Από τον Φούρτουλα στον Ζίφκοβιτς

Από paok24.com: Όπως βγήκε από το πρωί του Σαββάτου ο ΠΑΟΚ έκλεισε τις θέσεις των τερματοφυλάκων για την επόμενη σεζόν με τον Ζίβκο Ζίφκοβιτς, ο οποίος θα κάνει παρέα στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη και τον Ροντρίγο Ρέι.
Πηγή: paok24.com
Από τον Φούρτουλα στον Ζίφκοβιτς

Μία μεταγραφή που παραλίγο να είχε γίνει πέρσι, φαίνεται να γίνεται φέτος, με τον Σέρβο γκολκίπερ της Ξάνθης Ζίβκο Ζίφκοβιτς να είναι έτοιμος να γίνει κάτοικος Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα Τούμπας. Ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του ελληνικού πρωταθλήματος που γνωρίζεται πολύ καλά με τον Ραζβάν Λουτσέσκου από την κοινή τους πορεία στην Ξάνθη θα είναι ουσιαστικά ο συνοδοιπόρος με τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη την επόμενη σεζόν.

Τι κοινό έχεις όμως ο άλλοτε γκολκίπερ της Ξάνθης με τον εμβληματικό τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ, Μλάντεν Φούρτουλα; Εκτός από την καταγωγή, μιας και ο Ζίφκοβιτς είναι Σέρβος και ο Φούρτουλα είναι Σερβοβόσνιος, γεννημένος στο Σεράγεβο, αλλά κάτοικος της τότε Ενωμένης Γιουγκοσλαβίας, πολλά κοινά έχουν και οι θητείες του στο ποδόσφαιρο και η κατάληξη τους στον ΠΑΟΚ.

Και οι δύο τερματοφύλακες λοιπόν σε ηλικία 19 ετών μόλις πήραν την πρώτη τους μεταγραφή στην Παρτιζάν Βελιγραδίου. Ο Φούρτουλα το 1969, ενώ ο Ζίφκοβιτς το 2008. Και οι δύο τους δεν μπόρεσαν να καθιερωθούν μόνιμα στην μεγάλη ομάδα του Βελιγραδίου και έτσι νωρίς αποφάσισαν να ξενιτευτούν. Ο Μλάντεν Φούρτουλα σε ηλικία 24 ετών πήρε τον δρόμο προς τις Σέρρες και τον Πανσερραϊκό, ενώ ο Ζίφκοβιτς μετά από τις 3 περιόδους δανεισμών στις Μέταλακ και Τελεόπτικ και στα 27 του αποφάσισε να μετακομίσει στην Ξάνθη του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Μέσα από τις εμφανίσεις τους και στις δύο επαρχιακές ομάδες στην Βόρεια Ελλάδα, μπήκαν αμέσως στο μπλοκάκι του ΠΑΟΚ σαν πιθανοί μεταγραφικοί στόχοι. Ο Μλάντεν Φούρτουλα μόλις έναν χρόνο μετά τον ερχομό του στην Ελλάδα ήρθε στον ΠΑΟΚ και σαν βασικός τερματοφύλακας πήρε τον τίτλο του 1976, ενώ ο Ζίφκοβιτς έρχεται στον ΠΑΟΚ στα 30 του χρόνια μετά από μία τριετία αποδείξεων στην Ξάνθη στον πρωταθλητή ΠΑΟΚ, για να συνεχίσει την πορεία του προς τους επόμενους τίτλους.

Μένει να φανεί εάν και ο Ζίφκοβιτς αφήσει τόσο δυνατά το στίγμα του στην Τούμπα, όπως ο Φούρτουλα που ήταν κάτω από τα δοκάρια του ΠΑΟΚ έως και τη σεζόν 1983-84, μιας και το τελευταίο πείραμα με έναν Σέρβο τερματοφύλακα, όπως ο Ζέλικο Μπρκιτς δεν στέφθηκε με επιτυχία.

Διαβάστε ακόμη...