Το scouting report της Τσέλσι

Λίγο πριν την σέντρα του μεγάλου αγώνα στο Stamford Bridge, το paokfc.gr σας παρουσιάζει το scouting report της Τσέλσι.
Πηγή: paokfc.gr
Το scouting report της Τσέλσι

Μάθαμε τα μυστικά του Λονδίνου και κάναμε βόλτα σε αυτό. Θυμηθήκαμε τις προηγούμενες επισκέψεις του Δικεφάλου εκεί κόντρα σε Άρσεναλ, Τότεναμ και ΚΠΡ. Μιλήσαμε την τοπική διάλεκτο. Κάναμε ξενάγηση στο γήπεδο και διαβάσαμε την ιστορία του. Ήρθε η ώρα όμως να ασχοληθούμε και με τον αντίπαλό μας σε καθαρά ποδοσφαιρικό επίπεδο.

Το paokfc.gr επιχειρεί μία αγωνιστική ανάλυση της Τσέλσι, μέσα από ένα αφιέρωμα στον τρόπο παιχνιδιού των Λονδρέζων και της αγωνιστικής φιλοσοφίας που έχει αλλάξει άρδην με τον ερχομό του Μαουρίτσιο Σάρι.

Δύο τόσο διαφορετικοί Ιταλοί

Η εποχή Κόντε ολοκληρώθηκε το φετινό καλοκαίρι. Και αν ξεκίνησε με την κατάκτηση της Premier League, ολοκληρώθηκε με μία 5η θέση που δεν άφησε κανέναν ευχαριστημένο.

Η Τσέλσι την περσινή σεζόν παρουσιάστηκε «άδεια». Η τακτική του Αντόνιο Κόντε δεν απέδιδε σε καμία των περιπτώσεων όπως στην πρώτη χρονιά του Ιταλού στον πάγκο της ομάδας και ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς επέλεξε να προχωρήσει σε αλλαγές.

Δεν άλλαξε... χώρα. Παρέμεινε στην Ιταλία αλλά διάλεξε έναν προπονητή με τελείως διαφορετική φιλοσοφία. Η αμυντική προσέγγιση του Κόντε και η θυσία όλων στο βωμό του αποτελέσματος έγινε παρελθόν και την θέση της πήρε το επιθετικό και fun-to-watch ποδόσφαιρο του Μαουρίτζιο Σάρι.

Ιδιόρρυθμος σίγουρα. Αγενής συχνά. Κομψός σε καμία των περιπτώσεων και πολλές φορές άγαρμπος, αλλά ένας εξαιρετικός προπονητής με μία δική του ιδιαίτερη οπτική για το άθλημα.

Έχοντας δείξει σπουδαία δείγματα γραφής στη Νάπολι, ο αλενατόρε Σάρι, αποδέχθηκε την πρόκληση, είπε το «ναι» στον Ρώσο μεγιστάνα και πέρασε για πρώτη φορά τα σύνορα για να εργαστεί.

Από το... πούλμαν στη φουλ επίθεση

Οι επιτυχίες της εποχής Κόντε στηρίχθηκαν κυρίως στο ότι η Τσέλσι ήταν μία ομάδα που έπρεπε να «ματώσεις» για να της βάλεις γκολ. Αμυντική, σκληρή, πειθαρχημένη εντός και εκτός γηπέδου και με πλάνο να κρατάει το μηδέν και να ψάχνει το γκολ στην αντεπίθεση. Όλα αυτά μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.

Η πρώτη κίνηση του Σάρι ήταν ξεκάθαρη. Το 3-4-3 έδωσε τη θέση του στο 4-3-3. Μπορεί να ακούγεται απλό αλλά δεν είναι. Στη συνέχεια αλλαγή στον τρόπο άμυνας της ομάδας. Πίεση ψηλά ώστε ο αντίπαλος να μην μπορεί εύκολα να βρει χώρους και να κάνει παιχνίδι. Τέλος ανάπτυξη με συνεχόμενο passing game σε μικρές αποστάσεις και... κατάργηση της βαθιάς μπαλιάς.

Και ξαφνικά η Τσέλσι από μία σκληροτράχηλη και αμυντικογενής ομάδα, έγινε μία ομάδα που χαίρεσαι να βλέπεις στον αγωνιστικό χώρο. Άκρως επιθετική, δημιουργεί πολλές φάσεις σε κάθε παιχνίδι, είτε από τον άξονα, είτε από τα άκρα, απόρροια της σκληρής δουλειάς που κάνει ο προπονητής με τους παίκτες στις δυνατές προπονήσεις του Ιταλού, που λίγοι πίστεψαν ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί σε ένα τόσο ξένο περιβάλλον γι αυτόν.

