Ο γρίφος του ΠΑΟΚ και τα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ

Από sdna.gr: Μπορεί ο ΠΑΟΚ να βρεθεί στο 3ο γκρουπ της κλήρωσης των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ αν αποκλείσει την Μπενφίκα; Τι σχέση έχει ο ΠΑΟΚ με τη Λίβερπουλ; Τι ισχύει με την ΑΕΚ; Το SDNA έχει τις απαντήσεις...
Πηγή: sdna.gr
Ο γρίφος του ΠΑΟΚ και τα γκρουπ του Τσάμπιονς Λιγκ

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ μετά την πρόκριση επί της Σπαρτάκ Μόσχας και της Σέλτικ αντίστοιχα βρίσκονται πλέον ένα βήμα πριν τους ομίλους της Τσάμπιονς Λιγκ. Φυσικά, για να καταφέρουν να ζήσουν το όνειρο του σεντονιού θα πρέπει να τα καταφέρουν απέναντι σε Μπενφίκα ο Δικέφαλος του Βορρά και Βίντι η Ένωση. Το SDNA επιχειρεί να χαρτογραφήσει τα γκρουπ δυναμικότητας της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης για την κλήρωση του Μονακό, εκεί όπου υπάρχει ένας σημαντικός αστερίσκος για την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου, ενώ την ίδια στιγμή τα πράγματα είναι αρκετά πιο ξεκάθαρα για εκείνη του Μαρίνου Ουζουνίδη.

26 ομάδες έχουν πάρει θέση και περιμένουν άλλες έξι...

Μέχρι στιγμής, εξασφαλισμένη θέση στην φάση των ομίλων έχουν 26 ομάδες με βάσει το νέο πλάνο που εφαρμόζει από φέτος η UEFA με την απευθείας συμμετοχή των τεσσάρων ομάδων από τα τέσσερα κορυφαία πρωταθλήματα. Έτσι, για να συμπληρωθεί ο αριθμός 32 απομένουν 6 εισιτήρια τα οποία και θα καταλήξουν σε 4 πρωταθλήτριες και σε 2 μη.
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Οι 4 πρωταθλήτριες θα προκύψουν από τα ζευγάρια

1. Ερυθρός Αστέρας - Σάλτσμπουργκ​
2. ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ - Αϊντχόφεν​
3. Γιουνγκ Μπόις - Ντιναμό Ζάγκρεμπ
4. Βίντι - ΑΕΚ

Ενώ οι 2 μη πρωταθλήτριες από τα ζευγάρια

1. Μπενφίκα - ΠΑΟΚ​
2. Άγιαξ - Ντινάμο Κιέβου

Το πρώτο γκρουπ δυναμικότητας: Όλα ξεκάθαρα...

Πάμε, λοιπόν, να δούμε αναλυτικά τι ισχύει με τα γκρουπ δυναμικότητας. Στο πρώτο η κατάσταση είναι ξεκάθαρη καθώς περιλαμβάνει την κάτοχο του τροπαίου, Ρεάλ Μαδρίτης, εκείνη του Γιουρόπα Λιγκ, Ατλέτικο και τις πρωταθλήτριες των 6 πρώτων χωρών στην βαθμολογία της UEFA.
Το δεύτερο γκρουπ δυναμικότητας: Η Λίβερπουλ στο πλευρό του... ΠΑΟΚ

Στο δεύτερο γκρουπ είναι ήδη γνωστές οι 7 από τις οκτώ ομάδες. Η τελευταία θέση που μένει είναι αυτή που θα πάρει η Μπενφίκα αν καταφέρει και αποκλείσει τον ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση που η ομάδα της Θεσσαλονίκης προκριθεί, τότε την θέση των Πορτογάλων θα πάρει η Λίβερπουλ που είναι και η πρώτη στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας. Όπως γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ θα είναι η πιο... φανατική υποστηρικτής των παικτών του Ραζβάν Λουτσέσκου στην προσπάθειά τους να αφήσουν εκτός ομίλων τους «αετούς της Λισσαβόνας».

Το τρίτο γκρουπ δυναμικότητας: Οι σίγουροι και ο... γρίφος του ΠΑΟΚ​

Στο τρίτο γκρουπ δυναμικότητας εξασφαλισμένη είναι η παρουσία πέντε ομάδων και αυτές είναι η Σάλκε, η Λυών, η Μονακό, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο νικητής από το ζευγάρι του Άγιαξ με την Ντιναμό Κιέβου. Εδώ ακριβώς, λοιπόν, έρχεται να προστεθεί ο αστερίσκος του ΠΑΟΚ. Σε περίπτωση που οι ασπρόμαυροι καταφέρουν να αποκλείσουν την Μπενφίκα θα έχουν ελπίδες συμμετοχής στο τρίτο γκρουπ; Πως θα συμβεί αυτό; Να υπάρξουν δύο παράμετροι:

1) Σε περιπτώσεις ισοβαθμίας συλλόγων στο ranking της ΟΥΕΦΑ να ισχύσει το κριτήριο της καλύτερης βαθμολογικής συγκομιδής κάθε ομάδας την τελευταία σεζόν (2017/18) στις διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ και όχι ο εθνικός συντελεστής που κουβαλάει μαζί του ο σύλλογος κάθε χώρας.

2) Να γίνει η έκπληξη και να προκριθούν Μπάτε Μπορίσοφ και Ερυθρός Αστέρας κόντρα σε Αϊντχόφεν και Σάλτσμπουργκ αντίστοιχα. Σε αυτή την περίπτωση θα «ανέβουν» τρεις ομάδες που θα βρίσκονταν αλλιώς στο τέταρτο γκρουπ. Η πρώτη θα είναι η Βαλένθια, η δεύτερη η Βικτόρια Πλζεν και η τρίτη, αν ισχύσει η πρώτη παράμετρος ο ΠΑΟΚ...

