Όταν ο ΠΑΟΚ «ψωνίζει» από τη Ρουμανία...

Από gazzetta.gr: Τι σχέση μπορεί να έχουν οι τρεις από τους έξι Ρουμάνους ποδοσφαιριστές, που έχουν παίξει στον ΠΑΟΚ; Με αφορμή την απόκτηση του Αλίν Τόσκα, το gazzetta.gr θυμάται τους πέντε προηγούμενους και έχει την απάντηση...
Πηγή: gazzetta.gr
Όταν ο ΠΑΟΚ «ψωνίζει» από τη Ρουμανία...

Ο Αλίν Τόσκα επέλεξε τη φανέλα με το νούμερο «6» στην πλάτη (το ότι το συγκεκριμένο νούμερο ανήκε στον... Ντόριαν Λεβέκ, το προσπερνάμε και πάμε παρακάτω...) όντας ένα από τα αγαπημένα του νούμερα, το οποίο είχε στην εθνική ομάδα της Ρουμανίας. Στην Μπέτις αγωνιζόταν με το «21», αλλά αυτό είναι προ πολλού καπαρωμένο στη νέα ομάδα του από τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ.

Το έξι συνοδεύει ως νούμερο και τον αριθμό των Ρουμάνων ποδοσφαιριστών, που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΠΑΟΚ.

Πρώτος απ' όλους ήταν ο Γκεόργκε Τσαουσίλα, που εμφανίστηκε στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο του 1993, καταφέρνοντας με τον μάνατζερ του να πείσουν τον τότε πρόεδρο του «Δικεφάλου», Θωμά Βουλινό, για την αξία του...

Στους πέντε μήνες, όλους και όλους, αγωνίστηκε σε μόλις 8 παιχνίδια, σκόραρε ένα γκολ (ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 3-2) και έφυγε καταγγέλλοντας τον ΠΑΟΚ και τον πρόεδρο του για τα χρήματα που δεν εισέπραξε ποτέ! «Ο πρόεδρος μου έδωσε να υπογράψω πλαστά χαρτιά πως πήρα όλα τα χρήματα και αυτός έφυγε με τα λεφτά μου. Ήταν τρελό. Του έκανα μήνυση, αλλά δεν ήξερα την γλώσσα, δεν είχα δικηγόρο, ήταν δύσκολα. Με κοροϊδέψαν. Στη συνέχεια έφυγα ως ελεύθερος...», είχε πει πριν από λίγα χρόνια σε μια συνέντευξη μέσα από το κρεοπωλείο στο οποίο εργαζόταν, αφού τελείωσε την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής.

Ο επόμενος Ρουμάνος, που εμφανίστηκε στην Τούμπα, είχε περάσει, όπως και ο Αλίν Τόσκα, από την Στεάουα Βουκουρεστίου. Το χειμώνα του 1997, με τον ΠΑΟΚ να έχει αποκτήσει τον Κώστα Φρατζέσκο και τον Σπύρο Μαραγκό, ελάχιστοι ασχολήθηκαν με τον Ιονέλ Πίρβου, ο οποίος ήταν ένας από τους καλύτερους ξένους, που είχαν φορέσει ποτέ την «ασπρόμαυρη» φανέλα.

Πριν έρθει στον ΠΑΟΚ είχε κατακτήσει τέσσερα πρωταθλήματα και ένα κύπελλο Ρουμανίας με την Στεάουα, έκανε ντεμπούτο στο παλιό γήπεδο της Ξάνθης απέναντι στην τοπική ομάδα, όπου ισοφάρισε ο Φρατζέσκος (1-1), καθιερώθηκε στην ενδεκάδα του «Δικεφάλου» και μέτρησε 18 συμμετοχές και 1 γκολ (ΠΑΟΚ-Καλαμάτα 2-0), προτού αποχωρήσει από την ομάδα (ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν έκρινε απαραίτητη την παρουσία του) για να έρθει στη θέση του ο Πέρσι Ολιβάρες.

