«Έτοιμο το γήπεδο σε λιγότερο από δύο χρόνια»

Ο πρόεδρος του ΑΣ ΠΑΟΚ, Θανάσης Κατσαρής, φιλοξενήθηκε στον «αέρα» του ArenaFM.gr και μίλησε για τη νέα Τούμπα
Πηγή: arenafm.gr
«Έτοιμο το γήπεδο σε λιγότερο από δύο χρόνια»

Αναλυτικά όσα είπε:

Για την θέση του ΠΑΟΚ:

«Ό,τι γίνεται πλέον είναι στο προσκήνιο και δεν γίνεται στο παρασκήνιο. Ο κύριος Καμμένος είναι ο υπεύθυνος για τα στρέμματα, για την έκταση που θέλει ο ΠΑΟΚ. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως δεν χαρίζεται τίποτα στον ΠΑΟΚ δωρεάν. Αυτά που δίνονται για χρήση στον ΠΑΟΚ, πάντοτε θα ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Όπως είπαμε και στην ανακοίνωσή μας, αν κάποτε στους αιώνες δεν υπάρχει ο ΠΑΟΚ, όλη του η περιουσία ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο. Άρα είναι μία προσφορά της πολιτείας σε ένα μεγάλο σωματείο για να βελτιώσει τις εγκαταστάσεις του, γενικά ότι δίνεται από την πολιτεία σε ερασιτεχνικά σωματεία, δεν γίνεται για να κερδίσει κάποια ανώνυμη εταιρία ή κάποιος επενδυτής, αλλά γίνονται για να κερδίσει ο ελληνικός λαός. Το τονίζω γιατί είναι σημαντικό, δεν δωρίζονται στον ΠΑΟΚ, δωρίζονται σε όλους τους ανθρώπους που ασχολούνται με τον αθλητισμό. Διότι στις εγκαταστάσεις θα υπάρχουν και άλλες δραστηριότητες και γίνονται για όλους τους ανθρώπους που θα κινούνται γύρω από την Τούμπα. Όχι μόνο για τον κόσμο του ΠΑΟΚ».

Για το αν υπάρχει αισιοδοξία:

«Από την στιγμή που υπάρχει πρόθεση, ότι θα προωθηθεί στην βουλή το σχέδιο νόμου, δε νομίζω να υπάρχει κάτι καλύτερο, καθώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε όλες τις άλλες διαδικασίες, γιατί θα εμπλακούν πολλά υπουργεία και με διάφορες υπουργικές αποφάσεις, θα λύνονται τα προβλήματα που θα δημιουργούνται. Όλο το θέμα του ΠΑΟΚ, είναι αφού κατεδαφίσουμε την Τούμπα, να αναγκαστούμε να σταματήσουμε και να περιμένουμε ένα και δύο χρόνια. Πιστεύω πως είμαστε στον σωστό δρόμο, για τον περιβάλλοντα χώρο της Τούμπας, γιατί γίνονται συζητήσεις εδώ και πέντε χρόνια με το υπουργείο Εθνικής Αμύνης και το αρμόδιο τμήμα».

Η αποκάλυψη για τη συνάντηση με τον Σαββίδη και την επιστολή που έστειλε:

«Όλο το επιτελείο της ΠΑΕ κάνουν εδώ και ένα χρόνο, κάναμε συναντήσεις για να δρομολογηθεί η κατασκευή του νέου γηπέδου. Σε μία από αυτές τις συναντήσεις που έγιναν πριν 15-20 μέρες, αποφασίστηκε ότι πρέπει να σταλεί μία επιστολή στους αρχηγούς όλων των κομμάτων και στον πρόεδρο της Βουλής που ζητούσαμε να ξεκινήσει το συγκεκριμένο νομοθέτημα. Υπήρξε ανταπόκριση και πιστεύω πως δεν θα δημιουργηθεί θέμα. Ξεκίνησε με προτροπή του κ. Σαββίδη, γιατί λέει ή πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα ή να σταματήσουμε, ωστόσο αυτός είναι ο χώρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του νέου γηπέδου. Η επιστολή ήταν του ΑΣ ΠΑΟΚ και είχε την συμπαράσταση και του περιφερειάρχη και του δημάρχου. Την έχουν προσυπογράψει και οι δύο, με την έννοια πως ό,τι κάνουν το κάνουν για το καλό των πολιτών της Θεσσαλονίκης και όχι ότι το κάνουν για τον ΠΑΟΚ. Πρέπει να το διευκρινίσουμε, γιατί εγώ πιστεύω πως αν υπήρχε και άλλη τέτοια πρόταση, θα είχε την ίδια ανταπόκριση».

