Λουτσέσκου VS Μαρτίνς: Στα... άδυτα των στρατηγών

Από sda.gr: Ραζβάν Λουτσέσκου εναντίον Πέδρο Μαρτίνς. Οι απόλυτοι «στρατηγοί» του ντέρμπι της Τούμπας. Η... απλωμένη σκακιέρα, οι κινήσεις - ματ και τα mind games των δύο «μονομάχων».
Πηγή: sdna.gr
Λουτσέσκου VS Μαρτίνς: Στα... άδυτα των στρατηγών

Το SDNA αναλύει...

Όλα φαντάζουν απολύτως έτοιμα για την σέντρα στο γήπεδο της Τούμπας. Λουτσέσκου και Μαρτίνς έχουν καταστρώσει με απόλυτη μαεστρία το πλάνο τους με στόχο τους τρεις βαθμούς που σημαίνουν πολλά παραπάνω για την κάθε ομάδα, για διαφορετικούς λόγους. Η προετοιμασία του καθενός καθ΄όλη την διάρκεια της εβδομάδας, οι θέσεις που δεν έχουν... κλειδώσει και οι σκέψεις των δύο προπονητών μέσα από το SDNA.

«Τίποτα περισσότερο από ένα παιχνίδι τριών βαθμών...»

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου αποσυμπίεσε την κατάσταση, αρνούμενος να... βάλει ταμπέλα τελικού στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, διαμηνύοντας πως είναι ένα παιχνίδι τριών βαθμών. Σαφώς, όπως τόνισε ο προπονητής του ΠΑΟΚ, αν ο Δικέφαλος «σφραγίσει» τη νίκη, κάνει αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, στήνοντας με την πλάτη στον τοίχο το δεύτερο της βαθμολογίας δεδομένου πως η διαφορά θα ανοίξει στους εννέα βαθμούς.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε καθ' όλη την διάρκεια των προπονήσεων ο Ραζβάν Λουτσέσκου στους παίκτες του, σημειώνοντας πως: «Είναι ένας σημαντικός αγώνας, αλλά δεν κρίνει το πρωτάθλημα». Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του ματς, είτε θετικό είτε αρνητικό, ο ΠΑΟΚ θα συνεχίσει να είναι πρώτος στη βαθμολογία και θα πρέπει με σοβαρότητα να αντιμετωπίσει μια σειρά αγώνων που έχει μπροστά του.

Ένας σταθερός κορμός και τρία διλήμματα
Τρεις θέσεις «προβληματίζουν» τον Ραζβάν Λουτσέσκου στο αγαπημένο του 4-2-3-1. Ξεκινώντας από τα γκολποστ, η θέση κάτω από τα δοκάρια του Δικεφάλου ανήκει στον Αλέξανδρο Πασχαλάκη, με την γνωστή τετράδα της άμυνας να αποτελείται από τους Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο και Βιεϊρίνια.

Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, την μία θέση φαίνεται πως έχει εξασφαλίσει ο Μαουρίσιο, με την άλλη να παίζεται ανάμεσα στους Σάκχοφ - Ολιβέιρα δεδομένου πως ο Πορτογάλος έχει «κερδίσει» με το καλημέρα τον προπονητή του, δημιουργώντας έναν ευχάριστο... πονοκέφαλο στα χαφ.

Για το δεξί «φτερό» της μεσοεπιθετικής γραμμής ερίζουν οι Λημνιός - Ζαμπά, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να μοιράζει το χρόνο συμμετοχής και στους δύο ποδοσφαιριστές στις δοκιμές που προηγήθηκαν. Από κει και πέρα, για το ρόλο του οργανωτή φαίνεται πως προβάδισμα έχει ο Μπίσεσβαρ, ωστόσο, και ο Πέλκας έβαλε την υποψηφιότητά του μετά το ματς της Ν.Σμύρνης.

Αν -τελικά- ο Λουτσέσκου δώσει φανέλα βασικού στον Ολλανδό μεσοεπιθετικό, τότε στο αριστερό άκρο της επίθεσης θα περάσει ο Ελ Καντουρί, με τον Άκπομ σταθερά στην κορυφή της επίθεσης. Σε διαφορετική περίπτωση, ο Πέλκας θα τοποθετηθεί πίσω από τον Άγγλο φορ, μετατοπίζοντας τον «αφάνα» στα αριστερά, αφήνοντας τον Μαροκινό στον πάγκο.

Με φιλοσοφία Μαρτίνς, με νοοτροπία πρωταθλητή
Ώρα... τελικού λοιπόν για τον φετινό Ολυμπιακό! Με νίκη στην Τούμπα απέναντι σε μια καλοδουλεμένη, γεμάτη ποιότητα ομάδα, οι Πειραιώτες ξαναμπαίνουν για τα καλά στην διεκδίκηση του τίτλου. Η ομάδα του Μαρτίνς έχει δουλέψει κάθε λεπτομέρεια για το συγκεκριμένο 90λεπτο που θα κρίνει κάτι παραπάνω από τη μισή σεζόν και άπαντες είναι έτοιμοι να κάνουν και πάλι το παιχνίδι τους. Ποιο θα είναι αυτό; Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας από το πρώτο λεπτό, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει πως θα μπει στο γήπεδο με το... γκάζι στο πάτωμα και φουλ επίθεση, ρισκάροντας τα πάντα.

