είναι και έτσι. Απλά πολλές φορές (μόνιμα σχεδόν τα οικονομικά προβλήματα αλλά και έξυπνη η διαχείρηση τους με μια μόνο προσφυγή και καμμιά υπόθεση στο ΒΑΤ) τα σκουπιδάκια μπήκαν κάτω από το χαλάκι που δημιούργησαν οι 3ες θέσεις στο παρκέ και η παρουσία του ειρηνιστή Μαρκόπουλου και των συμβόλων Πρέλεβιτς, Σταυρόπουλου. Μόνο που αυτοί για να ξεπεράσουν τα προβλήματα είχαν και κοτζαμάν Σαββίδη δίπλα τους. Έτσι βγήκε η ΚΑΕ από το άρθρο 99, έτσι τελείωσε το δοσολόγιο Ορφανού, έτσι ακολούθησαν πολλές άλλες ρυθμίσεις για την επιβίωση. Και το κλαμπ επιβίωσε. Μέχρι...;

Ουσιαστικά άρχισε από το καλοκαίρι του 2017 και την αλλαγή φιλοσοφίας του Πρέλεβιτς. Ένιωσε οτι έπρεπε να κάνει ότι ο Κανώτας με τον Γαλατσόπουλο το 2009. Σε χρονιά εξυγίανσης να "κυνηγήσει" τους ισχυρούς Κυριακού (Πανελλήνιο), Βωβό (Μαρούσι), Γένννεσις (Άρη), Λιανό (Πανιώνιο). Αυτή την φορά ήταν ο Προμηθέας, το Λαύριο, η Κύμη, ο Ήφαιστος, το Περιστέρι. Λάθος τότε που κόστισε χωρίς λόγο εκατοντάδες χιλιάδες, λάθος και τώρα με ίδια αποτελέσματα... Έστω και αν οι προθέσεις ήταν καλές και υπήρχε η βάση της στήριξης σε εξωτερικές υποσχέσεις. Ακόμα και έτσι η ευθύνη μένει εντός ΠΑΟΚ.

Και πέρσι και φέτος το άνοιγμα ήταν σημαντικό, μέσα στην χρονιά τα προβλήματα πολλά, οι παίκτες έμειναν απλήρωτοι, 4 εξ αυτών (ρεκόρ ιστορικό) αποχώρησαν, μια διετία πήγε στράφι οικονομικά για να βρεθεί-όπως πανηγυρίζεται-η ομάδα σε έναν τελικό μετά από 20 χρόνια. Η αποτύπωση της κρίσης στο παρκέ είναι έντονη και δραματική με τον ΠΑΟΚ να γνωρίζει ανήπωτους διασυρμούς.

Με λίγα λόγια το «deja vou» αποτελεί σημείο αναφοράς στην πορεία του ΠΑΟΚ τα τελευταία 20 χρόνια και δυστυχώς για το κλαμπ είναι μόνιμα με αρνητικό πρόσημο. Ποτέ μάλιστα ο οργανισμός δεν κατάφερε να απαντήσει στις κρίσεις με την παρουσία μια σταθερής ιδιοκτησιακής κατάστασης.

Επικοινωνιακές παρενέργειες

Αυτή την φορά η κρίση είναι και επικοινωνιακή. Πάνε οι ωραίες εποχές, τότε που με τις επιτυχίες στο παρκέ στελέχη της ΚΑΕ φιλοξενούσαν σε λογαριασμούς τους σε social media χρυσοποίκιλτα άρθρα αποθέωσης κυρίως εξ Αθηνών. Ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης νέων ισχυρών μιντιακών συμμάχων, αφού εδώ, όπως έλεγαν, κανείς δεν εκτιμούσε την προσπάθεια. Μόνο που όταν άρχισαν οι αποτυχίες, τα δύσκολα γενικώς, οι σύμμαχοι (πλην ενός μόνιμου και λογικού) εξαφανίστηκαν. Πάνε οι ωραίες εποχές ωστόσο, ακόμα και εκείνες της αγίας τριάδας, πεντάδας, 10άδας...

Και το χειρότερο; Η ίδια η ομάδα στην γενική απαξίωση στην οποία οδήγησε και οδηγήθηκε απουσιάζει ως διαδυκτιακό ρεπορτάζ εδώ και 4 μέρες. Είναι απίστευτο. Ο χρόνος σταμάτησε στις 30 Απριλίου. Δεν υπάρχει καν ένα μονόστηλο στην ιστοσελίδα της ΚΑΕ για το απλό και αυτονόητο, την προπόνηση. Ακόμα και αυτό το γεγονός δείχνει οτι η κρίση νο 5 μπορεί να είναι χειρότερη όλων. Εκτός και αν ένα θηρίο (από Θεσσαλονίκη, Ροστόφ, Ντουμπάι...) ξυπνήσει και αρχίσει να βρυχάται. Ειδικά αν ο Ολυμπιακός αποχαιρετήσει (με τις ευχές ΕΟΚ, ΚΕΔ, Παναθηναϊκού). Είτε για την Α2, είτε γενικά το Ελληνικό μπάσκετ, «θυσιαζόμενος» στην εκπρασινοποίηση των «θεσμών».

Διαβάστε ακόμη...