Ζοσέ Μαουρίσιο: Η ήρεμη δύναμη!

Από FORZA: Ο Ζοσέ Μαουρίσιο θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για τους επόμενους έξι μήνες και ο ΠΑΟΚ καλείται αρχικά να τελειώσει τη σεζόν χωρίς εκείνον.
Πηγή: forza
Ζοσέ Μαουρίσιο: Η ήρεμη δύναμη!

Οι αριθμοί πίσω από τις φετινές εμφανίσεις του Ζοσέ Μαουρίσιο έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν όλα όσα φαίνονται και με «γυμνό μάτι». Υπάρχουν όμως και όλα όσα δεν μπορούν να καταγράψουν οι αριθμοί, και δε θα μπορέσουν και ποτέ να το καταφέρουν για κανέναν ποδοσφαιριστή. Ο Βραζιλιάνος δείχνει πολλές φορές φορές να είναι η ήρεμη φιγούρα σε ένα παιχνίδι που «καίει», σε ένα παιχνίδι που το καθαρό μυαλό σου δίνει ένα πρώτο πλεονέκτημα έναντι του αντιπάλου. Διότι το καθαρό μυαλό μπορεί να «δει» τη πάσα που θα ξεκλειδώσει ένα παιχνίδι. Πολλοί έχουν τη καλή πάσα, αλλά λίγοι είναι εκείνοι που μπορούν να τη δουν, πόσο δε μάλλον όταν υπάρχει η πίεση του αποτελέσματος.

Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ φέτος χρειάστηκε να κάνει τρεις ανατροπές σε παιχνίδια πρωταθλήματος και μια εξ' αυτών ήταν στη Τούμπα, στην αναμέτρηση με τη Λάρισα. Σε ένα πρώτο ημίχρονο στο οποίο δεν πήγαινε τίποτα καλά για τον Δικέφαλο, το παιχνίδι όδευε προς το τέλος του ημιχρόνου, και ο Μαουρίσιο, σε μια από τις τελευταίες φάσεις του, με ένα σήκωμα του κεφαλιού, βγάζει μια 35άρα διαγώνια βαθιά μπαλιά – «πάρε και μπες στη περιοχή» για τον Πρίγιοβιτς. Ο Σέρβος κατέβασε, ανατράπηκε, η Λάρισα έμεινε με δέκα παίκτες, ο ΠΑΟΚ ισοφάρισε και κατά το κοινώς λεγόμενο... μπήκε το νερό στο αυλάκι. Τη 35άρα διαγώνια βαθιά μπαλιά την έχουν πολλοί. Το καθαρό μυαλό να τη «δουν» στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου με το σκορ στο 0-1, δεν το έχουν πολλοί. Τέτοιες πάσες είναι οι ποιοτικές «πινελιές» του Ζοσέ Μαουρίσιο, ενός εσωτερικού μέσου που... δεν βλέπει συρματόπλεγμα στα όρια της μεγάλης περιοχής.

Υπάρχουν και τέτοιοι χαφ, που δεν πατάνε στο αντίπαλο «κουτί», και ο Μαουρίσιο δεν είναι από αυτούς. Και στη περιοχή, δεν πατάει μόνο στις στατικές φάσεις, στις οποίες έχει πάντα ενεργό ρόλο, όπως φάνηκε και από τα γκολ που σημείωσε στα δυο τελευταία παιχνίδια που έδωσε ο ΠΑΟΚ στο ΟΑΚΑ με ΑΕΚ και Παναθηναϊκό. Πιο «χτυπητά» παραδείγματα διείσδυσης του Ζοσέ Μαουρίσιο στην αντίπαλη μεγάλη περιοχή είναι οι ευκαιρίες που έχασε στις αναμετρήσεις με Ολυμπιακό (στη Τούμπα) και Παναθηναϊκό (στο ΟΑΚΑ) σε φάσεις στις οποίες έκανε κάθετη κίνηση προς τη μεγάλη περιοχή και προσπάθησε να σκοράρει. Το μεγάλο «συν» του Βραζιλιάνου μέσου είναι πως δεν είναι ένας «μονοδιάστατος» εσωτερικός μέσος. Γι' αυτό άλλωστε συγκαταλέγεται στους κορυφαίους της λίγκας και ο τραυματισμός του αποτελεί θέμα συζήτησης.

ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΤΟΥ ΣΤΑ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΑ

Ο Ζοσέ Μαουρίσιο έχει μετρήσει 59 συμμετοχές με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, από τις 11 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι και σήμερα, με 9 γκολ και 4 ασίστ.

