Ένας άξονας μία ιστορία

Από paok24.com: Οι σκέψεις του καλοκαιριού για έναν πλήρη και γεμάτο άξονα τείνουν να γίνουν όνειρα, ειδικά εάν δεν διορθωθούν τα λάθη ακόμα ενός καλοκαιριού.
Πηγή: paok24.com
Ένας άξονας μία ιστορία

Ήταν μέσα Αυγούστου και ίσως νωρίτερα που μέρα από το PAOK24 σας είχαμε παρουσιάσει τα δεδομένα για τον άξονα του ΠΑΟΚ είτε στα αμυντικά χαφ, είτε στους κεντρικούς μέσους, είτε και στην μεσοεπιθετική γραμμή. Η πεποίθηση της μεταγραφής Βέρνμπλουμ ήταν εκείνη που έδινε σε όλους την πίστη ότι ο ΠΑΟΚ επιτέλους θα έχει την δύναμη που χρειάζεται ο άξονας στις προσωπικές μονομαχίες. Αυτή η δύναμη του Σουηδού, με το ορθολογικό παιχνίδι του Μαουρίτσιο, αλλά και την ποιότητα και την ταχύτητα του Δημήτρη Πέλκα θα έκαναν τον ΠΑΟΚ να μην μπορεί να σταματήσει πουθενά.

Εν τέλει ο ΠΑΟΚ όντως πηγαίνει με σπασμένα φρένα από την αρχή της σεζόν με μοναδική παραφωνία τον αποκλεισμό από το Europa League, αλλά στις εγχώριες διοργανώσεις είναι αρκετά πάνω από τους ανταγωνιστές του, παρά τις προσπάθειες από πάσα κατεύθυνση να τον ακυρώσουν ή μειώσουν την προσπάθεια. Βέβαια στον άξονα υπάρχουν θέματα, θέματα τα οποία ο ΠΑΟΚ δεν πλήρωσε, λόγω την συμπεριφοράς της άμυνας του, αλλά και της εκτελεστικής δεινότητας του killer Πρίγιοβιτς που βλέπει την εστία του αντιπάλου και απλά σκοράρει.

Στο κέντρο ο ΠΑΟΚ με μέσους όπως ο Κάνιας, ο Σάκχοφ, ο Βέρνμπλουμ, ο Μαουρίτσιο, ο Πέλκας και οι Ελ Καντουρί και Μπίσεσβαρ που συχνά πυκνά μπαίνουν για να καλύψουν το κενό στη θέση "10", έχει τρεις θέσεις στην βασική 11άδα. Και μπορεί στη θέση του επιτελικού με τον Δημήτρη Πέλκα και από πίσω τους Μπίσεσβαρ και Ελ Καντουρί να είναι καλυμένος, αλλά στα λεγόμενα αμυντικά και κεντρικά χαφ έχει μόλις 4 παίκτες για δύο θέσεις, κάτι που όπως φάνηκε και με τον σοβαρό τραυματισμό του Βέρνμπλουμ μπορεί να στοιχίσει στην πορεία, αν αναλογιστεί κανείς ότι μέσα στον Οκτώβριο απουσία λόγω τραυματισμού είχε και ο Μαουρίτσιο.

Αν πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, πρώτος και σημαντικότερος μέσος όπως δείχνει το παιχνίδι του ΠΑΟΚ τις 14 αγωνιστικές είναι ο Κάνιας. Ο Ισπανός μέσος του ΠΑΟΚ έχει 12 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τις 10 βασικός και τις 2 αλλαγή σε Νέα Σμύρνη και Λιβαδειά. Τα παιχνίδια που έλειψε ήταν αυτό με τον Απόλλωνα Σμύρνης στην Τούμπα, μετά το διπλό στο Καραϊσκάκη και τη νίκη μέσα στο Μπόρισοφ, αλλά και ο αγώνας με την ΑΕΛ που ήταν τιμωρημένος από την κόκκινη κάρτα στην Λαμία. Ο έτερος καθαρός αμυντικός μέσος του ΠΑΟΚ είναι ο Πόντους Βέρνμπλουμ. Ο διαφημισμένος όλο το καλοκαίρι Σουηδός που μπορεί να χάσει και όλο το υπόλοιπο της σεζόν από τον τραυματισμό του στον αγώνα με τον Λεβαδειακό, ενσωματώθηκε αργά με την υπόλοιπη ομάδα και αυτό του στοίχισε στα πρώτα παιχνίδια της σεζόν. Στο πρωτάθλημα μετρά 11 συμμετοχές, ενώ στους 5 αγώνες έχει ξεκινήσει βασικός και στους 6 έχει μπει σαν αλλαγή. Έχει μόλις τρία 90λεπτα στο πρωτάθλημα, ενώ στις συμμετοχές ως βασικός λογίζονται και τα 7 λεπτά της Λιβαδειάς μέχρι το σοβαρό τραυματισμό του. Έτσι καταλήγουμε ότι ακόμα δεν έχουμε δει τις βοήθειες που μπορεί να δώσει στον ΠΑΟΚ, ο Πόντους Βέρνμπλουμ και το χειρότερο για τον ίδιο και για την ομάδα είναι ότι δεν θα το δούμε ούτε μέσα στην υπόλοιπη σεζόν, εξαιτίας του άτυχου τραυματισμού του.

