Το… παιδομάζωμα ταλέντων

Από forza: Η Κ-15 επιβεβαίωσε τα προγνωστικά και κατέκτησε τον πανελλήνιο τίτλο στο φάιναλ φορ της Λαμίας. Άλλωστε, η φουρνιά παικτών, που έχουν γεννηθεί το 2004, είναι, κατά γενική εκτίμηση, ιδιαίτερα ποιοτική.
Πηγή: forza
Το… παιδομάζωμα ταλέντων

Πώς, όμως, συγκεντρώθηκε αυτό το υλικό στα χέρια των προπονητών της ομάδας του Απόστολου Παπαβασιλείου και του Δημήτρη Ταξίδη; Το βέβαιο είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα αποτελεί προϊόν οργανωμένης και μεθοδικής δουλειάς, στην οποία συμμετείχαν πολλοί άνθρωποι και για αρκετά χρόνια.

Κατ' αρχήν, είναι σημαντικό να επισημανθεί εξ αρχής ότι τεχνικός της ομάδας Απόστολος Παπαβασιλείου γνωρίζει άριστα από παιδική ηλικία αρκετούς από τους παίκτες, μια και ο ίδιος άρχισε να εργάζεται στις υποδομές του ΠΑΟΚ από το 2013, αναλαμβάνοντας, σε πρώτη φάση, τις μικρές ηλικίες.

Φυσικά, το πιο σημαντικό κομμάτι έχει να κάνει με την επιλογή των παικτών από μικρή ηλικία. Κοιτάζοντας κανείς προσεκτικά το ρόστερ, θα διαπιστώσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παικτών προέρχεται από περιοχές της περιφέρειας και, επιπλέον, μετρούν ήδη αρκετά χρόνια θητείας στην ασπρόμαυρη ακαδημία.

Ο Γιώργος Κούτσιας, παραδείγματος χάρη, που έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά βήματα του στην ακαδημία «Τηλέμαχοι Αλεξάνδρειας», εντάχθηκε στον ΠΑΟΚ μόλις σε ηλικία οχτώ ετών. Το ίδιο και ο Γιώργος Λαζαριώτης, που αποκτήθηκε από τον Τιτάνα Σερβίων Κοζάνης. Στα εννέα του χρόνια ντύθηκε στα ασπρόμαυρα ο Τάσος Συμεωνίδης, προερχόμενος από τον Αλέξανδρο Κιλκίς, όπως και οι Ζήσης Τσίκος (από τον Κρόνο Καστοριάς), Δημήτρης Μοναστηρλής (από τον ΠΑΟΝΕ), Αλέξανδρος Κεδίκογλου (από την ακαδημία Αστέρια), Λευθέρης Τασιούρας και Άγγελος Ζίλος (οι δύο τελευταίοι από τον Άρη).

Από τα δέκα τους χρόνια ανήκουν στον ΠΑΟΚ οι Νίκος Μπότης (από τον Άγιαξ Λάρισας) και Μάριος Σινανάι (από την ακαδημία Καρακούση Τρίκαλων), ενώ μετά από ένα χρόνο ακολούθησε ο Λάμπρος Σμυρλής (πρώτη του ομάδα ο Cosmos Μουδανίων).Παρουσία τριών χρόνων συμπληρώνουν οι Ισίδωρος Κουτσίδης (από τη Δόξα Δράμας), Γιάννης Τσαλουκίδης (από την ακαδημία Ντίνος Κούης) και Γιώργος Κουλούρης (από τον ΑΟ Κέρκυρας), ενώ διετία κλείνει ο Γιάννης Πιτιλάκος (από τα Γρεβενά).

Οι πιο... παλιοί, πάντως, είναι οι Βίκτωρ Ρουμιάντσεβ (από το δήμο Ευόσμου) και Βασίλης Ζαφειριάδης (από τους Πρωταθλητές Πεύκων), που βρίσκονται στον ΠΑΟΚ από τα επτά τους χρόνια.

Υπάρχουν κι αυτοί, που εντάχθηκαν στις υποδομές του Δικεφάλου μόλις το περασμένο καλοκαίρι: ο Φαμπιάν Τσέλα αποκτήθηκε από τη Θύελλα Φιλώτα, ο Θόδωρος Σπυριδόπουλος από τον Ακρίτα Νευροκοπίου, ο Μάριος Μπάμπουρας από τον Φίλιππος-ΠΑΟΚ Δράμας, ο Βαγγέλης Τόσκος από τον Κρόνο Καστοριάς, ο Μιχάλης Καμαρός από την Κόρινθο 2006 και ο Θεόδωρος Καλόγηρος από την Αγ. Παρασκευή Βόλου.

ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Μεγάλο ρόλο στην επιλογή των παραπάνω παικτών έπαιξε το τμήμα σκάουτινγκ του ΠΑΟΚ. Αλλά, ακόμη πιο σπουδαίος ήταν ο ρόλος των προπονητών, που εργάζονται στις υποδομές. Αυτοί ήταν που έψαξαν, εντόπισαν και τελικά εισηγήθηκαν την απόκτηση τους, με γνώμονα το ταλέντο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε παίκτη. Αλλά και τα πώς αυτά τα στοιχεία, θα ταιριάξουν με τη φιλοσοφία και τον τρόπο δουλειάς, που ακολουθείται στην ασπρόμαυρη ακαδημία.

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Διαπιστευτήρια και στο εξωτερικό

Η πρωταθλήτρια ομάδα της Κ-15 είναι με μικρές προσθαφαιρέσεις που μεσολάβησαν, η ίδια ομάδα, που πριν τέσσερα χρόνια κατέκτησε διεθνές τουρνουά στη Στοκχόλμη, αλλά και την τρίτη θέση μεταξύ 150 ομάδων σε τουρνουά στη Γερμανία. Όπως, επίσης, τον Αύγουστο του 2015, ήταν φιναλίστ σε τουρνουά στη Μόσχα. Και πριν τρία χρόνια κατέκτησε τουρνουά στην Ολλανδία. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το πλήθος των συμμετοχών σε φιλικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου στο εξωτερικό έχουν βοηθήσει τους νεαρούς παίκτες, τόσο στη συλλογή πολύτιμων εμπειριών, όσο και στην τόνωση της αυτοπεποίθησης τους.

Η φετινή σεζόν για την ομάδα των Απόστολου Παπαβασιλείου και του Δημήτρη Ταξίδη θα ολοκληρωθεί ουσιαστικά στα τέλη Μαΐου (26-30 του μηνός), όταν η αποστολή θα βρεθεί στη Ντόχα του Κατάρ για το Tri Series Aspire Cup.

Διαβάστε ακόμη...