ΠΑΟΚ για τίτλο: Το +8 δεν έσπασε ποτέ!

Από sdna.gr: Σημάδι δείξε... πως παίρνεις τίτλο. Ο ΠΑΟΚ διατηρείται στο +8 από τους διώκτες του στα μισά της σεζόν, διαφορά που δεν ανατράπηκε ποτέ στα χρονικά, όπως παρουσιάζει το SDNA.
Πηγή: sdna.gr
ΠΑΟΚ για τίτλο: Το +8 δεν έσπασε ποτέ!

Τυπικά ο πρώτος γύρος ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, μιας και η αναβληθείσα 15η αγωνιστική θα διεξαχθεί στις 30-31 Ιανουαρίου. Ουσιαστικά χθες ολοκληρώθηκε το πρώτο μισό του φετινού πρωταθλήματος, καθώς έχουν παιχτεί οι 15 από τις 30 αγωνιστικές.

Ο Δικέφαλος του Βορρά πέρασε επιβλητικά από την Τρίπολη, επικρατώντας με 3-0 σε μία έδρα που παραδοσιακά τον δυσκολεύει. Κάπως έτσι διατήρησε τη διαφορά ασφαλείας που είχε από τους διώκτες του, παραμένοντας σε απόσταση οχτώ βαθμών από τον 2ο Ολυμπιακό.

Σε περίπτωση που αναρωτιέστε αν έχουμε ξαναδεί ανάλογη διαφορά σε αυτό το σημείο της σεζόν, η απάντηση είναι θετική. Βεβαίως αναφερόμαστε από τη σεζόν 1992-93 κι έπειτα, καθώς από τότε καθιερώθηκε το βαθμολογικό σύστημα 3-1-0. Το 1994-95 για παράδειγμα ο Παναθηναϊκός βρισκόταν στο +9 από τον Ολυμπιακό μετά το τέλος του πρώτου γύρου και τελικά τερμάτισε στο +16, κατακτώντας άνετα τον τίτλο.

Έκτοτε, για να δούμε μία διαφορά ανάλογη με τη φετινή, έπρεπε να περάσουν 18 χρόνια! Το 2012-13 ο Ολυμπιακός βρισκόταν στο +8 από τον ΠΑΟΚ. Ό,τι ακριβώς δηλαδή συμβαίνει και τώρα. Εν τέλει η διαφορά όμως σχεδόν διπλασιάστηκε, κατακτώντας τον τίτλο με διαφορά 15 βαθμών από τους Θεσσαλονικείς. Την επόμενη σεζόν η απόσταση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, ξανά με 2ο τον ΠΑΟΚ. Στο +10 οι "ερυθρόλευκοι" στα μισά της σεζόν, στο +17 στη λήξη του πρωταθλήματος.

Πάντως υπήρξαν φορές πως ο Ολυμπιακός βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο, αλλά κατάφερε να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση. Ποτέ βέβαια διαφορές της τάξης του -8. Τόσο το 2011-12 όμως, όσο και το 2014-15, βρέθηκε σε κάποιο σημείο του πρώτου γύρου (στη δεύτερη περίπτωση μετά το διπλό του ΠΑΟΚ στο Καραϊσκάκη) σε απόσταση πέντε βαθμών από Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αντίστοιχα. Αμφότερες όμως κατάφερε να... γυρίσει το χαρτί. Το 2014-15 μάλιστα ήταν ήδη πρωτοπόρος από το φινάλε του α' γύρου (+2 από τον ΠΑΟΚ) και κατέκτησε τον τίτλο στο +11 από τον 2ο Παναθηναϊκό.

Ο ΠΑΟΚ το μεγαλύτερο come back, αλλά...
Η μεγαλύτερη διαφορά που σημειώθηκε ποτέ σε πρώτο γύρο πρωταθλήματος ήταν το 2015-16, με τον Ολυμπιακό να μετράει 15 νίκες σε ισάριθμους αγώνες! Ως εκ τούτου έφτασε να βρίσκεται στο +18 (!) από τη 2η ΑΕΚ και τελικά έριξε την αυλαία στο +28!

Μεγάλη απόσταση υπήρξε και την περίοδο 2016-17, όπου ξανά οι "ερυθρόλευκοι" έχτισαν διψήφια διαφορά (+10 από Πανιώνιο-Ξάνθη), αλλά ο ΠΑΟΚ που τότε βρισκόταν στο -15, ψαλίδισε τη διαφορά μόλις στους έξι βαθμούς στο φινάλε του πρωταθλήματος! Κάλυψε δηλαδή απόσταση εννιά βαθμών, κάτι που δεν συνέβη ποτέ ξανά στα χρονικά!

Στο... χορτάρι πάντως οι "ασπρόμαυροι" ισοφάρισαν φέτος τη δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά που είχε ποτέ ο πρωτοπόρος στον α' γύρο, καθώς ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς. Ως εκ τούτου αγωνιστικά θα ήταν στο +10 από τους διώκτες τους.

Όταν ο πρωταθλητής χειμώνα... έχασε το πρωτάθλημα
Ποιες όμως ήταν οι περιπτώσεις που η ομάδα η οποία βρισκόταν στην κορυφή στο πρώτο μισό της σεζόν έχασε τον τίτλο; Πρώτη φορά συνέβη το 1996-97, αλλά είχαμε... μισή ανατροπή, καθώς Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός ισοβαθμούσαν στην 1η θέση. Εν τέλει οι "ερυθρόλευκοι" -ξεκινώντας τη "δυναστεία" της 20ετίας- τερμάτισαν στο +12 από τη 2η ΑΕΚ.

Κανονική ανατροπή υπήρξε την ακριβώς επόμενη σεζόν. Πρωταθλήτρια χειμώνα η ΑΕΚ, στο +1 από τον Ολυμπιακό, ο οποίος όμως στέφθηκε πρωταθλητής με διαφορά τριών βαθμών από τον Παναθηναϊκό.

Το 2001-02 ο Ολυμπιακός είχε διαφορά ενός βαθμού από την ΑΕΚ στα μισά του πρωταθλήματος, το οποίο κατέκτησε στην ισοβαθμία με την Ένωση. Απόλυτη ανατροπή το 2002-03, με τον Παναθηναϊκό στο +2 από τον 2ο Ολυμπιακό στον πρώτο γύρο και τους Πειραιώτες να κατακτούν τον τίτλο και πάλι στην ισοβαθμία.

Τη χρονιά που ακολούθησε αντιστράφηκαν οι ρόλοι. Ο Ολυμπιακός είχε διαφορά τεσσάρων βαθμών στα μισά της σεζόν, αλλά ο Παναθηναϊκός έσπασε την επταετή κυριαρχία του μεγάλου αντιπάλου του, κατακτώντας τον τίτλο στο +2 από τους "ερυθρόλευκους". Αυτή ήταν και η τελευταία φορά που ο πρωταθλητής χειμώνα, δεν ήταν κι αυτός που πανηγύρισε στο τέλος τον τίτλο. Το 2007-08 θα μπορούσαμε να είχαμε και πάλι αλλαγή σκηνικού, αλλά ο Ολυμπιακός πήρε στα χαρτιά το ματς με την Καλαμαριά στην περίφημη υπόθεση του Βάλνερ και τελικά τερμάτισε στο +2 από ΑΕΚ και Παναθηναϊκό (στο +1 τον χειμώνα).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...