Το «σκωτσέζικο ντουζ» του Πασχαλάκη

Από sdna.gr: Από την κόλαση στον παράδεισο. Από την αποθέωση στην κριτική. Η θέση του τερματοφύλακα εξ ορισμού είναι των άκρων. Μια στιγμή και όλα αλλάζουν. Και ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης ένιωσε από πρώτο χέρι τι εστί... σκωτσέζικο ντουζ.
Πηγή: sdna.gr
Το «σκωτσέζικο ντουζ» του Πασχαλάκη

Στη Λισαβόνα, η βιτρίνα του Δικεφάλου ήταν ο Αλέξανδρος Πασχαλάκης. Ο... ιπτάμενος πορτιέρε του ΠΑΟΚ σε ένα one man show, έκοψε τον... βήχα των ορεξάτων Πορτογάλων, αποδείχθηκε λίρα εκατό και χάρη σε εκείνον και τον Ουάρντα, ο Δικέφαλος έμεινε ζωντανός στο όνειρο της πρόκρισης με φόντο το Champions League.

Η ρεβάνς της Θεσσαλονίκης εξελίχθηκε όμως σε εφιάλτη για τον Έλληνα πορτιέρε καθώς η ανατροπή των «αετών» της Λισαβόνας είχε εν μέρει την υπογραφή του. Μπορεί το βράδυ να ξεκίνησε ιδανικά για τον ΠΑΟΚ, ωστόσο, πήρε την χειρότερη δυνατή τροπή καθώς η Μπενφίκα μέσα σε έξι λεπτά, πήρε το προβάδισμα για την πρόκριση, στήνοντας με την πλάτη στον τοίχο τον ΠΑΟΚ.

Οι Πορτογάλοι εκμεταλλεύτηκαν ένα τραγικό λάθος του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος προσπάθησε να κρατήσει την μπάλα εντός περιοχής ώστε να μην βγει κόρνερ αλλά δεν υπολόγισε καλά, με αποτέλεσμα ο Σέρβι να την «τσιμπήσει», αναγκάζοντας τον τερματοφύλακα του ΠΑΟΚ να τον ανατρέψει και τον διαιτητή να δείξει πέναλτι.

Λένε πως για να λύσεις ένα πρόβλημα, μια αδυναμία, το πρώτο που χρειάζεται να κάνεις είναι να το εντοπίσεις. Και σε πρώτη φάση, ο Πασχαλάκης αυτό ακριβώς έκανε. Δεν κρύφτηκε πίσω από την συνολική εικόνα της ομάδας του Δικεφάλου και την απογοήτευση που υπήρχε στις τάξεις του ΠΑΟΚ, βρέθηκε μπροστά στις κάμερες, μίλησε ανοιχτά για την λάθος εκτίμηση στην μοιραία φάση και ξεκαθάρισε πως οι οικογένειες μπορούν να διαχειριστούν εύκολες και δύσκολες στιγμές. Και εκείνο το βράδυ, ήταν σίγουρα μια από τις δυσκολότερες για εκείνον.

Δύσκολο ήταν και το βράδυ μετά το τέλος του αγώνα στο Γεντί Κουλέ. Οι έντονοι πανηγυρισμοί του και οι χειρονομίες προς την κερκίδα του ΟΦΗ προκάλεσαν τους παρευρισκόμενους και δημιούργησαν ένταση σε μια έδρα που παραδοσιακά φιλοξενούνται οι οπαδοί του ΠΑΟΚ καθώς διατηρούν άψογη σχέση εδώ και χρόνια με τους αντίστοιχους της κρητικής ομάδας.

Η συγκεκριμένη ενέργεια του Πασχαλάκη, παρά την συγνώμη που ζήτησε ο ίδιος, αντιλαμβανόμενος πως με την στάση του προκάλεσε, επικρίθηκε και από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, φέρνοντας τον Έλληνα τερματοφύλακα σε ακόμη πιο δύσκολη θέση. Μάλιστα, του ασκήθηκε και πειθαρχική δίωξη που είχε ως αποτέλεσμα την τιμωρία του για μία αγωνιστική.

Εκ του αποτελέσματος φάνηκε πως μπόρεσε να το διαχειριστεί και αυτό με επιτυχία. Στο «Γ.Καραϊσκάκης» άκουσε εν χορώ τον κόσμο να τον αποδοκιμάζει από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στο γήπεδο, στοχοποιήθηκε -ονομαστικά- όσο κανείς από το ρόστερ του Δικεφάλου αλλά κράτησε την ψυχραιμία του και απάντησε με την εμφάνισή του.

Μια ματιά στον προπονητή τερματοφυλάκων του ΠΑΟΚ, Γιώργο Σκιαθίτη, ένα ολιγόλεπτο τετ α τετ μαζί του πριν βγει στο γήπεδο του αρκούν για να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία καθετί που μπορεί να τον αποπροσανατολίσει. Άλλωστε για τον Πασχαλάκη, το μυστικό της διαχείρισης βρίσκεται στην δουλειά και στην επικοινωνία με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Σε εκείνον που χρωστάει πολλά, όπως θα τον ακούσετε να λέει πολλάκις...

Και αυτό γιατί ο Σκιαθίτης έχει ψυχολογήσει καλύτερα από τον καθένα τον... τρελό που βρίσκεται κάτω από τα δοκάρια της ομάδας. Άλλωστε χωρίς την απαραίτητη τρέλα, δύσκολα μπορείς να επιβιώσεις σε αυτήν την θέση. Αρκεί να ξέρεις να την διαχειρίζεσαι:

«Ο Αλέξανδρος είναι ένας τερματοφύλακας με... δίψα 18χρονου. Τον πρώτο καιρό που ήρθε πολλοί αδυνατούσαν να πιστέψουν ότι είναι 28 στα 29. Με τη συμπεριφορά του, με την ενέργειά του στην καθημερινότητά του, την εμφάνιση και το παρουσιαστικό φαίνεται μικρότερος. Έχει περάσει πολλά, είναι πολύ καλό παράδειγμα για τον Σιαμπάνη που βρέθηκε από μικρός σε ένα κλίμα ομάδας υψηλών προοπτικών. Τώρα αισθάνεται δικαιωμένος, άξιζε να το ζήσει...» είχε πει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του ο Γιώργος Σκιαθίτης.

Και οι... 18χρονοι είναι παρορμητικοί, κάνουν λάθη, το αίμα τους... βράζει ακόμη, ειδικά όταν διψούν για επιτυχία.

Αλλά ο Αλέξανδρος δεν είναι πια 18, είναι 29 και θα πρέπει να μάθει να λειτουργεί σαν πιτσιρικάς που αρπάζει κάθε ευκαιρία απ΄τα μαλλιά σε συνδυασμό με την απαραίτητη ωριμότητα και ικανότητα διαχείρισης καταστάσεων. Άλλωστε ο συνδυασμός καταστάσεων σε φέρνει στην... κορυφή.

Και εκείνος κοιτάει ήδη ψηλά...

Διαβάστε ακόμη...