Η ποιότητα, η εμπειρία και τα ερωτηματικά

Από arenafm.gr: H αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σεζόν έχει αρχίσει.
Πηγή: arenafm.gr
Η ποιότητα, η εμπειρία και τα ερωτηματικά

Τον νέο ΠΑΟΚ δεν μπορούμε φυσικά ακόμη να τον κρίνουμε. Μπορούμε όμως να κάνουμε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφορικά με τον χαρακτήρα της ομάδας που θέλει να δημιουργήσει ο Παπαθεοδώρου με βάση τις επιλογές του. Το φετινό καλοκαίρι δεν ήταν ιδιαίτερα έντονο μεταγραφικά για τον ΠΑΟΚ. Οι άνθρωποι του είχαν λιγότερο άγχος σε σχέση με προηγούμενες σεζόν καθώς ένας σημαντικός αριθμός παικτών παρέμεινε στην ομάδα (Μαργαρίτης, Χρυσικόπουλος, Ζάρας, Τσόχλας, Κόνιαρης, Γκος, Καρράς). Το πόσο σημαντικό ήταν αυτό θα φανεί πιθανότατα και στην διάρκεια της χρονιάς.

Πάμε τώρα να δούμε το σκεπτικό κάποιων αποφάσεων που ελήφθησαν:

Ο Γιάνικ Μορέιρα δεν μπήκε έτσι... ξαφνικά στην ζωή του Παπαθεοδώρου. Τον παρακολουθούσαν στον ΠΑΟΚ την τελευταία 3ετία. Ο Ανγκολέζος θα δώσει μέγεθος στην ρακέτα. Μπορεί να παίξει με πλάτη στο καλάθι , να εκτελέσει από 4-5 μέτρα. Μπορεί να κάνει πολλά πράγματα στο παρκέ. Ένα σημαντικό στοιχείο του παιχνιδιού του Μορείρα έχει να κάνει με το γεγονός πως είναι αρκετά αποτελεσματικός στο σκριν. Ο ΠΑΟΚ έχει φέτος στο δυναμικό του παίκτες που μπορούν να εκτελέσουν μετά από σκριν(Αθηναίου, Γκος, Χάτσερ), κάτι που αυτόματα αναδεικνύει τον Μορέιρα σε ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ο Γιάνικ έρχεται στον ΠΑΟΚ σε μια καλή ηλικία(27 ετών),μετά από μια σταθερή σεζόν στην VTB και έχει, όπως ο ίδιος δείξει στους ανθρώπους του Δικεφάλου, μεγάλο κίνητρο να πετύχει.

Έχει βέβαια και αδυναμίες ο Μορέιρα όπως αυτή που ανέλυσε πρόσφατα ο Πρίφτης. Δεν είναι τόσο καλός στην άμυνα χαμηλά σε πικ εντ ρολ καταστάσεις του αντιπάλου.

Έλλειμμα το οποίο ο ΠΑΟΚ καλύπτει με την τελευταία του επιλογή, τον ταλαντούχο Μαλίκ Πόουπ. Έναν ιδιαίτερα αθλητικό παίκτη, που θα έρχεται να δίνει ενέργεια στην άμυνα έχοντας την ευχέρεια να μαρκάρει αποτελεσματικά παίκτες σε αρκετές θέσεις.

Στο πλάνο του ΠΑΟΚ αρχικά δεν υπήρχε παίκτης από κολέγιο, όταν όμως προέκυψε ο Πόουπ, στον Δικέφαλο εκτίμησαν ότι πρόκειται για μια ιδιαίτερη, ξεχωριστή περίπτωση την οποία δεν μπορούσαν να αγνοήσουν.

