H τριετία Χ. Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Από inpaok.com: Η πώληση-πακέτο των Λίμπρεχτς και Μπανιώτη στον Ολυμπιακό μετά το 6-1 των Σερρών αποτέλεσε την αρχή του τέλους του στο Δικέφαλο
Πηγή: inpaok.com
H τριετία Χ. Σαββίδη στον ΠΑΟΚ

Δεκαπέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ο επί τριετία στο παρελθόν πρόεδρος της ΠΑΕ Χάρης Σαββίδης έφυγε από τη ζωή.

Διαδέχτηκε τον Πέτρο Καλαφάτη τον Νοέμβριο του 1985 και παρέδωσε στο Γιάννη Δεδέογλου τον Ιούνιο του 1988.

Ο Σαββίδης άρχισε να μετρά αντίστροφα στον προεδρικό θώκο από το Δεκέμβριο του 1987. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο είχε προκύψει η λαίλαπα του Σταύρου Κοσκωτά, ο οποίος αντί συνολικά 100 εκ. δραχμών είχε αγοράσει, τόσο τον Χάρη Μπανιώτη (80 εκ. δρχ.), όσο και τον προπονητή Τάις Λίμπρεχτς (20 εκ. δρχ.). Ο Κοσκωτάς ήθελε να κατεβάσει στον Πειραιά και τον Γιώργο Σκαρτάδο, για τον οποίο όμως ο Σαββίδης είχε απαιτήσει το ιλιγγιώδες-για την εποχή-ποσό των 150 εκ. δραχμών. To δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Πειραιάς είχε ακολουθήσει μέχρι κι ο γυμναστής Σάκης Δόκας.

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΜΕ… ΒΟΥΛΙΝΟ

«Είμαστε φτωχοί μπροστά στον Κοσκωτά» σχολίαζε εκείνες τις ημέρες ο Σαββίδης, ωστόσο το κύμα αντιδράσεων στο πρόσωπο του έπαιρνε ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις. Ο ΑΣ ΠΑΟΚ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να διαχωρίσει τη θέση του από τις ενέργειες του προέδρου της ΠΑΕ, αποσύροντας από τη διοίκηση τους τέσσερις εκπροσώπους του. Τη σκυτάλη των αντιδράσεων πήραν γρήγορα οι οργανωμένοι οπαδοί. Και το απόγευμα της Τετάρτης 16 Δεκεμβρίου 1987 διοργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία του ΣΦ Θύρα 4 (ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης). Το παρών στα γραφεία της Θύρας 4 είχαν δώσει και παράγοντες της ομάδας, μεταξύ αυτών κι ο Θωμάς Βουλινός. Εκείνη τη στιγμή, φυσικά, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι στην ίδια ακριβώς θέση με τον Σαββίδη θα έρχονταν κι αυτός στη διάρκεια παραμονής του στην προεδρική καρέκλα της ΠΑΕ…

Ο Ιούνιος του 1988 ήταν καθοριστικός για τις διοικητικές εξελίξεις. Στις 16 του μηνός διεξήχθη η γενική συνέλευση του ΑΣ, η οποία επανεξέλεξε τον Νίκο Βεζυρτζή στη θέση του προέδρου. Αλλά ακόμη πιο σημαντικό γεγονός υπήρξε η δωρεά δέκα στρεμμάτων στην περιοχή της Σχολής Πολέμου, που εξήγγειλε ο Γιάννης Δεδέογλου, προκειμένου να κατασκευαστεί το κλειστό γήπεδο της ομάδας (έντεκα χρόνια αργότερα το Παλατάκι αποτελούσε χειροπιαστή πραγματικότητα).

ΟΙΚΕΙΟΘΕΛΗΣ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ

Μετά από εκείνη την εξέλιξη η διοίκηση του ΑΣ στήριξε, μια εβδομάδα αργότερα, τον Δεδέογλου στις εκλογές για την ΠΑΕ, εξασκώντας το δικαίωμα της να ψηφίσει με το 40% των μετοχών που κατείχε. Ο Χάρης Σαββίδης απέσυρε το ψηφοδέλτιο του για να διευκολύνει την εκλογή του αντίπαλου του κι έτσι ο Δεδέογλου ανέλαβε τα ηνία της διοίκησης, έχοντας στο πλευρό του τον Βασίλη Σεργιαννίδη (αντιπρόεδρος και γενικός αρχηγός).

