O άγνωστος Γιόζιπ Μίσιτς

Aπό forza: Ω, αδερφέ σε ξεπέρασα!
Πηγή: forza
O άγνωστος Γιόζιπ Μίσιτς

Οι μάχες των αδερφών Μίσιτς έγραψαν ιστορία στην Κροατία

Ο Γιόζιπ Μίσιτς έπρεπε πρώτα να γίνει ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της οικογένειας πριν ανοίξει τα φτερά του για καριέρα στο εξωτερικό.

Η φυγή του στην Πορτογαλία ήταν μία πραγματική ανακούφιση. Όχι δεν ήταν η δόξα, ούτε τα λεφτά. Απλώς δεν άντεχαν να τους βλέπουν άλλο να τσακώνονται σαν τα κοκόρια. Ο μπαμπάς Ιβάν ήταν κάπως πιο ψύχραιμος, πιο κουλ. Η κυρία Άννα, όμως, όχι. Είχε βρει μία μεσοβέζικη λύση. Στο ένα ημίχρονο θα υποστήριζε τον Ματίγια και στο άλλο τον Γιόζιπ, όμως κάθε φορά που έρχονταν σώμα με σώμα έτρεμε μην γίνει κάτι κακό. Πως να ξεχωρίσεις στην καρδιά σου δύο αδέρφια, που τυχαίνει να είναι και οι δύο ποδοσφαιριστές και παίζουν στην ίδια θέση, αλλά σε διαφορετικές ομάδες;

Η πρώτη τους ομάδα ήταν αυτή του χωριού τους, η Ζρίνσκι Μποζνιάτσκι. Είχαν ως πρώτο προπονητή τον θείο τους, που τους παρότρυνε να συνεχίσουν να εξελίσσονται. Ο Ματίγια ήταν δύο χρόνια μεγαλύτερος, ο Γιόζιπ όμως είχε το περισσότερο ταλέντο. Ο Ματίγια κλήθηκε πρώτος στην Εθνική κάτω των 14 ετών, όμως ο Γιόζιπ ήταν αυτός που πήρε πρώτος την πρόσκληση για τις ακαδημίες της Όσιεκ της μεγάλης ομάδας της περιοχής, μόλις σε ηλικία 11 ετών.

Ο κύριος Ιβάν πήρε απόφαση από νωρίς ότι οι δυο μεγάλοι του γιοι δεν πρόκειται να ασχοληθούν με τα χωράφια του, όπως αυτός (στην φάρμα του καλλιεργεί καλαμπόκι και σιτάρι, ενώ έχει και δικά του ζώα, κυρίως γουρούνια) και έγινε θυσία για αυτούς. Σχεδόν κάθε μέρα 140 χιλιόμετρα είτε με το αυτοκίνητο είτε με το τρένο για να ικανοποιήσει την τρέλα των παιδιών του. Τουλάχιστον οι θυσίες του δεν πήγαν χαμένες.

Παρότι συνυπήρξαν για δύο χρόνια στην Όσιεκ, αγωνίστηκαν μόλις σε 10 παιχνίδια μαζί. Την ώρα που η καριέρα του Γιόζιπ εξελισσόταν με γοργούς ρυθμούς, αυτή του Ματίγια παρέμενε στα ρηχά με συνεχείς δανεισμούς σε μικρομεσαίες ομάδες της Κροατίας. Μοιραίο, να βρεθούν αντίπαλοι: «Όταν ήμασταν μικροί, ο Ματίγια με άφηνε να κερδίζω, αλλά αυτό έχει σταματήσει εδώ και χρόνια. Όταν μπαίνουμε μες το γήπεδο δεν ξεχωρίζουμε κανέναν, όλοι είναι αντίπαλοι. Προτιμώ να παίζω ή να προπονούμαι μαζί του, αλλά στον αγώνα δεν έχεις την πολυτέλεια να σκέφτεσαι ποιον έχεις απέναντι σου», έλεγαν αμφότεροι με ένα στόμα, μια φωνή. Το μαρτύριο για τους γονείς επαναλήφθηκε 6 φορές. Σε όλες, ο μικρός πίκρανε τον μεγάλο. Η μεταγραφή του στην Σπόρτινγκ Λισσαβώνας τον Ιανουάριο του 2018 έναντι 3 εκατομμυρίων ευρώ (η Ριέκα τον είχε αποκτήσει μόλις για 200 χιλιάρικα τρία χρόνια νωρίτερα) ήταν η απόλυτη ανακούφιση. Οι εμφύλιοι στο σπίτι είχαν τελειώσει. Ευτυχώς για όλους.

