Αλίν Τόσκα: Κοίτα, τι έκανες

Από paok24.com: Παιχνίδια της μοίρας ή απλά συμπτώσεις.
Πηγή: paok24.com
Αλίν Τόσκα: Κοίτα, τι έκανες


Ο Αλίν Τόσκα πρόβαρε πολλά χρώματα πάνω του αλλά η πρώτη του ποδοσφαιρική τρέλα ήταν με τα... ασπρόμαυρα! Ακόμη και σήμερα θυμάται πως η πρώτη φανέλα που κράτησε στα χέρια του ήταν μία της Γιουβέντους με το όνομα Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Δεν του αρέσουν τα πρότυπα, προτιμάει να εμπνέεται από ανθρώπους που έχουν φιλοδοξίες και κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα. Γιατί πολύ απλά πάλεψαν γι΄αυτά. «Δεν έχω κάποιο είδωλο. Έχω όμως παραδείγματα που προσπαθώ να μάθω από εκείνους».

Άλλωστε και εκείνος αυτό έμαθε να κάνει από μικρός. Να παλεύει γι΄αυτό που αγαπά. Ακόμη κι αν μιλάμε για ένα 10χρονο αγόρι που φέρνει τον κόσμο ανάποδα με τα κλάματα του, αρκεί να γίνει το δικό του. Ένας ποδοσφαιρικός... μύθος από την Στεάουα, ομάδα που σημάδεψε όσο καμία τον Αλίν Τόσκα, αναφέρει πως ο μικρός μπήκε στο «μάτι» των ανθρώπων του συλλόγου μετά από μια συνάντηση που είχαν μαζί με τους γονείς του.

Στην ηλικία των δέκα ετών, ο Τόσκα ταξίδεψε από την πόλη του, την Αλεξάνδρεια, μαζί με τους γονείς του στο Βουκουρέστι , απόσταση 730 χιλιομέτρων προκειμένου να συζητήσουν το ενδεχόμενο να ενταχθεί στις ακαδημίες της ομάδας, αν και ήδη είχε κάνει τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα μόλις δύο χρόνια νωρίτερα στις ακαδημίες της Florea Voicilă Alexandria.

«Όταν ήταν δέκα χρονών, παρουσιάστηκε μαζί με τον πατέρα του στο κλαμπ. Γνωρίζαμε πως τον έψαχναν από την ακαδημία του αλλά εκείνος ήθελε πραγματικά να παίξει στην Στεάουα. Ειλικρινά δεν θέλαμε να τον σταματήσουμε αλλά γνωρίζαμε πως ζούσε στην Αλεξάνδρεια και ήταν πολύ μικρός ηλικιακά για να μείνει μόνος του. Έτσι είπαμε στον πατέρα του πως δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Όταν σηκώθηκαν να φύγουν από το γραφείο, ο Άλιν κλώτσησε την πόρτα και άρχιζε να φωνάζει με δάκρυα στα μάτια πως ήθελε να παίξει στην Στεάουα αλλιώς δεν θα πήγαινε πουθενά» είχαν εκμυστηρευτεί χρόνια αργότερα οι επιτελείς της ρουμανικής ομάδας.

Η αντίδραση του πιτσιρικά «πάγωσε» αρχικά τα στελέχη της Στεάουα. Στη συνέχεια, εντυπωσιασμένοι από το... θράσος του μικρού, αποφάσισαν να βρουν άμεσα λύση στην υπόθεσή του προκειμένου ο Τόσκα να μετακομίσει στο Βουκουρέστι. Δεν δυσκολεύτηκαν να του βρουν ένα σπίτι ενώ προνόησαν και για την εκπαίδευσή του. Και εκείνος δεν το ξέχασε ποτέ...

Κανείς δεν είπε πως θα είναι εύκολο...

Μάλιστα, στην ηλικία των 18 κατέγραψε και την πρώτη του συμμετοχή. Το όνειρό του έπαιρνε σταδιακά σάρκα και οστά. Ήταν πολύ καλό για να είναι αληθινό όμως και ο μικρός έπρεπε να «ψηθεί» ποδοσφαιρικά. Ακολούθησε το... οικείο δρομολόγιο των νεαρών ποδοσφαιριστών και βρέθηκε δανεικός για μια σεζόν στην Ουνιρέα Ουρζιτσένι, εκεί όπου πήρε τις πρώτες του εμπειρίες από την μεγάλη κατηγορία της Ρουμανίας.