Για την επιστολή που ανταποκρίθηκε η κυβέρνηση και το ότι υπήρξε και ανταπόκριση από την αντιπολίτευση:

«Υπήρξε συνάντηση με αυτόν που είναι αρμόδιος για τα θέματα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Στις αρχές του άλλου μήνα πιστεύω ότι θα πάει στη Βουλή για να ψηφιστεί».

Για τις επαφές με την αντιπολίτευση:

«Ο Ερασιτέχνης θα έχει επαφές με την αντιπολίτευση και πιθανόν και η ΠΑΕ. ΠΑΕ, ΚΑΕ, Ερασιτέχνης είμαστε ενιαίοι. Έχουμε τον κ. Σαββίδη που βοηθάει όλα τα τμήματα και είναι μπροστάρης για να γίνει το γήπεδο».

Για το όνειρο που γίνεται πραγματικότητα:

«Η στάση μου απέναντι στους επενδυτές, που είχαν εμφανιστεί και τα προηγούμενα χρόνια, ήταν πάντα ίδια: εγώ σε όλους έλεγα βάλτε 5 για να πάρετε 10. Ξεκινήστε και δώστε το δείγμα ότι είστε εδώ για να κάνετε μεγάλο τον ΠΑΟΚ. Με τις προϋποθέσεις που λέει το καταστατικό μας και οι νόμοι. Αν ξεκινήσετε αυτό και το γήπεδο θα πάρετε και όλα θα τα κάνετε. Δεν μπορεί να γίνει το γήπεδο ποτέ της Ανώνυμης Εταιρίας που έχει τις μετοχές του ΠΑΟΚ. Θα έχει τη χρήση για όσα χρόνια συμφωνήσουμε και κατά την άποψή μου θα πρέπει να είναι τόσα ώστε να γίνει απόσβεση αυτής της επένδυσης. Γιατί θα είναι λάθος να έρθει ένας επενδυτής, εν προκειμένω ο κ. Σαββίδης, και να κάνει απόσβεση. Εγώ δεν ήμουν ποτέ αντίθετος με κανέναν. Ό,τι έκανα, το έκανα για να προστατεύσω την εικόνα του ΠΑΟΚ».

Για το ποσό:

«Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Όταν υπήρχαν δύο προτάσεις και η διαφορά ήταν πάνω από 10 εκατ. είπε ότι θα κάνουμε «αυτό που είναι το σωστό». Κάποια στιγμή είχε προτείνει να κάνουμε γήπεδο για να γίνει ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ».

Για τη χωρητικότητα:

«Θα είναι γύρω στις 35.000. Έχει τη δυνατότητα να κατέβει πιο χαμηλά και ίσως έχει τη δυνατότητα περιμετρικά. Δεν θα ξεφύγει καθόλου, θα είναι στο ίδιο ύψος. Δεν θα δημιουργήσει κανέναν πρόβλημα με τους περίοικους. Θα δημιουργηθεί για όλους ένας ωραίος χώρος και τα ακίνητά τους θα πάρουν αξία».

Για το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία:

«Από την ώρα που θα ψηφιστεί, θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και προχωράμε. Θα δούμε τις μελέτες τις περιβαλλοντικές, το Υπουργείο Πολιτισμού θα μας πει για πιθανά αρχαία, που δεν υπάρχουν. Η περιοχή ναι μεν κάποτε ήταν στρατόπεδο, αλλά αυτό που κατά καιρούς έχουμε βρει είναι κάτι τάφοι. Το 2002 έγιναν οι 1,2,3, οι οποίες σκάφτηκαν. Τότε δεν βρέθηκε κάτι, δηλαδή. Έγιναν, όμως, και κάποιες έρευνες, που δεν έδειξαν να υπάρχουν αρχαία αξίας. Αν, όμως, το Υπουργείο Πολιτισμού πει κάτι άλλο, μπορεί να μας φάει και ένα και δύο χρόνια. Γι' αυτό θέλουμε την συμπαράσταση του Υπουργείο. Δεν θέλουμε να ξεκινήσουμε το γήπεδο και να μείνει επί χρόνια έτσι....Δεν θέλουμε να πέσει το γήπεδο. Αντί να δουλέψουν 10 άτομα, να γίνει πρόσληψη 100 υπαλλήλων από τον ΠΑΟΚ, ο οποίος θα τους πληρώσει για να τρέξουν οι διαδικασίες».

