Το Κύπελλο, τα … «δίκια» όλων κι η ηρεμία

Από novasports.gr: Το νέο έτος αγωνιστικά ξεκινάει απόψε στις 17.00 για τον ΠΑΟΚ με την εκτός έδρας αναμέτρηση απέναντι στην Παναχαϊκή.
Πηγή: novasports.gr
Το Κύπελλο, τα … «δίκια» όλων κι η ηρεμία

Για τον «Δικέφαλο» που αποχαιρέτισε το 2018 όντας στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με οκτώ βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, παρότι ξεκίνησε τη σεζόν με βαθμολογικό μειονέκτημα λόγω της τιμωρίας που «κουβαλούσε» από την περσινή σεζόν.

Σε δέκα πέντε αγωνιστικές παρέμεινε αήττητος κι απώλεσε βαθμούς μόνον στο Περιστέρι, ελέω ισοπαλίας. Κι όλα αυτά δίχως ν' αποδίδει το καλύτερο δυνατό θέαμα, τουλάχιστον σύμφωνα μ' αυτά που έχει (απο)δείξει πως μπορεί να κάνει αλλά και με μια αποτυχία, αυτήν της Ευρώπης και της αδυναμίας πρόκρισης στους «32» του Europa League.

Βάσει κοινής λογικής θα περίμενε κανείς πως θα μπει στην εκκίνηση του δεύτερου γύρου με τις καλύτερες προϋποθέσεις, ενισχυμένος από τη χειμερινή μεταγραφική περίοδο αλλά ως γνωστό τοις πάσι εδώ και πολλά χρόνια, ΠΑΟΚ και λογική είναι δρόμοι ... παράλληλοι. Στην προκειμένη περίπτωση το πρόβλημα ανέκυψε από το απτό ενδιαφέρον της Αλ Ιτιχάντ για την αγορά του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς. Τα κατορθώματα του διεθνή Σέρβου επιθετικού που βρέθηκε στην πρώτη – πλέον παραγωγική – πεντάδα επιθετικών της ηπείρου ξεπέρασαν τα σύνορά της κι έφτασαν μέχρι τη Σαουδική Αραβία αλλά και την Ασία, αφού διερευνητική κρούση υπήρξε κι από την πλούσια - οικονομικά - αγορά της Κίνας.

Πρόκειται για τη δύναμη πυρός του «Δικεφάλου», τον άνθρωπο στο πρόσωπο του οποίου ο ΠΑΟΚ πριν από δυο χειμώνες βρήκε τον σκόρερ που θα ήθελε κάθε ομάδα στο δυναμικό της. Μια συνεργασία που ως τώρα βρήκε ωφελημένες και τις δυο πλευρές, τη μια με τ' αποτελέσματα που της έδωσαν τα γκολ του υψηλόσωμου επιθετικού και την άλλη με τη δόξα, την καταξίωση, την αναγνώριση και τις οικονομικές απολαβές. Δίκαια συγκαταλεγέται ανάμεσα στους πλέον ακριβοπληρωμένους της ομάδας κι εξίσου δίκαια μετά την αναπροσαρμογή του συμβολαίου που του έγινε πέρσι – σχεδόν – πριν από ένα χρόνο η ρήτρα για την απόκτησή του ανήλθε στα δέκα εκατομμύρια ευρώ.