ΟΙ ΟΠΑΔΟΙ ΤΗΣ ΟΣΙΕΚ ΑΛΛΑΞΑΝ ΤΗΝ ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ

«Όχι στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ»!

Πήγε στην Όσιεκ μικρό παιδάκι, 11 ετών και έφυγε από εκεί άντρας, μετά από 10 χρόνια. Πέρασε μαζί της τα πάντα, «δέθηκε» με τον σύλλογο. Το ιδιαίτερο σουλούπι του για μέσο (1,87, αλλά τεχνίτης και πολυθεσίτης) τον έκανε να ξεχωρίζει και η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που τότε δεν άφηνε ούτε μισό ταλέντο εντός συνόρων να φύγει από τα χέρια της, έριξε τα δίχτυα της.

Ωστόσο, οι οπαδοί της Όσιεκ ξεκαθάρισαν στην διοίκηση: «Ας πάει όπου θέλει. Όχι σε αυτούς». Όντως, το πρέσινγκ έπιασε. Ενώ τα κροατικά Μ.Μ.Ε. τον Δεκέμβριο του 2014 είχαν σίγουρη την μεταγραφή του στην Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εντούτοις εκείνος έφυγε τελικά για την Ριέκα (έναντι 200.000 ευρώ), υπογράφοντας μαζί της συμβόλαιο για 4,5 χρόνια.

Ήταν η πιο σωστή απόφαση που πήρε ποτέ του, έστω και... κατά τύχη.

Μπορεί τον πρώτο 1,5 χρόνο να μην βρήκε τον ρόλο του (μεσολάβησε κι ένας εξάμηνος δανεισμός στην ιταλική Σπέτσια, όπου σύμφωνα με τον ίδιο έμαθε από την αρχή τι σημαίνει τακτική στο ποδόσφαιρο), ωστόσο έπεσε σε ένα γκρουπ παικτών γεμάτο ταλέντο που με αυτόν σε πρωταγωνιστικό ρόλο έγραψε ιστορία την σεζόν 2016-17, με την Ριέκα να κατακτά το παρθενικό πρωτάθλημα στην ιστορία της, σπάζοντας την 11ετή κυριαρχία της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Η ΚΑΨΟΥΡΑ ΤΟΥ ΖΕΣΟΥΣ!

Ο Μίσιτς ήταν προσωπική επιλογή του Ζόρζε Ζεσούς

Ο Ολυμπιακός αποκλείει την Ριέκα και της αφαιρεί το δικαίωμα να αγωνιστεί για πρώτη φορά στους ομίλους του Champions League. Οι Κροάτες υποβιβάζονται στο Europa League, μα ένα περίεργο παιχνίδι της μοίρας φέρνει τον Γιόζιπ Μίσιτς στην Λισσαβώνα.

Η Σπόρτινγκ κληρώνεται στον ίδιο όμιλο με τον Ολυμπιακό και ο Ζόρζε Ζεσούς για να τον κατασκοπεύσει ξεψαχνίζει τα δύο παιχνίδια της με την Ριέκα. Το μάτι του πέφτει αμέσως σε τρεις Κροάτες. Το δεξί μπακ (Στέφαν Ριστόφσκι) αποκτάται με συνοπτικές διαδικασίες. Τον έχουν συναρπάσει και οι δύο μέσοι της Ριέκα, τόσο ο Φίλιπ Μπράνταριτς, όσο και ο Γιόζιπ Μίσιτς.

Ο chief scout των «λιονταριών» τους ξεψαχνίζει στα εκτός έδρας ματς με Μίλαν και Αούστρια Βιέννης και η απόφαση είναι πια του εμβληματικού τεχνικού των «λιονταριών», που επιλέγει Μίσιτς.

Τον θεωρεί ως το ιδανικό back up του επιτελικού μέσου Μπρούνο Φερνάντες, τον συναρπάζει η πολυχρηστικότητα του, αφού εκτός από ψευτοδεκάρι, μπορεί να παίξει άνετα ως εσωτερικός μέσος σε 4-3-3, αλλά και ως box-to-box μέσος σε 4-4-2.

