Στα πρόθυρα… κραχ στη Σούπερ Λίγκα, 1.3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα!

Από sdna.gr: Αύξηση 79% στα πρόστιμα των ομάδων στο πρωτάθλημα σε σχέση με την περσινή χρονιά! Στο 1.3 εκατ. ευρώ η... λυπητερή. Το SDNA έβγαλε τα κομπιουτεράκια.
Πηγή: sdna.gr
Στα πρόθυρα… κραχ στη Σούπερ Λίγκα, 1.3 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα!

Οικονομική αιμορραγία έχει προκαλέσει στις ομάδες της Σούπερ Λίγκας η συμπεριφορά των οπαδών τους (κυρίως), αλλά και ορισμένων παραγόντων ή ακόμη και προέδρων, κατά τη διάρκεια του φετινού πρωταθλήματος!

Η έξαρση της βίας έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ποσού που έχει βγει από τα ταμεία των ΠΑΕ ή μάλλον καλύτερα την εκτίναξη του στα ύψη σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Όπως αποκαλύπτει το SDNA, μία αγωνιστική πριν από το φινάλε της μεγάλης κατηγορίας, οι 16 ομάδες έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν συνολικά το 1.000.000 ευρώ σε πρόστιμα. Για την ακρίβεια, οι 15 γιατί υπάρχει και μία ΠΑΕ που δεν έχει βγάλει ούτε ευρώ από το ταμείο της: ο Λεβαδειακός που υποβιβάστηκε.

Το... φράγμα του ενός εκατ. ευρώ μάλιστα, «έσπασε» από την 25η αγωνιστική χωρίς καν να υπολογιστεί το πρόστιμο που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, στο ΟΑΚΑ, που αρχικά ήταν 94.500 αλλά στην Εφέσεων αυξήθηκε στις 99.500.

Η... σούμα των ποινών που έχουν επιβάλλει οι δύο αθλητικοί δικαστές, Μαρία Τσαγκιά και Χριστόφορος Μάρκου, φτάνει στο εξωπραγματικό 1.305.700 ευρώ!

Αύξηση 80% σε σχέση με πέρσι

Η αύξηση της βίας (συνεπώς και των προστίμων) αποτυπώνεται σε μία σύγκριση με το πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18. Εκεί όπου μια αγωνιστική πριν από το φινάλε, τα πρόστιμα που είχαν επιβληθεί ήταν 729.500. Δηλαδή, φέτος η αύξηση φτάνει στο 78.99%.

Και να σκεφτεί κανείς ότι οι δύο Πρωτοδίκες κάνουν χρήση της αρχής της αναλογικότητας και επιβάλλουν σε αρκετές περιπτώσεις, τη μικρότερη προβλεπόμενη ποινή από τον Πειθαρχικό Κώδικα της ΕΠΟ, ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι αυστηροποιήθηκε για πολλοστή φορά.

Θα πρέπει να τονιστεί βέβαια, ότι ο ΠΑΟΚ πέρσι τιμωρήθηκε με τρεις αγώνες χωρίς θεατές για το ντέρμπι με την ΑΕΚ, η Ένωση με μια για την αναμέτρηση της 5ης αγωνιστικής με τον Ολυμπιακό ενώ οι δύο «Δικέφαλοι» είχαν να εκτίσουν συνολικά και 10 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών (7+3) για τα επεισόδια στον τελικό του Πανθεσσαλικού.

Η πρωτιά και ο Πανιώνιος

Την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα την πρώτη θέση καταλαμβάνει ο ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος» του βορρά είναι στην... κορυφή με 318.250 και 16 τιμωρίες. Οι 43.500 ήταν την 4η αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΚ (πρωτόδικα το πρόστιμο ήταν 73.500 αλλά μειώθηκε στην Εφέσεων) και οι 43.000 ευρώ την 20ή κόντρα στον Ολυμπιακό.

Δεύτερος είναι ο Παναθηναϊκός ο οποίος με τις 99.500 ευρώ στο ντέρμπι των «αιωνίων», έφτασε τις 262.500, έχοντας καθίσει στο σκαμνί 15 φορές!

Ο Ολυμπιακός με 182.500 και εννέα τιμωρίες είναι στην τρίτη θέση. Οι 37.500 ήταν την 21η αγωνιστική κόντρα στην ΑΕΚ και από το συγκεκριμένο ποσό οι 35.000 ήταν για άναμμα 266 πυρσών! Οι οπαδοί της ομάδας του Πειραιά μάλιστα, είχαν αναρτήσει πανό «no pyro, no party» (χωρίς πυρσούς, δεν έχει πάρτι) και ο δικηγόρος της ομάδας, είχε κάνει λόγο για ένταση ανάμεσα σε οπαδούς και ΠΑΕ.

