Ο νέος ΠΑΟΚ; Citius, altius, fortius

Από sdna.gr: Το παζλ του νέου ΠΑΟΚ συμπληρώθηκε σε μεγάλο ποσοστό. Μένει μία, το πολύ δύο, αν προκύψει κάτι καλό, κινήσεις και η ομάδα του Ηλία Παπαθεοδώρου θα είναι έτοιμη. Τι... ΠΑΟΚ θα δούμε όμως; 
Πηγή: sdna.gr
Ο νέος ΠΑΟΚ; Citius, altius, fortius

Το σύγχρονο μπάσκετ επιταχύνει διαρκώς. Δυναμώνει συνεχώς. Ζητά το μακρινό σουτ και τις ταχύτατες αλλαγές στην άμυνα. Επιζητεί την αθλητικότητα, τα γρήγορα πόδια, την έκρηξη, την οξύνεια. Οι πληροφορίες που παίρνουν πλέον οι παίκτες είναι δεκάδες την ημέρα. Δεν είναι απλά, όπως παλιά, "μάρκαρε τον από δεξιά κι άστον να πηγαίνει αριστερά".

Σε αυτό το πλαίσιο ο ήδη πετυχημένος ΠΑΟΚ προσπάθησε, εξ όσων φαντάζομαι χωρίς να είμαι στο μυαλό του κόουτς Παπαθεοδώρου και της μπασκετικής τριανδρίας που τον περιβάλλει, να είναι ακόλουθος, να συμβαδίσει. Στο πνεύμα της εποχής. Μα θα μου πείτε, με τον Γκος και τον Χάτσερ; Και χωρίς τον Κατσίβελη και τον Κρουμπάλι στην άμυνα; Για τον τελευταίο ας κρατήσουμε μια "πισινή" μήπως και μείνει. Αλλά κρατάμε το δεδομένο ότι τώρα λείπει.

Πώς θα είναι ο νέος ΠΑΟΚ, λοιπόν; Φαίνεται πως στόχος είναι να είναι, πιο γρήγορος, πιο ψηλός, πιο δυνατός. Citius, Altius, Fortius, που λέει και το ρητό των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως το βρήκε ο Πιέρ Ντε Κουμπερτέν και το λάνσαρε στο Παρίσι, το 1924. Το αν αυτό επιτευχθεί, βεβαίως και κανείς δεν μπορεί να το προκαταβάλλει, θα φανεί μόνο μέσα στο παρκέ. Η περσινή (πλέον) χρονιά είναι πρόδηλο παράδειγμα. Όλοι λέγαμε τι παικτάρα είναι ο Ντίλαρντ, που είναι, αλλά ο τύπος δεν "κόλλησε", ήρθαν και οι τραυματισμοί και η ομάδα χώλαινε.

Καλά που έκανε άμεσες κινήσεις και πήρε παίκτες "ό,τι πρέπει" για να κάνει, εν τέλει, μια πολύ καλή χρονιά, μια σεζόν που μένει πλέον ως "κληρονομιά", γιατί στην Ελλάδα λέμε πάντα ότι "εχθρός του καλού το καλύτερο", χωρίς να βλέπουμε την περιρέουσα ατμόσφαρα, τι κάνουν οι αντίπαλοι, τι κάνει η τσέπη μας, τι συμβαίνει στον... κόσμο.

Εκείνο που φαίνεται, πάντως, είναι ότι ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να "γεμίσει" σε όλες τις θέσεις με παίκτες με παρόμοια χαρακτηριστικά και να αποκτήσει έτσι κι άλλο "βάθος", να μην κουραστεί να βρει "χημεία" και σχήματα.

Έχει στους γκαρντ τους γνωστούς πλέον και ικανούς Γκος και Χάτσερ, που ο ένας θα συμπληρώνει τον άλλον και βεβαίως θα παίζουν και μαζί, σε μια χρονιά "στοίχημα" και για τους δύο, υπό την έννοια ότι ο ένας θέλει να δείξει ότι αντέχει μια χρονιά ακόμη top class απαιτήσεων κι ο άλλος ότι μπορεί να κάνει το bounce back, την επιστροφή, μετά από μια μέτρια χρονιά, σε ένα περίεργο για το στιλ του πρωτάθλημα, όπως το Ιταλικό.

'Εχει τον αμυντικό "killer" Αντώνη Κόνιαρη, που ψηφίστηκε ως καλύτερος νέος παίκτης της σεζόν και φέτος, έχει τον πολύπειρο streak shooter Γιάννη Αθηναίου, έχει και τον άτυχο Απόλλωνα Τσόχλα.