Παρά το γεγονός ότι η διαδοχή στην προεδρία της ΠΑΕ έγινε με βελούδινο τρόπο, ο Σαββίδης αποχώρησε με αποδοκιμασίες από το χώρο της συνέλευσης. Κι αυτό γιατί μόλις λίγες ημέρες πριν είχε προηγηθεί η παραχώρηση ενός ακόμη παίκτη στον Ολυμπιακό, του Σωτήρη Μαυρομάτη.

Δεσμεύτηκε να καλύψει το άνοιγμα

Η σεζόν 1985-86 είχε αρχίσει με τον ΠΑΟΚ να είναι ο κάτοχος του τίτλου του πρωταθλητή, ωστόσο από νωρίς η αγωνιστική κρίση είχε συνδυαστεί με την αντίστοιχη διοικητική. Στις 8 Νοεμβρίου 1985 ο πρόεδρος της ΠΑΕ Πέτρος Καλαφάτης πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από την πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου (με ψήφους 7 υπέρ και 4 κατά) για να παραμείνει στην κορυφή της διοικητικής πυραμίδας, ωστόσο αμέσως μετά, δύο μέλη του συμβουλίου, οι Γιώργος Κασιμάτης και Χρήστος Εμμανουήλ, υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους. Η αναβάπτιση του Καλαφάτη (είχε θέσει ο ίδιος σε ψηφοφορία το θέμα της πιθανής διαδοχής του από τον Χάρη Σαββίδη) δεν είχε κανένα πρακτικό αποτέλεσμα. Πέντε ημέρες αργότερα ο Σαββίδης αναλάμβανε την προεδρία, αφού προηγουμένως δεσμεύτηκε να καλύψει μόνος του το οικονομικό άνοιγμα της ΠΑΕ. Με καταγωγή από τη Βέροια, δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά με το εμπόριο φρούτων, ενώ στα νιάτα του υπήρξε τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ.

Ο νέος πρόεδρος ζήτησε την παραμονή του Εμμανουήλ στο νέο διοικητικό σχήμα (αντίθετα έγιναν αποδεκτές οι παραιτήσεις των Κασιμάτη, Καλύβα και Ζωγράφου), ενώ επανέφερε στη διοίκηση τον Νίκο Ζελομοσίδη, τον όποιο όρισε στη θέση του γενικού γραμματέα.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Από τις πρώτες ενέργειες του Σαββίδη ήταν να επιβάλλει απαγόρευση δηλώσεων στους ποδοσφαιριστές, πριν αλλά και μετά τα παιχνίδια (!). «Το κάνω αυτό για να βρει ο σύλλογος την ησυχία του» είχε δικαιολογήσει εκείνη την απόφαση του. Και σε συνάντηση που είχε με το προπονητικό επιτελείο και τους παίκτες υποσχέθηκε προσωπικό πριμ ενός εκ. δραχμών, σε περίπτωση που θα κατάφερναν να προκριθούν σε βάρος του Ολυμπιακού στο νοκ-άουτ εκτός έδρας παιχνίδι. Η αναμέτρηση κρίθηκε τελικά υπέρ των Πειραιωτών στα πέναλτι με 4-3, μετά το 0-0 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση (στον πρώτο γύρο της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ είχε πάρει την πρόκριση στα Γιαννιτσά επί της τοπικής Αναγέννησης νικώντας στα πέναλτι με 15-14!).

Σταθερά στις κορυφαίες θέσεις της βαθμολογίας

Υψηλές πτήσεις εντός γηπέδου για δύο σερί σεζόν

Παρά τη μεγάλη αναστάτωση, που προκλήθηκε στα μισά της σεζόν 1987-88, εξαιτίας της αποχώρησης των Λίμπρεχτς και Μπανιώτη, ο ΠΑΟΚ(με τον Μιχάλη Μπέλλη στον πάγκο του) έκανε εκείνη την περίοδο πορεία πρωταθλητισμού.

Όταν στο φινάλε του πρώτου γύρου αντιμετώπιζε τη Λάρισα (μετέπειτα πρωταθλήτρια) στο Αλκαζάρ, προέρχονταν από έξι σερί νίκες. Και θα έφθανε τις επτά, αν στο φινάλε της αναμέτρησης ο Μητσιμπόνας δεν διαμόρφωνε το τελικό 1-1 (οι φιλοξενούμενοι είχαν ανοίξει το σκορ με τον Μπορμπόκη). Ο Δικέφαλος θα μπορούσε να πετύχει περισσότερα πράγματα από την 3η θέση που τελικά κατέλαβε, αν είχε αποφύγει το Μάρτιο εκείνης της χρονιάς δύο σερί ήττες εκτός προγράμματος: 1-0 από τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη και 2-0 από τον Ηρακλή στην Τούμπα.