Απόλυτα λογικό λοιπόν είναι κανείς φίλος της ομάδας του να μη θέλει να τον δει ν' αποχωρεί σε μια σεζόν που ο στόχος του πρωταθλήματος μοιάζει πιο ρεαλιστικός από ποτέ με βάση την εξαιρετική και γεμάτη από κατάρριψη ρεκόρ πορεία του πρώτου γύρου. Έχει κάθε δίκιο να μη θέλει να δει μια από τις σταθερές της ομάδας του κ. Λουτσέσκου να παύει να υφίσταται. Πιθανόν ούτε κι ο ίδιος ο Σέρβος να μην μπορούσε να φανταστεί πως θα ερχόταν η στιγμή που μια ομάδα θα άπλωνε μπροστά του είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ για συμβόλαιο τεσσεράμιση ετών και με σωρεία μπόνους για επίτευξη στόχων, είτε προσωπικών είτε συλλογικών. Η Αλ Ιτιχάντ εδρεύει στην Τζέντα, είναι από τις πλέον ιστορικές στη χώρα της αλλά για πρώτη φορά φλερτάρει πιο έντονα από ποτέ με τον υποβιβασμό κι όπως μαρτυρά η προέλευσή της δε φείδεται χρημάτων για να πετύχει το στόχο της. Αυτό όμως είναι δικό της θέμα.

Ο Πρίγιοβιτς από ηγέτης σε μια ευρωπαϊκή ομάδα που διεκδικεί το πρωτάθλημα κι όπως είναι λογικό αρκετά μάτια από τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου βρίσκονται πάνω του, θα χρυσοπληρωθεί για να διεκδικήσει ανάλογο ρόλο σε μια ομάδα που παλεύει να μείνει στην κατηγορία σε ένα πρωτάθλημα που λογίζεται ως «νεκροταφείο» ποδοσφαιριστών, υπό την έννοια αυτών που έχουν εγκαταλείψει τις αγωνιστικές φιλοδοξίες διάκρισης για χάρη του χρήματος. Φυσικά κι αυτό δε συνιστά λόγο κατηγόριας, αφού το ποσό των – σχεδόν – οκτώ δισεκατομμυρίων παλιών καλών δραχμών δε θ' άφηνε κανέναν ασυγκίνητο, άρα κι αυτός έχει το δίκιο του για όποια απόφαση κι αν λάβει, αν δεν την έχει ήδη λάβει. Απλώς ήταν λάθος του η κίνησή του να δηλώσει δημόσια αρέσκεια σε διαδικτυακή δημοσίευση φίλων της συγκεκριμένης ομάδας και να βρεθεί εκεί για να δοκιμαστεί προτού τελεσιδικήσουν όλα ανάμεσα στις δυο ομάδες.

Ο ΠΑΟΚ από την πλευρά του φυσικά και δε θέλει να χάσει τον πρώτο σκόρερ του κι έναν από τους πολυτιμότερους ποδοσφαιριστές του, αν όχι τον πολυτιμότερο, ειδικά αυτήν την καίρια έως καθοριστική στιγμή. Ναι μεν θα εισπράξει ένα αξιοσέβαστο ποσό, ναι μεν θα ωφεληθεί σημαντικά στη λεπτή ισορροπία του οικονομικού εύ αγωνίζεσθαι (σ.σ. Financial Fair Play) αλλά ταυτόχρονα καλείται να επιδείξει ταχύτατα κι ακριβή αντανακλαστικά για την εύρεση του αντικαταστάτη του, δίχως να διαταράξει τις ισορροπίες του συνόλου, αγωνιστικά και μη. Το αν οι ήδη υπάρχοντες Άκπομ, Καρέλης μπορούν ή όχι να επωμιστούν το βάρος είναι κάτι που κανείς δεν το γνωρίζει λόγω του περιορισμένου χρόνου συμμετοχής τους τώρα, σε μια ευθύνη – αν θεωρείται πως υπάρχει τέτοια – που βαραίνει την τεχνική ηγεσία. Γενικώς, αυτό που έπρεπε να κάνει ο σύλλογος το έκανε καθώς είχε τοποθετήσει μια διόλου ευκαταφρόνητη ρήτρα, προσπαθεί να κρατήσει τον ποδοσφαιριστή στις τάξεις της μέχρι τελευταία στιγμή, όπως μαρτυρά κι η ενεργοποίηση του Ιβάν Σαββίδη για το σημερινό ραντεβού με τον ποδοσφαιριστή, συνεπώς κι αυτός έχει τα «δίκια» του.

