Ναδάλ, AC/DC, Ρεάλ και τα... φασόλια της μαμάς: ο «άρχοντας» της Τούμπας

Το SDNA σας παρουσιάζει τον top Χεσούς Χιλ Μανθάνο που ο Μέλο Περέιρα όρισε στο ντέρμπι του ΠΑΟΚ με τον Ολυμπιακό και τον φέρνει για δεύτερη φορά στην Ελλάδα!
Πηγή: sdna.gr
Ναδάλ, AC/DC, Ρεάλ και τα... φασόλια της μαμάς: ο «άρχοντας» της Τούμπας

Χεσούς Χιλ Μανθάνο λοιπόν... Ο 35χρονος ρέφερι από την Εξτρεμαδούρα, που θεωρείται από τους top διαιτητές παγκοσμίως, είναι ο πρώτος ρέφερι από την elite κατηγορία της UEFA, που θα σφυρίξει στο φετινό πρωτάθλημα της Super League και συγκεκριμένα στο ντέρμπι της Τούμπας ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό και ο δεύτερος από την Ισπανία που επιλέγει η νυν ΚΕΔ, έπειτα από τον Νταβίντ Μπορμπαλάν, που είχε διαιτητεύσει στον περσινό τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Μέλο Περέϊρα, έψαξε στο... πάνω ράφι και τελικά βρήκε τον Ισπανό.

Το SDNA έψαξε, βρήκε και σας παρουσιάζει άγνωστα στοιχεία από τη ζωή του Μανθάνο που έχει έρθει άλλη μια φορά στην Ελλάδα! Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας ΠΑΟΚ - ΑΕΚ 2-0, πέρσι, όπου ήταν 1ος επιπρόσθετος του Μπορμπαλάν.

Ο Μανθάνο λοιπόν, σφυρίζει στην Primera Division από το 2012 όπου μετράει συνολικά 129 παιχνίδια και διεθνής από το 2014. Το γεγονός ότι σε πέντε χρόνια έχει «περάσει» από τις τρεις κατηγορίες της UEFA λέει πολλά. Ο Δανός Τίγκααρντ για παράδειγμα, που σφύριξε πρόσφατα στο ντέρμπι της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ με πολλά λάθη, είχε γίνει διεθνής το 2012 και τώρα είναι στην 2η κατηγορία, δύο κατηγορίες κάτω από τον Μανθάνο, δηλαδή.

Πέρσι πήρε το βραβείο του κορυφαίου διαιτητή στην Ισπανία, σε μία χρονιά όπου επιλέχθηκε να διαιτητεύσει στον τελικό του Κυπέλλου Ισπανίας, στις 21 Απριλίου όπου η Μπαρτσελόνα έκανε περίπατο με 5-0 κόντρα στη Σεβίλλη. Ο Μανθάνο δήλωσε ότι ήταν το πιο σημαντικό παιχνίδι της καριέρας του.

Οι «μπλαουγκράνα» κατέκτησαν το Copa Del Rey αλλά στο ξεκίνημα της φετινής περιόδου και συγκεκριμένα στις 22/9 είχαν πολλά παράπονα από τον Ισπανό ρέφερι στο εντός έδρας ισόπαλο 2-2 με την Τζιρόνα. Ο Μέσι μάλιστα, δεν του έδωσε το χέρι στο φινάλε του αγώνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως φαίνεται και στη φωτογραφία ενώ στο ημίχρονο είχε διαμαρτυρηθεί έντονα και ο Πικέ.

Τέσσερα χρόνια νωρίτερα, τον Γενάρη του 2015, σε αγώνα Κυπέλλου Ισπανίας ανάμεσα στην Ατλέτικο Μαδρίτης και την Μπαρτσελόνα (2-3), είχε δώσει στο 40' ανύπαρκτο πέναλτι υπερ των γηπεδούχων. Με το ξεκίνημα του β' ημιχρόνου χαρίστηκε στον Αρντά Τουράν που είχε πετάξει το παπούτσι του στον βοηθό του. Ένα λεπτό νωρίτερα, στο 46' απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον Γκάμπι και στο 84' τον Μάριο Σουάρες αφήνοντας την Ατλέτικο με εννέα παίκτες.

Ο Ναδάλ, οι AC/DC και τα... φασολάκια της μαμάς

Με τη διαιτησία ο Χεσούς Χιλ Μανθάνο ξεκίνησε να ασχολείται στην ηλικία των 11 όταν ο μεγαλύτερος αδερφός του, του είχε πει ότι στην παρέα ήθελαν κάποιον για να κάνει τον διαιτητή σε ένα παιχνίδι. Δεν άργησε λοιπόν, να κολλήσει το μικρόβιο της σφυρίχτρας. Μικρός πάντως, είχε ασχοληθεί και με τον στίβο.

