Συμπεράσματα και οδηγίες από Περέιρα

Από korakiagr.blogspot.gr: Λίγο πριν ξεκινήσει η αγωνιστική περίοδος και αφού έγιναν οι πρώτοι ορισμοί, ο Βίτορ Μέλο Περέιρα απευθύνθηκε σε διαιτητές και φιλάθλους μέσω χαιρετισμού από το site της ΕΠΟ.
Πηγή: korakiagr.blogspot.gr
Συμπεράσματα και οδηγίες από Περέιρα

Σε αυτό αναφέρεται: «Το «Σεμινάριο Αξιωματούχων Αγώνων Α΄ Κατηγορίας» ολοκληρώθηκε στο Καρπενήσι. Η αγωνιστική περίοδος αρχίζει κι ενόψει των αγώνων των εθνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας, Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα έδωσε το «στίγμα» και ανέλυσε με σαφήνεια τον στόχο της Κ.Ε.Δ. ενόψει της νέας αγωνιστικής σεζόν:

«Είμαστε ευχαριστημένοι από την ποιότητα και τον όγκο δουλειάς του εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά και από την απόδοση των διαιτητών και βοηθών στο σεμινάριο. Πιστεύω ότι έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και έχουμε προσφέρει την απαραίτητη γνώση για να ξεκινήσει η σεζόν με τον κατάλληλο τρόπο. Παρά τον χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και την έλλειψη μεγάλης εμπειρίας της ομάδας των διαιτητών αυτών, λόγω της ανανέωσης των πινάκων -9 διαιτητές και 17 βοηθοί είναι εντελώς νέοι σε αυτή την κατηγορία- πιστεύουμε ότι με επαγγελματική νοοτροπία, απόλυτη προσήλωση στις αρχές της διαιτησίας και θέληση για συνεχή βελτίωση, οι διαιτητές της Α΄ κατηγορίας μπορούν να επιτύχουν τον βασικό μας στόχο για τη νέα περίοδο: να αυξήσουν την επιτυχημένη απόδοση των διαιτησιών από το 73% πέρυσι στο 90% των αγώνων της Super League φέτος».

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο φετινό σεμινάριο Α΄ κατηγορίας επικεντρώθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας των διαιτητών και τις προτεραιότητες τους στη διάρκεια των αγώνων, προκειμένου να υλοποιείται με τον πληρέστερο τρόπο το έργο τους, το οποίο ο κ. Περέιρα περιγράφει με σαφήνεια:

«Οι διαιτητές πρέπει να αποφεύγουν κάθε είδους αντιπαράθεση και διαφωνία με τους παίκτες, να επικεντρώνονται πλήρως στα περιστατικά εντός περιοχής έχοντας πλήρη εικόνα και βεβαιότητα, να αντιμετωπίζουν τη βίαιη συμπεριφορά με αυστηρά πειθαρχικά κριτήρια, να είναι άτεγκτοι και να χρησιμοποιούν την προσωπικότητά τους, νιώθοντας ελεύθεροι να διαιτητεύουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο, χωρίς να φοβούνται να πάρουν μη δημοφιλείς αποφάσεις. Ο ρόλος του διαιτητή είναι σύνθετος και δύσκολος. Οι διαιτητές πρέπει να είναι έτοιμοι να παίξουν με αυτοπεποίθηση, εμπιστοσύνη στις δυνατότητές τους, γνωρίζοντας ότι αυτή τη στιγμή αυτοί είναι οι καλύτεροι διαιτητές στην Ελλάδα και πρέπει να το αποδείξουν».

ο σεμινάριο στο Καρπενήσι ήταν η πρώτη εκδήλωση, στην οποία η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας λειτούργησε υπό τη νέα πλήρη σύνθεσή της. Πέραν της συνεχούς προσπάθειας εκπαίδευσης των διαιτητών, η Κ.Ε.Δ. προχωρά στην ολοκλήρωση του εθνικού σχεδίου ανάπτυξης της Διαιτησίας, γεγονός που κατά τον κ. Περέιρα αποτελεί προτεραιότητα:

«Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την λειτουργία της Επιτροπής και συνολικά από το Τμήμα Διαιτησίας της Ομοσπονδίας. Γνωριζόμαστε καλά, γνωρίζουμε τα καθήκοντα και τις υπευθυνότητές μας και είμαστε απόλυτα προσηλωμένοι να οδηγήσουμε σε νέα εποχή τη διαιτησία στην Ελλάδα, προς όφελος του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Διαιτησία μπορεί να βελτιωθεί μόνον με σαφώς προσανατολισμένο εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό. Γι αυτό εργαζόμαστε πολύ σκληρά κι επικεντρωνόμαστε να εφαρμόσουμε το μακροπρόθεσμο «Κεντρικό Στρατηγικό Πλάνο Διαιτησίας 2018-22», το οποίο προφανώς πρέπει να υποστηριχθεί από την Ε.Π.Ο, την UEFA και τη FIFA και πιστεύουμε ότι θα έχει ολοκληρωθεί και παρουσιαστεί επίσημα έως το τέλος του έτους».

Η νέα αγωνιστική περίοδος αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική. Ο Βίτορ Μανουέλ ντε Μέλο Περέιρα στέλνει το δικό του μήνυμα:

«Παρά τα όποια παράπονα για τη διάρθρωση της Διαιτησίας, θέλουμε με ξεκάθαρο τρόπο να διαβεβαιώσουμε ότι η Κ.Ε.Δ. θα συνεχίσει να λαμβάνει αποφάσεις με απόλυτα ανεξάρτητο, συνεπή και αμερόληπτο τρόπο, με βασικό στόχο να υπηρετήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Με κεφαλαία γράμματα και ως ένα σημαντικό μέρος του. Τόσο εγώ, όσο και οι συνάδελφοί μου στην Κ.Ε.Δ. και στο Τμήμα Διαιτησίας της Ομοσπονδίας θέλουμε να δηλώσουμε και να επιβεβαιώσουμε, με πλήρη πεποίθηση και εμπιστοσύνη, την απόλυτη θέληση και δέσμευσή μας να συμβάλλουμε στην ανανέωση της Διαιτησίας, για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ειδικά για τα Μ.Μ.Ε. θέλω να αναφέρω ότι δεν φοβόμαστε να εξηγήσουμε και να δεχτούμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες, από οποιαδήποτε γωνία στην ποδοσφαιρική κοινωνία, όμως με την παράμετρο του «Σεβασμού». Τα Μέσα μπορούν να συμβάλλουν στη διευκόλυνση του δύσκολου ρόλου να είναι κανείς διαιτητής στην Ελλάδα και να βοηθήσουν - όπως όλα τα μέλη της οικογένειας ποδοσφαίρου - να αποκτήσουμε ένα καθαρότερο και ασφαλές περιβάλλον, που θα επιτρέψει να απολαύσουμε αυτό το υπέροχο άθλημα που ονομάζεται Ποδόσφαιρο. Εκ μέρους όλων μας στην Κ.Ε.Δ. εύχομαι σε όλους καλή ποδοσφαιρική χρονιά».

Διαβάστε ακόμη...