Ο κάθε ένας από την πλευρά του έχει τα «δίκια» του αναλόγως το πρίσμα που προσεγγίζει κανείς το όλο θέμα. Ουσιαστικά όμως κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν για τίποτα το μεμπτό. Ταυτόχρονα βέβαια όλοι μπορούν να βγουν ζημιωμένοι από μια πιθανή μετακίνηση. Η ομάδα και μαζί ο κόσμος της αν δε βρεθεί ικανός αντικαταστάτης κι ο ποδοσφαιριστής αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν ομαλά για τον ίδιο και την ομάδα της Τζέντα με συνέπεια τον υποβιβασμό. Σαφώς τότε ούτε το οικονομικό – εφόσον θα υφίσταται – θα λειτουργήσει αναλγητικά σε μια κίνηση που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – ανεξαρτήτως πορείς της πιθανολογούμενης νέας ομάδας του - θα σημάνει και το τέλος της παρουσίας του στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του.

Ανάλογα χρήματα, πιθανόν όχι τόσα πολλά, θα μπορούσε να βρει και το καλοκαίρι αν είχε ανάλογη συνέχεια η πορεία του κι η ομάδα του κατακτούσε το πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια. Τότε το όνειρό του, όπως ο ίδιος το έχει ομολογήσει, να παίξει σε ένα πρωτάθλημα πρώτης γραμμής όπως το αγγλικό ή το γερμανικό θα έμοιαζε πιο πιθανό από ποτέ. Κι αυτό να μη γινόταν όμως οι προτάσεις ανάλογης προέλευσης, από Ασία ή Σαουδική Αραβία δεν αποκλείεται να ήταν και πιο ισχυρά οικονομικές. Αυτός όμως θ' αποφασίσει για την καριέρα του και τη ζωή του δίχως κανείς να μπορεί να του υποδείξει το παραμικρό.

Θα ήταν ψέμματα για οποιονδήποτε να ισχυριστεί πως όλα αυτά δεν έχουν κοστίσει την ηρεμία του ΠΑΟΚ. Αίφνης βρίσκεται σ' έναν αναβρασμό για τον οποίο το καλύτερο όλων θα είναι να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Το να μείνει ο ποδοσφαιριστής – τρόπον τινά – με το ζόρι δε θα έχει κανένα απολύτως νόημα αφού το μυαλό του θα είναι αλλού κι ο ψυχισμός του δε θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος. Κατά συνέπεια το ίδιο θα ισχύει και για την απόδοσή του. Σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του απλώς η ομάδα θα πρέπει να κινηθεί ταχύτατα για την εύρεση ενός άξιου και χωρίς περιττό ρίσκο διαδόχου του. Φυσικά και δεν είναι κάτι εύκολο. Μια τέτοια εξέλιξη όμως θα πιστοποιήσει και την άνοδο του συλλόγου σε άλλο-α επίπεδο-α. Κι αυτό είναι κάτι που το έχει απόλυτη ανάγκη κάθε ομάδα αποδεικνύοντας πως πάνω από όλα είναι ο σύλλογος, το σύνολο κι όχι τα πρόσωπα, όποια κι αν είναι αυτά, ότι κι αν έχουν προσφέρει.

Όπως επίσης σημαντικό ζητούμενο είναι η ηρεμία της ομάδας. Κι ένας ασφαλής τρόπος για να διασφαλιστεί είναι τ' αποτελέσματα. Αρχής γενομένης σήμερα κι εν συνεχεία την προσεχή Κυριακή στην Τρίπολη, κόντρα στη μοναδική ελληνική ομάδα που νίκησε τον «Δικέφαλο» το 2018 – και πάλι – στην έδρα της. Δύσκολη και καθοριστική εβδομάδα ξεκίνησε κι αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον το πώς θα ολοκληρωθεί.

Διαβάστε ακόμη...