Αντικείμενα, πυρσοί και ο νέος κώδικας της ΕΠΟ

Από paok24.com: Κακό ξεκίνημα με κατηγορίες και πρόστιμα, αλλά και ο κίνδυνος της υποτροπής
Πηγή: paok24.com
Αντικείμενα, πυρσοί και ο νέος κώδικας της ΕΠΟ

Το περιστατικό της Νέας Σμύρνης με τη φωτοβολίδα ήταν πολύ δυσάρεστο, πέρα βέβαια από παράξενο μια και ήταν μία μεμονωμένη ενέργεια που βάζει σε πολλές σκέψεις γι' αυτόν που την πραγματοποίησε.

Τι ισχύει όμως για τον ΠΑΟΚ.

Αρχικά να τονιστεί ότι ο ΠΑΟΚ κατηγορήθηκε και την πρώτη αγωνιστική για άναμμα βεγγαλικών και κροτίδες στον αγώνα με τον Αστέρα. Τώρα θα κατηγορηθεί προφανώς για ρίψη αντικειμένου από κερκίδα σε κερκίδα.

Δείτε τις ισχύει στο νέο κώδικα και για τις δύο περιπτώσεις, όπου βέβαια η υποτροπή θα είναι οδυνηρή για την ομάδα και τον κόσμο.

Στο άρθρο 15 παράγραφος 2 αναφέρεται για πυρσούς φωτοβολίδες, κροτίδες και καπνογόνα:

«Η εισαγωγή ή το άναμμα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Χρηματική ποινή ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ έως τριάντα χιλιάδων ευρώ (30.000).

β) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται.

γ) Σε περίπτωση νέας υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τρίτος), τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής τριπλασιάζονται και δύναται αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) αγωνιστικής, έως δύο (2) αγωνιστικές, εφόσον οι ρίψεις προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή του αγώνα.

δ) Σε νέα περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα (τέταρτος, πέμπτος κτλ), το όριο της ανώτερης ποινής αυξάνεται μέχρι του ποσού των εκατόν πενήντα 150.000,00 Ευρώ και παραμένει υφιστάμενη η δυνατότητα, αναλόγως της εντάσεως και της βαρύτητας των περιστατικών, να επιβληθεί ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές έως έξι (6) αγωνιστικές

ε) Η υποτροπή των αναφερομένων στην παρούσα παράγραφο νοείται πάντα εντός της ίδιας αγωνιστικής περιόδου.

Στην παράγραφο 3 υπάρχει πρόβλεψη για τις ρίψεις αντικειμένων:

Αναφέρεται:

1 Η ρίψη πάσης φύσεως αντικειμένου στον κυρίως χώρο του γηπέδου ή από μία κερκίδα σε άλλη, ιδιαίτερα πυρσών, φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά τη λήξη του αγώνα, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

α) Εάν δεν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή, τιμωρείται με χρηματική ποινή από χίλια πεντακόσια (1.500) ευρώ έως τριάντα πέντε χιλιάδες ευρώ (35.000).

β) Εάν είχε ως αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τρείς χιλιάδες ευρώ (3.000) έως σαράντα πέντε χιλιάδες ευρώ (45.000).

γ) Εάν μετά την επανέναρξη ή τη καθυστερημένη έναρξη του αγώνα επαναληφθεί η κατά τα ως άνω ρίψη αντικειμένων και υπάρξει προσωρινή διακοπή του αγώνα άνω των δεκαπέντε (15) λεπτών, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές μίας (1) έως δύο (2) αγωνιστικών.

δ) Εάν μετά την επανέναρξη του αγώνα επαναληφθεί η κατά τα ως άνω ρίψη αντικειμένων και υπάρξει οριστική διακοπή του αγώνα, τιμωρείται με χρηματική ποινή εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ (120.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρεις (3) αγωνιστικές.

ε)Εάν από την ρίψη αντικειμένων υπάρξει σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από έξι χιλιάδες ευρώ (6.000) έως ογδόντα χιλιάδων ευρώ (80.000). Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή ή οριστική ματαίωση της τέλεσης του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας και αφαίρεση τριών (3) βαθμών από το βαθμολογικό πίνακα και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τρεις (3) αγωνιστικές

στ) Σε περίπτωση υποτροπής των ως άνω περιπτώσεων α ́ έως ε ́, σε επόμενο αγώνα της ομάδας την ίδια αγωνιστική περίοδο, οι επιβληθείσες ποινές διπλασιάζονται».

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν δεν ξεκινάει καλά και στις δύο αυτές κατηγορίες και από εδώ και πέρα όλοι θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί είτε σε εντός είτε σε εκτός έδρας αγώνες, μια και ο ΠΑΟΚ προφανώς θα έχει κόσμο και στο Ηράκλειο. Κανείς βέβαια δεν μπορεί να φανταστεί ότι και εκεί όπου υπάρχουν τόσο καλές σχέσεις μπορεί να γίνει το παραμικρό. Αν είναι δυνατόν...

Διαβάστε ακόμη...