Koriopolis, the story

Από sdna.gr: Πως από τους 187 κατηγορούμενους φτάσαμε μόλις στις 11+2 καταδίκες σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου. Το SDNA θυμάται...
Πηγή: sdna.gr
Koriopolis, the story

Καλοκαίρι 2011, το ποδόσφαιρο ζει πρωτόγνωρες στιγμές στα ελληνικά δικαστήρια, ποινικά και πειθαρχικά. Παράγοντες, συλλήψεις, ομάδες, υποβιβασμοί, ευρωπαϊκοί αποκλεισμοί...

Οχτώ χρόνια μετά, η απόλυτη αντίθεση.... Μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς του ελληνικού ποδοσφαίρου που ξεκίνησε με 187 κατηγορούμενους, εισαγγελική πρόταση 3.096 σελίδων, με κατηγορητήριο «βουνό» που έκανε λόγο για «εγκληματική οργάνωση», δωροδοκία – δωροληψία από παράγοντες, ποδοσφαιριστές, κατέληξε σε μόλις 11+2 καταδίκες, στην πλειοψηφία τους για διεξαγωγή παράνομου στοιχηματισμού και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, άλλοι μιλάνε για «φούσκα», άλλοι για «φιάσκο». Υπάρχουν διαφωνίες;

Με χειροπέδες

Ήταν απόγευμα της 22ας Ιουνίου 2011 όταν το κατώφλι της ΓΑΔΑ περνούσαν με χειροπέδες στα χέρια οι Αχιλλέας Μπέος, Σταύρος Ψωμιάδης, Γιώργος Τσακογιάννης, Νίκος Χάλκος, Νίκος Παντέλης, Δημήτρης Ζαβαντίας, Θανάσης Ντότσης, Ανδρέας Δημόπουλος, Βασίλης Καρακούλιας και Νίκος Ζαμάνης.

Ακολούθησαν οι Μάκης Ψωμιάδης, Γιάννης Παπακώστας, Μιχάλης Νικολόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Βασίλης Γεωρτσιάκος.

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε γίνει πρωτοσέλιδο. Πρώτο θέμα σε τηλεοράσεις, ραδιόφωνο, internet, παντού... Λίγο αργότερα, ήρθαν και οι προφυλακίσεις. Αχιλλέας Μπέος, Γιώργος Τσακογιάννης, Βασίλης Καρακούλιας, Μάκης Ψωμιάδης. Το ελληνικό ποδόσφαιρο στο... κελί 33.

Ολυμπιακός Βόλου και Καβάλα υποβιβάστηκαν πρωτόδικα αλλά σε δεύτερο βαθμό τιμωρήθηκαν μόνο με αφαίρεση βαθμών, οι «ερυθρόλευκοι» στο μεταξύ αποκλείστηκαν και από το Europa League με απόφαση της UEFA. Και οι δύο ομάδες από τη Super League βρέθηκαν στο... κενό και τη διάλυση.

Υποβιβασμός ήταν η απόφαση και για τον Αστέρα Τρίπολης, οι Αρκάδες όμως, δικαιώθηκαν σε δεύτερο βαθμό.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Αχιλλέας Μπέος αποφυλακίζεται με περιοριστικούς όρους, ακολουθούν και οι υπόλοιποι.

Πως ξεκίνησε

Η υπόθεση είχε ξεσπάσει έπειτα από διώξεις από την εισαγγελέα Πόπη Παπανδρέου βασισμένες σε συνομιλίες που είχε καταγράψει ο υπερκοριός της ΕΥΠ και αρχικά είχε 83 κατηγορούμενους, οι οποίοι στη συνέχεια αυξήθηκαν σε 187!

Ανάμεσα τους τρανταχτά ονόματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από ιδιοκτήτες (Βαγγέλης Μαρινάκης), και διαιτητές (Καλόπουλος), μέχρι αφεντικά ΠΑΕ της Super League (Μπάκος, Κομπότης), προπονητές (Παπακώστας, Παντέλης), διεθνείς ποδοσφαιριστές (Αβραάμ Παπαδόπουλος) και μη (Μενδρινός, Τζιβελέκης, Νικολόπουλος).