Πέντε γκαρντ, οι τέσσερις "πρώτης γραμμής", έτοιμοι και... απειλητικοί. Κι ας είναι οι δύο "άνω των 30". Ο ασπρόμάλλης Γκος έκανε χαζούς πολλούς 20άρηδες και 25άρηδες πέρσι.

Αν προσθέσουμε και τον Θοδωρή Ζάρα, που βάζει πάντα το σουτ όταν έρχεται απ' τον πάγκο (κάτι απίστευτο αυτό, αν το καλοσκεφτεί κανείς) με μια καλοσχεδιασμένη "κομπίνα", και τον νεοφερμένο και δυναμικό Σταύρο Σχίζα, που μπορούν να παίξουν στο "2" πιο πολύ απ' ότι στο "3", τότε πάμε στους επτά γκαρντ. Άρα δεν υπάρχει χώρος για άλλον.

Πάμε στους "πλάγιους". Έφυγε ο καλός αμυντικός Λάκι Τζόουνς, έρχεται ο Τζαμάλ Τζόουνς, μια επιλογή "στοίχημα". Ο Τζαμάλ όμως έχει ένα πλεονέκτημα έναντι του Λάκι, το οποίο πρέπει να "εξαργυρώσει" στα παρκέ. Το ύψος του για τη θέση, την εκρηκτικότητα και τη "δίψα" να "δείξει" σε ένα πιο καλό, απ' την Ιταλική Α2, πρωτάθλημα.

Απομένει ένας ψηλός που θα πάρει ο ΠΑΟΚ, κι αυτός δεν μπορεί να είναι ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης που γράφτηκε αυτές τις ημέρες. ΟΚ, θα ήταν κάτι φοβερό, αλλά με 250 χιλιάδες συμβόλαιο καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να επιστρέψει.

Είναι είναι πιο πιθανό να είναι ο Κρουμπάλι αυτός που θα πλαισιώσει τον Μορέιρα, που επίσης είναι ένα project αν και δε θεωρείται άπειρος. Είναι παίκτης που έχει παίξει Αμερική, έχει παίξει Ισπανία, Γαλλία, είναι 2.11, είναι καλός finisher, θα γεμίσει χώρους και κυρίως τον "αέρα". Ο Κρουμπάλι είναι ανίκητος στο "ένας εναντίον ενός", έχει γρήγορα πόδια, μπορεί να μαρκάρει κοντούς και ψηλούς και βέβαια ξέρει την κατάσταση, την πόλη, τους ανθρώπους, τον προπονητή, τους περισσότερους παίκτες. Άρα λογικό να θέλουν να παραμείνει.

Με Μαργαρίτη, Χρυσικόπουλο, Μορέιρα, Καρρά, ίσως Κρουμπάλι ο ΠΑΟΚ είναι αρκετά δυνατός και μέσα στη ρακέτα και με αρκετές λύσεις για κάθε στιλ παιχνιδιού και αντιπάλου.

Εν κατακλείδι ο ΠΑΟΚ, που όπως είναι τα πράγματα σήμερα περιμένει έναν ακόμη παίκτη, το πολύ δύο, έχει φτιάξει μια ομάδα που υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη πίεση, που υπόσχεται τρέξιμο, πολλή ενέργεια και πάθος, ακόμη κι απ' τους πιο μεγάλους. Σαφώς θα είναι μια ομάδα που θα θέλεις να τη δεις στην αρχή, από περιέργεια μπασκετική, αφού υπόσχεται κάποια πράγματα κι έχει και μια 3η θέση παρακαταθήκη. Δε λέμε ότι θα είναι καλύτερος, αν και έτσι μοιάζει, αλλά λέμε ότι θα περιμένουμε να τον δούμε στο παρκέ.

Και κάτι σημαντικό, που δείχνει πόσο σημαντικό είναι να έχεις μπασκετική διοίκηση: ο Χάτσερ υπέγραψε διετές συμβόλαιο, και μαζί του ο ΠΑΟΚ έχει ήδη και για του... χρόνου, για την περίοδο δηλαδή 2019-2020, ήδη τους Μαργαρίτη, Χρυσικόπουλο, Αθηναίου, Σχίζας Καραμανώλη και Καρρά. Επτά παίκτες "κορμό" για τη... μεθεπόμενη χρονιά. Γιατί πρέπει να τα προσέχουμε όλα, όχι μόνο τα αρνητικά ή τα περίεργα.

Αλλά είπαμε, όλα θα κριθούν στο παρκέ...

Διαβάστε ακόμη...