Τα κατορθώματα Βιεϊρίνια – Μάτος

Από forza: Δεν είναι συνηθισμένο για έναν πλάγιο μπακ να μετρά έξι γκολ στο ενεργητικό του, κι ενώ απομένουν ακόμη επτά-οχτώ παιχνίδια μέχρι την ολοκλήρωση της σεζόν. Όπως ακριβώς το έχει καταφέρει ο Αντρέ Βιεϊρίνια, μετά από 32 συμμετοχές του σε όλες τις διοργανώσεις.
Πηγή: forza
Τα κατορθώματα Βιεϊρίνια – Μάτος

Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ χρειάζεται άλλα δύο γκολ, προκειμένου να φθάσει την επίδοση του Λέο Μάτος. Ο Βραζιλιάνος δεξί μπακ είχε κλείσει την πρώτη του σεζόν στην Τούμπα (2016-17) με οχτώ γκολ (ένα λιγότερο πέτυχε πέρσι, ενώ φέτος μετράει τέσσερα τέρματα).

Με τη μέχρι τώρα παραγωγικότητα του στο σκοράρισμα, ο Βιερϊρίνια έχει ισοφαρίσει τις αντίστοιχες επιδόσεις (στη διάρκεια μιας σεζόν) των Αλβες Λίνο, Αρμάντο Φουτσίνι, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, Πέρσι Ολιβάρεζ και Ιμπραίμ Χασάν.

Ο Λίνο τελείωσε τη σεζόν 2011-12 με έξι γκολ (σε σύνολο 42 παιχνιδιών), ενώ δύο χρονιές νωρίτερα είχε σταματήσει στα πέντε (σε 40 παιχνίδια).Ο Βραζιλιάνος σκόραρε κυρίως με σουτ, αλλά ήταν αποτελεσματικός και στις εκτελέσεις φάουλ.

Στα έξι γκολ είχε σταματήσει κι ο Αρμάντο Φουτσίνι, επίδοση που κατέγραψε τη σεζόν 2004-05. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι όλα τα τέρματα του Καμερουνέζου είχαν επιτευχθεί σε παιχνίδια της Τούμπας.

Ευχάριστη έκπληξη για τον ΠΑΟΚ στον τομέα του σκοραρίσματος είχε αποδειχθεί ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς. Ο Μαυροβούνιος δεξί μπακ πρόλαβε να πετύχει έξι γκολ σε 28 συμμετοχές στη διάρκεια της σεζόν 1998-99. Η εκτός έδρας νίκη επί της Βέροιας με 2-1 έφερε την υπογραφή του (είχε σημειώσει και τα δύο γκολ των φιλοξενούμενων), όπως και το εντός έδρας 1-0 επί της Καβάλας, όταν είχε σκοράρει στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης.

Εξι γκολ (όλα με σουτ) είχε πετύχει κι ο Ολιβάρεζ την αγωνιστική περίοδο 1997-98 (σε 45 εμφανίσεις). Ο Περουβιανός κάλυπτε, όπως κι ο Λίνο, όλη την αριστερή πλευρά, για αυτό και όχι σπάνια βρίσκονταν σε θέση βολής απέναντι στις αντίπαλες εστίες.

Πηγαίνοντας ακόμη πιο πίσω στο χρόνο, θα συναντήσει κανείς τον Ιμπραΐμ Χασάν. Ο διεθνής Αιγύπτιος ποδοσφαιριστής, που κάλυπτε το δεξί άκρο της άμυνας, είχε σημειώσει κι αυτός έξι γκολ (τα τέσσερα με σουτ και άλλα δύο με κεφαλιές) σε σύνολο 26 εμφανίσεων.

Από τους πλάγιους μπακ στην ιστορία του ΠΑΟΚ με έφεση στο σκοράρισμα ήταν κι ο Δημήτρης Καπετανόπουλος. Ο Αργείτης ποδοσφαιριστής είχε ολοκληρώσει τη σεζόν 1994-95 σημειώνοντας πέντε τέρματα (σε 26 παιχνίδια), όλα με σουτ. Το θεαματικότερο όλων ήταν το 3-0 στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, που είχε πετύχει στο 52΄ της αναμέτρησης με ασύλληπτο μακρινό σουτ, κι ενώ από το 44΄ οι γηπεδούχοι έπαιζαν με παίκτη λιγότερο εξαιτίας αποβολής του Λαγωνίδη....