Ακολουθεί η ΑΕΚ με επτά τιμωρίες και 155.750 ευρώ, από τις οποίες οι 73.250 ευρώ ήταν την 6η αγωνιστική κόντρα στον Ολυμπιακό. Οι 40.000 ευρώ ήταν για πυρσούς!

Την πεντάδα συμπληρώνει μία ομάδα - έκπληξη, ο Πανιώνιος. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης έπειτα από οχτώ τιμωρίες, έχει κληθεί να καταβάλλει 81.000 ευρώ (!), ποσό εξαιρετικά υψηλό για τα δεδομένα της ομάδας ενώ πέρσι είχε πληρώσει 44.750 ευρώ.

Οι πυρσοί και τα καπνογόνα

Η μεγαλύτερη... πληγή των ομάδων είναι οι πυρσοί και οι φωτοβολίδες. Προσοχή, όχι η ρίψη τους στον αγωνιστικό χώρο αλλά απλά το άναμμα τους, για το οποίο προβλέπονται ιδιαίτερα τσουχτερά πρόστιμα.

Για το συγκεκριμένο αδίκημα ο Παναθηναϊκός έχει τιμωρηθεί με πρόστιμο σε 14 αγώνες του φετινού πρωταθλήματος.

Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ σε 11 παιχνίδια και ακόμη ο Πανιώνιος (σε 6), ο Ολυμπιακός (σε 5), η ΑΕΚ (σε 5), ο ΟΦΗ (σε 5), ο Παναιτωλικός (σε 5), ο ΠΑΣ Γιάννινα (σε 4), ο Άρης (σε 2), η ΑΕΛ (σε 1), ο Απόλλων Σμύρνης (σε 1), ο Ατρόμητος (σε 2), ο Αστέρας Τρίπολης (σε 1) ενώ δεν έχουν τιμωρηθεί η Λαμία, ο Λεβαδειακός και η Ξάνθη.

Οι... άτακτοι παράγοντες

Δεν φταίνε όμως, για όλα οι οπαδοί, ξέφυγαν και ορισμένοι παράγοντες ή ακόμη και πρόεδροι ομάδων, κατά τη διάρκεια της περιόδου που βαδίζει προς την ολοκλήρωση της.

Για παράδειγμα:

- Οι 5.000 στον Απόλλωνα Σμύρνης, την 17η αγωνιστική ήταν για το «γαμ... τα σπίτια σας» που είχε πει, σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο πρόεδρος της ομάδας της Ριζούπολης Παναγιώτης Μονεμβασιώτης, στον διαιτητή Λάμπρου.

- Οι 2.500 από τις 22.500 του Ολυμπιακού, την 11η αγωνιστική στο Περιστέρι, στον αγώνα με τον Ατρόμητο, ήταν για το «ήρθατε εδώ να μας γαμ...» του υπεύθυνου επικοινωνίας των «ερυθρόλευκων» Κώστα Καραπαπά, στον ρέφερι της αναμέτρησης.

- Οι 5.000 του Πανιώνιου την 8η αγωνιστική, ήταν για τη φραστική επίθεση του Νίκου Ζαμάνη στον διαιτητή του αγώνα με τον Ατρόμητο, Τάσο Σιδηρόπουλο. Σύμφωνα με το φύλλο αγώνα, ο διευθυντής ποδοσφαίρου της ομάδας της Νέας Σμύρνης είχε πει στον διεθνή ρέφερι... «είσαι χειραγωγημένος, ντροπή σου, είσαι γελοίος, αναξιόπιστος, γαϊδούρι, την έκανες την δουλειά σου».

- Οι 1.500 από τις 9.000 στον ΟΦΗ, την 17η αγωνιστική ήταν για το επεισόδιο που είχε ο πρώην προπονητής των Κρητικών Νίκος Παπαδόπουλος με τον παράγοντα του Παναιτωλικού, Χρήστο Κουτσοσπύρο.

Τα συγκεκριμένα ποσά μπορεί να είναι μικρά αλλά φασούλι, το φασούλι, γεμίζει το σακούλι. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα... σακούλια των ομάδων της Super League, ξεχείλισαν.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΟΥ ΦΕΤΙΝΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

(δεν περιλαμβάνονται τα πρόστιμα για το Κύπελλο Ελλάδας, ούτε για δυσφημιστικές δηλώσεις).

Διαβάστε ακόμη...