Ο αριθμός των κατηγορουμένων μειώνεται σε 154 λόγω παραγραφών και το 2015 προτείνεται από τον εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Πούλιο η απαλλαγή 61 κατηγορουμένων, 69 κατά το Συμβούλιο Εφετών.

Ανάμεσα τους ο Βαγγέλης Μαρινάκης, οι Μιχάλης Κουντούρης (αντιπρόεδρος Ολυμπιακού), Κανελλόπουλος Θανάσης (δικηγόρος), Μανίκας Αντώνης (προπονητής), Καλογιάννης Σπύρος, Στέλιος Σφακιανάκης (τότε πρόεδρος και αντιπρόεδρος της Football League αντίστοιχα), και μεταξύ άλλων, οι διαιτητές Γιάχος, Καλογερόπουλος, Καλόπουλος, Σπάθας, Τρύφωνας, Δημητρόπουλος, Βερρής, Κουτσουμπού.

Σε δίκη τελικά οδηγούνται 93 κατηγορούμενοι και μέχρι να αρχίσει η πολύκροτη υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, οι κατηγορούμενοι λόγω παραγραφών μειώνονται σε 84.

Το μικρό Koriopolis

Στο μεταξύ, η υπόθεση έχει χωριστεί και στις 23 Σεπτεμβρίου 2013 ξεκινάει η δίκη για το μικρό «koriopolis», τους αγώνες δηλαδή στους οποίους έχουν, μεταξύ άλλων, εμπλοκή ο μακαρίτης Μάκης Ψωμιάδης και ο Θωμάς Μητρόπουλος, επειδή εξέπνεε το 18μηνο της προσωρινής κράτησης του πρώτου.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση δικάστηκαν 11 άτομα από τα οποία τα πέντε καταδικάστηκαν (Μ. Ψωμιάδης, Κ. Ριαβόγλου, Θ. Μητρόπουλος, Π. Αμανατίδης, Δ. Κωτούλας), έξι αθωώθηκαν (Στ. Ψωμιάδης, Γ. Παπακώστας, Γ. Χριστοβασίλης, Β. Αγγελής, Δ. Δημητρίου, Γ. Χαβενετίδης) ενώ έξι παιχνίδια της Football League κρίθηκε ότι είχαν πράγματι χειραγωγηθεί, μόνο με βάση τα στοιχεία της UEFA.

Το Πενταμελές Εφετείο έπειτα από τις εφέσεις που ασκήθηκαν, επέβαλε τον Ιανουάριο του 2017, ποινές φυλάκισης στον πρώην ιδιοκτήτη του Ηλυσιακού, Θωμά Μητρόπουλο και τον πρώην μεγαλομέτοχο του Αγροτικού Αστέρα, Κωνσταντίνο Ριαβόγλου. Στον πρώτο για δύο ετών για δωροδοκία σε παιχνίδι Ηλυσιακού –Αγροτικού και πρόστιμο 30.000 ευρώ. Στον Ριαβόγλου για τέσσερα με 4ετή αναστολή για δωροδοκία σε τρία παιχνίδια, τα εξής: Αγροτικός - Καβάλα 0-3 (28/10/2009), Καβάλα - Αγροτικός 4-1 (13/3/2009), Ηλυσιακός - Αγροτικός 3-2 (27/4/2009).

Οι άλλοι δύο καταδικασθέντες (η δίωξη για τον Μάκη Ψωμιάδη είχε πάψει λόγω θανάτου), ο προπονητής Περικλής Αμανατίδης και ο πρώην μεγαλομέτοχος της Αναγέννησης Καρδίτσας, Διονύσης Κωτούλας αθωώθηκαν.

Το μεγάλο Koriopolis και οι καμπάνες

Η δίκη του μεγάλου Koriopolis ξεκινάει στις 15/4/2016.

Με προβλήματα που προέκυψαν στις τηλεφωνικές συνομιλίες αλλά τελικά ξεπεράστηκαν, οι απολογίες ολοκληρώθηκαν στις 18 Οκτωβρίου 2017 και στις 28/2/2018 ήχησαν οι καμπάνες για τους κατηγορούμενους που στο μεταξύ είχαν μειωθεί σε 58.