Έχει σπουδάσει περιβαλλοντικές επιστήμες και έχει master στη διαχείριση πόρων. Στο δίλλημα βουνό ή θάλασσα, απαντάει το πρώτο ενώ είναι φαν των AC/DC, σε ότι αφορά τις μουσικές του προτιμήσεις.

Αγαπημένος του αθλητής είναι ο συμπατριώτης του τενίστας Ράφα Ναδάλ ενώ αγαπημένο του φαγητό είναι τα φασόλια, όπως τα φτιάχνει η μητέρα του, όμως. Όταν τον ρωτούν για το πιο θετικό στοιχείο του χαρακτήρα του αναφέρει την επιμονή του και όσον αφορά τα αρνητικά περιορίζεται να πει ότι είναι πολλά!

Τα... δωράκια της Ρεάλ

Δηλωμένος οπαδός της Ρεάλ (φαντάζεστε τι θα γίνει αν ένας Έλληνας διαιτητής δηλώσει οπαδός κάποιας ομάδας της Super League...), τον Φεβρουάριο του 2017 είχε προκαλέσει σχόλια, χωρίς να ευθύνεται ο ίδιος.

Μετά τη νίκη - ανατροπή της «βασίλισσας», στο «Estadio de la Cerámica» επί της Βιγιαρεάλ, από 0-2 σε 3-2, ο πρόεδρος των γηπεδούχων, Φερνάντο Ρόιγκ, είχε αφήσει αιχμές κατά της διαιτησίας, λέγοντας πως πήραν... δωράκια από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η απάντηση των υπεύθυνων της ισπανικής διαιτησίας ήταν πως μετά από κάθε αγώνα η διοίκηση της Ρεάλ μοιράζει αναμνηστικά, ο πρόεδρος της Βιγιαρεάλ όμως, προφανώς δεν είχε μείνει ικανοποιημένος και είχε απαντήσει ότι... «ο Χιλ Μανθάνο και οι βοηθοί του έφυγαν από το γήπεδο με πλαστικές σακούλες της Ρεάλ. Αυτό δεν είναι καλό, έτσι μου φαίνεται. Νομίζω ότι μετά από ένα πέναλτι που δεν ήταν, δεν μπορούμε να μιλάμε για ανατροπή της Ρεάλ. Όλος ο κόσμος είδε ότι δεν ήταν πέναλτι», προσθέτοντας ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ιθύνοντες της Ρεάλ, μάλλον το παράκαναν.

Το Champions League και η ΑΕΚ

Εκτός από τα 129 παιχνίδια στην Primera Division με μέσο όρο 5.75 κίτρινες κάρτες μετράει 25 αγώνες στο Copa Del Rey και 69 στην Segunda Division, την τριετία 2009-2012.

Η UEFA, ως μέλος της elite κατηγορίας, του έχει «δώσει» ήδη τέσσερα παιχνίδια στους ομίλους του Champions League, την τελευταία διετία.

Στο δρόμο ελληνικής ομάδας έχει βρεθεί μία φορά και συγκεκριμένα την σεζόν 2017-18 όπου είχε σφυρίξει στις 24/8/2017 στο 3-0 της ΑΕΚ του Μανόλο Χιμένεθ επί της Κλαμπ Μπριζ για τα play off του Europa League, (απ' όπου και η φωτογραφία), αποτέλεσμα με το οποίο η «Ένωση» είχε περάσει στους ομίλους μετά και το 0-0 του πρώτου αγώνα.

Επίσης, έχει έναν αγώνα σε προκριματική φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης στην Ευρώπη, την περίοδο 2016-17, επτά παιχνίδια σε προκριματικά Europa League και άλλα τόσα σε ομίλους μέχρι και τη φάση των «16» της συγκεκριμένης διοργάνωσης.

Έχει διαιτητεύσει ακόμα, σε προκριματικά Euro U19 και U21, δύο αγώνες στην τελική φάση του Euro 2017 Ελπίδων, τρεις αγώνες για την προκριματική φάση του Μουντιάλ 2018 και έναν για το Nations League (Σουηδία - Τουρκία: 2-3) .

Συνολικά στην Ευρώπη έχει 46 παιχνίδια με μέσο όρο 3.11 κίτρινες κάρτες, μόλις δύο αποβολές και συνολικά 13 πέναλτι.

Διαβάστε ακόμη...