Οι 8+1 ευρωπαϊκές ανατροπές της Τούμπας (vid)

Από paok24.com: Από το καλοκαίρι του 1997 και τον Ουϊλάκι της Σπάρτακ Τρνάβα και το γκολ του Ολιβάρες στο γκολ του Πέλκα κόντρα στην Σπάρτακ Μόσχας.
Πηγή: paok24.com
Οι 8+1 ευρωπαϊκές ανατροπές της Τούμπας (vid)

Η δύναμη της Τούμπας μπορεί πολλές φορές να έχει γυρίσει αντίστροφα στην ομάδα του ΠΑΟΚ, αλλά έχει ζήσει μεγάλες στιγμές και κυρίως μεγάλες ανατροπές τα τελευταία 21 χρόνια.

Πρώτο θύμα της νεότερης ιστορίας του ΠΑΟΚ ήταν η σλοβάκικη Σπάρτακ Τρνάβα. Με τον Ουϊλάκι να κάνει όργια το σκορ στο 20ο λεπτό ήταν 0-3. Τότε όμως ξεκίνησε η κατηφόρα από την ομάδα του Άγγελου Αναστασιάδη. Και τότε ένα πέναλτι ήταν εκείνο που άναψε την σπίθα και το 0-3 έγινε 3-3 πριν το ημίχρονο της αναμέτρησης. Το πέναλτι του Ζαγοράκη και δύο γκολ του Μαραγκού έφεραν το ματς στα ίσα και στο δεύτερο ημίχρονο δύο ακόμα εκπληκτικά γκολ από τους Φραντζέσκο και Ολιβάρες έκαναν τον τελικό 5-3.

Τρία χρόνια αργότερα επόμενο θύμα του ΠΑΟΚ ήταν η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ. Οι Ισραηλινοί έκαναν 0-1 στην Τούμπα, αλλά η ομάδα του Ντούσαν Μπάγιεβιτς είχε την απάντηση γρηγορότερα από όσο περίμεναν στο γκολ του Χαμάρ. Το 1-1 ήρθε από τον Καμπς, ενώ το αυτογκόλ του Κοέν και το γκολ του Ναλιτζή έκαναν το τελικό 3-1.

Έναν χρόνο μετά η Αιντχόφεν που το 2000 είχε αποκλείσει τον ΠΑΟΚ με δύο νίκες ήρθε και πάλι στην Τούμπα. Ο Ντε Γιονγκ έκανε το 0-1 νωρίς στην Τούμπα, αλλά και στους Ολλανδούς η απάντηση ήρθε πριν από το ημίχρονο. Ο Γιασεμάκης με προβολή και ο Ουντέζε με μία "οβίδα" έκαναν το 2-1 στην ανάπαυλα. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Γιασεμάκης έκανε από κόρνερ του 3-1 για να μειώσει τελικά ο Μπρούκινγκ για το τελικό 3-2.

Έχουν περάσει 11 χρόνια για να δούμε και πάλι τον ΠΑΟΚ να κάνει μία ανατροπή στην έδρα του. Αυτή τη φορά και πάλι θύμα ομάδα από το Ισραήλ. Η Μπνέι Γιεχούνται είχε χάσει με 0-2 το πρώτο παιχνίδι και ήρθε στην Τούμπα και έκανε το 0-1 στο ημίχρονο. Εκεί η ομάδα του Γιώργου Δώνη λίγες μέρες πριν από την επίσημη ανάληψη της ηγεσίας από τον Ιβάν Σαββίδη αντέδρασε. Δύο γκολ του τότε αρχηγού και αρχισκόρερ της ομάδας Στέφανου Αθανασιάδη και από ένα για τους Ρομπέρ και Πέλκα ήταν η απάντηση για να έρθει η εμφατική νίκη με 4-1. Μάλιστα αυτό ήταν και το πρώτο γκολ του Πέλκα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Την ίδια σεζόν είχαμε και άλλη μία ανατροπή. Στον επόμενο γύρο η Ραπίντ Βιέννης έκανε το 0-1 στο ημίχρονο σε ένα επεισοδιακό παιχνίδι. Τότε και πάλι ο ΠΑΟΚ άργησε, αλλά αντέδρασε. Ο Κλάους και πάλι έδωσε τη λύση με μία κεφαλιά ψαράκι και ο ΠΑΟΚ με παίκτη λιγότερο στο γήπεδο πήρε τελικά τη νίκη με 2-1 χάρη στο γκολ του Κατσικά στο τελείωμα της αναμέτρησης.

Έναν χρόνο αργότερα ο ΠΑΟΚ έγραψε στο παλμαρέ του άλλες δύο ανατροπές. Η πρώτη ήταν με την άγνωστη σε πολλούς ομάδα από το Καζακστάν Σαχτιόρ Καραγκαντί. Τότε οι Καζάκοι έκαναν το 0-1 με πέναλι στις αρχές του δευτέρου ημίχρονου, αλλά ο ΠΑΟΚ εκείνη τη σεζόν είχε γυρίσει πολλά παιχνίδια. Το 1-1 ήρθε από τον Αθανασιάδη και πάλι έπειτα από κόρνερ του Λούκας Πέρεθ, ενώ ο μάστερ της ασίστ Λίνο έδωσε το 2-1 στον Βούκιτς και ο Σέρβος έγραψε το τελικό σκορ σε ένα παιχνίδι που ήταν κεκλεισμένων των θυρών και το γκολ το πανηγύρισε ακόμα και πυροσβέστες που ήταν εκεί. Μερικές εβδομάδες αργότερα σειρά ήταν της Μακάμπι Χάιφα. Και πάλι ομάδα από το Ισραήλ έρχεται στην Τούμπα και μπαίνει μπροστά με 0-2 και μάλιστα εκεί μαθαίνουμε και τον Γκολάσα όπου σκόραρε το δεύτερο γκολ. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ και πάλι αντέδρασε. Ο Μιγκέλ Βίτορ έκανε το 1-2, ο Στοχ έχασε δύο πέναλτι(!), αλλά ευτυχώς για όλους ο Νίνης σκόραρε για το 2-2. Στο δεύτερο ημίχρονο ο ΠΑΟΚ ήταν νωθρός, αλλά το γκολ του Σαλπιγγίδη μετά από το τραγικό λάθος του τερματοφύλακα της Μακάμπι έφερε τη νίκη.

Τέλος μετά από το 2013 ο τελευταίος προπονητής των ανατροπών για τον ΠΑΟΚ ήταν ο Ραζβάν Λουτσέσκου. Πέρσι το καλοκαίρι του 2017 και στο πρώτο του παιχνίδι ένα λάθος των Λέοβατς και Ρέι έφερε το πέναλτι για την Έστερσουντς. Ευτυχώς για τον ΠΑΟΚ το γκολ του Μάτος πριν το ημίχρονο έφερε τον αγώνα στα ίσα για να έρθει μετά το Αλεξάντερ Πρίγιοβιτς. Ένα γκολ με το κεφάλι και ένα με πέναλτι έκαναν το τελικό 3-1 για τον ΠΑΟΚ για να έρθουμε στο παιχνίδι της Τετάρτης και τη νίκη με την Σπαρτάκ Μόσχας.

Διαβάστε ακόμη...