Δημήτρης Λημνιός: Ένας Βραζιλιάνος από τον Βόλο

Aπό sdna.gr: Διαβάστε το... κουβάρι της ζωής του νεαρού εξτρέμ του ΠΑΟΚ με τις βραζιλιάνικες ρίζες, ο οποίος έχει καταφέρει να κλέψει τις εντυπώσεις στο φετινό ξεκίνημα του Δικεφάλου.
Πηγή: sdna.gr
Δημήτρης Λημνιός: Ένας Βραζιλιάνος από τον Βόλο

Μιλάνε στο «ΕΘΝΟΣΠΟΡ Juniors» για τον Δημήτρη Λημνιό παλιοί προπονητές και παίκτες...

Ένα ταξίδι του Στέλιου Λημνιού στην Βραζιλία, παλαίμαχου ποδοσφαιριστή της Νίκης Βόλου, ήταν η αιτία για να γνωρίσει την μελλοντική σύζυγο του Αϊντε Σίλβα Μπαρέτο. Οι δύο τους μετακόμισαν στον Βόλο όπου δημιούργησαν την δική τους οικογένεια, αποκτώντας δύο παιδιά, τον Δημήτρη και την Αγάπη.

Ο Δημήτρης, έδειξε από νωρίς τις ποδοσφαιρικές του ανησυχίες, ακολουθώντας τα χνάρια του πατέρα του. Έτσι από πολύ μικρή ηλικία εντάχθηκε στην ακαδημία της Νίκης Βόλου, και στην συνέχεια στην θυγατρική του συλλόγου, τους Νέους αθλητές.

Το Βραζιλιάνικο ταμπεραμέντο του δεν μπορούσε να μείνει κρυφό. Αυτό άλλωστε τον χαρακτήριζε και στην Νίκη Βόλου, όπως υποστηρίζει ο Άκης Σουγγάρης, υπεύθυνος των ακαδημιών του συλλόγου και αντιπρόεδρος του Ερασιτέχνη, μιλώντας στο "ΕΘΝΟΣΠΟΡ Juniors". «Έβλεπες ένα γήπεδο γεμάτο με εκατοντάδες παιδιά και από πολύ μακριά ξεχώριζες ένα μαυριδερό παιδί με σγουρό μαλλί, ο οποίος έκανε ότι ήθελε την μπάλα και τους αντιπάλους. Αυτό που άκουγες μέσα στο γήπεδο ήταν οι συμβουλές των προπονητών προς τον μικρό Δημήτρη, για το πότε να δώσει την μπάλα, αφού την κρατούσε και περνούσε τους αντιπάλους τον έναν μετά τον άλλο».

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στους Νέους αθλητές, τον ξεχώρισε ο Κώστας Γρηγοριάδης, παλαίμαχος τερματοφύλακας, ο οποίος είχε άριστες σχέσεις με τον Τόλη Αποστόλου, τον επί σειρά ετών επικεφαλής του σκάουτινγκ του Ατρομήτου Αθηνών. Έτσι λοιπόν, τον κάλεσε και του είπε: «Mην χάσεις ποτέ αυτό τον παίκτη!».

«Τότε ο Λημνιός είχε σπάσει το χέρι του και δεν αγωνιζόταν ούτε στην μικτή ομάδα. Ευτυχώς για εμάς γιατί έτσι δεν μπορούσε να τον παρακολουθήσει κάποια άλλη ομάδα. Μετά από λίγο καιρό τον δοκιμάσαμε σε ένα τουρνουά υπό δοκιμήν παικτών στα Τρίκαλα και είναι περιττό να πω πως από τότε, σε ηλικία 14 ετών, μπορούσε κάποιος από το ζέσταμα να καταλάβει το αστείρευτο ταλέντο του. Ήταν ένα παιδί που αγωνιζόταν επιθετικά άριστα. Μάλιστα έπαιζε καλύτερα αριστερά παρά δεξιά που χρησιμοποιείται σήμερα στον ΠΑΟΚ. Θεωρώ πως από τα αριστερά είναι ακόμη καλύτερος», περιγράφει ο Τόλης Αποστόλου.

«Εγώ θα παίξω μπάλα!»

Ο Δημήτρης μεγάλωσε σε μία οικογένεια, χωρίς ιδιαίτερες ανέσεις, από γονείς που πάσχισαν για το μεροκάματο. Παρά τις δυσκολίες είχε πάντα στο μυαλό του την μπάλα.

Ο Σωτήρης Ρίζος, γυμναστής Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρώτος προπονητής του Δημήτρη στην ακαδημία του Ατρομήτου, θυμάται: «Όταν πήγαινα στο σχολείο για να ρωτήσω για τον Δημήτρη, μου έλεγαν οι καθηγητές του, πως δεν ενδιαφέρεται για τα μαθήματα και στο μόνο μάθημα που μπορεί να του βάλει κάποιος άριστα είναι το ποδόσφαιρο. Έτσι λοιπόν, τον συμβούλευα να προσπαθήσει περισσότερο για να πάρει ένα πτυχίο το οποίο θα τον βοηθούσε να συνεχίσει στην ζωή του μετά την μπάλα. Η απάντησή του ήταν "εγώ κύριε Σωτήρη θα ΠΑΙΞΩ μπάλα. Το πιστεύω και θα το καταφέρω. Δεν χρειάζομαι κανένα πτυχίο". Κι έτσι έκανε!».

