Λουτσέσκου VS Δώνης: Τα πλάνα των «μονομάχων» της Τούμπας

Από sdna.gr: ΠΑΟΚ εναντίον Παναθηναϊκού. Τα νιάτα συναντούν την εμπειρία. Η ποιότητα την... δίψα. Και δύο ενδεκάδες θα παλέψουν στο γήπεδο της Τούμπας με μοναδικό στόχο το «τρίποντο».
Πηγή: sdna.gr
Λουτσέσκου VS Δώνης: Τα πλάνα των «μονομάχων» της Τούμπας

Το SDNA βάζει στο μικροσκόπιο τις δύο ομάδες. Από τον τερματοφύλακα μέχρι τον φορ. Όλα όσα δίνουν στους δύο προπονητές οι «σταθερές», εκείνα που τους προβληματίζουν και οι θέσεις που κουβαλούν ερωτηματικά...

Οι... σταθερές του Ραζβάν Λουτσέσκου που τον εφησυχάζουν, ο... πονοκέφαλος και τα μάτια που γυαλίζουν.

Ξεκινώντας από το τέρμα, ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης μοιάζει φύλακας - άγγελος της εστίας του Δικεφάλου, συνεχίζοντας με φόρα από εκεί που σταμάτησε πέρσι. Ο Έλληνας πορτιέρε μπορεί να... φωνάζει πως κράτησε όρθιο τον ΠΑΟΚ σε κομβικά παιχνίδια, όπως αυτό απέναντι στον Άρη, συμβάλλοντας τα μέγιστα στις νίκες της ομάδας του. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως οι συζητήσεις γύρω από την επέκταση του συμβολαίου του «φουντώνουν» καθώς έχει κερδίσει στο απόλυτο την εμπιστοσύνη του Ραζβάν Λουτσέσκου.

Την εμπιστοσύνη του Ρουμάνου έχει κερδίσει για τα καλά και το δίδυμο στα στόπερ (Κρέσπο - Βαρέλα). Η χημεία των δύο κεντρικών αμυντικών είναι ένα από τα πιο γερά χαρτιά του ΠΑΟΚ, με τον προπονητή του Δικεφάλου να... ποντάρει πολλά πάνω στους δυο στυλοβάτες της άμυνας.
Σταθερά που ολοένα και θέτει τον πήχη ψηλότερα με δεδομένο την φετινή εκκίνησή του είναι και ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς, ο οποίος αποτελεί παίκτη - κλειδί της συνολικής απόδοσης και εικόνας του ΠΑΟΚ, τουλάχιστον βάσει των αριθμών που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής. Στο ματς με τον Παναθηναϊκό είναι σίγουρο πως ο Λουτσέσκου περιμένει από εκείνον να δει το... φονικό του ένστικτο να κάνει την εμφάνισή του.

Επιστρέφοντας στα άκρα της άμυνας, ο «πονοκέφαλος» στα δεξιά έχει ονοματεπώνυμο. Λέο Μάτος. Η ποιότητα του Βραζιλιάνου είναι δεδομένη, ωστόσο, ο Μάτος είναι non stop, όντας βασικός και αναντικατάστατος. Και αν κάτι γνωρίζει καλά ο Λουτσέσκου είναι πως ο ΠΑΟΚ έχει ανάγκη τον ξεκούραστο Βραζιλιάνο, τα τρεξίματα και τα ανεβάσματά και την προσφορά του στην επιθετική ανάπτυξη της ομάδας από τα άκρα.

Το ίδιο ισχύει και για τα αριστερά με τον Αντελίνο Βιεϊρίνια, με σημαντική υποσημείωση πως ο Πορτογάλος έμεινε εκτός στο ματς με την Βίντι καθώς κρίθηκε σκόπιμο να πάρει... ανάσες μετά από απόφαση τεχνικού και ιατρικού επιτελείου. Τουτέστιν η επιστροφή του Πορτογάλου δίνει στον Λουτσέσκου το δικαίωμα να ποντάρει στην αριστερή πλευρά από τον φρέσκο και... ορεξάτο Βιεϊρίνια.

