«Ασπρόμαυροι» ήρωες με… παντόφλες!

Από forza: Οι περισσότεροι Πρωταθλητές από την «τάξη του '70» έχουν βγει στην σύνταξη, ωστόσο έχουν το προνόμιο να είναι οι πρώτοι που έφεραν ένα Πρωτάθλημα στην Τούμπα!
Πηγή: forza
«Ασπρόμαυροι» ήρωες με… παντόφλες!

Την άνοιξη του 1976 ο ΠΑΟΚ συμπλήρωνε μισό αιώνα «ζωής» στα αθλητικά δρώμενα της Ελλάδας και το γιόρταζε φτάνοντας για πρώτη φορά στην κορυφή της Ελλάδας!

Η τρομερή φουρνιά του Κούδα, του Σαράφη, του Παρίδη, του Ιωσηφίδη, του Τερζανίδη, του Αποστολίδη και των άλλων παιδιών, είχε υποχρεώσει την Ελλάδα να παραμιλάει με το υψηλών προδιαγραφών ποδόσφαιρο της και επιτέλους ήταν στο θρόνο της!

Έκτοτε, εκείνη η σπουδαία ομάδα δεν πήρε ούτε έναν τίτλο, ουσιαστικά διαλύθηκε ένα – δύο χρόνια αργότερα, με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές να αποσύρονται από την ενεργό δράση. Σαράντα τρία χρόνια μετά, ο Γιώργος Κούδας είναι ιδιοκτήτης ΠΡΟΠΟ και από το Δεκέμβριο του 2015 ασχολείται ξανά ενεργά με τα διοικητικά της ομάδας. Ο Σταύρος Σαράφης παρέμεινε πιστός στρατιώτης του Συλλόγου, υπηρετώντας τον από διάφορα πόστα. Σήμερα είναι γενικός αρχηγός της Κ15 και της Κ17. Ο Κώστας Ιωσηφίδης ακολούθησε καριέρα προπονητή, επιστρέφοντας στην ομάδα το 2005. Εργάστηκε ως γενικός αρχηγός της Α' ομάδας μέχρι το 2014 και πλέον συνεχίζει στην Κ19.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ

Έχοντας ολοκληρώσει τις σπουδές του στις ΗΠΑ γύρω από τα οικονομικά, ο Κούλης Αποστολίδης ασχολήθηκε με διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες, ενώ δεν έλειψε από τον ΠΑΟΚ. Ο Χρήστος Τερζανίδης πέρασε πολλά χρόνια στους πάγκους, πλέον, είναι συνταξιούχος και σύμβουλος αθλητισμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Μέχρι πριν από μια τετραετία περίπου ο Αχιλλέας Ασλανίδης διατηρούσε τα περίφημα πατσατζίδικα στην Αθήνα, αλλά πλέον ζει στη Νικήτη της Χαλκιδικής προσφέροντας βοήθεια στους συνανθρώπους του μέσα από την «Κιβωτό Κοινωνικής Αλληλεγγύης».

Ο Μλάντεν Φούρτουλα υπηρέτησε τον ΠΑΟΚ από διάφορα πόστα, ήταν τιμ μάνατζερ την περίοδο της παρουσίας του Ντούσαν Μπάγεβιτς, αλλά πλέον είναι συνταξιούχος. Το δικό του δρόμο στο κομμάτι των Ακαδημιών ακολούθησε ο Παναγιώτης Κερμανίδης, ιδρύοντας και λειτουργώντας από το 2000 τους «Μπέμπηδες» στην περιοχή του Φοίνικα, ενώ ο Νέτο Γκουερίνο είναι συνταξιούχος, αλλά υπήρξε για πολλά χρόνια εκπρόσωπος ποδοσφαιριστών από τη Βραζιλία.

