ΠΑΟΚ και τραυματισμοί…

Από FORZA: Οι διαφορές Βιεϊρίνια, Μαουρίσιο και Βέρνμπλουμ και όλα όσα γίνονται προληπτικά για τα μυϊκά προβλήματα
Πηγή: forza
ΠΑΟΚ και τραυματισμοί…

«Τι γίνεται με τους τραυματισμούς στον ΠΑΟΚ;» Αυτό το ερώτημα τέθηκε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα όπου όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα προέκυψαν και πολλές υπερβολές. Η FORZA βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Ο ΠΑΟΚ έχει ταλαιπωρηθεί τα τελευταία χρόνια από μερικούς πολύ σοβαρούς τραυματισμούς που αφορούν ρήξεις χιαστών. Φέτος είναι δύο οι παίκτες (Βιεϊρίνια και Μαουρίσιο) ενώ σε αυτούς προστίθεται και ο Βέρνμπλουμ με τη ρήξη αχίλλειου τένοντα. «Φταίει» κάτι ή κάποιος σε αυτές τις περιπτώσεις όπου η ατυχία-συγκυρία παίζει τον σημαντικότερο ρόλο; Τι φταίει που ο Βιεϊρίνια ακούμπησε στον αντίπαλο μετά το άλμα και προσγειώθηκε με το ένα πόδι, χωρίς να έχει τον έλεγχο του σώματός του;

Από εκεί και πέρα... Όταν ο ΠΑΟΚ πριν 3-4-5 χρόνια ταλαιπωρούνταν από 20, 30, 40 θλάσεις και τώρα μετράει λιγότερες από δέκα, μπορεί να προκύπτει μεγάλο θέμα; Ίσως... Όπως το βλέπει ο καθένας.

Στο κομμάτι της πρόληψης και της αποθεραπείας πάντως οι παίκτες δεν έχουν αλλάξει συνήθειες και υποχρεώσεις. Στο γήπεδο φθάνουν μία ώρα νωρίτερα για να κάνουν το έξτρα προληπτικό πρόγραμμά τους και φεύγουν μία ώρα αργότερα από την προπόνηση για να βγάλουν και την αποθεραπεία τους.

Πάμε και στον κάθε παίκτη ξεχωριστά, από αυτούς τους τρεις που αντιμετωπίζουν τα πιο μεγάλα προβλήματα...

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΒΙΕΪΡΙΝΙΑ

Ο αρχηγός της ομάδας τραυματίστηκε στις 14 Απριλίου στη Λάρισα, όταν μετά από άλμα βρήκε σε αντίπαλο και προσγειώθηκε απότομα στον αγωνιστικό χώρο. Έχει υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού και έσω μηνίσκου και θα εγχειριστεί την προσεχή εβδομάδα.

Ο Πορτογάλος πέρασε μερικές πολύ δύσκολες μέρες μέχρι να συνέλθει από το σοκ, έχει ήδη ξεκινήσει την θεραπεία για να φύγει η φλεγμονή και αφού συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του αυριανού αγώνα θα ξεκινήσει το πιο βαρύ πρόγραμμα μέχρι να επιστρέψει.

Αν όλα πάνε καλά ο Βιεϊρίνια θα είναι και πάλι στη διάθεση της ομάδας, κατά τα τέλη του 2019.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΜΑΟΥΡΙΣΙΟ

Στις 10 Μαρτίου ο Μαουρίσιο υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού. Έπειτα από δική του απόφαση χειρουργήθηκε στην Πορτογαλία και σε ειδικό κέντρο, αλλά η επέμβαση έγινε την 1η Απριλίου. Αυτό φυσικά σημαίνει ότι και το διάστημα της αποθεραπείας του ξεκίνησε με μία μικρή καθυστέρηση.

Ο Βραζιλιάνος παρέμενε μέχρι και χθες εκεί όπου και περνούσε το πρώτο στάδιο αποθεραπείας του. Σήμερα Σάββατο αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, αφού φυσικά θα παραβρεθεί και αυτός στην αυριανή ιδιαίτερη αναμέτρηση.