Η Στεάουα επέμενε όμως στο να μην ασχολείται μαζί του. Δεν έχασε το χαμόγελο του, ήταν άλλωστε πολύ μικρός και στα μάτια του ο κόσμος του ανήκε. Ακόμη κι αν χρειάστηκε να αφήσει την αγαπημένη Στεάουα που τον είχε «πληγώσει» τόσο για λογαριασμό της Σαγκαέτα Ναβοντάρι, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία της Ρουμανίας. Είχε ένα προσωπικό στοίχημα και έπρεπε να το κερδίσει!

Μέσα από τις εμφανίσεις του «έκλεψε» τις εντυπώσεις της Βιτορούλ, η οποία με συνοπτικές διαδικασίες τον έκανε άμεσα δικό της. Βασικός και αναντικατάστατος στα περισσότερα παιχνίδια, ανάγκασε την Στεάουα να αντιληφθεί το λάθος της και να βγάλει λεφτά από τα ταμεία της προκειμένου να φέρει σπίτι ένα δικό της «παιδί».

Επιτέλους «σπίτι» του!

Εκεί πραγματοποίησε δύο αρκετά γεμάτες σεζόν, αγωνιζόμενος και ως σέντερ μπακ σε πολλά παιχνίδια. Το αξιοσημείωτο; Τα περισσότερα από αυτά στο πλευρό του νυν συμπαίκτη του στον ΠΑΟΚ, Φερνάντο Βαρέλα. Για τον προπονητή του υπήρξε ένα «εργαλείο» που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με την ίδια ευχέρεια σε δύο θέσεις, αν και για τον Βαρέλα, όπως εκμυστηρεύτηκε χρόνια μετά, η θέση του αριστερού μπακ μάλλον του ταιριάζει καλύτερα:

«Ο Τόσκα τα πήγε αρκετά καλά ως κεντρικός αμυντικός, αλλά έχει ακόμη πολλή δουλειά. Ως στόπερ πρέπει να μιλά περισσότερο και να έχει καλύτερες τοποθετήσεις στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι όπως όταν αγωνίζεται ως αριστερός μπακ και εγώ τον προτιμώ στα άκρα της άμυνας. Είναι καλύτερος εκεί».

Στο σπίτι του έμοιαζε απελευθερωμένος, έπαιζε με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και αυτό αναμφίβολα αποτυπωνόταν και στο γήπεδο. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Στεάουα, έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει «πόλεμος» ανάμεσα στην ομάδα του και την Ντιναμό Βουκουρεστίου. Τα λεφτά ήταν πολλά, ο ισχυρός άνδρας της Στεάουα, Τζίτζι Μπεκάλι, αναλωνόταν σε επικοινωνιακά παιχνίδια αναφορικά με τα χρήματα που αξίωνε για εκείνον και τα ΜΜΕ της Ρουμανίας έκαναν λόγο για... οσμή σκανδάλου.

Εκείνος δεν πήρε θέση ποτέ. Χαμηλών τόνων, άφηνε τον ατζέντη του να διαχειρίζεται κάθε προοπτική. Μόνο όταν καταλάγιασε η σκόνη, στην Στεάουα αντιλήφθηκαν πως ο Τόσκα ήταν αιώνια ευγνώμων στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία στην ηλικία των δέκα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

Hola España

«Η ζωή μου άλλαξε με αυτή τη μεταγραφή στην Μπέτις, είμαι βέβαιος ότι θα είναι καλύτερα αν είμαι συγκεντρωμένος και κάνω ό,τι μου πει ο προπονητής μου. Η Primera Division είναι ένα ισχυρό πρωτάθλημα, ίσως το ισχυρότερο στον κόσμο, έχω μεγαλύτερες πιθανότητες να παίξω στην εθνική ομάδα».

Με μάτια που λάμπουν και διάθεση να εκπληρώσει τις προσδοκίες των ανθρώπων της Ρεάλ Μπέτις, που έβγαλαν από τα ταμεία τους ένα ποσό ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ για να τον κάνουν δικό τους, το ταξίδι ξεκινά...

Ενδιάμεσος σταθμός η Μπενεβέντο και τώρα ο ΠΑΟΚ.

Το life story που ξεκίνησε από τα «ασπρόμαυρα» και επιστρέφει σε αυτά. Άλλωστε η ζωή είναι γεμάτη στάσεις, επιστροφές και σκέψεις με φόντο το μέλλον. Από την συμμετοχή σε ένα τελικό Champions League που θα το χαρακτήριζε ως ποδοσφαιρική τρέλα μέχρι να το να βγεις για μια μπύρα με τον Σέρχιο Ράμος, τον Πολ Πογκμπά, τον Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και τον κόουτς Κοσμίν Ολάριου.

Διαβάστε ακόμη...