Οι παίκτες κλειδιά

Τρεις είναι οι παίκτες κλειδιά στο sari-ball. Οι δύο πρώτοι προϋπήρχαν στην ομάδα, τον τρίτο κίνησε γη και ουρανό για να τον αποκτήσει και αυτός φρόντισε να τον δικαιώσει απόλυτα.

Εν αρχή ην ο Καντέ. Ο Γάλλος μέσος τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως ο κορυφαίος μέσος στο αγγλικό πρωτάθλημα και στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα, όντας ο στυλοβάτης της κατάκτησης της Premier League από Λέστερ και Τσέλσι, καθώς και του Mundial από την Εθνική Γαλλίας. Μία πραγματική... μηχανή στο χώρο του κέντρου που τρέχει ακατάπαυστα σε κάθε αναμέτρηση και αποτελεί το σημείο αναφοράς όλης της ομάδας. Συμμετοχή σε όλες τις γραμμές, κομβικός στην ανάπτυξη αλλά και το pressing και πλέον αρκετά απειλητικός και πιο δημιουργικός με το ποδόσφαιρο του Σάρι.

Ο Ιταλός ήθελε να απελευθερώσει τον Καντέ γι αυτό έκανε τα πάντα για να φέρει στο Λονδίνο τον Ζορζίνιο, παίκτη που γνώριζε καλά από την κοινή τους θητεία στη Νάπολι. Ο Βραζιλιάνος ανέλαβε τη «βρώμικη» δουλειά. Πήρε θέση μπροστά από την τετράδα της άμυνας και έδωσε την δυνατότητα στον Καντέ να ανέβει στο γήπεδο, σε ρόλο 8αριού, ώστε να γίνει πιο επιθετικός, ενώ ο ίδιος φρόντιζει να καλύπτει τα ανεβάσματα του, όπως και τις συχνές επελάσεις των ακραίων αμυντικών, συμμετέχοντας παράλληλα και στην ανάπτυξη έχοντας εξαιρετική ικανότητα στο συνδυαστικό παιχνίδι.

Και τέλος, Εντέν Αζάρ. Ο ποιοτικότερος παίκτης της αγγλικής ομάδας, ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη, με σπάνιο ταλέντο και απίστευτες ικανότητες. Ο Βέλγος είναι ξεκάθαρα ο σταρ της Τσέλσι και ο πιο επικίνδυνος παίκτης της. Μετράει ήδη οκτώ γκολ και τέσσερις ασίστ, με τον Σάρι να καταφέρνει το καλοκαίρι να τον πείσει να παραμείνει στο Λονδίνο και τον ίδιο να δηλώνει ενθουσιασμένος με τον τρόπο παιχνιδιού του νέου του προπονητή, με τον οποίο ο Αζάρ νιώθει πιο άνετα και είναι πιο αποδοτικός.

Πέρα από τους τρεις προαναφερθέντες εξαιρετική σεζόν πραγματοποιούν και οι πλάγιοι μπακ της ομάδας, Μιγκέλ Αλόνσο και Θέσαρ Αθπικουλέτα, οι εξτρέμ Πέδρο και Γουϊλιαν, ενώ μοναδικό θέμα για τον Ιταλό παραμένει η αφλογιστία των φορ του, Μοράτα και Ζιρού.

Η έως τώρα πορεία

Τα δείγματα γραφής της Τσέλσι μέχρι τα τέλη Νοέμβρη είναι εξαιρετικά. Πέρα από την αλλαγή στο κομμάτι του θεάματος η ομάδα παίρνει και τα αποτελέσματα που θέλει.

Στην κούρσα της Premier League η ήττα από την Τότεναμ με 3-1 το Σαββατοκύριακο την έριξε στην τέταρτη θέση επτά βαθμούς από την κορυφή. Όχι και άσχημα για μία ομάδα που άπαντες είχαν σχεδόν ξεγραμένη στο ξεκίνημα της σεζόν.

Στο Europa League έχει σημειώσει μέχρι τώρα τέσσερις νίκες και εξασφάλισε ήδη την παρουσία της στη φάση των 32, ενώ στο Carabao Cup απέκλεισε εκτός έδρας τη Λίβερπουλ και στη συνέχεια πήρε την πρόκριση επί της Ντέρμπι Κάουντι.

Διαβάστε ακόμη...