Από εκεί και πέρα θα κάνει νέες συζητήσεις με τους ανθρώπους της ομάδας έτσι ώστε να αποφασιστεί η περεταίρω συνέχιση της θεραπείας που... κάποια στιγμή πρέπει να γίνει εδώ και με την επίβλεψη των ανθρώπων του ΠΑΟΚ έτσι ώστε αυτοί να έχουν και την ευθύνη όλης της διαδικασίας και της επιστροφής του παίκτη στα γήπεδα.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΒΕΡΝΜΠΛΟΥΜ

Στις 17 Δεκεμβρίου, ο Πόντους Βέρνμπλουμ υπέστη ρήξη αχίλλειου τένοντα, σε μία εντελώς ανύποπτη φάση στο ξεκίνημα της αναμέτρησης με τον Λεβαδειακό. Στις 19 του μήνα χειρουργήθηκε. Συμπληρώθηκαν λοιπόν τέσσερις μήνες μετά την επέμβαση και εντός ομάδας λέγεται ότι... «η αποθεραπεία του πάει καλύτερα απ' ότι περιμέναμε».

Ο Σουηδός πέρασε όλα τα τεστ περπατήματος μια και αυτός ο τραυματισμός μπορεί να αφήσει πολλά σε έναν αθλητή, ήδη τρέχει στο γήπεδο και εμφανίζεται πραγματικά πολύ δυνατός, αλλά και πειθαρχημένος σε κάθε τι που θα του ζητηθεί.

Όπως όλα δείχνουν ο 33χρονος (τα κλείνει τον Ιούνιο) Βέρνμπλουμ θα ξεκινήσει κανονικά τη νέα αγωνιστική περίοδο, η οποία για τον ΠΑΟΚ θα αρχίσει στα τέλη Ιουνίου.

ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΙ ΑΠΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μεταγραφές σε μηχανήματα!

Η είδηση ανέφερε: «Ο Ιβάν Σαββίδης μετά τις τελευταίες επαφές, ζήτησε να ενισχυθούν σε όποια περίπτωση γίνεται, οι μηχανισμοί πρόληψης και αποθεραπείας».

Η επόμενη μέρα φέρνει τον ΠΑΟΚ (πολύ μπροστά σε σχέση με όλους τους άλλους) να ενισχύεται ακόμη περισσότερο στον τομέα της επιστημονικής πρόληψης και στο κομμάτι των μηχανημάτων. Ήδη η ΠΑΕ έχει αγοράσει δύο μηχανήματα που βοηθούν στην ενδυνάμωση των μυϊκών ομάδων και πιο συγκεκριμένα στη βελτίωση της έκρηξης και της αντοχής. Επιπροσθέτως έχουν παραγγελθεί άλλα δύο, που κύριο στόχο θα έχουν την αναγνώριση κάποιων ελλειμμάτων στις βασικές μυϊκές ομάδες που οι παίκτες βγάζουν προβλήματα. Στους οπίσθιους μηριαίους και τους προσαγωγούς.

Κάπως έτσι ενισχύεται δραστικά η πρόληψη με την άμεση γνώση των πρώτων συμπτωμάτων, αλλά και η αποθεραπεία με την ενδυνάμωση των ευαίσθητων μυϊκών ομάδων.

Φυσικά και αυτά τα πανάκριβα-εξειδικευμένα μηχανήματα δεν τα έχει καμία άλλη ΠΑΕ στη χώρα.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ!

Άγχος και θλάσεις!

«Ξέρεις ότι στην εμφάνιση μυϊκών προβλημάτων, παίζει ρόλο και το άγχος...» μας είπε άνθρωπος του ποδοσφαίρου και μέσα από την έρευνα για το θέμα, μάθαμε το εξής: Στον ΠΑΟΚ για να ελέγξουν –όσο είναι δυνατό- και την ψυχοσωματική κατάσταση των παικτών, την μεθεπόμενη του κάθε αγώνα, τους δίνουν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο μέσα από το οποίο ενημερώνουν για την καθημερινότητά τους και ότι σοβαρό μπορεί να τους έχει συμβεί. Μέχρι και application στο κινητό του έχει ο καθένας που πρέπει να το ενημερώνει συχνά-πυκνά με ανάλογα στοιχεία. Αυτά συμπληρώνονται από τα στοιχεία των επιδόσεών τους και βγαίνει το ανάλογο πρόγραμμα για τον καθένα.

