«Δουλευταράς και με μεγάλη προοπτική»

Από inpaok.com: Ο Κριστόφ Βαζέχα αναλύει στο SDNA τα χαρακτηριστικά του Κάρολ Σβιντέρσκι που έκλεισε ο ΠΑΟΚ, καταθέτει τις πληροφορίες που συνέλεξε και εκτιμά ότι μπορεί να κάνει το... μπαμ στην Ελλάδα και να κληθεί στην Εθνική Πολωνίας!
Πηγή: inpaok.com
«Δουλευταράς και με μεγάλη προοπτική»

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναφέρω για την περίπτωση του Κάρολ Σβιντέρσκι που αποτελεί τον εκλεκτό του ΠΑΟΚ για την ενίσχυση της επίθεσής του, είναι ότι πρόκειται για έναν παίκτη με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σχέση με τον Πρίγιοβιτς.

Ο Σβιντέρσκι είναι ένας παίκτης που μπορεί να παίξει στην κορυφή της επίθεσης, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης και στα άκρα, αλλά και λίγο πιο πίσω από τον επιθετικό, ενώ ο Πρίγιοβιτς είναι αποκλειστικά ένας επιθετικός κορυφής που κινείται μέσα στο «κουτί» και οι κινήσεις τους αφορούν το συγκεκριμένο χώρο, όπου έχει αποδείξει ότι διαθέτει υψηλή εκτελεστική ικανότητα.

Αυτή είναι η πρώτη βασική διαφορά. Η δεύτερη έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά στοιχεία του Σβιντέρσκι, καθώς πρόκειται για έναν παίκτη που έχει ως μεγάλο πλεονέκτημα την ταχύτητά του και κυρίως το γεγονός ότι κινείται συνεχώς χωρίς τη μπάλα.

Είναι αριστεροπόδαρος, είναι πολύ καλός στο «ένας εναντίον ενός», αλλά επαναλαμβάνω ότι το πιο μεγάλο του προσόν είναι η διαρκής κίνηση που κάνει χωρίς τη μπάλα, ένας τομέας στον οποίο είναι εξαιρετικός.

Κατά τη γνώμη μου αποτελεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι είναι πολυσύνθετος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περισσότερες από μία θέσεις στην επίθεση και γενικά οι συστάσεις από την Πολωνία είναι πολύ θετικές για την περίπτωσή του.

Είναι πολύ σημαντικό επίσης το γεγονός ότι οι πληροφορίες που έμαθα για τον χαρακτήρα του αναφέρουν ότι είναι πολύ σοβαρός και δουλευταράς, έχει περάσει απ' όλες τις «μικρές» Εθνικές Πολωνίας (U18, U19, U20 και U21), ενώ έχει και πολύ καλό ύψος για επιθετικός (1.84 εκ.).

Τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, ο χαρακτήρας του και το γεγονός ότι είναι μόλις 22 ετών, τον καθιστούν έναν παίκτη με πολύ καλή προοπτική.

Αυτό που του λείπει είναι εμπειρία και παραστάσεις, τίποτα άλλο.

Κάθε μεταγραφή για κάθε ομάδα κρύβει πάντα ένα μεγάλο ερωτηματικό. Μπορεί να έρθει ένας άγνωστος και να κάνει το... μπαμ και μπορεί να έρθει ένα «αστέρι» και να μην κάνει τίποτα.

Κάθε μεταγραφή είναι ένα ρίσκο και για τις δύο πλευρές, αλλά είναι δεδομένο ότι το παιδί αυτό έχει πολύ καλά στοιχεία.

Τη φετινή σεζόν στα πρώτα 17 ματς σημείωσε 8 γκολ με τη Γιαγκελόνια, που από το 2014 μέχρι σήμερα βρίσκεται πάντα στην πρώτη πεντάδα του πρωταθλήματος στην Πολωνία, έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο και γενικά βρίσκεται πάντα μεταξύ των ομάδων που διεκδικούν τίτλους.

Επαιξε τέσσερα χρόνια εκεί, από τα στατιστικά που είδα είναι «γεμάτες» οι συμμετοχές του όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν πέτυχε τόσα πολλά γκολ γιατί στην κορυφή της επίθεσης βρίσκονταν ο Ιρλανδός Σέρινταν και ο Σβιντέρσκι έπαιζε πιο πολύ στα άκρα.

Πρέπει επίσης να τονίσω ότι το πρωτάθλημα στην Πολωνία είναι πολύ δύσκολο. Ειδικά στο γκρουπ των ομάδων που είναι ανταγωνιστικές και διεκδικούν τον τίτλο, δεν μπορείς να παίξεις και να ξεχωρίσεις εάν δεν έχεις σημαντικά προσόντα.

Ο Σβιντέρσκι θεωρείται ένας από τους πολλά υποσχόμενους και ανερχόμενους επιθετικούς της χώρας και αν ολοκληρωθεί η απόκτησή του από τον ΠΑΟΚ και αγωνιστεί στην Ευρώπη, είμαι σίγουρος ότι θα κληθεί και στην Εθνική Πολωνίας.

Διαβάστε ακόμη...