Σχεδόν μια δεκαετία αργότερα, οι «ασπρόμαυροι» υποδέχθηκαν στη Θεσσαλονίκη τον Κοσμίν Μπαρκαουάν, ο οποίος είχε έρθει δανεικός από την Σαχτάρ Ντόνετσκ και μετά από εισήγηση του συμπατριώτη του προπονητή, Ίλιε Ντουμιτρέσκου, ο οποίος ήθελε πολύ τον παίκτη και κατάφερε μέσω της επικοινωνίας που είχε με τον μπαμπά Λουτσέσκου, Μιρτσέα, να τον ψήσει και να τον φέρει στην Ελλάδα με μόλις 100.000 ευρώ, ενώ στο συμβόλαιο του στην Ουκρανία του απέφερε, τότε, 380.000 ευρώ τον χρόνο.

Επαιξε μια ολόκληρη και γεμάτη χρονιά με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, παίζοντας από την αρχή ως το τέλος σε 30 παιχνίδια στα οποία ουδέποτε έγινε αλλαγή! Συνολικά έμεινε 2.730 λεπτά (υπήρχε και ένα ματς κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό το οποίο οδηγήθηκε στην παράταση) στο γήπεδο πριν κατηφορίσει στο Ηράκλειο και τον ΟΦΗ, όπου έπαιξε για μια τριετία.

Από τους καλύτερους και πιο συνεπείς Ρουμάνους που ήρθαν στην Τούμπα ήταν ο Κοστίν Λάζαρ. Αυτός που εισηγήθηκε την απόκτησή του από τη Ραπίντ Βουκουρεστίου ήταν ο επίσης Ρουμάνος προπονητής του «Δικεφάλου», εκείνο το διάστημα, Λάζλο Μπόλονι, που δε δίστασε να το ξεκινήσει βασικό σ' ένα αγώνα για τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, Βαλερένγκα – ΠΑΟΚ 0-2, όπου ο Λάζαρ έκανε μια τρομερή εμφάνιση. Στα τρία χρόνια που φόρεσε την «ασπρόμαυρη» φανέλα μέτρησε 120 συμμετοχές και σημείωσε 9 γκολ.

Ο τελευταίος, προτού εμφανιστεί στα λημέρια μας ο Αλίν Τόσκα, ήταν ο Ραζβάν Ρατς, εν ενεργεία διεθνής και αρχηγός της εθνικής Ρουμανίας, ο οποίος ανήκε στην Γουεστ Χαμ, αλλά προτού αποκτηθεί από τον ΠΑΟΚ αγωνιζόταν στη Ράγιο Βαγιεκάνο. Για πολλά χρόνια ήταν ένα από τα αγαπημένα παιδιά του Μιρτσέα Λουτσέσκου, ο οποίος τον είχε βασικό και αναντικατάστατο στη Σαχτάρ Ντόνετσκ, με την οποία κατέκτησε έξι πρωταθλήματα και πέντε κύπελλα Ουκρανίας, αλλά και το Κύπελλο UEFA της περιόδου 2008-09.Στην Τούμπα έμεινε μια σεζόν, αγωνίστηκε σε 39 παιχνίδια (3 γκολ) και παρότι ήθελε να συνεχίσει και την επόμενη χρονιά, αποχώρησε καθώς δεν υπολογιζόταν από τον Ιγκόρ Τούντορ επιστρέφοντας στην Ισπανία και τη Ράγιο Βαγιεκάνο.

Ποια είναι η απάντηση στο ερώτημα σχετικά με το... 50% των Ρουμάνων ποδοσφαιριστών που θα έχουν αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ; Πανεύκολη. Ήταν και οι τρεις (Πίρβου, Ρατς, Τόσκα)... αριστερά μπακ!

Διαβάστε ακόμη...