Από τη θεωρία στην πράξη

Από sdna.gr: Χρήσιμα δείγματα γραφής από το πρώτο «ανοικτό» φιλικό του ΠΑΟΚ στη νίκη επί της Καστοριάς και οι στόχοι για τη συνέχεια, ενόψει της σεζόν που έρχεται.
Πηγή: sdna.gr
Από τη θεωρία στην πράξη

H νίκη του ΠΑΟΚ με 58-94 σε ένα τέτοιο παιχνίδι μπορεί να μη λέει και τίποτα επί της ουσίας αν και για μια καινούργια ομάδα, η νίκη και μάλιστα με μια μεγάλη διαφορά, ανεξαρτήτως αντιπάλου, είναι μια επιβράβευση και δίνει περισσότερη πίστη σε όλους, για τη δουλειά που γίνεται.

Διαφορά επιπέδου στην επίθεση

Το ενεργητικό των 94 πόντων για αυτόν τον ΠΑΟΚ, κόντρα σε μια ομάδα που αναμένεται να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Α2 της επόμενης σεζόν, επίσης είναι κάτι που δεν κάνει μεγάλη εντύπωση. Έχοντας στο ρόστερ του, Γκος, Χάτσερ, Κόνιαρη, Ζάρα η διαφορά επιπέδου, από ένα σημείο και μετά, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής, καθώς το «διάβασμα» της αντίπαλης άμυνας αποδείχθηκε εύκολο για αυτούς τους τέσσερις δημιουργούς-εκτελεστές.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σε φιλικά κόντρα σε μια ομάδα όπως η Καστοριά και μάλιστα, τόσο νωρίς στη σεζόν, η προετοιμασία δεν έχει καμία σχέση, με ένα επίσημο παιχνίδι. Σπάνια υπάρχει ανάλυση του αντιπάλου μέσω βίντεο, καθώς οι προπονητές θέλουν να δουν τις αντιδράσεις των παικτών τους, σε συνθήκες αγώνα. Ο ΠΑΟΚ τα πήγε πολύ καλά, από ένα σημείο και μετά και αυτό είναι στα θετικά.

Στο επιθετικό κομμάτι, καλύτερα συμπεράσματα θα μπορούν να βγουν στα επόμενα φιλικά, που, θεωρητικά, οι αντίπαλοι θα είναι πιο δυνατοί αν και βέβαια, παραμένουν κάποιες απουσίες, που είναι σημαντικές.

Διάθεση στην άμυνα

Το παθητικό των 58 πόντων, είναι κάτι αξιοπρόσεκτο. Προφανώς και σε αυτό, έπαιξε ρόλο η διαφορά επιπέδου, αλλά επειδή η άμυνα είναι τις περισσότερες φορές θέμα διάθεσης, οι παίκτες του Ηλία Παπαθεοδώρου, έδειξαν πολύ συγκεντρωμένοι στο κομμάτι αυτό, στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα.

Στα συν για τον αμυντικό τομέα, ήταν ότι την όρεξη για να χαμηλώσουν τα πόδια τους, να βάλουν τα χέρια τους στη μπάλα, δεν την είχαν μόνο αυτοί που πιθανότατα θα έχουν τέτοιους ρόλους μέσα στη σεζόν (π.χ. Κόνιαρης, Σχίζας) αλλά όλοι όσοι αγωνίστηκαν και αυτό, είναι επίσης ένα (πολύ) θετικό στοιχείο για αρχή.

Από τους 58 πόντους που δέχτηκε ο ΠΑΟΚ, οι 12 ήρθαν στα πρώτα 4 λεπτά αγώνα, που ακόμα ψαχνόταν, οπότε στην ουσία, το παθητικό μειώνεται κι άλλο, αναλογικά.