Ο Σωτήρης Ρίζος πιστεύει στις δυνατότητες εξέλιξης του Δημήτρη και σημειώνει: «Ξεχώρισε από την πρώτη στιγμή. Όχι μόνο σαν παίκτης αλλά και σαν χαρακτήρας. Ήταν ένα αυτόνομο, ένα ανεξάρτητο παιδί. Άφησε την οικογένειά του σε ηλικία 14 ετών, ήρθε στην Αθήνα και τα κατάφερε. Αγαπούσε πολύ το ποδόσφαιρο και έδινε το 100% των δυνατοτήτων του στα παιχνίδια. Θεωρώ πως είναι πολύ συνειδητοποιημένος. Πέρασε κατευθείαν από την Κ17 στην ανδρική ομάδα. Είναι μια εκρηκτική και ηγετική φυσιογνωμία. Πέρασαν πάρα πολλά παιδία από τα χέρια μου στον Ατρόμητο. Πιστεύω πως ο Δημήτρης ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο που είχα ποτέ. Ένας εκπληκτικός αθλητής, που έχει τρομερή ευχέρεια με την μπάλα στα πόδια. Είναι ευφυής και ωριμάσει πολύ γρήγορα. Πιστέψτε με. Θα γίνει ακόμη καλύτερος».

Το ρεκόρ του μικρού Δημήτρη

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν για τον άσο του ΠΑΟΚ είναι πως είχε εντυπωσιάσει άκρως θετικά τους ανθρώπους του Ατρομήτου, στην πρώτη του χρονιά στην ομάδα, όταν σε ένα παιχνίδι με τους 98άρηδες του Παναθηναϊκού στο Νταμάρι, η ομάδα του κέρδισε 6-1, με τον Λημνιό να κάνει άνω-κάτω τους "πράσινους", πετυχαίνοντας πέντε γκολ και δίνοντας μία ασίστ! Αυτό που έχουν να θυμούνται οι Περιστεριώτες είναι πως πέτυχε τα πέντε γκολ με πέντε διαφορετικούς τρόπους. Κι αν για κάτι έχουν μετανιώσει πικρά; Είναι που δεν προνόησαν να καταγράψουν οπτικά το παιχνίδι.

Ενάμιση περίπου χρόνο από την μέρα που ο Λημνιός πήγε στον Ατρόμητο, ο Τόλης Αποστόλου, μετά από ένα τουρνουά που διεξήχθη στην Κρήτη, κάλεσε τον κ. Σπανό και τον Γιώργο Κορακάκη και τους είπε πως πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν επαγγελματικό συμβόλαιο στο παιδί αυτό.

«Αφού επιμένεις τόσο πολύ Τόλη, θα τον καλέσω στην πρώτη ομάδα για να συμμετέχει στην προετοιμασία στο Πήλιο.», είπε ο τότε προπονητής της πρώτης ομάδας, Γιώργος Παράσχος. Αμέσως μετά, σε ηλικία 15,5 ετών του πρόσφεραν επαγγελματικό συμβόλαιο.

Η εξέλιξη του ήταν ραγδαία. Απέναντι στον Εργοτέλη, ο νέος προπονητής του Ατρομήτου, Ρικάρντο Σα Πίντο του έδωσε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του στη μεγάλη κατηγορία σε ηλικία 16 χρόνων, 4 μηνών και 28 ημερών. Ο νεαρός επιθετικός έγινε ο 5ος νεότερος ποδοσφαιριστής, στα χρόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου μετά τους Γιώργο Στεργαλλά, Κυριάκο Παπαδόπουλο, Πίτερ Οφορίκουε και Ντέρεκ Μπόατενγκ.

«Ο αλέγκρος Μήτσος»

Ο Γιώργος Κορακάκης, ο σημερινός υπεύθυνος των ακαδημιών του Ατρομήτου, ο οποίος ως προπονητής της ανδρικής ομάδας, έδωσε πάρα πολλές ευκαιρίες στον Δημήτρη, σχολίασε: «Το είχα κοντά μου από τα 16 του, όταν τότε ήμουν προπονητής αρχικά στην Κ20 και μετά στην ανδρική ομάδα. Φυσικά τον διέκρινα από τα υπέροχα χαρακτηριστικά του, την ταχύτητα, την τεχνική του και από την απαράμιλλη επίδοσή του στο ένας εναντίον ενός. Εκτιμώ ότι είναι ένας πολύ ώριμος και άριστος χαρακτήρας και κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως το παιδί αυτό έχει ραγδαία εξέλιξη στο ποδόσφαιρο. Σε ηλικία 19 ετών ήταν βασικός στον ΠΑΟΚ, σε μία ομάδα που δεν θυμίζει τον παλιό ΠΑΟΚ. Με πολύ μεγάλο μπάτζετ και φοβερούς στόχους». Αναφορικά με τον χαρακτήρα του σημείωσε: «Είναι ο αλέγκρος Μήτσος. Έτσι τον φώναζα. Ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που πέρασαν από τα χέρια μου. Πιστεύω πως αν βάζει πολλά γκολ, τότε πολύ δύσκολα θα τον κρατήσει ο ΠΑΟΚ. Είναι ένα παιδί που μπορεί να περάσει τα σύνορα και να φτάσει σε πολύ υψηλό επίπεδο».

