Η καλύτερη άμυνα είναι (καμιά φορά) η... σιωπή!

Από sdna.gr: Ακόμα μια δικαιολογία, ακόμα ένα αφήγημα, παρά το ότι έχουμε νέο πρωταθλητή. Μόνο που η νέα θεωρία περί καλύτερης άμυνας και καλύτερης επίθεσης έναντι του ΠΑΟΚ μπάζει από παντού και, κυρίως, εκθέτει το παρελθόν του Ολυμπιακού.
Πηγή: sdna.gr
Η καλύτερη άμυνα είναι (καμιά φορά) η... σιωπή!

Κεντρική φωτογραφία, λεζάντα:

«Ελαιογραφία αγνώστου, 2019 μ.Χ.. Αθλητές του Ολυμπιακού διαμαρτύρονται σε διαιτητή για τις υποδείξεις του».

Είναι τόσο γραφικό, που κάπως έτσι πρέπει να μοιάζει μια αποτύπωση του παρόντος στο μέλλον. Ο Ολυμπιακός δεν σταματάει να διαμαρτύρεται. Δεν σταματάει να φορτώνει την αποτυχία της φετινής σεζόν στη διαιτησία και να παρουσιάζει την «εξυγίανση» ως την αιτία που το πρωτάθλημα τελείωσε από τον Φεβρουάριο. Κι εκεί που ο οποιοσδήποτε νορμάλ τοποτηρητής θα σκεφτόταν ότι τα επιχειρήματα έχουν εξαντληθεί, έρχεται ο φίλα προσκείμενος στον Ολυμπιακό Τύπος να προσθέσει ένα ακόμα.

Καινούργιο ευφυολόγημα η διαφορά τερμάτων. Η καλύτερη επίθεση, η καλύτερη άμυνα και η καλύτερη ομάδα. Είναι προφανές ότι από κάπου πρέπει να κρατηθούν οι οπαδοί του Ολυμπιακού, οπότε το αφήγημα συνεχίζεται! Τι κι αν ηττήθηκαν δύο φορές από τον ΠΑΟΚ; Τι κι αν έχουν κερδίσει ένα στα πέντε ντέρμπι, με το έκτο να κρίνεται στα χαρτιά; Τι κι αν ηττήθηκαν στην Κρήτη από τον ΟΦΗ, ο οποίος παλεύει για την παραμονή του; Τι κι αν δεν κέρδισαν στην Ξάνθη; Τι κι αν δεν κατάφεραν να επικρατήσουν του Παναθηναϊκού στο Στάδιο Καραϊσκάκη; Τι κι αν δεν κατάφεραν να εμφανιστούν στο ελάχιστο ανταγωνιστικοί στην Τούμπα, στο ματς που εν πολλοίς έκρινε τη σεζόν;

Για τον Ολυμπιακό, η απάντηση – όπως προκύπτει από τα δημοσιεύματα – είναι ότι έχει την καλύτερη επίθεση, σχεδόν την καλύτερη άμυνα, άρα σχεδόν την καλύτερη ομάδα και σχεδόν αδικείται από τη βαθμολογία.

Παράλογο; Εννοείται, αλλά ποιος έχασε τη λογική για να τη βρουν οι ερυθρόλευκοι; Ακόμα και το γεγονός ότι έχουν δεχτεί τρία γκολ παραπάνω προσάπτεται στα αυτογκόλ του Βούκοβιτς σα να έβγαινε ο Ραζβάν Λουτσέσκου και να δήλωνε ότι ο ΠΑΟΚ έχει πετύχει 69 γκολ, μετρώντας και όσα έχουν ακυρωθεί (σ.σ. αν έχουν ακυρωθεί τόσα).

Αλήθεια, όμως, πόσο ακριβές είναι το θεώρημα που κατά καιρούς παρουσιάζεται; Αν πάρουμε τα γραφόμενα γνωστού δημοσιογράφου ως μια μορφή αλήθειας, τότε υπάρχουν πολλά πρωταθλήματα τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν. Χωρίς καν να ψάξουμε τα αυτογκόλ, χωρίς καν να ψάξουμε πόσα γκολ έχουν σημειωθεί από πέναλτι (και σίγουρα δε θα ήταν ευνοϊκό για τον Ολυμπιακό αυτό το στατιστικό), βρίσκουμε τουλάχιστον έξι πρωταθλήματα των ερυθρολεύκων, τα οποία θα έπρεπε να πέσουν ξανά στο τραπέζι.

Και, ταυτόχρονα, βρίσκουμε και τη σεζόν 2003-04 , στην οποία ο Παναθηναϊκός πήρε το πρωτάθλημα έχοντας χειρότερη επίθεση και χειρότερη άμυνα από τους ερυθρόλευκους, αλλά τότε δεν υπήρχαν διαρκείς και ασταμάτητες κραυγές για εξυγίανση και «φέρτε πίσω τους Έλληνες διαιτητές». Εξάλλου, εκείνη η σεζόν είχε τελειώσει με μια ξεκάθαρη επικράτηση των πρασίνων στον τελικό του κυπέλλου, διοργάνωση στην οποία δεν προχώρησε καν τόσο πολύ φέτος ο Ολυμπιακός.

Τι αξίζει την προσοχή σας στους παρακάτω πίνακες; Η σεζόν 1997-98, στην οποία ο Ολυμπιακός πήρε το πρωτάθλημα με τον Παναθηναϊκό να έχει καλύτερη επίθεση και καλύτερη άμυνα. Η σεζόν 1999-00, στην οποία ο Παναθηναϊκός πέτυχε έξι γκολ περισσότερα και – κρατηθείτε – οι ερυθρόλευκοι είχαν εκτελέσει δώδεκα πέναλτι (τα δέκα εύστοχα) έναντι πέντε (ένα άστοχο) των πρασίνων. Και, φυσικά, η σεζόν 2007-08, με τον Ολυμπιακό να κατακτάει το πρωτάθλημα, με σαφώς χειρότερα νούμερα από εκείνα της ΑΕΚ και με ένα 3-0 στα χαρτιά να συνυπολογίζεται στα δεδομένα του.

ΣΕΖΟΝ 1997-98

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

88

88-27

Παναθηναϊκός

85

90-24

ΣΕΖΟΝ 1999-00

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

92

86-18

Παναθηναϊκός

88

92-24

ΣΕΖΟΝ 2001-02

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

58

69-30

ΑΕΚ

58

65-28

ΣΕΖΟΝ 2002-03

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

70

75-21

Παναθηναϊκός

70

50-19

ΑΕΚ

68

74-29

ΣΕΖΟΝ 2003-04

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Παναθηναϊκός

77

62-18

Ολυμπιακός

75

70-19

ΣΕΖΟΝ 2004-05

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

65

54-18

Παναθηναϊκός

64

51-18

ΣΕΖΟΝ 2007-08

ΟΜΑΔΑ

ΒΑΘΜΟΙ

ΕΠΙΘΕΣΗ/ΑΜΥΝΑ

Ολυμπιακός

70

58-23

ΑΕΚ

68

65-17

Διαβάστε ακόμη...