Η ισοβαθμία του ΠΑΟΚ με Μπριζ και Γαλατά

Ο Δικέφαλος του Βορρά έχει στο ranking της ΟΥΕΦΑ ίδιο συντελεστή με Κλαμπ Μπριζ και Γαλατασαράι. Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από την επίσημη λίστα του ranking που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΟΥΕΦΑ, ο ΠΑΟΚ τοποθετείται από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ψηλότερα από Βέλγους και Τούρκους παρότι η χώρα μας έχει χαμηλότερο εθνικό συντελεστή. Κι αυτό γιατί η ΟΥΕΦΑ λαμβάνει υπόψη ως πρώτο κριτήριο σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων συλλόγων τη συγκομιδή βαθμών της τελευταίας σεζόν.

Ο ΠΑΟΚ μπορεί πέρσι να μην βρέθηκε σε ευρωπαϊκό όμιλο καθώς αποκλείστηκε από την Έστερσουντ, ωστόσο, οι Σουηδοί πρώτα είχαν αφήσει εκτός τον τουρκικό σύλλογο. Σε ό,τι αφορά την Κλαμπ Μπριζ πέρσι έμεινε έξω από την ΑΕΚ στα πλέι οφ, όπως και ο ΠΑΟΚ και έτσι πάμε στην αμέσως προηγούμενη σεζόν όπου οι Θεσσαλονικείς πήραν 8000 βαθμούς, ενώ οι Βέλγοι 4000. Πάντως, αυτό είναι κάτι που βρίσκεται στην διακριτική ευχέρεια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και θα ξεκαθαρίσει οριστικά μόνο όταν έρθει η ώρα να ανακοινώσει τα γκρουπ δυναμικότητας.

Προς επιβεβαίωση αυτού και σύμφωνα με την επίσημη βαθμολογία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, αυτή την στιγμή στην ισοβαθμία ο Ολυμπιακός βρίσκεται για παράδειγμα πάνω από την Φιορεντίνα, η Ντιναμό Κιέβου πάνω από την Σάλκε και η Ζενίτ πάνω από την Νάπολι.

Το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας: Ανοιχτό με... βέβαιη την ΑΕΚ αν προκριθεί

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, αν ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπενφίκα (κι αν τον ευνοήσουν και τα αποτελέσματα στα ζευγάρια που τον ενδιαφέρουν) θα πρέπει να περιμένει την επίσημη ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ για τα κριτήρια που θα ισχύσουν στη φετινή κλήρωση από την ΟΥΕΦΑ, στις περιπτώσεις ισοβαθμίας δύο ή περισσότερων συλλόγων στο επίσημο ranking της.

Αντίθετα, η ΑΕΚ γνωρίζει ότι εφόσον καταφέρει και αποκλείσει τους πρωταθλητές Ουγγαρίας δεδομένα θα τοποθετηθεί στο τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας όπου μαζί της θα βρεθούν ακόμα Ίντερ, Χοφενχάιμ, ο νικητής του Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Γιουνγκ Μπόις και βέβαια Γαλατασαράι, Κλαμπ Μπριζ, Μπάτε Μπορίσοφ και Ερυθρός Αστέρας για την περίπτωση που αναφερθεί το ενδεχόμενο που αναφέραμε προηγουμένως.

Δείτε στον πίνακα που ακολουθεί τη χαρτογράφηση των γκρουπ δυναμικότητας του φετινού Τσάμπιονς Λιγκ (στο πρώτο μέρος του πίνακα φαίνονται οι ομάδες που έχουν ήδη δεδομένη τη θέση που θα βρίσκονται στα γκρουπ, ενώ στο δεύτερο μέρος του πίνακα αναγράφονται οι ομάδες που διεκδικούν θέσεις σε διαφορετικά γκρουπ, ανάλογα με τα αποτελέσματα των play off). Ως κριτήριο στις ισοβαθμίες για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου πίνακα υπολογίζεται αυτό που λαμβάνει υπόψη η ίδια η ΟΥΕΦΑ στην επίσημη ιστοσελίδα της, δηλαδή η καλύτερη συγκομιδή την τελευταία σεζόν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και όχι ο εθνικός συντελεστής.

ΤΑ ΓΚΡΟΥΠ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΚΛΗΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΟΜΙΛΩΝ ΤΟΥ ΤΣΑΜΠΙΟΝΣ ΛΙΓΚ

1ο ΓΚΡΟΥΠ2ο ΓΚΡΟΥΠ3ο ΓΚΡΟΥΠ4ο ΓΚΡΟΥΠΡεάλ ΜαδρίτηςΝτόρτμουντΣάλκεΜπριζΑτλέτικο ΜαδρίτηςΠόρτοΛιόνΓαλατασαράιΜπαρτσελόναΜάντσεστερ ΓιουνάιτεντΜονακόΊντερΜπάγερνΣαχτάρΤΣΣΚΑ ΜόσχαςΧοφενχάιμΜάντσεστερ ΣίτιΝάπολιΆγιαξ ή Ντιναμό ΚιέβουΓιουνγκ Μπόις ή Ντιναμό ΖάγκρεμπΓιουβέντουςΤότεναμ Βίντι ή ΑΕΚΠαρί Σεντ ΖερμένΡόμα  Λοκομοτίβ Μόσχας   ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜπενφίκαΛίβερπουλΒαλένθια ΛίβερπουλΣάλτσμπουργκΒικτόρια Πλζεν  ΑϊντχόφενΠΑΟΚ  ΒαλένθιαΜπάτε Μπορίσοφ  Βικτόρια ΠλζενΕρυθρός Αστέρας  ΠΑΟΚ

 

Διαβάστε ακόμη...