Τον Ιανουάριο του 2000 είχε έρθει στην Τούμπα ο Βασίλης Μπορμπόκης, όντας μια από τις επιλογές του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που έπιανε δουλειά στον ΠΑΟΚ στα μισά εκείνης της σεζόν. Αν και δεξί μπακ, ο Μπορμπόκης είχε σκοράρει πέντε φορές σε σύνολο είκοσι συμμετοχών εναντίον αντιπάλων ομάδων μέχρι το τέλος της περιόδου 1999-2000, αξιοποιώντας και την ικανότητα του στις εκτελέσεις των φάουλ.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΓΙΟΥΚΟΥΔΗ

Δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ την περίοδο 1995-96 στα ματς πρωταθλήματος (πρώτος ήταν ο Πάρης Ζουμπούλης με δεκατρία γκολ) ήταν ένας δεξί μπακ. Ο λόγος για τον Αντώνη Γιουκούδη, ο οποίος είχε σταματήσει στα εννέα γκολ. Τα οχτώ από αυτά ήταν με εκτελέσεις πέναλτι (είχε αστοχήσει και σε ένα), ενώ είχε πετύχει άλλα τρία γκολ (όλα με πέναλτι) και σε παιχνίδια κυπέλλου.

Οι κεντρικοί αμυντικοί με τα περισσότερα γκολ

Από τους κεντρικούς αμυντικούς με έφεση στο σκοράρισμα ήταν ο Αλέξης Αλεξίου. Η πιο παραγωγική του χρονιά στον ΠΑΟΚ ήταν τη σεζόν 1991-92, όταν σημείωσε έξι γκολ (τα τέσσερα με κεφαλιές), όλα στη διάρκεια του πρώτου γύρου!

Εξίσου ικανός στο ψηλό παιχνίδι ήταν και ο Χάρης Μπανιώτης, ο οποίος ολοκλήρωσε την περίοδο 1986-87 επίσης με έξι γκολ (τα τέσσερα με κεφαλιές).

Όσο για τον Νίκο Καραγεωργίου, στην τελευταία του σεζόν στον ΠΑΟΚ (1990-91), είχε σκοράρει πέντε φορές, όντας αποτελεσματικός στις εκτελέσεις πέναλτι (τέσσερα γκολ σε ισάριθμες εκτελέσεις).

Από τους ξένους στόπερ, εκείνος που ξεχώρισε με τις επιδόσεις του στο σκοράρισμα ήταν ο Μιγκέλ Βίτορ. Στην πρώτη του σεζόν στο Δικέφαλο (σεζόν 2013-2014), ο Πορτογάλος αμυντικός είχε παραβιάσει έξι φορές τις αντίπαλες εστίες (το εντός έδρας 2-0 επί του Αστέρα Τρίπολης είχε διαμορφωθεί με δύο δικές του κεφαλιές).

Αρκετά χρόνια πριν τον Βίτορ, ένας άλλος ξένος στόπερ προσέφερε στον ΠΑΟΚ και στο επιθετικό κομμάτι. Τη σεζόν 1998-99 ο Μίρκο Τάκολα (φωτογραφία κάτω) είχε αγωνιστεί σε 19 παιχνίδια και είχε προλάβει να πετύχει πέντε γκολ.

Όσο για τη φετινή σεζόν, οι Βαρέλα και Κρέσπο έχουν αρκεστεί στα δύο γκολ ο καθένας. Ο Βαρέλα, βέβαια, έχει μείνει στην ιστορία και για το ακυρωθέν γκολ στο περσινό ματς με την ΑΕΚ, που θα έδινε το πρωτάθλημα στην ομάδα του...

Διαβάστε ακόμη...