Στο χώρο της μεσαίας γραμμής, ο «πονοκέφαλος» για τον αντί - Μαουρίσιο καλά κρατεί δεδομένου πως στα δύο πρώτα παιχνίδια της απουσίας του Βραζιλιάνου, χρόνο πήρε τόσο ο Βέρνμπλουμ όσο και ο Σάκχοφ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να ψάχνει την χημεία στον άξονα και τον παίκτη από τα πόδια του οποίου θα περνάει το παιχνίδι του Δικεφάλου.

Θέμα... ξεκούρασης τίθεται και για τον Πέλκα από την συμμετοχή του οποίου κρίνονται πολλά όσον αφορά τα πρόσωπα της μεσοεποθετικής γραμμής. Και ο Έλληνας μεσοεπιθετικός μετράει πολλά παιχνίδια στα πόδια του αλλά... προβληματίζει τον προπονητή του καθώς έχει δείξει πως τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό του πηγαίνουν... γάντι!

Συνταγή... χωρίς εκπλήξεις

Με εξαίρεση τον τραυματία, Ζοσέ Μαουρίσιο, το όνομα του οποίου βρίσκεται στο... ιατρικό δελτίο, ο Ραζβάν Λουτσέσκου έχει πλέον όλους τους παίκτες στη διάθεσή του. Εκτός παρέμειναν μόνο οι Χατσερίδης - Καρέλης.

Στο... αγαπημένο 4-2-3-1 του Λουτσέσκου, κάτω από τα δοκάρια θα είναι ο Πασχαλάκης ενώ στην άμυνα οι Μάτος, Κρέσπο, Βαρέλα και Βιεϊρίνια. Στο κέντρο, ο Βέρνμπλουμ αναμένεται να επιστρέψει και πάλι στο αρχικό σχήμα με παρτενέρ τον Κάνιας και μπροστά τους τον Πέλκα.

Στην κορυφή της επίθεσης τον πρώτο λόγο έχει ο Πρίγιοβιτς ενώ στα άκρα, φανέλα βασικών «προβάρουν» οι Ζαμπά και Μπίσεσβαρ.

Η σιγουριά του Διούδη και η αμυντική γραμμή

Στον «άσσο» μετά την φυγή του Οδυσσέα Βλαχοδήμου το περασμένο καλοκαίρι, στον Παναθηναϊκό, έχει πάρει θέση βασικού ο Σωκράτης Διούδης. Έχει καταφέρει με την παρουσία του να κάνει τον Γιώργο Δώνη να αισθάνεται άνετα καθώς έχει αρπάξει την ευκαιρία που του δόθηκε και εμφανίζεται συνεχώς βελτιωμένος. Έχει καταφέρει να κρατήσει την ομάδα όπου χρειάστηκε με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, βεβαίως, την αναμέτρηση της Τρίπολης όπου με τις αποκρούσεις διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του Παναθηναϊκού για ισοφάριση.

Στο κέντρο της άμυνας ο αισθητά βελτιωμένος την φετινή σεζόν Κολοβέτσιος, πλαισιώνεται από τον Φάνη Μαυρομμάτη που μπορεί μεν να έχει κερδίσει τις εντυπώσεις, ωστόσο, πάντοτε υπάρχει το ερωτηματικό ως προς την ανταπόκρισή του στις συνθήκες ενός μεγάλου ντέρμπι. Στο δεξί άκρο της άμυνας ο Γιώργος Δώνης βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει δύο «όπλα» που πραγματοποιούν εξαιρετικές εμφανίσεις. Τόσο ο Ματίας Γιόχανσον όσο και ο Ουσμάν Κουλιμπαλί έχουν καταφέρει πέραν των αμυντικών τους καθηκόντων να δώσουν μεγάλες βοήθειες και επιθετικά και αυτό δημιουργεί στον προπονητή τους έναν ευχάριστο «πονοκέφαλο». Σε ό,τι έχει να κάνει με το αριστερό άκρο της άμυνας, ο Εμάνουελ Ινσούα έχει πραγματοποιήσει αρκετές καλές εμφανίσεις ως τώρα και αυτό που πρέπει να προσέξει είναι να μην δέχεται εύκολα κάρτες γιατί μπορεί να κοστίσει στον ίδιο και την ομάδα του.