Γίνεται αντιληπτό ότι για να δουλέψουν όλα αυτά, απαιτούνται σοβαρότητα και συνέπεια από την πλευρά των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Γρίφος για το νέο σχέδιο και την πολιτική των μεταγραφών

Μπελάδες για τον ΠΑΟΚ του 2020

Δύσκολη απόφαση με τις προσωπικότητες και τα ακριβά συμβόλαια που χάνουν τη μισή επόμενη σεζόν

Για τον ΠΑΟΚ σε αυτή την ιστορική σεζόν, απέμειναν τέσσερα ματς. Τα όποια κενά θα καλυφθούν και όλοι αισιοδοξούν ότι οι στόχοι θα επιτευχθούν στο πρωτάθλημα και στο κύπελλο. Τι θα γίνει όμως τη νέα αγωνιστική περίοδο;

Όπως όλοι αντιλαμβάνονται, στο χτίσιμο αυτής της ομαδάρας που κάνει ιστορική πορεία και πέρυσι και φέτος, ο ΠΑΟΚ βασίστηκε ιδιαίτερα στην ποιότητα και την προσωπικότητα παικτών όπως οι Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ και Μαουρίσιο. Με δεδομένες, όμως, τις ηλικίες αυτών αλλά και παικτών όπως οι Βαρέλα, Κρέσπο, Μπίσεσβαρ, Μάτος, ο ΠΑΟΚ είχε αποφασίσει (κάτι που αποκάλυψε η FORZA) να αναζητήσει ποιοτικούς παίκτες σε πιο μικρές ηλικίες. Όλο αυτό είχε να κάνει και με το συμπέρασμα των ανθρώπων του ΠΑΟΚ, ότι η αποτυχία στους ομίλους του Europa League (ταυτόχρονη πορεία με πρωτάθλημα) σχετίζονταν και με την μορφή του υπάρχοντος ρόστερ. Το οποίο έπρεπε να αναμορφωθεί.

Τώρα όμως που υπάρχουν μεγάλα ερωτηματικά για δύο τόσο κομβικούς παίκτες που θα επιστρέψουν στα τελειώματα του 2019 χωρίς κανείς να ξέρει σε τι κατάσταση;

Τι πρέπει και τι θα κάνει ο ΠΑΟΚ στον σχεδιασμό του νέου ρόστερ; Θα περιμένει τον Βιεϊρίνια και τον Μαουρίσιο; Θα καλύψει τις θέσεις τους με άλλους πολύ ποιοτικούς άρα και ακριβούς παίκτες; Θα επιμείνει στην απόκτηση πιο νέων παικτών;

Αυτά τα πολύ σοβαρά ζητήματα θα τεθούν προς συζήτηση άμεσα και οι πρώτες κινήσεις της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα φανερώσουν και το σχέδιο. Αν διατηρείται ή αν αλλάζει...

ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ!

Με όλα αυτά που συμβαίνουν βέβαια, όταν μία ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ χάνει για τόσο μεγάλο διάστημα, τόσο ακριβούς παίκτες και επί της ουσίας τη δεδομένη περίοδο έχει ανενεργά συμβόλαια πέντε εκατομμυρίων ευρώ, αρχίζουν και δημιουργούνται κάποια ακόμη ζητήματα.

Ήδη εντός ΠΑΕ και ομάδας γίνονται συζητήσεις για το πώς (κεντρικά στη Λίγκα ή ειδικά στον ΠΑΟΚ) θα ανοίξει θέμα ασφάλισης συμβολαίων. Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι η κεντρική αντιμετώπιση (όταν υπάρχουν τόσα άλλα θεμελιώδεις ζητήματα στο πρωτάθλημα) δεν μπορεί να γίνει και έτσι μπαίνει το ερώτημα αν ο ίδιος ο ΠΑΟΚ μπορεί να πάρει απόφαση ένα ετήσιο ποσοστό του ακριβού του μπάτζετ, να το διαθέσει στην ασφάλιση των συμβολαίων του ρόστερ.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Ο Βέρνμπλουμ όπως όλα δείχνουν θα είναι παρών από το ξεκίνημα της νέας σεζόν και όπως είπε ο ίδιος: «Με τόση προπόνηση, όταν επιστρέψω, θα είμαι ο πιο δυνατός του πρωταθλήματος».

Πέρα από τον Σουηδό, όμως, και οι Βιεϊρίνια – Μαουρίσιο θα είναι μαζί με την ομάδα σε όλο το διάστημα της προετοιμασίας, ακόμη και κατά τις δύο φορές που ο ΠΑΟΚ θα βρεθεί στην Ολλανδία. Έχει ήδη συζητηθεί ότι η αποθεραπεία τους πρέπει να ελέγχεται καθημερινά χωρίς αυτοί να είναι σε άλλη χώρα.

Διαβάστε ακόμη...