Ένας κομβικός μέσος του ΠΑΟΚ για την ανάπτυξη του παιχνιδιού του και ίσως ο οργανωτής του στο κέντρο, είναι ο Μαουρίτσιο. Ο Βραζιλιάνος μέσος έχει 10 στις 12 ευρωπαϊκές συμμετοχές, ενώ στα παιχνίδια που έλειπε, ήταν τραυματίας. Παρόλα αυτά στο πρωτάθλημα έχει παίξει 10 στα 14 παιχνίδια με την μία απουσία να είναι από περσινή τιμωρία και οι άλλες τρεις από τον τραυματισμό που τον ταλαιπώρησε μέσα στον Οκτώβριο. Στα 10 παιχνίδια έχει 9 συμμετοχές ως βασικός και μία σαν αλλαγή, ενώ είναι ο μοναδικός που μπορεί να δώσει την ηρεμία που θέλει ο προπονητής του στο χώρο του κέντρου. Η άλλη λύση στην οργάνωση του άξονα είναι ο Εβγκέν Σάκχοφ. Ο Ουκρανός μέσος φέτος δεν έχει τις συμμετοχές που είχε τα περασμένα χρόνια στον ΠΑΟΚ. Έτσι ενώ και αυτός το ερχόμενο καλοκαίρι μένει ελεύθερος, έχει 7 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τις 4 ως βασικός και μία που μπήκε στο 7ο λεπτό για να αντικαταστήσει τον Πόντους Βέρνμπλουμ. Από τον τρόπο που τον χρησιμοποιεί ο ΠΑΟΚ φαίνεται ότι δεν είναι και στις πρώτες επιλογές του Ραζβάν Λουτσέσκου, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να αλλάξει μέσα στο 2019, μιας και το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι θα έχει 3 παίκτες για δύο θέσεις για 16 αγώνες πρωταθλήματος και τους αγώνες κυπέλλου με πρώτο και καλύτερο αυτούς με την Παναχαϊκή.

Τέλος αφήσαμε τον ρόλο των επιτελικών. Είναι αλήθεια ότι ο Λουτσέσκου εμπιστεύεται τον Δημήτρη Πέλκα με κλειστά μάτια. Είναι αυτό που θέλει ο προπονητής του. Σε άμυνα και επίθεση είναι παντού και έχει νούμερα. Παρόλα αυτά η συνεχή χρησιμοποίησή του έφερε και την κούραση του. Σε πολλά σημεία της σεζόν ο Ραζβάν Λουτσέσκου ήθελε να τον ξεκουράσει και το πρόβλημα τραυματισμού που έχει τελευταία έχει ανοίξει το ροτέισον και σε αυτή τη θέση. Ο Πέλκας φέτος έχει 10 συμμετοχές σε 14 αγώνες πρωταθλήματος με τις 9 να είναι βασικός και μία αλλαγή μέσα στο Περιστέρι. Πάντως το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η απόδοση του Δημήτρη Πέλκα, αλλά ποιος μπορεί να τον αντικαταστήσει επάξια. Μέχρι στιγμής ο ΠΑΟΚ στα 5 παιχνίδια που δεν ξεκίνησε βασικός είχε 4 νίκες και μία ισοπαλία με τον Ελ Καντουρί να τον έχει αντικαταστήσεις τους αγώνες με Αστέρα Τρίπολης εντός, Ατρόμητο εκτός και Λάρισα εντός, ενώ ο Μπίσεσβαρ στους αγώνες με ΟΦΗ και Λεβαδειακό εκτός έδρας.

Αυτό που καταλαβαίνει κανείς από την ανάλυση παραπάνω είναι ότι ο ΠΑΟΚ θέλει ενίσχυση. Πολύ περισσότερο δε σε μία χρονιά που είναι έτοιμος για το τίτλο μετά από 34 χρόνια και δεν πρέπει τίποτα να αφήσουμε στην τύχη. Πάντως εάν όπως φαίνεται δεν υπολογίζεται καθόλου, ούτε ο Χαρίσης, ούτε ο Μουλέν, τότε η μεταγραφή που θα κάνει ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να είναι και για την επόμενη χρονιά. Το θέμα δεν είναι ποσοτικό, αλλά ποιοτικό και ίσως δεν μπορεί να καλυφθεί με κάποιο παιδί από την Κ19 όπως ο Μπαλογιάννης. Άλλωστε μία τέτοια λύση θα ήταν ευπρόσδεκτη σαν 5 μέσο και όχι σαν τέταρτο, ενώ τα συμβόλαια των Κάνιας και Σάκχοφ τελειώνουν το ερχόμενο καλοκαίρι και ακόμα δεν έχει ανανεωθεί κανένα.

Διαβάστε ακόμη...