Υπόθεση VAR: Κοροϊδία, ανικανότητα ή ασχετοσύνη;

Από sdna.gr: Οκτώ μήνες μετά την... μετά Βαΐων και Κλάδων επίσημη ανακοίνωση της εγκατάστασης του VAR στα ελληνικά γήπεδα από τον Σεπτέμβριο, η υπόθεση θυμίζει περισσότερο... φαρσοκωμωδία που προκαλεί τη νοημοσύνη!
Πηγή: sdna.gr
Υπόθεση VAR: Κοροϊδία, ανικανότητα ή ασχετοσύνη;

Var εσύ σούπερ σταρ! Είναι επίκαιρο, κάνει ρίμα, αλλά ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν, πότε και πώς θα υποδεχτούμε το μεγαλύτερο αστέρι της Super League! Είμαστε μόλις στην 4η αγωνιστική της σεζόν. Δεν έχει γίνει τίποτα διαφορετικό από τις προηγούμενες χρονιές και οι μικρότερες ομάδες συνεχίζουν να υποφέρουν από τα λάθη των διαιτητών. Άλλοτε στη σκιά κι άλλοτε στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, ανάλογα με τα συμφέροντα. Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι η εξής: Τα λάθη θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί με τη χρήση βίντεο. Με τη χρήση του var, το οποίο πρωταγωνίστησε με θετικότατο τρόπο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, πρωταγωνιστεί σε προηγμένα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, πρωταγωνιστεί με την απουσία του στο Champions League και βάσει χρονοδιαγράμματος, θα έπρεπε να πρωταγωνιστεί προς ανακούφιση των Ελλήνων φιλάθλων και στα μέρη μας.

Θωμά, είσαι σπίτι...?

Ιανουάριος του 2018. Πανηγύρια! Χαμόγελα! Περηφάνεια! Μόνο τα πούρα, οι σαμπάνιες και η πίπα της ειρήνης έλειπαν για να ολοκληρωθεί το σκηνικό αλλαγής στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Μισό λεπτό να μετρήσουμε: Ένα, δύο, τρεις, τέσσερις, πέντε, έξι, εφτά, οκτώ... Ναι, οκτώ μήνες νωρίτερα. Ουφ, παραλίγο να ξεμείνουμε από δάκτυλα. Οκτώ μήνες νωρίτερα, στα φωτογραφικά ενσταντανέ δεν χωρούσαν τα φτερά των παγωνιών, που φούσκωναν από ξιπασιά. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος και το υψηλότατο στέλεχος της Κυβέρνησης, Νίκος Παππάς δεν μπορούσαν με τίποτα να κρύψουν τη χαρά τους για τη νέα εποχή.

«Καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα», δήλωνε ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς με ένα φαρδύ χαμόγελο στα χείλη. «Σήμερα, γίνεται ένα ακόμα βήμα στο μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο», συμπλήρωνε δίπλα του ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης σφίγγοντας του το χέρι. «Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο», προσέθετε δίπλα τους ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος.

Ο Θωμάς του τίτλου, όπως αντιλαμβάνεστε, ήταν ο μόνος που δεν έφερε ευθύνη. Όσο, όμως, ήταν εκείνος σπίτι όταν τον αναζητούσε η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, άλλο τόσο είναι πιθανόν και οι τρεις προαναφερθέντες να απαντήσουν στην κλήση σας για το VAR. Οκτώ μήνες μετά ούτε έχει μπει το βίντεο σε λειτουργεία, ούτε έχει γίνει η εκπαίδευση των διαιτητών, ούτε έχουν επιλεγεί οι άνθρωποι που θα το δουλεύουν, ούτε καν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για την τηλεπικοινωνιακή υποστήριξη που χρειάζεται σε κάθε γήπεδο. Τώρα, λοιπόν, που τα διαιτητικά λάθη έφεραν τη χτένα στον κόμπο, πού πρέπει να αναζητηθούν οι ευθύνες;
Στο άγνωστο, με VAR-κα την ελπίδα...

Ο Ιανουάριος του 2018, ήταν η ενδιάμεση στάση στο ταξίδι του ελληνικού ποδοσφαίρου με το VAR. Η αρχή ήταν ένα χρόνο πριν όταν η ενημέρωση που δέχτηκε ο Γιώργος Βασιλειάδης από τους υπευθύνους της FIFA τον ενθουσίασε τόσο, που έθεσε άμεση προτεραιότητα την εισαγωγή του βίντεο στην Ελλάδα. Ακόμα νωρίτερα, τον Αύγουστο του 2017 είχε προβεί σε μια δήλωση κυνικού ρεαλισμού, η οποία αν μη τι άλλο έδειχνε ότι αναγνώριζε τις δυσκολίες που υπήρχαν σε λειτουργικό, τουλάχιστον, στάδιο.

«Έχουμε ζητήματα τεχνικά. Μαζί με τον Νικό Παππά, τον υπουργό ψηφιακής πολιτικής, κοιτάζουμε τα προβλήματα. Οπτικές ίνες που χρειάζονται ας πούμε. Βέβαια, στα ελληνικά γήπεδα δεν έχουμε τουαλέτες, τι οπτικές ίνες. Υπάρχει όμως η βούληση και σκοπεύουμε να προλάβουμε τη χρονιά. Δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση». Η κυβέρνηση μπήκε στην εξίσωση και ο Νίκος Παππάς εξασφάλισε τη χρηματοδότηση, ώστε να καλυφθεί το κόστος των 8 εκατομμυρίων ευρώ, χωρίς να επιβαρυνθούν οι ομάδες.

