Το πανέμορφο Ντα Λουζ

Από paokfc.gr: Είναι αναμφίβολα ένα γήπεδο που ξυπνάει ευχάριστες αναμνήσεις σε όλους του Έλληνες. Το paokfc.gr σας παρουσιάζει το στάδιο Ντα Λουζ της Λισαβόνας, όπου σε λίγες ώρες η Μπενφίκα θα φιλοξενήσει τον ΠΑΟΚ στον πρώτο αγώνα των Play Offs του UEFA Champions League.
Πηγή: paokfc.gr
Το πανέμορφο Ντα Λουζ

Βρίσκεται στην παροικία Σάο Ντομίνγκος ντε Μπενφίκα στην Λισαβόνα και είναι το μεγαλύτερο γήπεδο της Πορτογαλίας και ένα από τα μεγαλύτερα και ομορφότερα της Ευρώπης. Χτίστηκε το 2003. Χτίστηκε στη θέση του παλιού Ντα Λουζ, του οποίου η χωρητικότητα ξεπερνούσε τις 120.000 και ήταν το μεγαλύτερο σε όλη την Ευρώπη, και η κατασκευή του κόστισε περισσότερα από 118 εκατομμύρια ευρώ. Το γήπεδο είναι ιδιοκτησία της Μπενφίκα και κατασκευάστηκε από τον αρχιτέκτονα Νταμόν Λαβελέ, της HOK Sport Venue Event, η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε Populous.

H ιδέα γύρω από τον σχεδιασμό του γηπέδου έχει να κάνει με το φως και την διαφάνεια. Άλλωστε και το όνομα του γηπέδου προέρχεται από την λέξη Luz, που σημαίνει φως. Η οροφή του είναι πολυκαρβονική επιτρέποντας το φως να περνάει και να διαχέεται στον χώρο. Οι αψίδες στην οροφή του έχουν ύψος 43 μέτρα και είναι αυτές που δίνουν την διαφορετική νότα στο σχήμα του σταδίου.

Το Ντα Λουζ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 64.642 θεατές. Τον Ιανουάριο του 2017 μάλιστα σε ένα παιχνίδι της Μπενφίκα κόντρα στην Μποαβίστα, έσπασε το φράγμα των 15.000.000 επισκεπτών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου του 2003 με τους Αετούς να υποδέχονται την Νασιονάλ από την Ουρουγουάη σε φιλική αναμέτρηση, που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 2-1. Ο Νούνο Γκόμες ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ.

Το έπος του 2004

Το Ντα Λουζ ήταν η ναυαρχίδα της Πορτογαλίας όταν κατέθεσε τον φάκελο για την ανάληψη του Euro 2004. Οι Ίβηρες κατάφεραν να πείσουν την UEFA και ανέλαβαν την διοργάνωση, η οποία έμελλε να εξελιχθεί σε μία εθνική τραγωδία για τους Πορτογάλους λόγω Ελλάδας.

Εκεί λοιπόν γράφτηκε η λαμπρότερη σελίδα της ιστορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου όταν η Εθνική Ελλάδας κέρδισε στον τελικό τους οικοδεσπότες και κατέκτησε το τρόπαιο.

Το Ντα Λουζ φιλοξένησε άλλα τέσσερα παιχνίδια για το Euro, με την Γαλλία να κερδίζει την Αγγλία με 2-1, την Πορτογαλία την Ρωσία με 2-0 και την Αγγλία την Κροατία με 2-4 για την φάση των ομίλων, ενώ εκεί έλαβε χώρα και ο προημιτελικός μεταξύ των Πορτογάλων και των Άγγλων που έληξε ισόπαλος 2-2 και κρίθηκε στα πέναλτι, με την παρέα του Κριστιάνο Ρονάλντο να πανηγυρίζει την πρόκριση.

Σημαντικά γεγονότα

Εκτός από τον τελικό του Euro 2004, το Ντα Λουζ φιλοξένησε τον τελικό του UEFA Champions League 2014. Η Ρεάλ Μαδρίτης με τον Ράμος ισοφάρισε την Ατλέτικο στις καθυστερήσεις, η οποία είχε προηγηθεί με τον Γκοδίν στο πρώτο μέρος και στην παράταση πέτυχε τρία γκολ με τους Μπέιλ, Μαρσέλο και Κριστιάνο Ρονάλντο και κατέκτησε το τρόπαιο.

Επίσης στο γήπεδο διεξήχθη το 2007 η τελετή της ανακοίνωσης για τα Επτά Σύγχρονα Θαύματα του Κόσμου, ενώ το Ντα Λουζ ήταν ένα από τα ατού των Ισπανών και των Πορτογάλων για την διοργάνωση των Mundial του 2018 και του 2022, τα οποία δεν κατάφεραν εν τέλει να αναλάβουν.

Το Ντα Λουζ μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 64.642 θεατές. Τον Ιανουάριο του 2017 μάλιστα σε ένα παιχνίδι της Μπενφίκα κόντρα στην Μποαβίστα, έσπασε το φράγμα των 15.000.000 επισκεπτών.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 25 Οκτωβρίου του 2003 με τους Αετούς να υποδέχονται την Νασιονάλ από την Ουρουγουάη σε φιλική αναμέτρηση, που βρήκε νικητές τους γηπεδούχους με 2-1. Ο Νούνο Γκόμες ήταν αυτός που πέτυχε το πρώτο γκολ.

Διαβάστε ακόμη...