Τα οφέλη από πιθανή πρόκριση του ΠΑΟΚ

Ο επαναληπτικός με την Βασιλεία μπορεί να αποβεί το σημαντικότερο ματς στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ!
Πηγή: forza
Τα οφέλη από πιθανή πρόκριση του ΠΑΟΚ

Υλικά, ηθικά, οικονομικά, βαθμολογικά...

Το μικρόφωνο του νεανία -τότε- Βασίλη Σκουντή πήρε φωτιά και ο Νίκος Γκάλης λίγο μετά την νίκη επί της Ιταλίας που έδινε στην ταπεινή Ελλάδα μία θέση στα ημιτελικά του Eurobasket 87 είπε μία προφητική ατάκα που έγινε ιστορική, έμεινε αναλλοίωτη στον χρόνο: «ήταν η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας μου μέχρι... την επόμενη».

Έτσι και για τον ΠΑΟΚ. Η νίκη του επί της Βασιλείας, η παρθενική του (!) στην διοργάνωση του Champions League ήταν η σημαντικότερη στιγμή του στον θεσμό, μέχρι την επόμενη. Κι η επόμενη έρχεται την Τετάρτη.

Δεν είναι απλώς ένας επαναληπτικός ή μία ακόμα μάχη, αλλά ο νυν υπέρ πάντων αγώνας. Έτσι πρέπει να τον δουν όλοι. Διότι ένα ματς, ένα απλό ματς μπορεί να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας της ομάδας. Είναι τόσο απλό.

ΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΡΔΟΣ

Ας πάμε πρώτα στο χειροπιαστό κομμάτι. Τι σημαίνει μία πρόκριση επί της Βασιλείας; Μίνιμουμ άλλα 8 ευρωπαϊκά παιχνίδια στην σεζόν εκ των οποίων σίγουρα οι δύο μάχες απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας στον τρίτο προκριματικό του Champions League. Αυτή η ζαριά θα είναι πια δίχως άγχος. Αν ο ΠΑΟΚ ξεπεράσει το εμπόδιο των Ρώσων θα απέχει δύο βήματα πριν την παρθενική του συμμετοχή στους ομίλους. Αν όχι, δεδομένα πάει απευθείας στους ομίλους του Europa League! Με απλά ελληνικά; Αν ο Δικέφαλος ξεμπερδέψει με την Βασιλεία εξασφαλίζει μίνιμουμ την παρουσία στους ομίλους του Europa League και πάει για το μεγάλο κόλπο με το σεντόνι.

Από κάτι τέτοια βράδια μεγαλώνει μία ομάδα. Τέτοιες προκρίσεις την ατσαλώνουν. Βαραίνουν την φανέλα της. Κάνουν το όνομα της να ακουστεί ακόμα περισσότερο. Δημιουργούν αναμνήσεις, θύμησες, ανεξίτηλες στιγμές. Αρκετά πια με τους υπερήφανους / άδοξους καλοκαιρινούς αποκλεισμούς. Χορτάσαμε από δράματα τύπου Άγιαξ (δις), Σάλκε ή παλιότερα Μακάμπι Τελ-Αβίβ. Ήρθε η ώρα ο ΠΑΟΚ να κεφαλαιοποιήσει με επιτυχίες την δυναμική του και να μπει για τα καλά στο κλαμπ των ισχυρών και της Ευρώπης. Μία πρόκριση στο «Ζανκτ Γιάκομπ» θα τονώσει την νοοτροπία νικητή που θέλει να χτίσει ο σύλλογος, θα αλλάξει σελίδα στην ιστορία του.

ΒΑΘΜΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Εκτός από το ηθικό είναι και το υλικό κομμάτι. Ο ΠΑΟΚ παίζει για το ranking του στην Ευρώπη, για την βαθμολογία των χωρών, για ακόμα καλύτερες κληρώσεις στο μέλλον. Ήδη με την νίκη του επί της Βασιλείας ξεπέρασε την συγκομιδή του στην περσινή καταστροφική ευρωπαϊκά χρονιά και παλεύει για να ανέβει ακόμα περισσότερο από την 59η θέση. Κάθε βαθμός, κάθε νίκη, κάθε πρόκριση (ειδικά επί Ελβετών που είναι άμεσοι ανταγωνιστές) βοηθά το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 16η θέση στο ranking της ΟΥΕΦΑ, κάτι που σημαίνει ότι αν τερματίσει εκεί χάνουμε έναν εκπρόσωπο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2020-21. Καλές ή υπερβατικές πορείες μπορούν να φέρουν την Ελλάδα στην 13ή ή 14η θέση που μεταφράζεται στα φετινά κεκτημένα ή την 11η-12ή που θέλει τον πρωταθλητή στα πλέι-οφ του Champions League.

Τέλος είναι και το αγωνιστικό κομμάτι. Ενδεχόμενη πρόκριση επί της Βασιλείας σημαίνει εξασφαλισμένα έσοδα, αλλά και περισσότερες (και πιο δύσκολες) αγωνιστικές υποχρεώσεις. Τουτέστιν επιπλέον μεταγραφική ενίσχυση, με τον ΠΑΟΚ να βγαίνει στην αγορά με περισσότερα χρήματα, αλλά κυρίως πιο δελεαστική εικόνα σε ακόμα σημαντικότερους παίκτες, που θα βλέπουν πια την ομάδα με άλλο μάτι. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο επαναληπτικός με την Βασιλεία είναι ο σημαντικότερος ευρωπαϊκός αγώνας στην ιστορία του ΠΑΟΚ. Κι αυτό γιατί μία πρόκριση μπορεί να τα αλλάξει όλα προς το καλύτερο...

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΕΑΡ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΟ

Είναι πολλά τα λεφτά ΠΑΟΚ!

Το χρήμα κάνει τον κόσμο να γυρίζει. Και τα λεφτά στην προκειμένη περίπτωση είναι πολλά. Ο επαναληπτικός με την Βασιλεία κοστολογείται χοντρικά στα 10 εκατομμύρια ευρώ, αφού τόσα είναι περίπου τα εγγυημένα έσοδα σε περίπτωση που ο ΠΑΟΚ εξασφαλίσει την πρόκριση επί των Ελβετών.

Αν πάρουμε το χειρότερο σενάριο (αποκλεισμός από την Σπαρτάκ Μόσχας και «υποβιβασμός» στους ομίλους του Europa League), τότε ο ΠΑΟΚ θα πάρει μίνιμουμ 2,92 εκατομμύρια ευρώ από την συμμετοχή στους ομίλους, ένα αρκετά σημαντικό ποσό από το μάρκετ πουλ (πέρυσι η ΑΕΚ πήρε 4,5 εκατομμύρια, αν και φέτος το ποσό θα είναι μειωμένο), ένα νέο μπόνους (Coefficient ranking) που υπολογίζεται από την δεκαετή βαθμολογία συλλόγου στην Ευρώπη και χοντρικά υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύριο, τα έσοδα από τα εισιτήρια λoγικά θα ξεπεράσουν το 1 εκατομμύριο, ενώ θα προκύψουν μπόνους για κάθε νίκη (570.000) ή βαθμό (190.000), χώρια τα έσοδα από πιθανή πρόκριση στα νοκ-άουτ. Αν ο ΠΑΟΚ περάσει την Σπαρτάκ και αποκλειστεί στα πλέι-οφ παίρνει ένα επιπλέον μπόνους 5 εκατομμυρίων, ενώ αν μπει στους ομίλους ξεκινάει από 15,25 εκατομμύρια και με market pool, coefficient ranking, εισιτήρια, βαθμούς μπορεί άνετα να φτάσει στα 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρωτοφανή λεφτά για τον Δικέφαλο του Βορρά...

Διαβάστε ακόμη...