Τι συνέβη έπειτα; Έλα ντε! Ξεκάθαρες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί και αυτό είναι που προκαλεί ευθύνες και ερωτηματικά. Γνώριζαν εκ των προτέρων ότι το χρονοδιάγραμμα ήταν αδύνατον να τηρηθεί και κορόιδευαν τον κόσμο; Έμπλεξαν με γραφειοκρατία που δεν υπολόγιζαν; Μα, αν δεν την υπολογίζουν οι ίδιοι οι κρατικοί λειτουργοί ποιος θα μπορεί να την υπολογίζει; Ή για να το πάμε ένα βήμα παρακάτω, να την παρακάμπτει. Δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω και απλώς αποδείχθηκαν ανίκανοι και αφερέγγυοι; Μα, σε μια τέτοια περίπτωση δε θα έπρεπε να έχουν αναλάβει μια κάποια ευθύνη!

Φευ. Για να αφήσουμε την Άλκηστη και να περάσουμε στον Λουηκανό, ο μόνος που φταίει για την πλήρη αποτυχία των εξαγγελιών, είναι ο Χατζηπετρής! Ο Γιώργος Βασιλειάδης στην πορεία, άλλαξε το χρονοδιάγραμμα, αλλά και τη βεβαιότητα με την οποία περίβαλλε τη λειτουργεία του VAR. «Κατηγορούμαστε ότι καθυστερήσαμε να βάλουμε το VAR ενώ θα έπρεπε οι ΠΑΕ να το τρέξουν μόνοι τους. Πήραμε την πρωτοβουλία να το τρέξουμε εμείς. Η προκήρυξη είναι σαφής. Τα κεντρικά θα είναι στα γραφεία της Ομοσπονδίας. Αν το επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν βρει λύση, αυτό θα απασχολήσει αυτό και όχι με εμάς. Για να απορρίψουν τη δική μας πρόταση, προφανώς έχουν κάτι άλλο. Καλή τύχη. Μακάρι να βρουν λύση και να έχουν αυτοί δίκιο», θα πει στις 18 Ιουλίου και είκοσι μέρες μετά, θα δώσει νέα... ημερομηνία. «Από τα μέσα της χρονιάς και μετά θα μπορεί να μπει πειραματικά και μέχρι το τέλος σε όλα τα γήπεδα».

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε και παρότι η λέξη «πειραματικά» είναι μια μεγάλη παγίδα, που θα εξηγήσουμε άλλη φορά, υποτίθεται ότι περιμένουμε την ανακοίνωση για την ανάδοχο εταιρία. Υποτίθεται ότι η ανακοίνωση για το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 4 Αυγούστου, θα γινόταν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μαντέψτε; Αυτό ήταν πριν δέκα μέρες! «Το VAR είναι η μεγαλύτερη παρέμβαση και κληρονομιά αξιοπιστίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο», δήλωνε ο Νίκος Παππάς, ο οποίος πιθανότατα έχει ξεχάσει ότι πρέπει να ανοίξει τους φακέλους και να ανακοινώσει τον νικητή!!

Κατόπιν της ανακοίνωσης, πρέπει να περιμένουμε την ένσταση, την εκδίκαση της ένστασης, την οριστική ανάθεση του έργου και το πέρασμα στην υλοποίησή του. Πρέπει να εξοπλιστούν τεχνολογικά γήπεδα, που για να του δώσουμε κι ένα δίκιο πολύ σωστά ανέφερε ο Γιώργος Βασιλειάδης πως «ούτε τουαλέτες έχουν», να γίνει η εκπαίδευση των διαιτητών και να λειτουργήσει το VAR πρώτα πειραματικά και εν συνεχεία κανονικά.

Δε θα γίνουμε δεικτικοί και αρνητικοί, αλλά υπομονετικοί. Ο πρόεδρος της Superleague είπε στις 18 Σεπτεμβρίου ότι θα λειτουργήσει στις τελευταίες δέκα αγωνιστικές. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις 9 Σεπτεμβρίου έκανε λόγο για χρήση της τεχνολογίας υποστήριξης βίντεο στο δεύτερο γύρο, μετατοπίζοντας εν μέρει την ευθύνη για το πότε θα χρησιμοποιηθεί. «Ελπίζω στον δεύτερο γύρο που θα μπει και το VAR να ηρεμήσουμε λίγο, αλλά είναι σημαντικό και οι ίδιοι οι παράγοντες να αγκαλιάσουν αυτό το προϊόν. Το πότε ακριβώς θα μπει το VAR θα το αποφασίσει η ΚΕΔ, δεν μπορούμε να το αποφασίσουμε εμείς. Πρέπει πάντως να είμαστε προσεκτικοί για να μην το απαξιώσουμε και αυτό».

Προς το παρόν υπομονή. Σε λίγους μήνες εμείς πάλι εδώ θα είμαστε! Για το VAR αμφιβάλλουμε λιγάκι...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...