Μίρτσεα για Ραζβάν: Ό,τι δεν τον σκοτώνει, τον κάνει πιο δυνατό

Είναι ο άνθρωπος που έχει κερδίσει τον απόλυτο θαυμασμό και σεβασμό του Ραζβάν. Ο Μίρτσεα Λουτσέσκου είναι πολλά περισσότερα από έναν πατέρα για εκείνον. Η σχέση τους μοναδική. Πριν και μετά τα κρίσιμα παιχνίδια, το δικό του τηλεφώνημα φαντάζει ως το πιο σημαντικό, με τον Μίρτσεα Λουτσέσκου να εξηγεί μέσω του SDNA...
Πηγή: sdna.gr
Μίρτσεα για Ραζβάν: Ό,τι δεν τον σκοτώνει, τον κάνει πιο δυνατό

Σε μια υπόθεση εργασίας, πολλοί είναι εκείνοι που θα περίμεναν πως ο Μίρτσεα είναι ο άνθρωπος που συμβουλεύει και καθοδηγεί ποδοσφαιρικά τον Ραζβάν. Άλλωστε τα χιλιόμετρα επιτυχίας που έχει καταγράψει στην καριέρα του ο πολύπειρος τεχνικός δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών. Ο Μίρτσεα χαμογελά. «Του τηλεφωνώ μόνο για να τον ενθαρρύνω πριν από τα παιχνίδια. Ο Ραζβάν δεν χρειάζεται συμβουλές από μένα. Μέσα από την εξαιρετική πορεία έχει αποδείξει τις ικανότητες και την αξία του. Κάνει μια φανταστική δουλειά στον ΠΑΟΚ. Ακόμη και μετά το τέλος των παιχνιδιών, θα μιλήσουμε για να του δώσω συνήθως συγχαρητήρια ή απλά για να καταθέσω την άποψη μου, όχι για να κάνω υποδείξεις».

Και αυτό ακριβώς θα κάνει και πριν το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό. Το κοντέρ του έχει καταγράψει πολλά και διαφορετικά τέτοια παιχνίδια και για τον Μίρτσεα Λουτσέσκου δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή... επιτυχίας: «Τα ντέρμπι είναι ιδιαίτερα παιχνίδια. Δεν μπορείς ποτέ να πεις αυτά είναι τα δυνατά σημεία των ομάδων. Έχω δει παίκτες που προέρχονται από τραυματισμούς, παίκτες με ισχυρά προσωπικά κίνητρα να βγαίνουν μπροστά και να... καθαρίζουν. Δεν μπορώ να σου πω που υπερτερεί ο ΠΑΟΚ έναντι του Ολυμπιακού ή το αντίστροφο. Και οι δύο ομάδες θα είναι καλά προετοιμασμένες για να μην δώσουν δικαιώματα στον αντίπαλο που μπορεί να αποδειχθούν... μοιραία. Το σημαντικό για τον ΠΑΟΚ είναι να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στο παιχνίδι του. Αυτά τα παιχνίδια θέλουν την απόλυτη ψυχολογική και νοητική προετοιμασία».


Η συζήτηση με τον Μίρτσεα Λουτσέσκου αναπόφευκτα γυρνάει στα όσα έγιναν πέρσι, στο παιχνίδι που δεν ξεκίνησε ποτέ... Η Τούμπα θα μοιάζει με καζάνι που «βράζει» και διψά για «εκδίκηση». «Εκδίκηση; Ναι, ίσως φαντάζει έτσι αλλά όσα έγιναν πέρσι, ανήκουν στο παρελθόν. Ο ΠΑΟΚ έχει γυρίσει σελίδα και αυτό το παιχνίδι θα του δώσει σε περίπτωση νίκης μόνο τρεις βαθμούς. Κανένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε ποτέ από ένα ντέρμπι. Όταν τελειώσει αυτό το παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ θα πρέπει με την ίδια σοβαρότητα και το ίδιο πάθος να προετοιμαστεί και για το επόμενο. Ένα ματς - τελικός κρίνει έναν τίτλο, ένα τρόπαιο. Και ο ΠΑΟΚ πάει για τους τρεις βαθμούς και την καλύτερη δυνατή ψυχολογία ενόψει της συνέχειας».


Δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται καθώς όπως εξηγεί ο 73χρονος τεχνικός: «Δεν περάσαμε και... λίγα πέρσι. Έζησα μέσω του Ραζβάν όλα όσα έγιναν στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ακόμη και σήμερα απορώ πως μπόρεσαν δύο προπονητές (σ.σ. Ολυμπιακού και ΑΕΚ) να λειτουργήσουν υπό αυτόν τον τρόπο. Αυτά δεν γίνονται πουθενά. Δεν ήταν καθόλου εύκολο για τον Ραζβάν, το κατέκτησε μέσα στο γήπεδο, η ομάδα του είχε την μεγαλύτερη συγκομιδή βαθμών αλλά δεν στέφθηκε πρωταθλήτρια. Και πιστέψτε με, γνωρίζω πολύ καλά, τι σημαίνει να κατακτάς ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα. Ό,τι δεν τους σκότωσε όμως, τους έκανε πιο δυνατούς, όπως βλέπετε μέσα από την φετινή πορεία της ομάδας».


Παράλληλα, ο Μίρτσεα Λουτσέσκου δεν θα μπορούσε παρά να αναλύσει μέσω του SDNA τον άνθρωπο και προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου, άλλωστε, εκείνος τον ξέρει καλύτερα από τον καθένα: «Σαν προπονητής είναι απόλυτα δίκαιος. Ωστόσο, είναι άλλο ο μπαμπάς Ραζβάν, άλλο ο παππούς Ραζβάν, άλλο μέσα στο γήπεδο και άλλο εκτός. Επειδή ο κόσμος όμως γνωρίζει τον προπονητή Ραζβάν Λουτσέσκου θα σταθώ σε αυτό το κομμάτι. Έχει βρει ένα περιβάλλον στον ΠΑΟΚ που τον έχει αγκαλιάσει και δείχνει εμπιστοσύνη στη δουλειά του. Το να ακολουθήσει το δρόμο της προπονητικής ήταν μια απόλυτα συνειδητή επιλογή για εκείνον. Έχει ζήσει δίπλα μου όλες τις καλές και δύσκολες στιγμές του επαγγέλματος. Γνωρίζει καλά πως όλα είναι κομμάτι της δουλειάς του».

Όσο για τον αν θα βρεθεί στο γήπεδο της Τούμπας και στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό για να φέρει... γούρι στον ΠΑΟΚ δεδομένου πως η παρουσία του στο πλευρό του Ραζβάν και του Δικεφάλου φέρνει πάντα θετικά αποτέλεσμα; «(σ.σ. γελάει). Όντως έχω καλά νούμερα όποτε βρίσκομαι στο γήπεδο και παρακολουθώ τον ΠΑΟΚ. Δεν είναι εύκολο αλλά θα προσπαθήσω να έρθω γιατί μου αρέσει να βλέπω όλα τα μεγάλα παιχνίδια είτε στην Ελλάδα είτε αλλού».

Διαβάστε ακόμη...