«Μου θυμίζει τον Παρίδη»

Ο Βασίλης Γεωργόπουλος, ομοσπονδιακός τεχνικός στις μικρές Εθνικές ομάδες, είχε μιλήσει για το Δημήτρη Λημνιό, τον οποίο μάλιστα δε δίστασε να παρομοιάσει με τον αείμνηστο Δημήτρη Παρίδη (επιθετικό θρύλο του ΠΑΟΚ την δεκαετία του 70). «Τους νεαρούς ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, τους γνωρίζω από τις μικρές εθνικές ομάδες, όπως και τον Πέλκα. Ο Λημνιός μου θυμίζει πάρα πολύ τον Δημήτρη Παρίδη. Είναι ταχύτατος και διεισδυτικός, μπορεί να δημιουργήσει, αλλά και να σκοράρει. Πρέπει να στηρίξουμε τα ελληνόπουλα και θα πρέπει να δείτε την ομάδα Κ20 του ΠΑΟΚ, που διαθέτει μεγάλα ταλέντα και μπορούν να αγωνιστούν στην πρώτη ομάδα, εάν τους εμπιστευθεί η τεχνική ηγεσία».

Στους 50 κορυφαίους!

Ο Δημήτρης Λημνιός δεν είναι γνωστός μόνο στην ελληνική αγορά. Τρία χρόνια νωρίτερα, το 2015 η έγκυρη Αγγλική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε την λίστα με τους 50 πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Ο Δημήτρης συμπεριλήφθηκε σε αυτή, ανάμεσα σε πολύ μεγάλα ονόματα του Παγκοσμίου ποδόσφαιρου όπως ο Κρίστιαν Πούλισιτς. Από την λίστα αυτή κάποιοι έχουν εξελιχθεί πάρα πολύ και άλλοι λιγότερο. Ο Δημήτρης έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και όπως όλα δείχνουν θα δούμε πολλά ακόμη από τον νεαρό Βολιώτη.

Πρότυπό του ο Νεϊμάρ

Ο επιθετικός του ΠΑΟΚ έχει είδωλό του, τον Νεϊμάρ! Σε δηλώσεις σημείωσε τα 5 σημεία που διακρίνουν τον Βραζιλιάνο άσσο, τα οποία σύμφωνα με τον Λημνιό είναι:

1. Η ποδοσφαιρική του αντίληψη
Το ποδόσφαιρο γίνεται συνεχώς πιο γρήγορο και πιο αθλητικό. O Νεϊμάρ μπορεί να υστερεί στη δύναμη, ωστόσο έχει απίστευτη ταχύτητα σκέψης. Γνωρίζει ανά πάσα στιγμή τι πρέπει να κάνει μέσα στο γήπεδο, ενώ έχει και πάρα πολύ καλή αίσθηση του χώρου.

2. Ντρίπλες
Θα πείτε ποιος Βραζιλιάνος σε αυτό το επίπεδο δεν είναι καλός ντριπλέρ. Ο Νεϊμάρ όμως είναι μια κατηγορία μόνος του. Σπάνια θα βρεθεί αμυντικός που θα τον μαρκάρει αποτελεσματικά και δεν θα... τσιμπήσει από τις προσποιήσεις και τις ξαφνικές αλλαγές κατεύθυνσης και ταχύτητας που κάνει. Και το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο.

3. Ένας εναντίον ενός
Αν καταφέρει να σε απομονώσει στις πτέρυγες, το καλύτερο που μπορείς να περιμένεις είναι απλώς να μην εκτεθείς. Αυτή τη στιγμή μόνο με τον Μέσι μπορεί να συγκριθεί στις προσωπικές μονομαχίες, αλλά ο Βραζιλιάνος έχει πιο φαντεζί στυλ. Είπαμε, Βραζιλιάνος...

4. Επιτάχυνση με τη μπάλα
Άλλο να είσαι γενικά γρήγορος, άλλο να είσαι γρήγορος με τη μπάλα. Κι ο Νεϊμάρ μπορεί να είναι πιο γρήγορος όταν έχει την μπάλα. Τρομερά εκρηκτικός, κερδίζει τον αντίπαλό του από τα πρώτα μέτρα και αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα.

5. Τεχνική
Δεν είναι μόνο οι ντρίπλες που τον βοηθούν στο ένας εναντίον ενός. Είναι η συνολική άρτια τεχνική του. Η υποδοχή της μπάλας, το κοντρόλ, οι πάσες, τα πάντα...

Διαβάστε ακόμη...