Ρεάλ και Ολύμπια: οι αγαπημένοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Από paokbc.gr:Η ομάδα της Βόννης, την οποία θα αντιμετωπίσει αύριο το βράδυ (19:30) ο ΠΑΟΚ θα είναι η 121η διαφορετική ομάδα που θα βρεθεί στο δρόμο της ομάδας μας, σε αυτή την τεράστια ιστορικά και χρονικά διαδρομή από το Νοέμβριο του 1959.
Πηγή: paokbc.gr
Ρεάλ και Ολύμπια: οι αγαπημένοι αντίπαλοι του ΠΑΟΚ

Και ταυτόχρονα η 5η διαφορετική ομάδα από τη Γερμανία, σε ένα σύνολο 15 μέχρι τώρα αναμετρήσεων. Η ιστορία απέναντι σε Γερμανικές ομάδες έχει καταγράψει αγώνες με: Άλμπα Βερολίνου (7 αναμετρήσεις και 4 νίκες για τον ΠΑΟΚ), Σκαϊλάινερς της Φρανκφούρτης (2 νίκες), Όλντενμπουργκ (4 ήττες) και Λούντβιχσμπουργκ (2 ήττες).

Αν η ομάδα της Βόννης θα βρεθεί για πρώτη φορά στο δρόμο του ΠΑΟΚ, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ολύμπια Λουμπλιάνας είναι οι αγαπημένοι αντίπαλοι. Το αποδεικνύει και το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει 14 φορές τη Βασίλισσα της Ευρώπης και άλλες 14 φορές την άλλοτε πανίσχυρη και μόνιμη πρωταθλήτρια Σλοβενίας.

Για τους αγώνες του ΠΑΟΚ με τη Ρεάλ δεν χρειάζεται να ειπωθούν πολλά. Ο τελικός της Ναντ είναι αρκετός, αλλά δεν είναι και το μοναδικό παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων, καθώς υπήρχαν πολλά και σημαντικά παιχνίδια, τόσο πριν, όσο και μετά. Αυτός ο αγώνας στη Ναντ ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο ο ΠΑΟΚ έχασε έναν Ευρωπαϊκό τίτλο και οι εικόνες που ακολούθησαν με τον Πρέλεβιτς πεσμένο στο παρκέ είναι αρκετές για να σκιαγραφήσουν με ακρίβεια ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ευρωπαϊκής (και όχι μόνο) ιστορίας της ομάδας.

Ο ΠΑΟΚ αντιμετώπισε για πρώτη φορά τη Ρεάλ Μαδρίτης τη σεζόν 1989-90, σε όμιλο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, με το πρώτο παιχνίδι να διεξάγεται στις 5/12/1989 σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα λόγω του θανάτου του Φερνάντο Μαρτίν και να συνοδεύεται με βαριά ήττα (92-71). Ιστορικής σημασίας ωστόσο ήταν το δεύτερο παιχνίδι που έγινε τέλη Ιανουαρίου του 1990, καθώς ο ΠΑΟΚ υπέταξε τη Ρεάλ με 80-77 στο Αλεξάνδρειο, σε μία από τις πιο σημαντικές βραδιές της μέχρι τότε Ευρωπαϊκής του ιστορίας. Ακολούθησε ο χαμένος τελικός της Ναντ (63-65) το 1992, η χωρίς αντίκρισμα επικράτηση του ΠΑΟΚ στο μικρό τελικό του φάιναλ φορ της Αθήνας την επόμενη χρονιά, για να έρθουν ακόμη 10 παιχνίδι από τη σεζόν 1994-95 μέχρι και το 2006-07, που ήταν και η τελευταία αναμέτρηση των δύο ομάδων. Τότε (12/12/2006) συναντήθηκαν οι δύο ομάδες στο PAOK Sports Arena, με τον νυν αρχηγό της Ρεάλ, Φελίπε Ρέγιες να είναι στο ρόστερ!

Η ιστορία των αναμετρήσεων του ΠΑΟΚ με την Ολύμπια Λουμπλιάνα ξεκίνησε τη σεζόν 1991-92, με τρία παιχνίδια μάλιστα στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κυπελλούχων, τα οποία έδωσαν στον ΠΑΟΚ το εισιτήριο της πρόκρισης στον τελικό της Ναντ. Επόμενο ραντεβού τη σεζόν 1994-95 και τελευταίο τη σεζόν 2000-01, την πρώτη του ΠΑΟΚ στο «Παλατάκι». Και τότε, όπως και την πρώτη φορά χρειάστηκαν τρία παιχνίδια, σε διαδικασία πλέι οφ αυτή την φορά, αλλά με τους Σλοβένους να παίρνουν την πρόκριση από τον ΠΑΟΚ.

Μακριά και... αγαπημένοι

Από τα στοιχεία των 399 μέχρι σήμερα ευρωπαϊκών αγώνων του ΠΑΟΚ, προκύπτουν τα εξής ενδιαφέροντα στοιχεία...

Τα περισσότερα παιχνίδια (44) είναι με Ιταλικές ομάδες (και απόλυτο καταμερισμό σε νίκες-ήττες που είναι από 22). Ακολουθούν 43 παιχνίδια με ομάδες από τη Γαλλία (25 νίκες), 40 με ομάδες από την Ισπανία (15 νίκες) και 35 με Ρωσικές ομάδες (μόλις 10 νίκες και 25 ήττες)!
Εκτός από τα 14 παιχνίδια με Ρεάλ Μαδρίτης και Ολύμπια Λουμπλιάνα, ο ΠΑΟΚ είχε συχνή... επαφή και με αρκετές ακόμη ομάδες, όπως ο Ερυθρός Αστέρας Βελιγραδίου με τον οποίο μετρά 12 αναμετρήσεις με απόλυτη ισορροπία (6-6). Ο ΠΑΟΚ έχει αντιμετωπίσει 10 φορές τη Λιμόζ, υπάρχουν 9 αναμετρήσεις με την Μπενετόν Τρεβίζο (μία ομάδα που όμως δεν υπάρχει πια) και από 8 φορές έχει βρεθεί αντίπαλο με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας, την Βιλερμπάν και την Μπουντούτσνοστ, ενώ τα τελευταία χρόνια συνάντησε και μάλιστα 6 φορές τη Βέντσπιλς από τη Λετονία έχοντας το απόλυτο με 6 νίκες!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη λίστα των 399 αγώνων του ΠΑΟΚ συμπεριλαμβάνονται όλοι οι αγώνες τους οποίους ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε (δηλαδή και τα 6 παιχνίδια της σεζόν 2003-04).

Διαβάστε ακόμη...