Ο Κώστας Ορφανός διετέλεσε αντιπρόεδρος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά το κύριο επάγγελμά του είναι πολιτικός μηχανικός και ασχολείται με τις κατασκευές πολυκατοικιών. Ο Γιάννης Γούναρης είναι ιδιοκτήτης ΠΡΟΠΟ, κάτοχος του UEFA Pro από το 2016 και για ένα διάστημα ήταν τεχνικός σύμβουλος της Σχολής του Ολυμπιακού στη Θεσσαλονίκη. Τέλος, ο Φιλώτας Πέλλιος ασχολείται με γεωργικά προϊόντα, στα Κύμινα, ενώ από το 2011 είναι πρόεδρος των Βετεράνων ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ.

Στο πρωτάθλημα του '76 ο ΠΑΟΚ μέτρησε 21 νίκες, 7 ισοπαλίες και 2 ήττες. Πέτυχε 60 γκολ, αλλά βασίστηκε στην άμυνα του, όπου δέχθηκε μόλις 17 γκολ

Ο Γιώργος Κούδας με 14 γκολ ήταν ο πρώτος σκόρερ. Ακολούθησαν οι Σαράφης, Γκουερίνο (11 γκολ), Αναστασιάδης (9 γκολ), Αποστολίδης, Κερμανίδης (5 γκολ)

Οι δύο ξένοι της ομάδας, Φούρτουλα και Γκουερίνο, δεν έχασαν ούτε ένα παιχνίδι, όπως και ο Φιλώτας Πέλλιος. Από 29 συμμετοχές είχαν οι Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Γούναρης.

ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΔΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑ ΕΔΩ...

Μια μεγάλη οικογένεια!

Δύο μέλη της σπουδαίας ομάδας του '70, ο Αρίσταρχος Φουντουκίδης και ο Δημήτρης Παρίδης δεν είναι πια μαζί μας. Ο ογκόλιθος της «ασπρόμαυρης» άμυνας, «ο Αρίστος το καλό παιδί», έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουλίου του 2007, προδομένος από την καρδιά του.

Η «ψυχή» εκείνης της ομάδας, ο «Μήτσαρας του ΠΑΟΚ», ασχολήθηκε για πολλά χρόνια με το πρακτορείο ΠΡΟΠΟ, για λίγο δούλεψε και ως λαϊκός τραγουδιστής, γράφοντας τραγούδια και ύμνους για το «Δικέφαλο», αλλά στις 22 Αυγούστου του 2015 έχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο.

Στη ζωή δεν είναι και ο δημιουργός της ομάδας του πρώτου πρωταθλήματος, ο Γκιούλα Λόραντ, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στον πάγκο της ομάδας, εκείνο το μοιραίο μεσημέρι της 31ης Μαΐου του 1981, ενώ στο «ασπρόμαυρο» ρόστερ της εποχής υπήρχαν και άλλοι ποδοσφαιριστές, όπως ο Σάκης Παντελίδης που είχε έρθει από τη Λάρισα και εκτός από το ποδόσφαιρο του άρεσε και το μπάσκετ. Δεν έπαιξε, λόγω Φούρτουλα, ούτε ένα ματς και τη χρονιά του πρώτου πρωταθλήματος δεν είχε ολοκληρώσει καν τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του.

Ο Θέμης Καπουσούζης μέτρησε μία συμμετοχή και έφυγε παίζοντας στην Καστοριά (σ.σ. ήταν μέλος της ομάδας που κατέκτησε το 1980 το Κύπελλο), Ατρόμητο, Παναχαϊκή, Αγροτικό Αστέρα. Ήταν ο πρώτος προπονητής του γυναικείου τμήματος ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, ενώ τα τελευταία χρόνια εκτελεί χρέη προπονητή.

Ο Δημήτρης Βούλγαρης, ο «Βουλγαράκης» όπως τον φώναζαν λόγω συμπάθειας, έπαιξε ως αμυντικός μέσος σε 5 αγώνες (3 βασικός), ενώ στην ομάδα υπήρχαν ακόμη ο τερματοφύλακας Διαμαντής Μηλίνης και οι δύο μοναδικές μεταγραφές εκείνη τη σεζόν, ο Γιώργος Μουρατίδης (από το Πολύκαστρο) και ο Παναγιωτίδης (από Μελίκη).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...