Τη πρώτη του σεζόν στη Τούμπα μέτρησε 22 συμμετοχές για το πρωτάθλημα και 5 για το κύπελλο, με 2144 αγωνιστικά λεπτά. Φέτος, πρόλαβε να γράψει τέσσερις συμμετοχές περισσότερες (32), με τις 20 για το πρωτάθλημα, τις 2 για το κύπελλο και 10 στην Ευρώπη, με 2631 αγωνιστικά λεπτά. Ο Βραζιλιάνος μέσος είχε, τόσο την περσινή σεζόν, όσο και τη φετινή, τραυματισμούς που τον άφησαν εκτός για σχεδόν ένα μήνα, το πρώτο μισό της κάθε σεζόν. Από τότε που αποκτήθηκε, μόλις τέσσερις φορές σε αγώνα πρωταθλήματος βρέθηκε στην 18άδα αλλά δεν ήταν στην αρχική 11άδα, εκ των οποίων τις τρεις αγωνίστηκε ως αλλαγή. Η «αγαπημένη» του ομάδα είναι ο Αστέρας Τρίπολης, καθώς έχει σημειώσει τρία γκολ εναντίον του.

Αναζητώντας τον παρτενέρ του... Σέρτζιο Ολιβέιρα

Μέχρι τώρα, ο Ζοσέ Μαουρίσιο αποτελούσε τη σταθερά της μεσαία γραμμής για τον ΠΑΟΚ. Πλέον θα πρέπει ο «ρόλος» να περάσει αλλού.

Ολα δείχνουν πως αυτός δε θα είναι άλλος από τον Σέρτζιο Ολιβέιρα, ο οποίος, με την άφιξή του στα τέλη Ιανουαρίου, λογιζόταν ως ο ποδοσφαιριστής που θα γινόταν ο παρτενέρ του Μαουρίσιο. Πριν γίνουν τα όποια σχέδια επί χάρτου, έχει μεγάλη σημασία να δει κανείς το τρόπο με τον οποίο ο Ραζβάν Λουτσέσκου είχε δομήσει τη μεσαία του γραμμή στα μέχρι τώρα παιχνίδια στα οποία δεν είχε στη διάθεσή του τον Ζοσέ Μαουρίσιο. Πρόκειται για τέσσερις αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα και δυο για τη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ. Στις τέσσερις από αυτές τις αναμετρήσεις, συναντά κανείς σε ρόλο βασικού τον Πόντους Βέρνμπλουμ, τον έτερο ποδοσφαιριστή του ρόστερ του Δικεφάλου που υπέστη τραυματισμό ο οποίος φέρνει μακροχρόνια απουσία από την αγωνιστική δράση. Στη θεωρεία, ο τεχνικός του ΠΑΟΚ σχεδίαζε την ομάδα του με το δίδυμο Μαουρίσιο Βέρνμπλουμ, και η σεζόν θα ολοκληρωθεί με κανέναν εκ των δυο να είναι σε θέση να αγωνιστεί. Από τις έξι αναμετρήσεις, σε αυτές με Παναθηναϊκό, Αστέρα Τρίπολης και Αρη (όλες για το πρώτο γύρο), ο Λουτσέσκου είχε επιλέξει το δίδυμο Βέρνμπλουμ – Κάνιας. Στην αναμέτρηση με τη Βίντι στην Ουγγαρία είχαν αγωνιστεί οι Βέρνμπλουμ – Σάκχοφ, και στους εντός έδρας αγώνες με Βίντι και Αστέρα Τρίπολης, είχε ξεκινήσει οι Κάνιας – Σάκχοφ. Για τον προπονητή των ασπρόμαυρων, το ερωτηματικό που θα πρέπει να απαντηθεί είναι το ποιος εκ των Κάνιας, Μίσιτις, Σάκχοφ θα βρεθεί στο πλευρό του Σέρτζιο Ολιβέιρα.

Ο ΙΣΠΑΝΟΣ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ

Κάνιας, αυτός ο... άγνωστος

Ο Σέρτζιο Ολιβιέρα αποτέλεσε για 5 αγώνες παρτενέρ του Ζοσέ Μαουρίσιο, με τον Πορτογάλο να έχει μετρήσει και 4 αγώνες ως συμπαίκτης με τον Σάκχοφ στη μεσαία γραμμή. Για τον Ποτογάλοέχουν καταγραφεί και 50 συνύπαρξης με τον Γιόζιπ Μίσιτς, και ο μόνος που λείπει από τη λίστα (πλην του μη διαθέσιμου Βέρνμπλουμ) είναι ο Χοσέ Κάνιας, που για τον Ολιβέιρα είναι αγωνιστικά ένας... «άγνωστος». Σε περίπτωση που ο Λουτσέσκου ενεργοποιήσει τον Ισπανό, τότε Κάνιας και Ολιβέιρα θα κληθούν να... γνωριστούν στα οικογενειακά «διπλά» ώστε να προσπαθήσουν να αναπτύξουν κώδικα επικοινωνίας.

Διαβάστε ακόμη...