Οι Πορτογάλοι δίνουν 3 εκατομμύρια ευρώ τον Ιανουάριο του 2018 (τον κλέβουν μέσα από τα χέρια της Σπάρτα Πράγας που έδινε περισσότερα) και στα 24 του ο Κροάτης μέσος κάνει το μεγάλο άλμα. Ξεκινά μαθήματα πορτογαλικών αμέσως, όμως για κακή του τύχη πέφτει στην πιο εφιαλτική περίοδο στην ιστορία της Σπόρτινγκ.

Η ομάδα καταρρέει αγωνιστικά, η μπάλα παίρνει και τον Κροάτη, που παίζει μόλις 119 λεπτά μέχρι το τέλος της σεζόν, είναι μάρτυρας στο απίθανο οπαδικό ντου, που άφησε πίσω του συντρίμμια, ενώ η καλοκαιρινή αποχώρηση του ανθρώπου που τον επέλεξε (Ζόρζε Ζεσούς) ναρκοθέτησε και την επόμενη σεζόν του στα «λιοντάρια».

Ο Ζοσέ Πεσέιρο δεν τον «έβλεπε» καν στις επιλογές του (μόλις 72 αγωνιστικά λεπτά φέτος), ο νέος τεχνικός Μαρσέλ Κάιζερ άρχισε αμέσως ξεσκαρτάρισμα και κάπως έτσι, η θητεία του Μίσιτς στην Λισσαβώνα δεν κράτησε ούτε ένα χρόνο.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Μίσιτς συνεχίζει μία μακρά παράδοση παικτών του ΠΑΟΚ που είναι οικογενειακά τακτοποιημένοι. Ο Κροάτης μέσος το καλοκαίρι του 2017 αποφάσισε να ενωθεί με τα δεσμά του γάμου με την Άννα, σε μία τελετή που έγινε με όλα τα παραδοσιακά έθιμα στο Μποζνιάτσκι και στην οποία παραβρέθηκε το μισό ποδόσφαιρο της Κροατίας.

ΕΛΛΑΔΑ

Έχει πάρει γεύση από Ελλάδα και μάλιστα μεγάλη. Πικρή όμως. Με την φανέλα της Ριέκα ήταν βασικός και στα δύο ματς απέναντι στον Ολυμπιακό για τα πλέι-οφ του Champions League της σεζόν 2017-18, ενώ την ίδια χρονιά έπαιξε και απέναντι στην ΑΕΚ στην εντός έδρας ήττα με 1-2 για τους ομίλους του Europa League, όπου είχε την ασίστ στο γκολ των Κροατών.

ΟΝΕΙΡΟ

Μετά από έναν άγονο δανεισμό στην Σπέτσια στο δεύτερο μισό της σεζόν 2015-16, ο Μίσιτς επιστρέφει στην Ριέκα και ο τεχνικός της Ματίας Κεκ έχει μία έμπνευση. Τον χρίζει «ψευτοδεκάρι» στο 4-2-3-1 και με τον Μίσιτς να κάνει φανταστική σεζόν (2 γκολ και 6 ασίστ σε 32 ματς) η Ριέκα κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, φτάνοντας σε ένα ανεπανάληπτο νταμπλ.

Ο ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΓΙΟΖΙΠ ΜΙΣΙΤΣ

Τένις, Μέσι και «ο Πίρλο της Ριέκα»

Αν δεν γινόταν ποδοσφαιριστής, θα μπορούσε κάλλιστα να ασχοληθεί με το τένις, αφού λόγω ύψους (1,87) και σωματοδομής γεμίζει το γήπεδο. Στις αδερφικές μάχες με ρακέτες απέναντι στον Ματίγια νικητής βγαίνει πάλι αυτός «αν και μερικές φορές των αφήνω να με κερδίσει για να μην γκρινιάζει». Στην ερώτηση καλύτερος ποδοσφαιριστής ψηφίζει μονοκούκι Μέσι («όχι μόνο για τώρα, είναι ο καλύτερος όλων των εποχών»), δηλώνει ως καλύτερους οπαδούς του κόσμου τους οργανωμένους της Ριέκα (Armada), ενώ λίγο μετά από ένα γκολ με απευθείας φάουλ απέναντι στην ουαλική TNS, οι οπαδοί της κροατικής ομάδας τον βάφτισαν «Πίρλο της Ριέκα», αν παραδέχθηκε ότι τέτοιο φάουλ είχε βάλει μόνο στο... Playstation!

Διαβάστε ακόμη...