Εννοείται πως υπάρχουν πολλά σημεία, που χρήζουν βελτίωσης. Το επίπεδο συγκέντρωσης του Πόουπ, που από τη μία, έχει πραγματικά εντυπωσιακά και μεγάλα χέρια, από την άλλη όμως, σε αυτό το επίπεδο, θα χρειαστεί πολλά περισσότερα στοιχεία για να δώσει αυτό που ζητάει ο Ηλίας Παπαθεοδώρου. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Μορέιρα, ο οποίος στα πρώτα 2.30 λεπτά του αγώνα, είχε δύο φάουλ, θέμα στην αντιμετώπιση του Μελισσαράτου και του πικ εν ρολ της Καστοριάς. Γενικά, τα αχρείαστα φάουλ, είναι μειονέκτημα για τον Αγκολέζο σέντερ, στην καριέρα του στην Ευρώπη.

Παράγων «Κόνιαρης»

Για τον Αντώνη Κόνιαρη, το καλοκαίρι που πέρασε, ήταν πολύ διαφορετικό από τα προηγούμενα. Ουσιαστικά, για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να βελτιωθεί ατομικά, καθώς δεν υπήρχαν υποχρεώσεις με εθνικές ομάδες και με την παρουσία του στις ΗΠΑ, δούλεψε πάνω σε αδυναμίες του. Στο φιλικό με την Καστοριά, υπήρξε ένα τρίλεπτο-τετράλεπτο, που «γκάζωσε» σε άμυνα και επίθεση και η δουλειά του καλοκαιριού... φάνηκε. Στις προπονήσεις, ο ανταγωνισμός έχει μεγαλώσει, ο Χάτσερ τον έχει «αναλάβει» προσωπικά και ο Κόνιαρης δείχνει έτοιμος για μια σεζόν στον ΠΑΟΚ, διαφορετική από τις προηγούμενες δύο.

Πρόβλημα οι απουσίες

Το τι... τράβηξε στο περσινό ξεκίνημα της σεζόν ο ΠΑΟΚ από προβλήματα τραυματισμών, δεν ξεχνιέται. Φέτος, στην αρχή της προετοιμασίας, έχουν προκύψει και πάλι διάφορα ζητήματα. Πέρα από την απουσία των διεθνών, Μαργαρίτη και Μορέιρα (ως τώρα), εκτός είναι ο Αθηναίου, ο οποίος προς το τέλος της εβδομάδας θα δοκιμάσει να μπει με την ομάδα, ο Τζόουνς έχει χάσει μιάμιση εβδομάδα προπονήσεων και (σχεδόν) τρία φιλικά λόγω τραυματισμού, ενώ και ο Γουίλιαμς δεν έπαιξε το Σάββατο με την Καστοριά, καθώς είχε ένα μικρό διάστρεμμα. Μέσα σε αυτούς, προστίθεται και η απουσία του Τσόχλα.

Οι απουσίες είναι αρκετές, ωστόσο η προετοιμασία κυλάει. Την Πέμπτη υποδέχεται την τουρκική Μπουγιουκσεχίρ, με τις απουσίες των διεθνών και του Αθηναίου, του Τζόουνς θα φανεί στα επόμενα 24ωρα, ενώ είναι πιθανότατη η επιστροφή του Γουίλιαμς. Ανάλογη αναμένεται να είναι η κατάσταση και το Σάββατο, στο φιλικό με τον ενισχυμένο, Ήφαιστο Λήμνου.

Εννοείται πως αυτή η κατάσταση, επιβαρύνει περισσότερο από όσο πρέπει όσους συμμετέχουν κανονικά στην προετοιμασία και το ρεπό της Κυριακής, μετά το παιχνίδι στην Καστοριά, ήταν μάλλον... επιβεβλημένο. Αν όλα πάνε καλά για τον Ηλία Παπαθεοδώρου, με τις επιστροφές διεθνών-τραυματιών και δεν προκύψει κάποιο καινούργιο πρόβλημα, μια πιο πλήρης εικόνα του ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν, αναμένεται να υπάρξει είτε στα δύο φιλικά στην Κωνσταντινούπολη με τη Μπαχτσεσεχίρ (22/9-23/9), είτε με Περιστέρι (27/9) και Κύμη (28/9).

Διαβάστε ακόμη...