Από κει και πέρα όμως, το στυλ παιχνιδιού και η αγωνιστική φιλοσοφία του φετινού Ολυμπιακού από όταν άρχισε να ρολάρει η ομάδα δεν έχει αλλάξει, ανεξαρτήτως προσώπων και σχημάτων. Αυτό λογικά δεν πρόκειται να γίνει ούτε στην Τούμπα, όπου άλλωστε οι «ερυθρόλευκοι» δεν πάνε μόνο για να νικήσουν αλλά και για να αποδείξουν ότι είναι η καλύτερη ομάδα από τις δύο και αυτό θα συμβεί μονάχα αν κάνουν το παιχνίδι που ξέρουν καλά φέτος: γρήγορη κυκλοφορία μπάλας, αντίστοιχα ταχύτατο τρανζίσιον από την άμυνα στην επίθεση και αντιστρόφως, πολλή κίνηση στον χώρο -κυρίως από τους χαφ σε ρόλο κρυφού φορ, παιχνίδι από τις πτέρυγες με τις δουλεμένες συνεργασίες των μπακ με τους εξτρέμ και όλα τα «τρίγωνα» που δημιουργούνται με τον Φορτούνη.

Εν αρχή ην η άμυνα
Στις τελευταίες προπονήσεις στου Ρέντη πολλή δουλειά έγινε πρώτα από όλα στην αποφυγή των ατομικών λαθών και το πώς να σπάσει η πίεση του αντιπάλου και να «ελευθερώνονται» οι «ερυθρόλευκοι» με τις σωστές πάσες και τις κατάλληλες κινήσεις στον χώρο. Ο Μαρτίνς ξέρει ότι ο ΠΑΟΚ είναι μια πολύ επικίνδυνη ομάδα στον κενό χώρο και δεν θέλει να του χαρίσει το παραμικρό μέτρο μέσα στο γήπεδο εξ αιτίας εύκολων λαθών της δικής του ομάδας.

Ως προς αυτό το αμυντικό κομμάτι, μεγάλο κομμάτι των οδηγιών του Μαρτίνς είχαν να κάνουν και με τις στημένες φάσεις, ένα στοιχείο του παιχνιδιού στο οποίο επίσης η ομάδα του Λουτσέσκου είναι πολύ επικίνδυνη. Σε γενικές γραμμές, ο Πορτογάλος τεχνικός θεωρεί πως αν η ομάδα του καταφέρει να ανταποκριθεί ανασταλτικά στα συγκεκριμένα δύο στοιχεία, δηλαδή αν αποφύγει τα ατομικά λάθη σε σημεία που θα οδηγούν σε αντεπίθεση του αντιπάλου και αμυνθεί αποτελεσματικά στις στημένες μπάλες, θα έχει κάνει κάτι παραπάνω από τη μισή δουλειά στο ματς.

Για το κομμάτι της επίθεσης, ο Ολυμπιακός εν πολλοίς φέτος είναι... αυτοματοποιημένος. Όπως προαναφέρθηκε, δεν θα αλλάξουν πολλά ως προς την προσέγγιση του παιχνιδιού από τη μέση και μπροστά. Κομβικό ρόλο στο παιχνίδι των Πειραιωτών θα έχει φυσικά ο Κώστας Φορτούνης, με τον Μαρτίνς να έχει δουλέψει και πάνω σε κάποια πράγματα που θα τον βοηθήσουν να βγάλει το ταλέντο και τις ικανότητές του και στον αγωνιστικό χώρο της Τούμπας, αφού περιμένει αντίστοιχα και ειδικά πλάνα αντιμετώπισής του από τον Λουτσέσκου.

Ένα δίλημμα στα χαφ και τα... μετρημένα κουκιά
Κατά τα άλλα, όσον αφορά στο αρχικό σχήμα λοιπόν, επίσης τα... κουκιά είναι πολύ μετρημένα. Ο Ζοζέ Σα θα είναι στο τέρμα, ο Τοροσίδης στο δεξί άκρο της άμυνας από τη στιγμή που ο Ομάρ έμεινε εκτός, ο Κούτρης στο αριστερό. Το δίδυμο Βούκοβιτς – Σισέ στα στόπερ είναι... κλειδωμένο εδώ και καιρό για τα απαιτητικά ματς, ενώ ο Γκιγιέρμε επιστρέφει στα αμυντικά χαφ. Ένα δίλημμα που παραμένει είναι αυτό του παρτενέρ του Βραζιλιάνου, αφού Καμαρά και Νάτχο «παίζουν» για μια θέση. Το πιθανότερο πάντως είναι να προτιμηθεί ο μέσος από τη Γουϊνέα και ο Ισραηλινός να χρησιμοποιεί -κατά παράδοση στα εκτός έδρας ματς- κατά τη διάρκεια του αγώνα, παρότι προέρχεται από πολύ καλές εμφανίσεις. Πιο μπροστά, πέρα από τον Φορτούνη που θα είναι στο «10», Λάζαρος και Ποντένσε θα είναι οι δύο εξτρέμ, ενώ ο επίσης ανεβασμένος Γκερέρο είναι το φαβορί για την κορυφή της επίθεσης, όμως και ο Χασάν έχει τις πιθανότητές του.

Διαβάστε ακόμη...