Ο Χάτσερ έρχεται να δώσει μεγαλύτερη προσωπικότητα στην περιφερειακή γραμμή του ΠΑΟΚ. Ουσιαστικά είναι ένας 2ος Γκος στα γκάρντ. Είναι έμπειρος, ξέρει καλά την λίγκα, μπορεί και έχει αποδείξει πως ξέρει να λαμβάνει σωστές αποφάσεις. Πέρσι η ομάδα είχε ένα θέμα σε αυτόν τον τομέα, των αποφάσεων καθώς έκανε πολλά παιδαριώδη λάθη. Ο ΠΑΟΚ στον τομέα της δημιουργίας και της εκτέλεσης εξελίσσεται σε σχέση με πέρσι. Ο Χάτσερ μπορεί να εκτελέσει κρίσιμες επιθέσεις και η παρουσία του δίνει την ευκαιρία στον Παπαθεοδώρου να χρησιμοποιήσει πολλά σχήματα. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας και το εξής: Μια από τις επιθυμίες του τεχνικού σταφ φέτος ήταν να αποσυμφορηθεί... κάπως ο Γκος. Να μην είναι απαραίτητο από τον μήνα Οκτώβρη να παίζει σε 30 λεπτά σε κάθε ματς. Γκος, Κόνιαρης, Αθηναίου, Χάτσερ, Ζάρας, Τζαμάλ Τζόουνς και Σχίζας φαίνεται να αποτελούν μια πολύ καλή περιφερειακή γραμμή.

Η περίπτωση του Τζαμάλ, αποτελεί ως ένα βαθμό ένα ερωτηματικό. Όμως στοχευόμενα ο ΠΑΟΚ έβαλε αυτό το «ερωτηματικό» σε μια θέση που δεν είναι «καίρια θέση απόφασης». Τι θέλουμε να πούμε; Άλλο να ρισκάρεις στην θέση «3» κι άλλο στην θέση «1» ή «5» που είναι κομβικές. Ο Τζαμάλ είναι τηρουμένων των αναλογιών( και πάντα θεωρητικά) το φετινό «στοίχημα» του ΠΑΟΚ. Μπορεί να του βγει, μπορεί και όχι...

Αυτή η χρονιά για τον Πόουπ θα είναι η 1η της επαγγελματικής του καριέρας. Αυτό από μόνο του εμπεριέχει ένα ρίσκο για την ομάδα. Ίσως για αυτό υπάρχουν σκέψεις απόκτησης ενός ακόμη ψηλού.

Ο Αθηναίου διαθέτει μεγάλη εμπειρία, δολοφονικό ένστικτο στην επίθεση και η παρουσία του δίνει την πολυτέλεια της εναλλαγής σχημάτων στα γκάρντ (κάτι που προαναφέραμε),ανάλογα με την περίσταση. Στην περίπτωση του Σχίζα ο ΠΑΟΚ πήρε ένα παιδί που παίζει με μεγάλη ενέργεια, έχει τρομερό κίνητρο να ανέβει level. Ο Λυκογιάννης που τον είχε στον Κολοσσό δήλωσε πως έμεινε εντυπωσιασμένος πέρσι με την βελτίωση του: «Είναι καλός αμυντικός, θα μαρκάρει τους καλύτερους σκόρερ της αντίπαλης ομάδας σίγουρα, αν του δείξεις εμπιστοσύνη είναι και πολύ καλός σουτέρ» είπε.

Ο ΠΑΟΚ θα προσπαθήσει να εξελίξει το περσινό του παιχνίδι, θέλει να παραμείνει παραγωγικός (πέρσι στην ρέγκιουλαρ σίζον έβαζε 80 πόντους ανά ματς), θέλει να γίνει όσο δυνατόν λιγότερο προβλέψιμος, με εναλλακτικές επιλογές, με ένα σχετικά μεγάλο ρόστερ ώστε να αντέξει τα διπλά ματς της εβδομάδας.

Ο ΠΑΟΚ πήγε σε ποσοστό 80-90% σε ασφαλείς, δοκιμασμένες επιλογές. Δεν επέμεινε τυχαία στο θέμα της ανανέωσης των Μαργαρίτη, Γκος. Διαθέτει εμπειρία και ποιότητα , παίκτες με πολλά ένσημα στην "Basket League" οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν συνεργαστεί και στο παρελθόν μαζί. Λογικά το θέμα της χημείας θα απασχολήσει λιγότερο από την προηγούμενη σεζόν τον Παπαθεοδώρου. Αυτά για την ώρα. Τα άλλα στο παρκέ.

Διαβάστε ακόμη...