Ο Γκρεγκ Πόποβιτς εξηγεί το... ρεκόρ του ΠΑΟΚ στα τρίποντα

Από sdna.gr : Οταν μιλάει ο «Pop», πάντα έχει να πει κάτι. Όταν δε θέλει να μιλήσει, φαίνεται... Τα τελευταία 24ωρα, συζητιούνται πολύ κάποιες δηλώσεις του, καθώς έχει «πιάσει» το θέμα που απασχολεί σχεδόν μόνιμα τα τελευταία χρόνια, όλους όσους ασχολούνται με το μπάσκετ. Το τρίποντο.
Πηγή: sdna.gr
Ο Γκρεγκ Πόποβιτς εξηγεί το... ρεκόρ του ΠΑΟΚ στα τρίποντα

«Το παιχνίδι στο ζωγραφιστό έχει διαλυθεί. Πρέπει να έχεις παίκτες ικανούς να διεισδύσουν, πρέπει να έχεις παίκτες ικανούς στις αλλαγές στην άμυνα, πρέπει να έχεις ψηλούς που θα μαρκάρουν κοντούς. Κυρίως, όμως, πρέπει να έχεις παίκτες που μπορούν να σουτάρουν από το τρίποντο.

Αυτή την εποχή δίνουμε μεγάλη έμφαση στο τρίποντο, καθώς έχει αποδειχθεί από τις αναλύσεις, σωστό! Τώρα πια, κοιτάζουμε το στατιστικό ενός αγώνα και το πρώτο πράγμα που προσέχουμε είναι τα τρίποντα. Αν έχεις βάλει και ο αντίπαλος όχι, τότε έχεις κερδίσει. Δεν κοιτάζεις καν τα ριμπάουντ, τα λάθη, τις επιστροφές στην άμυνα. Απλά δεν ενδιαφέρεσαι γι' αυτά. Τόσο μεγάλη είναι η επιρροή του τριπόντου και αποδεικνύεται από το πως παίζουν πλέον όλοι».

Αυτή ήταν η δήλωση του Γκρεγκ Πόποβιτς, με την ομάδα του, τους πάλαι ποτέ κραταιούς Σαν Αντόνιο Σπερς, να είναι μόλις στην... 28η θέση του ΝΒΑ, στα τρίποντα, την οποία ολοκλήρωσε λέγοντας ότι εδώ και 20 χρόνια... μισεί το τρίποντο!

Πιο ξεκάθαρα δε μπορούσε να τα εξηγήσει, ένας τόσο μεγάλος προπονητής, όσο ο «Pop». Αυτή είναι η πραγματικότητα στο σύγχρονο μπάσκετ. Οι περισσότερες ομάδες ζουν και πεθαίνουν με το τρίποντο και με αυτήν τη συνθήκη, «χτίζουν» τα ρόστερ τους, κάθε καλοκαίρι. Από αυτές που διεκδικούν τίτλους, μέχρι αυτές που παίζουν για τη σωτηρία τους.

Οι δηλώσεις αυτές του Πόποβιτς, ήρθαν λίγες μέρες μετά το ρεκόρ του ΠΑΟΚ, ο οποίος είναι πρώτος στην Ευρώπη, σε ποσοστό στα τρίποντα. Σε Ελλάδα και Ευρώπη, ο «Δικέφαλος του Βορρά», σουτάρει με μέσο όρο, το εξαιρετικό, 43,6% πίσω από τα 6,75. Πίσω του, έχει αφήσει ομάδες όπως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, η Φενέρμπαχτσε και πολλές άλλες.

Αυτό το νούμερο θα μπορούσε να είναι τυχαίο, αν είχε εμφανιστεί σε 2-3 παιχνίδια. Για τον ΠΑΟΚ, όμως, δεν αποτελεί εξαίρεση, αλλά τον κανόνα και αυτό, λέει πολλά. Δε χρειάζεται να αναφερόμαστε ξανά, στα οικονομικά δεδομένα αυτής της ομάδας και τα αντίστοιχα δεδομένα των ομάδων που έχει να αντιμετωπίσει και κατ’ επέκταση, να κερδίσει.

Ο ΠΑΟΚ έχει πάλι, ένα από τα μικρότερα μπάτζετ του BCL και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, το έκτο-έβδομο, ανάμεσα σε 14 ομάδες.

Κι όμως, είναι πρώτος στην Ευρώπη, στο στατιστικό που είναι το πιο σημαντικό στο σύγχρονο μπάσκετ! Στο ρόστερ που έφτιαξε φέτος, όπου και να κοιτάξεις, θα δεις... τρίποντο. Από τον Γκος, από τον Αθηναίου, από τον Κόνιαρη (που πέρσι κέρδισε το διαγωνισμό στο All Star της Πάτρας μην ξεχνιόμαστε), από τον Τζόουνς, από τον Χάτσερ, από τον Ζάρα, από τον Χρυσικόπουλο (που έχει βελτιωθεί πολύ τα τελευταία χρόνια), ακόμα και από τον Μαργαρίτη, τον Σχίζα ή τον Τσόχλα...

Πλην των δύο σέντερ (Μορέιρα και Γκάρετ) όλοι οι άλλοι, έχουν το τρίποντο στο παιχνίδι τους. Άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο. Το στατιστικό το οποίο «αν έχεις βάλει και ο αντίπαλος όχι, τότε έχεις κερδίσει», όπως είπε, ίσως ο καλύτερος προπονητής μπάσκετ στον κόσμο αυτήν τη στιγμή.

Βέβαια, σε μια σεζόν που είναι πολύ μεγάλη και μόλις μπαίνουμε στο Δεκέμβριο, θα φανεί στην πορεία, ποια άλλα στοιχεία χρειάζονται πέρα από το τρίποντο, για να πετύχει τους στόχους του ο ΠΑΟΚ. Αλίμονο, αν μια ομάδα με το δικό του μπάτζετ, δεν είχε κάποια κενά, αλλά φαίνεται πλέον και στα νούμερα, για να πειστεί μέχρι και ο τελευταίος, ότι το ρόστερ που έχει φτιαχτεί φέτος στο «PAOK Sports Arena», για αυτό το επίπεδο, έχει τα φόντα για να πετύχει πολλά.

Υ.Γ.: Ρεαλισμός και αντίληψη της πραγματικότητας, δύο από τα πιο απαραίτητα στοιχεία της σύγχρονης εποχής. Δυστυχώς, δε βρίσκονται σε αφθονία γύρω μας. Ίσα-ίσα υπάρχει έλλειψη και μάλιστα, μεγάλη. Και ο ΠΑΟΚ, όχι μόνο ο μπασκετικός, δεν είναι έξω από αυτή...

Διαβάστε ακόμη...