Αλλά και η 5η θέση, που είχε καταλάβει ο ΠΑΟΚ την αμέσως προηγούμενη σεζόν, δεν ήταν καθόλου αντιπροσωπευτική της εικόνας του μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε, ο Ολυμπιακός είχε αναδειχθεί και μαθηματικά πρωταθλητής, όμως ο Δικέφαλος κρατούσε τη 2η θέση με 35 βαθμούς (σύστημα βαθμολογίας 2-1-0) και τον καταδίωκαν οι Παναθηναϊκός (34 β.), ΟΦΗ (33 β.) και Ηρακλής (31 β.). Ο ΠΑΟΚ ήταν μεταξύ των 12 ΠΑΕ που απείχαν από τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές (είχαν έρθει σε ανοιχτή κόντρα με τον υφυπουργό αθλητισμού Σήφη Βαλυράκη), με αποτέλεσμα να τερματίσει 5ος με 29βαθμούς και, φυσικά, εκτός ΟΥΕΦΑ.

*** Επί θητείας Σαββίδη είχε τερματίσει με άδοξο τρόπο ο Γιώργος Κωστίκος την 9χρονη θητεία του στον ΠΑΟΚ. Στις 2 Μαρτίου 1986 ο Δικέφαλος έφευγε από το ΟΑΚΑ με το σε βάρος του 5-0 από τον Παναθηναϊκό (απόλυση Σκότσικ) κι ο Σαββίδης είχε κατηγορήσει τον παίκτη ότι στο ημίχρονο είχε αντιμιλήσει στον προπονητή. Μέχρι το τέλος της σεζόν ο Κωστίκος έκανε προπονήσεις με την ερασιτεχνική ομάδα.

ΜΕ ΑΤΑΛΑΝΤΑ

Φιλοξένησε τον ΟΦΗ στην Τούμπα

Από τις αξιοσημείωτες πρωτοβουλίες του Σαββίδη με την ιδιότητα του προέδρου της ΠΑΕ ήταν και η πρόσκληση, που είχε απευθύνει στον ΟΦΗ, για να υποδεχθεί στην Τούμπα την Αταλάντα στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για το β΄ γύρο του κυπέλλου κυπελλούχων (η έδρα των Κρητικών είχε τιμωρηθεί από την ΟΥΕΦΑ). Έτσι, στις 21 Οκτωβρίου 1987 η ομάδα του Ηρακλείου, με την υποστήριξη δέκα χιλιάδων ΠΑΟΚτσήδων είχε νικήσει 1-0 τους Ιταλούς με γκολ του Περσία. Στη ρεβάνς, όμως, η Αταλάντα έκανε την ανατροπή με 2-0, συνεχίζοντας την πορεία της στη διοργάνωση.

ΑΠΟ ΛΑΚΗ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΜΕΧΡΙ… ΠΙΤ ΣΚΟΥΡΑ

Οι μεταγραφικές κινήσεις του

Ποιοι παίκτες πήραν μεταγραφή στον ΠΑΟΚ επί εποχής Χάρη Σαββίδη; Το «μεγάλο όνομα», που έφθασε στην Τούμπα το καλοκαίρι του 1986 μετακομίζοντας από το γειτονικό Καυτανζόγλειο και τον Ηρακλή, ήταν ο Λάκης Παπαϊωάννου.

Την ίδια περίοδο είχαν αποκτηθεί επίσης ο Νίκος Καραγεωργίου από την Καβάλα κι ο Δημήτρης Μήτογλου από τη Δόξα Δράμας. Ελάχιστοι θα θυμούνται έναν Ελληνοαμερικανό παίκτη, τον Πιτ Σκούρα, ο οποίος είχε επιστρέψει για λογαριασμό του ΠΑΟΚ από τις ΗΠΑ, αφού είχε προηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα η επίσης τυπική του παρουσία στον Ολυμπιακό.

Το καλοκαίρι του 1987 δεν είχε αποκτηθεί κανένας Έλληνας, παρά δύο ξένοι, ο Ιρλανδός Πολ Μπάνον (μετά από ένα χρόνο στην Τούμπα μεταπήδησε στη Λάρισα) και ο Βόσνιος Νίκολα Νίκιτς (με προϋπηρεσία στον Άρη). Και το Δεκέμβριο του 1987 έφθασαν στη Θεσσαλονίκη οι Μιχάλης Λεοντιάδης και Γιάννης Τσιπλάκης από τον Πανδραμαϊκό, καθώς κι ο Αντώνης Μαυρέας από την Καλαμάτα.

ΠΗΓΗ : FORZA

Διαβάστε ακόμη...