Η πιο βαριά ποινή είχε επιβληθεί στον πρώην ιδιοκτήτη της Ηλιούπολης Γιώργο Τσακογιάννη με συνολική ποινή κάθειρξης 10 χρόνια και 10 μήνες.

Στους υπόλοιπους κατηγορούμενους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης με εξαγορά ή αναστολή.

– Στον Αχιλλέα Μπέο 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ την ημέρα αφού προηγουμένως είχαν πέσει οι κατηγορίες συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

– Στον Γιάννη Κομπότη 30 μηνών με τριετή αναστολή.

– Στους Γιώργο Μποροβήλο και Δημήτρη Μπάκο τριών ετών με τριετή αναστολή.

– Στους ποδοσφαιριστές Αβραάμ Παπαδόπουλο και Κώστα Μενδρινό, 30 μηνών με τριετή αναστολή.

Ποινή κάθειρξης επιβλήθηκε ακόμη στους Καρακούλια Βασίλη, Δημόπουλο Βασίλη, Ζαβαντία Δημήτρη, Γεωρτσιάκο Βασίλη, Ντότση Θανάση, Σιδηρόπουλο Μάκη, Τζιβελέκη Μιχάλη, Βυθοπούλου Μαρία, Τσεκερίδη Γιώργο.

Αθώοι άλλοι 30 λόγω παραγραφής

Το καλοκαίρι του 2018 ξεκινάει το εφετειακό Koriopolis.

Στη συνεδρίαση της 19ης Οκτωβρίου το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων κάνει δεκτό το αίτημα των δικηγόρων Κίμωνα Ευαγγελάτου και Σταύρου Γεωργόπουλου, να ισχύσει ο επιεικέστερος νόμος. Με απλά λόγια το αδίκημα της «συμμετοχής σε παράνομο στοιχηματισμό» παραγράφεται και δεν υφίσταται για 30 κατηγορούμενους οι οποίοι είναι πλέον αθώοι, καθώς δεν αντιμετώπιζαν άλλη κατηγορία.

Μεταξύ τους οι ποδοσφαιριστές Αβραάμ Παπαδόπουλος και Κώστας Μενδρινό, ο μάνατζερ Άγγελος Τραυλός, ο πρώην πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου Γιώργος Τόρης και ο πρώην υπάλληλος της ΕΠΟ Γιάννης Παπαδόπουλος.

Εισαγγελικές καμπάνες

Στις 28 Νοεμβρίου η πρόταση από την Εισαγγελέα έδρας Ευδοκία Παύλου έκανε λόγο για ενοχή των Αχιλλέα Μπέου και Γιώργου Τσακογιάννη και άλλων 23 από τους 26 συνολικά κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Μόνο για τον πρώην πρόεδρο της Ηλιούπολης Νίκο Χάλκο είχε προτείνει την αθώωση του λόγω αμφιβολιών η Εισαγγελέας έδρας.

Κατά την κα. Παύλου οι κατηγορούμενοι ήταν ένοχοι για «δωροδοκία – δωροληψία», άποψη που δεν υιοθέτησε το δικαστήριο με αποτέλεσμα αφενός να μειωθεί το κατηγορητήριο για τον Γιώργο Τσακογιάννη και αφετέρου να μειωθούν οι κατηγορούμενοι όπως ο Αχιλλέας Μπέος που είχαν καθίσει στο σκαμνί μόνο με τη συγκεκριμένη κατηγορία.

Την αθώωση ενός κατηγορουμένου πρότεινε η Εισαγγελέας, την αθώωση 15 αποφάσισε το τελικά το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Με απλά λόγια, στο σκάνδαλο των «στημένων» αγώνων, με εξαίρεση τους αγώνες του μικρού Koriopolis, δεν υπήρχε δωροδοκία παρά μόνο παράνομος στοιχηματισμός με παράνομα έσοδα. Οι εκθέσεις της UEFA, οι συνομιλίες του υπερκοριού της ΕΥΠ πήγαν στα σκουπίδια και έζησαν όλοι καλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο καλύτερα...

Διαβάστε ακόμη...