Το κυνήγι του μεγάλου απωθημένου

Aπό efsyn.gr: Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά τέσσερις φορές στο παρελθόν ο ΠΑΟΚ απέτυχε να προχωρήσει από τα προκριματικά στους ομίλους του Champions League.
Πηγή: efsyn.gr
Το κυνήγι του μεγάλου απωθημένου

Η πρώτη απόπειρα, το καλοκαίρι του 2004, ήταν και η πιο οδυνηρή γιατί το «χαστούκι» από τη Μακάμπι συνδυάστηκε με το φιάσκο της συμμετοχής του τιμωρημένου Λιάσσου Λουκά, που έφερε και την τιμωρία της ομάδας.

Οι επόμενες τρεις φορές (μία το 2010 επί Ζαγοράκη όταν ο Δικέφαλος «άγγιξε» την πρόκριση επί της παρέας του Λουίς Σουάρες στον Αγιαξ και δύο στην εποχή Σαββίδη, το 2013 κόντρα στη Σάλκε και το 2016 και πάλι με αντίπαλο τον Αίαντα) επιβεβαίωσαν με τον πλέον πειστικό (και συνάμα και ενοχλητικό για την εξέλιξή τους) τρόπο ότι ο ΠΑΟΚ δεν απέχει πολύ από το να μπει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Φέτος, ο τρόπος διεξαγωγής των προκριματικών άλλαξε. Από τη μία, στη λίστα δεν υπάρχει καμία ομάδα από τα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα, από την άλλη όμως ο ΠΑΟΚ οφείλει να κάνει τρεις διαδοχικές προκρίσεις σε έξι εβδομάδες για να μπει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.

Ετσι, θα γεμίσει με μπόλικο χρήμα τα ταμεία του συλλόγου, που τα τελευταία χρόνια έχουν μάθει να στηρίζονται, σε μεγάλο ποσοστό, στην τσέπη του Ιβάν Σαββίδη.

Το ερώτημα είναι αν μπορεί να τα καταφέρει. Η κλήρωση με τη Βασιλεία για τον δεύτερο προκριματικό γύρο έβαλε τους ανθρώπους της ομάδας από την πρώτη στιγμή σε μια διαδικασία συγκρίσεων.

Η ελβετική ομάδα με τον τρόπο που κινείται φανέρωσε ότι βρίσκεται σε φάση αναδόμησης (έφυγαν οι κομβικοί Ελιουνούσι, Λανκ, Βάτσλικ) και αποκτήθηκαν παίκτες όπως ο Βίντμερ, ο Καλούλου και ο γκολκίπερ Γιόνας Ομλιν, που όμως δεν άρχισε καλά τη σεζόν, με αποτέλεσμα να αποκτηθεί και ο Μάρτιν Χάνσεν της Ιγκοσταλντ.

Στην Τούμπα άρχισαν οι συγκρίσεις και κατέληξαν στην απόφαση ο ΠΑΟΚ, πλην των Χατσερίντι και Ζαμπά (δεν έχουν κερδίσει ακόμη θέση βασικού) και της επιστροφής ορισμένων δανεικών, να μην κινηθεί βιαστικά για μεταγραφές, αλλά να στηριχθεί ουσιαστικά στην περσινή ομάδα.

Οι σκάουτ του ΠΑΟΚ έχουν ήδη παρακολουθήσει αρκετά ματς των Ελβετών και σήμερα στο «Σεντ Γιάκομπ Παρκ» ο Γιάννης Θω­μαΐδης θα βρίσκεται στις κερκίδες για να παρακολουθήσει το ματς της πρεμιέρας του πρωταθλήματος με αντίπαλο τη Σεντ Γκάλεν.

Ειδικά φέτος έχουν εντοπιστεί αρκετές αδυναμίες (στο τελευταίο φιλικό της ηττήθηκε με 5-0 από τη Φέγενορντ) και αν πιστέψουμε τα όσα αναφέρουν και οι Ελβετοί δημοσιογράφοι στα ρεπορτάζ τους από τα φιλικά παιχνίδια που έχει δώσει η Βασιλεία, το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας του Ραφαέλ Βίκι είναι οι πολύ κακές επιδόσεις της στο αμυντικό transition.

Ομως, δεν παύει να είναι μια ομάδα με τεράστια εμπειρία στο Champions League, που δεν θα είναι καθόλου εύκολος αντίπαλος για τον ΠΑΟΚ.

Ο Λουτσέσκου και οι παίκτες του έχουν ήδη αρχίσει τα καλέσματα προς τον κόσμο να γεμίσει την Τούμπα και η αλήθεια είναι ότι δεν πρέπει να έχουν παράπονο, καθώς μέχρι την ώρα έναρξης του αγώνα αναμένεται να έχουν φύγει ήδη 14.000 διαρκείας και τα υπόλοιπα, απλά, εισιτήρια θα... εξαφανιστούν.

Από την άλλη και ο ΠΑΟΚ δεν έκανε τα καλύτερα δυνατά παιχνίδια στην προετοιμασία του, παρουσίασε αμυντικά κενά, όμως για τον Ρουμάνο προπονητή του αυτά είναι μια νορμάλ κατάσταση μετά από μια επίπονη προετοιμασία και είναι πεπεισμένος ότι η ομάδα του θα συνεχίσει από εκεί που σταμάτησε την εντυπωσιακή εμφάνιση στον τελικό Κυπέλλου.

Αν δεν προέκυπτε και ο τραυματισμός του Μπίσεσβαρ, ο 49χρονος κόουτς θα είχε στη διάθεσή του όλα τα βαριά χαρτιά.

Απαντες εντός ΠΑΟΚ γνωρίζουν πόσο κομβικά είναι τα δύο παιχνίδια με τη Βασιλεία, καθώς σε ενδεχόμενη πρόκριση ο σύλλογος θα διασφαλίσει σίγουρη παρουσία σε ομίλους (στη χειρότερη περίπτωση του Europa League) και θα κυνηγήσει με λιγότερη πίεση το όνειρό του.

Και οικονομικά, πάντως, η επιστροφή σε ομίλους ευρωπαϊκής διοργάνωσης (ειδικά αν είναι στο Champions League) θα φέρει πίσω στην Τούμπα έσοδα που στερήθηκε πέρυσι ο ιστορικός σύλλογος, ο οποίος έχει μάθει να στηρίζεται στα χρήματα του Σαββίδη.

Αν μάλιστα προκριθεί σε όμιλο Champions League, τότε θα έχει τη δυνατότητα να απογειωθεί έναντι των ανταγωνιστών του, αφού τα αυξημένα έσοδα θα βάλουν ολοκληρωτικά στην άκρη τους περιορισμούς του Financial Fair Play.

Από την Πέμπτη που άρχισε πάλι προπονήσεις ο ΠΑΟΚ, οι συζητήσεις εντός ομάδας περιστρέφονται κυρίως γύρω από τα δύο ματς με τη Βασιλεία και οι παίκτες εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι μπορούν να κάνουν το αποφασιστικό βήμα για το επόμενο εμπόδιο.

Διαβάστε ακόμη...