Groupama Arena: Το μοντέρνο σπίτι της Φερεντσβάρος

Από paokfc.gr: Το τριών μέτρων χάλκινο άγαλμα του Φλόριαν Αλμπερτ δεσπόζει στην είσοδο του Groupama Arena.
Πηγή: paokfc.gr
Groupama Arena: Το μοντέρνο σπίτι της Φερεντσβάρος

Ελάχιστο δείγμα φόρου τιμής στον τελευταίο μεγάλο επιθετικό που γέννησε το ουγγρικό ποδόσφαιρο, κάτοχο της «Χρυσής Μπάλας» του France Football το 1967.

Το Groupama Arena είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, που βρίσκεται στο ένατο διαμέρισμα της Βουδαπέστης. Μπορεί κανείς ακόμα και να περπατήσει από το κέντρο της Βουδαπέστης μέχρι το γήπεδο, καθώς θα του χρειαστούν περίπου 40 λεπτά! Αρχισε να κατασκευάζεται το 2013 και παραδόθηκε τον Αύγουστο του 2014, με το κόστος του να αγγίζει τα 46 εκ. ευρώ. Είναι το μεγαλύτερο γήπεδο στη χώρα, καθώς το «Φέρεντς Πούσκας» κατεδαφίστηκε και το νέο στάδιο που θα κατασκευαστεί στη θέση του αναμένεται να είναι έτοιμο το 2019.Το Groupama Arena βρίσκεται στην κατηγορία 4 της UEFA, που σημαίνει ότι μπορεί να φιλοξενήσει παιχνίδια προκριματικών για το Μουντιάλ και το Euro, αλλά και παιχνίδια Champions League μέχρι τη φάση των προημιτελικών.

Στο ουγγρικό πρωτάθλημα χωράει 23.800 οπαδούς, οι οποίοι όμως για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις γίνονται 22.000,διότι οι θέσεις όρθιων που υπάρχουν σε συγκεκριμένα σημεία κλείνουν.Είναι η έδρα της Φερεντσβάρος, της Εθνικής ομάδας της Ουγγαρίας και της Βίντι.Το στάδιο είναι πολλαπλών χρήσεων, καθώς συναυλίες, συνέδρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις διεξάγονται σ' αυτό. Η κατασκευή του σταδίου έδωσε περίπου νέες 2000 θέσεις εργασία.

Μία από τις αίθουσες του μουσείου της Φερεντσβάρος έχει ονομαστεί Laszlo Cubala, προς τιμήν αυτού του μοναδικού, μποέμ ποδοσφαιρικού μύθου, που έμαθε ποδόσφαιρο στην Φερεντσβάρος και, κατά πολλούς άλλαξε την ιστορία της Μπαρτσελόνα, αφού πρώτα άλλαξε γνώμη την τελευταία στιγμή και δεν ανέβηκε ποτέ στο αεροπλάνο που σκότωσε την Τορίνο το 1949. Αρκεί να ειπωθεί ότι το 1999, τη χρονιά που η Μπάρτσα συμπλήρωνε 100 χρόνια ζωής, σε ένα γκάλοπ μεταξύ των οπαδών της, ο Κουμπάλα ψηφίστηκε ως «ο καλύτερος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα της ομάδας».

Ο τελικός του Champions League γυναικών 2018-19 της UEFA θα διεξαχθεί στο γήπεδο στις 18 Μαΐου 2019.

Κατά τη διάρκεια κατασκευής του γηπέδου, βρέθηκε στο εργοτάξιο μια χειροβομβίδα 82 χιλιοστών, που προέρχεται από σοβιετικό εκτοξευτή χειροβομβίδων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Διαβάστε ακόμη...