Οι πολλές επιλογές στην μεσαία γραμμή

Στα αμυντικά χαφ ο Γιώργος Δώνης έχει αρκετές επιλογές μετά και την επιστροφή του Έργκους Κάτσε. Ο Δημήτρης Κουρμπέλης έχει εμφανίσει σημάδια κόπωσης και δεδομένα αυτό είναι κάτι που προβληματίζει τον προπονητή του καθώς οι πράσινοι περιμένουν πολλά από τον αρχηγό τους, ενώ στο πλευρό του σε αρκετά παιχνίδια έχει βρεθεί ο Χρήστος Δώνης που παιχνίδι με το παιχνίδι εμφανίζεται όλο και πιο βελτιωμένος. Φυσικά, είτε στο βασικό σχήμα είτε ερχόμενοι από τον πάγκο αποτελούν δύο αξιόπιστες επιλογές οι Τζανδάρης και Κάτσε, ενώ σε περίπτωση τριάδας στην μεσαία γραμμή, ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης έχει δείξει ότι επιθετικά κυρίως έχει πολλές αρετές.

Οι νέοι και ο Μακέντα

Η επιθετική γραμμή του Παναθηναϊκού αποτελεί ένα κράμα νιάτων και εμπειρίας. Στα «φτερά» της επίθεσης έχουν εντυπωσιάσει με την παρουσία τους ως τώρα στη σεζόν οι Τάσος Χατζηγιοβάνης και Γιάννης Μπουζούκης. Ο πρώτος δείχνει πιο ώριμος από ποτέ και με την μεγάλη στήριξη που έχει από τον προπονητή αρχίζει να αποτελεί μία «σταθερά» για τον Παναθηναϊκό, ενώ ο δεύτερος στην πρώτη του σεζόν που ουσιαστικά αποτελεί βασικό μέλος της πρώτης ομάδας έχει αρχίσει να ξεδιπλώνει το πλούσιο ταλέντο του δείχνοντας πως μπορεί να εξελιχθεί σε σημείο αναφοράς για το τριφύλλι.

Στην κορυφή της γραμμής κρούσης, ο Κίκο Μακέντα που αποτέλεσε και την μοναδική μεταγραφή δίχως περιορισμούς για τον Παναθηναϊκό το καλοκαίρι έχει καταφέρει ήδη να δώσει δείγματα γραφής της ποιότητάς του μετρώντας τρία γκολ και μία ασίστ. Φυσικά, στο πλευρό του και ο Αργύρης Καμπετσής που με το δεδομένο ταλέντο του μπορεί να δώσει σημαντικές λύσεις είτε στο πλευρό του Ιταλού, είτε ερχόμενος από τον πάγκο.

Στο στρατόπεδο των φιλοξενούμενων

Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Δώνη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να έχει στη διάθεσή του όλους τους ποδοσφαιριστές του, ενώ υπενθυμίζεται πως στην αποστολή πήρε συνολικά 23 παίκτες.

Παρ' όλα αυτά, όλα δείχνουν ότι ο Άντονι Μουνιέ δύσκολα θα βρεθεί στην τελική 18άδα καθώς έχει χάσει αρκετές προπονήσεις.

Έτσι, φαίνεται πως τελικώς ο Έλληνας προπονητής καταλήγει σε ένα σύστημα 3-4-2-1 με Διούδη κάτω από τα δοκάρια, τριάδα στην άμυνα με Πούγγουρα, Κολοβέτσιο και Μαυρομμάτη.

Στον Ως αμυντικά χαφ τους Κουρμπέλη και Δώνη, από αριστερά τον Ινσούα, από δεξιά τον Κουλιμπαλί και Χατζηθεοδωρίδη με Χατζηγιοβάνη πίσω από τον Κίκο Μακέντα που θα βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης.

Διαβάστε ακόμη...