Για τον στόχο του ΠΑΟΚ να ξεκινήσουν οι εργασίες το επόμενο καλοκαίρι:

«Είναι πολλά τα θέματα και δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνίες. Το λέμε, αλλά πρέπει να τρέξουν όλα. Να ετοιμαστούν οι μελέτες του γηπέδου, οι περιβαλλοντικές μελέτες. Παίρνοντας όμως τη χρήση του περιβάλλοντα χώρου έχουμε το 90% για μένα. Είναι το πιο σοβαρό θέμα: Δεν μπορεί να τρέξει τίποτα, αν δεν έχουμε αυτό».

Για τους φίλους του ΠΑΟΚ, που είναι καχύποπτοι απέναντι στην κυβέρνηση:

«Σίγουρα, οι εξαγγελίες και οι υποσχέσεις είναι πολλές. Σίγουρα πρέπει να υποσχεθούν πράγματα, αλλά στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπόσχονται κάτι για το μέλλον, αλλά για το παρόν. Ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα ξεκινήσουμε άμεσα τις διαδικασίες για να παραχωρηθεί ο περιβάλλων χώρος. Μιλάμε, δηλαδή, για το άμεσο μέλλον, για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Όλα αυτά θα φανούν. Το να μας πει ότι θα δώσω αυτό το πράγμα το 2019 ή το 2020 είναι κάτι που μπορεί να φθίνει».

Για το ότι ο κ. Σαββίδης δεν είναι εδώ και ήταν απών από τα εγκαίνια της Έκθεσης και δεν έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση:

«Εγώ πιστεύω ότι ο κ. Σαββίδης έχει καλές σχέσεις με όλους. Ήταν επιλογή του να μην είναι εδώ. Ίσως με αυτόν τον τρόπο να ήθελε ν' αφήσει τις διαδικασίες να τρέξουν. Ανεξάρτητα από το ότι αυτός είναι ο μεγαλοεπενδυτής, άφησε τον Ερασιτέχνη. Οι σχέσεις του είναι καλές με όλους. Όπως πρέπει να είναι και οι σχέσεις του ΠΑΟΚ με όλα τα κόμματα. Εμείς ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον ΠΑΟΚ, ανεξάρτητα από το τι πιστεύει ο καθένας».

Για το αν το έργο θα τελειώσει μέσα σε δύο χρόνια:

«Σίγουρα και νωρίτερα μπορεί, αν τελειώσουν οι διαδικασίες το καλοκαίρι. Οι κατασκευές είναι πρώτα απ' όλα θέμα χρημάτων. Αν υπάρχουν αυτά, που εν προκειμένω υπάρχουν, το γήπεδο μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Τα δύο χρόνια είναι το μάξιμουμ. Είναι ένα έργο, που πολύ πιο εύκολα πλέον μπορεί να γίνει».

Για το κόστος:

«Δεν είναι πάνω από 100 εκατομμύρια. Ένα γήπεδο χωρητικότητας 35.000 θέσεων δεν μπορεί να ξεπεράσει αυτό το κόστος».

Για τις μακέτες:

«Από την ώρα που ξέρουμε ότι αυτός είναι ο περιβάλλων χώρος, πλέον αρχίζει και στήνεται το γήπεδο. Περιμετρικά ο ΠΑΟΚ του ήδη υπάρχοντος γηπέδου, έχει και άλλα 10 μέτρα. Σήμερα δεν τα αξιοποιεί για να στήσει γήπεδο, αλλά τα χρησιμοποιεί για κάτι άλλο».

Για τα τμήματα του Ερασιτέχνη:

«Ο ΠΑΟΚ είναι γεννημένος για να πρωταγωνιστεί. Κοιτάζουμε όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα να πρωταγωνιστούν. Προσπαθούμε με χορηγούς, με την στήριξη και την υποστήριξη του κ. Σαββίδη, ν' ακολουθήσουμε τον δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια. Έγιναν οι κινήσεις που έπρεπε και είμαστε σε καλό δρόμο. Ο σκοπός είναι ένας: Ποτέ δεν μπορείς να πει ότι θα πάρω το πρωτάθλημα εγώ. Στόχος πρέπει να είναι πάντα να είσαι μέσα στη διεκδίκηση του πρωταθλήματος μέχρι την τελευταία στιγμή».

Διαβάστε ακόμη...